EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΕ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε αυτεπγγελτα (υπθεση 3/5/1/2017) το θμα που προκυψε απ δημοσευμα του ευρωβουλευτ Κστα Μαυρδη με αναφορς στην ανταποκρτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινοπολη Αννα Ανδρου, που θεωρθηκε τι περιεχε αναφορς που συνιστοσαν προσωπικ επθεση εναντον της και εναντον της ανεξαρτησας των δημοσιογρφων.
Η Επιτροπ ενργησε στη βση των προνοιν του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας που αναφρουν τι χει την υποχρωση «να προασπζεται το δικαωμα της Ελευθερας κφρασης και ειδικτερα την ελευθερα κφρασης των ντυπων και εκπεμπντων ΜΜΕ», καθς και «την υποχρωση να προασπζεται την ανεξαρτησα των δημοσιογρφων».
Ο Κδικας επσης προβλπει τι «η Επιτροπ αυτεπγγελτα, ετε κατπιν παραπνου, δναται να εξετζει ισχυρισμος τι δημοσιεματα, μεταδσεις οποιαδποτε πρξη παρλειψη απ οποιοδποτε πρσωπο συνιστ παραβαση απειλ εναντον των πιο πνω ελευθεριν».
Οι επμαχες αναφορς του ευρωβουλευτ διατυπθηκαν σε κεμεν του που δημοσιεθηκε στο «Φιλελεθερο» στις 24 Δεκεμβρου, 2016, το οποο ανφερε πως υπρξε «εκκωφαντικ απουσα…της κυβρνησης για το οποο το Προεδρικ δεν εξδωσε απολογα» απ την παρουσαση βιβλου που αναφερταν σε «μαρτυρες πολεμιστν Ελδυκριων του 1974 και στοιχεα/μαρτυρες απ λλα σματα της Εθνικς Φρουρς», μερικος μνες μετ που «εγκωμασε το βιβλο ‘Ραντεβο με τους Στρατηγος’ της δημοσιογρφου Αννας Ανδρου που  περιχονται συνεντεξεις  των διοικητν μονδων του τουρκικο στρατο στην εισβολ το 1974».
Εξηγοσε πως «η Αννα Ανδρου (απ το χωρι Μαθιτης) εργαζταν στην εφ. «Πολτης» και στριξε με πθος το Σχ. Ανν» και τι «εδ και 12 χρνια ζει μνιμα στην Τουρκα και εναι ανταποκρτρια του ΡΙΚ».
Ο κ. Μαυρδης σε τνο επικριτικ ανφερε πως η Αννα Ανδρου, πρε συνντευξη με τον Νεστ Ικζ, διοικητ μονδας του τουρκικο στρατο, «που διπραξε να απ τα πλον γνωστ και τεκμηριωμνα εγκλματα πολμου του 1974 στο χωρι Ελη της Κερνειας» στο οποο δολοφονθηκαν 12 ανυπερσπιστοι νθρωποι απ 14 μχρι 76 χρνων, αλλ δεν του υπβαλε ερτηση και δεν κανε καν νξη «για αυτ το πασγνωστο απνθρωπο γκλημα».
Επσης ανφερε τι διφορα εγκλματα στα οποα καμαν αναφορ Τορκοι που πραν μρος στην εισβολ απουσιζουν απ το βιβλο της Αννας Ανδρου το οποο «ο Πρ. Αναστασιδης, ο Κυβ. Εκπρσωπος Ν. Χριστοδουλδης και ο Α. Κυπριανο (ΑΚΕΛ) κριναν ξιο να παραστον και αναδεξουν… αλλ στο βιβλο «Οι γνωστοι Στρατιτες της ΕΛΔΥΚ» δεν εκπροσωπθηκε καν η Κυβρνηση».
