EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΤΟ ΡΙΚ EIXE ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΑΜ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (34/4/12/2017) απ τον Νκο Τριμικλινιτη εναντον του Ραδιοφωνικο Ιδρματος Κπρου και του δημοσιογρφου-παρουσιαστ Πρη Ποταμτη για το γεγονς τι φιλοξνησαν σε ραδιοφωνικ εκπομπ του ΡΙΚ τον πρεδρο του ΕΛΑΜ Χρστο Χρστου.
Ο Νκος Τριμικλινιτης εναι Επικεφαλς της Κυπριακς ομδας εμπειρογνωμνων για τα θεμελιδη δικαιματα στον Οργανισμ για τα Θεμελιδη Δικαιματα της ΕΕ και Καθηγητς στο Πανεπιστμιο Λευκωσας.
Το παρπονο, πως εναι διεξοδικ διατυπωμνο σε τετρασλιδη επιστολ του κ. Τριμικλινιτη, επικεντρνεται στη θση τι οι καθ’ ων το παρπονο εν γνριζαν τι το ΕΛΑΜ χει διασυνδσεις με τη Χρυσ Αυγ και πρεσβεει το «φυλετισμ», το μεν ΡΙΚ προσκλεσε το Χρστο Χρστου σε εκπομπ του, εν ο Πρης Ποταμτης δεν ρτησε πως εναι δυνατ το κμμα αυτ να υποστηρζει το φυλετισμ που εναι συννυμο του ρατσισμο και να προασπζεται το ναζιστικ στρατ.
Αναλυτικτερα, ο κ. Τριμικλινιτης ανφερε τι ο Χρστος Χρστου, κατ δικ του παραδοχ, υπρξε στλεχος της Χρυσς Αυγς και υποστηρζει τι εν η δκη στελεχν της για σωρεα εγκλημτων συνεχζεται στην Αθνα, ο Χρστος Χρστου αρνεται τι χει διαπρξει εγκλματα. Επσης ανφερε τι στην ιστοσελδα του ΕΛΑΜ υπρχουν σωρεα ρθρων και δηλσεων που προπαγανδζουν τη νεοναζιστικ ιδεολογα και υποστηρζουν τι τα κακς χοντα στην κοινωνα σμερα πηγζουν δθεν απ την «ανμειξη των φυλν».
Επσης υποστριξε τι η απφαση του ΡΙΚ να προβλει τον Χρ. Χρστου με τη πρφαση τι εναι υποψφιος πρεδρος, προωθε, θεληματικ μη τη ρατσιστικ νεοναζιστικ ιδεολογα πργμα που  αποτελε βρη στους δημοκρατικος θεσμος της χρας. Περαιτρω αναφρθηκε σε κθεση της Ευρωπακς Επιτροπς ενντια στο Ρατσισμ και Μισαλλοδοξα (ECRI) του Συμβουλου της Ευρπης που χαρακτηρζει το ΕΛΑΜ «ακροδεξι στρατιωτικο τπου πολιτικ κνημα», το οποο συνδεται μεσα με τη Χρυσ Αυγ (γεγονς που παραδχθηκε ο κ. Χρστου στη διρκεια της εκπομπς) και οργνωσε πορεα εναντον των Τουρκοκυπρων και των μεταναστν.
Επσης ανφερε τι με την πρσκληση του κ. Χρστου δθηκε η ευκαιρα σε διφορους ομοδετες του να τηλεφωνον και να προωθον το ρατσιστικ μσος και τη ρατσιστικ ιδεολογα.
Το ΡΙΚ προμθευσε μαγνητοσκπηση της εκπομπς και δια του Γενικο Διευθυντ του Μιχλη Μαραθετη ανφερε στην Επιτροπ τι το δρυμα «συμμορφνεται με το Νμο...που προβλπει κλυψη των δραστηριοττων των ‘Υποψηφων Προδρων’, ρος ο οποος περιλαμβνει τους ηγτες των κοινοβουλευτικν κομμτων».
Επσης ανφερε τι «το ΕΛΑΜ εναι κοινοβουλευτικ κμμα και ο ηγτης του, εν διεκδικε την προεδρα του Κρτους εναι ‘Υποψφιος Πρεδρος’ εν τη εννοα του Νμου».
Τλος ανφερε τι «οι Κδικες Δημοσιογραφικς Δεοντολογας και η Επιτροπ Δεοντολογας δεν εναι υπερνω του Νμου» και επομνως το θμα εναι εξαιρετικ απλ», δηλαδ τι «το ΡΙΚ χει υποχρωση να τηρε το Νμο της Πολιτεας, κτι το οποο πρττει».
Ο Πρης Ποταμτης απστειλε  σντομη επιστολ στην οποα ανφερε:
«1. Εκφρζω τη λπη μου για τις ενργεις σας.
   2. Λειτουργοσα και λειτουργ: Στο πλασιο της πολιτικς που καθορζει το Ραδιοφωνικ Ιδρυμα Κπρου, οι αρχς της Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, οι πανανθρπινες αρχς της ελεθερης σκψης, κφρασης και λγου, πως επσης σμφωνα με το Σνταγμα, τους Νμους και τους Κανονισμος της Κυπριακς Δημοκρατας».
Η Επιτροπ, λαμβνοντας υπψη το γεγονς τι το παρπονο δεν αναφερταν στο περιεχμενο της επμαχς εκπομπς αλλ στο γεγονς τι το ΡΙΚ προσκλεσε το Χρστο Χρστου στην εκπομπ του, αποφσισε τι το ΡΙΚ ταν υποχρεωμνο εκ του νμου να φιλοξενσει το Χρστο Χρστου ως αρχηγ κοινοβουλευτικο κμματος και υποψφιο για την προεδρα.
Ως προς την παρατρηση τι «οι Κδικες Δημοσιογραφικς Δεοντολογας και η Επιτροπ Δεοντολογας δεν εναι υπερνω του Νμου», η Επιτροπ θεωρε υποχρωσ της να υποδεξει τι το ΡΙΚ, πως και κθε λλος οργανισμς τομο, χει υποχρωση να σβεται λους τους νμους, πως για παρδειγμα το Νμο περ καταπολμησης του ρατσισμο, που ως επικυρωτικς απφασης Ευρωπακο Συμβουλου (Απφαση-Πλασιο 2008.913/ΔΕΥ του Συμβουλου της 28ης Νοεμβρου, 2008) χει αυξημνη τυπικ ισχ ναντι λλων νμων.
Ως προς την κφραση «λπης» απ τον κ. Ποταμτη «για τις ενργεις σας», (που συνσταντο στην αποστολ παρκλησης της Επιτροπς προς τον κ. Ποταμτη να παραθσει τις απψεις του επ του υποβληθντος παραπνου, η Επιτροπ εικζει τι η λπη του ενδεχομνως να πηγζει απ το γεγονς τι ο κ. Ποταμτης σως να αγνοε τι το ΡΙΚ, το οποο εναι ο εργοδτης του, εναι μεταξ των ιδρυτικν φορων της Επιτροπς Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, οι οποοι με τον Κδικα που συνταξαν και καθιρωσαν της ανθεσαν την ευθνη να δχεται και να εξετζει παρπονα εναντον των ΜΜΕ και των δημοσιογρφων.
Αν η Επιτροπ δεν το πραττε θα παραβαζε τον Κδικα, οπτε η κφραση λπης θα ταν δικαιολογημνη, εν οι ιδρυτικο φορες θα πρεπε να την εχαν αποπμψει.

 

Πσω στην περληψη της απφασης

Πσω στον κατλογο των αποφσεων

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...