Το δημοσευμα κατληγε ως ακολοθως:
«Παρεμπιπτντως, η ανταποκρτρια του ΡΙΚ απ την Τουρκα ννα Αντρου, δεν τυγχνει οποιασδποτε δωξης απ το καθεστς Ερντογαν, το οποο μως φυλακζει εκατοντδες λλους δημοσιογρφους με την υποψα διαφορετικς ποψης. πως λοιπν δεν θεσε τα εγκλματα του 1974, κατ παρμοιο τρπο σως δεν γνωρζει οτε για τα μαζικ εγκλματα που το καθεστς Ερντογν διαπρττει σμερα εναντον Τορκων, Κορδων, Αλεβιτν και λλων.
Εναι το διο αδσταχτο καθεστς που αρνεται σε μνα και λλους ευρωβουλευτς να επισκεφτομε τους φυλακισμνους βουλευτς και δημρχους που το καθεστς βασανζει και ειδικ τον Σελαχετν Ντεμιρτς στον οποο δεν παραχωρεται η αναγκαα  ιατρικ περθαλψη.  Η σιωπ και συγκλυψη εγκλημτων, αποτελε συνενοχ στο διο το γκλημα».
Το βιβλο της Αννας Ανδρου χει ως αντικεμενο το θμα των αγνοουμνων της Τουρκικς εισβολς.

Η Αννα Ανδρου αντδρασε με ανρτησ της στο Facebook, στην οποα ανφερε.
«Απ τον καναπ μας εναι πολ εκολο να διαγρφουμε τη δουλει των λλων που δεν κθονται σε πολυθρνες κ. Μαυρδη…Καλ Χριστογενν Στις 28 Δεκεμβρου, 2017, η Ενωση Συντακτν Κπρου εξδωσε ανακονωση στην οποα ανφερε τι ο κ. Μαυρδης «οτε λγο οτε πολ κατηγορε την δημοσιογρφο Ανδρου ως φερφωνο του τουρκικο κρτους διτι, κουσον - κουσον, ‘δεν τυγχνει οποιασδποτε δωξης απ το καθεστς Ερντογαν, το οποο μως φυλακζει εκατοντδες λλους δημοσιογρφους με την υποψα διαφορετικς ποψης”.
Εξ λλου, το Κυπριακ Πρακτορεο Ειδσεων, του οποου η Αννα Ανδρου εναι επσης ανταποκρτρια στην Κωνσταντινοπολη, εξδωσε ανακονωση στην οποα ανφερε τι «θεωρε την ννα Ανδρου ως μα απ τους πιο καλος συνεργτες του στο εξωτερικ. Εργζεται με συνπεια, εκτελντας την αποστολ της κτω απ δσκολες συνθκες».
Επσης ανφερε:
«Ανεξρτητα απ τη δημσια απολογα του κ. Μαυρδη, το ΚΥΠΕ εκφρζει τη λπη του για τους αστρικτους χαρακτηρισμος που διατπωσε στο ρθρο του ο κ. Μαυρδης εναντον της ννας Ανδρου και οι οποοι δεν θα πρπει να χουν θση στο δημσιο διλογο».
Ο κ. Μαυρδης, με αφορμ την ανακονωση της ΕΣΚΕ, εχε εκδσει γραπτ δλωση στην οποα ανφερε:
«Επειδ υπρξαν αντιδρσεις και σχετικ ανακονωση του Δ.Σ. της νωσης Συντακτν Κπρου, για προσβλητικς αναφορς μου σε ρθρο μου…εναντον της δημοσιογρφου ννας Αντρου, οφελω να σημεισω τι δεν διατπωσα, οτε εχα πρθεση και οτε υπονοοσα τι η δημοσιογρφος Α. Αντρου εναι φερφωνο του τουρκικο κρτους του Ερντογν. Τιμ το δημοσιογραφικ επγγελμα και απολογομαι σε σους δημιουργθηκαν λανθασμνες εντυπσεις».
Αφο εξτασε τα προαναφερθντα κεμενα, η Επιτροπ θερησε τι ταν δικαωμα του κ. Μαυρδη να επικρνει την κυβρνηση και πολιτικος γιατ δεν παρστησαν στην παρουσαση του βιβλου που ανφερε εν παρστησαν στην παρουσαση του βιβλου της Αννας Ανδρου, αλλ κατληξε στο συμπρασμα τι φρσεις που περιχονται στις ανωτρω δο παραγρφους, χωρς την παραμικρ τεκμηρωση, τενουν να δημιουργσουν την εντπωση να αφσουν υπονοομενα για την Αννα Ανδρου, τι ενδεχομνως να ταν συνεργτης του τουρκικο καθεσττος και τι σκοπμως απκρυψε εγκλματα του τουρκικο στρατο που γνριζε φειλε να γνωρζει.
Η Επιτροπ θερησε επσης τι το κεμενο του κ. Μαυρδη θα μποροσε να εκληφθε ως προσπθεια να της υπαγορεσει ποιες ερωτσεις θα πρεπε να εχε κμει και τι να εχε γρψει στο βιβλο της, κατ παρβαση της αρχς της ανεξαρτησας του δημοσιογρφου και της ελευθερας της κφρασης και τι θα ταν δυνατ να εκληφθε ως επθεση εναντον της δημοσιογρφου και ως προσπθεια εκφοβισμο της. Εξ λλου, κρινε τι η αναφορ στην Αννα Ανδρου σε μια επκριση που εχε ως στχο την κυβρνηση, δεν ταν τυχαα, δεδομνου τι αναφρθηκε σε προσωπικ της στοιχεα, πως τον τπο καταγωγς και την προηγομενη εργασα της προτο εγκατασταθε στην Κωνσταντινοπολη και ακμα και στις πολιτικς της πεποιθσεις.
Κατ συνπεια, η Επιτροπ αποφσισε να εξετσει το θμα σμφωνα με τις προαναφερθεσες πρνοιες του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας.
Ειδικτερα, η Επιτροπ αποφσισε τι με βση τις ποιο πνω πρνοιες του Κδικα εχε υποχρωση να εξετσει τη στση του ΡΙΚ να μη προασπισθε δημοσως την ακεραιτητα και αξιοπρπεια της ανταποκρτρις του -σε αντθεση με το Κυπριακ Πρακτορεο Ειδσεων που εξδωσε καταδικαστικ ανακονωση- και επσης να τοποθετηθε επ της πρξης της εφημερδας «Φιλελεθερος» να δημοσιεσει να κεμενο που σαφς συνιστοσε επθεση εναντον μιας δημοσιογρφου.
Προσκλθηκαν να προσλθουν ενπιον της Επιτροπς ο Κστας Μαυρδης, εκπρσωπος του ΡΙΚ και ο παρουσιαστς της εκπομπς "Απ Μρα σε Μρα" Πρης Ποταμτης για να παρσχουν πληροφορες και να παραθσουν τις απψεις τους
Ο κ. Μαυρδης, λγω απουσας τους στις Βρυξλλες επλεξε να παραθσει της απψεις του γραπτς, αναφροντας μεταξ λλων τι με δημσιες δηλσεις του εξγησε τι η κριτικ του «αφοροσε λλα θματα (π.χ. με αφετηρα την απουσα της Κυβρνησης απ παρουσαση βιβλου για την ΕΛΔΥΚ και τον τρπο που η δημοσιογρφος ννα Αντρου χειρστηκε σε βιβλο της συγκεκριμνο Τορκο διοικητ μονδας της τουρκικς εισβολς του 1974) στο πλασιο της ελευθερας της κφρασης».
Περαιτρω ανφερε τι ουδλως εννοοσε τι η δημοσιογρφος εναι φερφωνο του τουρκικο κρτους του Ερντογαν (πως γρφτηκε σε Μσα Κοινωνικς Δικτωσης), και τι «εν φρσεις στο κεμενο εκλαμβνονταν ως προσωπικ επθεση με αιχμς κατ της δημοσιογρφου, ταν λθος μου διτι δεν το εννοοσα τσι».
Ο κ. Μαυρδης ανφερε τι επικοιννησε με την Αννα Ανδρου προς την οποα απολογθηκε «για την παρεξγηση» και τι υπρξε συναντληψη μεταξ τους.
Εξ λλου, ανφερε τι η θση που διατπωσε πως «η σιωπ και συγκλυψη εγκλημτων αποτελε συνενοχ στο διο το γκλημα» εναι μια γενικ τοποθτηση, που εχε χρησιμοποισει και σε λλες περιστσεις, πως στην περπτωση της αρμενικς γενοκτονας και δεν σχετζεται με κποιο συγκεκριμνο πρσωπο.
Ο κ. Μαυρδης κατληξε αναφροντας τι με τα πιο πνω πραξε τα πντα για να καταδεξει τι δεν εχε οποιαδποτε πρθεση να θξει την δημοσιογρφο για το ργο της, να την προσβλει, κοινοποιντας μλιστα την θση και απολογα του δημσια προς λους τους αποδκτες. 
Εκ μρους του ΡΙΚ προσλθε ενπιον της Επιτροπς ο Διευθυντς Ειδσεων Πανκος Χατζηπαναγς ο οποος ανφερε τι θματα κριτικς για το Ιδρυμα τα χειρζεται το Διοικητικ Συμβολιο.
Επ του επμαχου θματος, επε τι αποφασστηκε το ΡΙΚ να μην εισλθει σε αντιπαρθεση με τον κ. Μαυρδη αλλ με πρξεις του να αποδεξει την εμπιστοσνη του προς την Αννα Ανδρου.
Στο πλασιο αυτ ο Πρεδρος του Δ.Σ. Θανσης Τσκος απστειλε στην Αννα Ανδρου την ακλουθη επιστολ:
«Με αφορμ ρθρο του Ευρωβουλευτ του Δημοκρατικο Κμματος κ. Κστα Μαυρδη στον ημερσιο Τπο και παρ τη δημσια προς εσς απολογα του, επιθυμ να σας εκφρσω εκ μρους του Ραδιοφωνικο Ιδρματος Κπρου την εκτμηση μας προς το πρσωπο σας αλλ και το δημοσιογραφικ ργο που επιτελετε.
Πιστεω, τι αναφορς πως αυτ του κ. Μαυρδη, εναι δικες και αδκιμες και δεν συμβλλουν θετικ στην προσπθεια δημιουργας πιου πολιτικο κλματος εν ψει και της επικεμενης δισκεψης της Γενεης».
Ο κ. Χατζηπαναγς ανφερε τι αν το ΡΙΚ πστευε κτι απ σα απαρδεκτα ανφερε ο κ. Μαυρδης δεν θα την στελνε να καλψει τις συνομιλες για το Κυπριακ στη Γενεη, προσθτοντας τι στην πρξη αποδοκμασε σα ανφερε στο δημοσευμ του.
Επσης ανφερε τι στερα απ σχετικ σχλιο του κοινοβουλευτικο εκπροσπου του ΔΗΣΥ στη διρκεια της εκπομπς «απ Μρα σε Μρα» στις 3/1/2017 ο κ. Τσκος καμε παρμβαση στην εκπομπ με αφορμ παρατρηση του κοινοβουλευτικο εκπροσπου του Δημοκρατικο Συναγερμο Νκου Τορναρτη τι «πει να στηθε μια περιρρουσα ατμσφαιρα για να στοχοποισει και στοχοποιε δη πολιτικς προσωπικτητες, το εδαμε να εκτυλσσεται και στην πρξη, και χι μνο πολιτικς προσωπικτητες αλλ και δημοσιογρφους, το εδαμε με την κ. Ερατ Κοζκου-Μαρκουλλ, το εδαμε με τη δημοσιογρφο Αννα Ανδρου και λυπμαι να πω τι το Ραδιοφωνικ Ιδρυμα Κπρου φειλε να αντιδρσει και δεν αντδρασε… στην αθη επθεση που δχθηκε μια ανταποκρτρια, μια δημοσιογρφος του ΡΙΚ».
Στην παρμβασ του ο κ. Τσκος αναφρθηκε στην προαναφερθεσα επιστολ του προς την κ. Ανδρου και πρσθεσε πως στο βασικ σχεδιασμ του ΡΙΚ για τη δισκεψη για το Κυπριακ στη Γενεη η κ. Ανδρου θα ταν στη δημοσιογραφικ του ΡΙΚ. Πρσθεσε πως «αυτ εναι μα μπρακτη και επ πλον απδειξη για το σεβασμ στο ργο και την προσφορ της κ. Αννας Ανδρου για να γνει κοινωνς ο Κυπριακς λας των τεκταινομνων στη Γενεη».
Ο κ. Τορναρτης παρενβη λγοντας τι το ερτημα ταν γιατ το Διοικητικ Συμβολιο του ΡΙΚ δεν εξδωσε δημσια ανακονωση πως δημσια ταν η καταγγελα και δημσια εξελχθηκε η λη υπθεση και γι’ αυτ θα ταν καλτερα το ΡΙΚ να τα πει δημσια σα ανφερε ο κ. Τσκος.
Ο κ. Τσκος απντησε πως το σημαντικ εναι τι μμεσα μεσα, αλλ γκαιρα το ΡΙΚ εξφρασε στριξε στη δουλει της κ. Αννας Ανδρου και τι η μη κδοση της ανακονωσης ταν μια λλη επιλογ του Διοικητικο Συμβουλου, προκειμνου να μη ρξει λδι στη φωτι εκενη τη δεδομνη στιγμ.
Ο παρουσιαστς της εκπομπς Πρης Ποταμτης, που ρωτθηκε γιατ εν ο κ. Μαυρδης ταν καλεσμνος σε εκπομπ του μερικς ημρες μετ το επμαχο δημοσευμα και εν συνεχιζταν η δημσια συζτηση γι’ αυτ δεν του υπβαλε οποιαδποτε ερτηση, απντησε τι δεν το πραξε γιατ απ τη μια θελε η εκπομπ να επικεντρωθε στο θμα των ημερν που ταν η επικεμενη δισκεψη της Γενεης για το Κυπριακ και δεν θελε χσει χρνο με αναφορ στην «απολτως στοχη και πρωτοφαν δλωση του κ. Μαυρδη» και απ την λλη για να μην υπρξει αντιπερισπασμς απ το κριο θμα με αποτλεσμα την ελλιπ πληροφρηση και την παραπληροφρηση των πολιτν.
Εξ λλου, ανφερε τι ο κ. Μαυρδης εχε δη αναγνωρσει το λθος του και απολογηθε δημοσως και γι’ αυτ θερησε τι το θμα εχε περσει σε δετερη μορα.
Περαιτρω ανφερε πως εχε ρωτσει τον αρχισυντκτη του τηλεοπτικο δελτου ως προς το τι θα πρεπε να πρξει και πρε την απντηση τι «δεν εγερουμε το θμα εκτς βεβαως και αν το εγερει οποιοσδποτε λλος κατ τη διρκεια της εκπομπς».

Κατπιν επισταμνης εξτασης των ενπιν της στοιχεων, σε συνδυασμ με τις σχετικς πρνοιες του Κδικα, η Επιτροπ κατληξε στο συμπρασμα τι το Ραδιοφωνικ Ιδρυμα Κπρου προβη εν πολλος σε ενργειες που αποκαθιστοσαν την αξιοπιστα της Αννας Ανδρου και συνιστοσαν προστασα της ελευθερας της κφρασης και της ανεξαρτησας των δημοσιογρφων.
Σημεωσε ιδιατερα τις αποδοκιμαστικς αναφορς εκπροσπων του ΡΙΚ στα σα γραψε για την Αννα Ανδρου ο κ. Μαυρδης. Ο Διευθυντς Ειδσεων Πανκος Χατζηπαναγς τα χαρακτρισε «απαρδεκτα», ο κ. Τσκος στην επιστολ του χαρακτρισε τις αναφορς «δικες και αδκιμες…(που) δεν συμβλλουν θετικ στην προσπθεια δημιουργας πιου πολιτικο κλματος εν ψει και της επικεμενης δισκεψης της Γενεης» και ο κ. Ποταμτης ανφερε στην επιστολ του τι η δλωση του κ. Μαυρδη ταν «απολτως στοχη και πρωτοφανς».
Οι αναφορς αποδδουν τη γενικ εκτμηση του κοινο, πως διατυπθηκαν σε ιστοσελδες κοινωνικς δικτωσης, για το περιεχμενο του κειμνου του κ. Μαυρδη σε σχση με την Αννα Ανδρου.
Ως προς τον κ. Ποταμτη, η Επιτροπ επιθυμε να επισημνει τι η παρκλησ της να δσει πληροφορες για το χειρισμ της εκπομπς στην οποα ταν προσκεκλημνος ο κ. Μαυρδης δεν εχε σε καμι περπτωση την ννοια της υπαγρευσης πως θα διαχειριζταν την εκπομπ του ποιες ερωτσεις θα πρεπε να εχε υποβλει να μην υποβλει στον φιλοξενομεν του.
Παρ τις ανωτρω διαπιστσεις της, η Επιτροπ θεωρε περαιτρω τι θα ταν καλτερα το ΡΙΚ να εχε δημοσιοποισει τις ενργεις του προς την κατεθυνση της προστασας της αξιοπιστας της δημοσιογρφου του, της ελευθερας της κφρασης και της ανεξαρτησας των δημοσιογρφων, δεδομνου τι η επθεση ταν δημσια και εχε γνει ευρτατη δημσια συζτηση για το θμα. Η παρλειψη αυτ φησε την πλειοψηφα των πολιτν στο σκοτδι ως προς τη στση του ΡΙΚ, αφο πολ λγοι λαβαν γνση των ενεργειν και απψεν του και επσης εναι δυνατ να διατυπωθε ο ισχυρισμς τι, κατ την προσφιλ κφραση του κ. Μαυρδη, «η σιωπ και συγκλυψη εγκλημτων αποτελε συνενοχ στο διο το γκλημα».
Ο «Φιλελεθερος», ανταποκρινμενος σε παρκληση της Επιτροπς να την ενημερσει για τη δημοσευση ενς κειμνου που καταφανς περιεχε επθεση εναντον της ελευθερας της κφρασης και της ανεξαρτησας των δημοσιογρφων, παρπεμψε σε δημοσευμ του την επομνη της δημοσευσης, δηλαδ στις 29 Δεκεμβρου, 2016, στο οποο ανφερε τι η Ενωση Συντακτν με την ανακονωσ της «πλρως καλπτει το δημοσιογραφικ κσμο» σε σχση με το κεμενο Μαυρδη και κατληγε με την αναφορ:
«Οι εκ των υστρων απολογες, (τνος;) αν και αναγκαες, δεν μπορον να διορθσουν τα σα διατυπθηκαν στο κεμενο του ευρωβουλευτ, που παραμνει εκτεθειμνος. Και επειδ το ρθρο δημοσιεθηκε στο «Φ» δηλνεται πως σε καμα περπτωση δεν υιοθετονται ττοιες απψεις».
Το κεμενο αυτ ταν μρος της ειδησεογραφας για τις αντιδρσεις εναντον του δημοσιεματος απ την ΕΣΚ και την ομδα Σοσιαλιστν και Δημοκρατν στο Ευρωκοινοβολιο, το κεμενο απολογας του κ. Μαυρδη και την απντηση της Αννας Ανδρου στην επθεση.
Η Επιτροπ σημεωσε τη διαφωνα του «Φιλελεθερου» με τις αναφορς Μαυρδη αλλ αποφσισε τι η εκ των υστρων διαφωνα απολογα δεν αρει το γεγονς τι η δημοσευση του κειμνου συνιστ παραβαση των προνοιν του του Κδικα που απαγορεουν πρξεις παραλεψεις οι οποες συνιστον «παραβαση απειλ» εναντον της ελευθερας της κφρασης και της ανεξαρτησας των δημοσιογρφων.

Πσω στην περληψη της απφασης

Πσω στον κατλογο των αποφσεων

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...