EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΕΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΤΑΣΘΑΛΙΩΝ ΣΤΟ ΤΕΠΑΚ ΛΕΜΕΣΟΥ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (29/19/10/2017) απ τον Αντνη Θεοχρους, καθηγητ στο Τεχνολογικ Πανεπιστμιο Λεμεσο (ΤΕΠΑΚ εναντον του ΠΟΛΙΤΗ και δημοσιογρφων του για δημοσιεματα σε σχση με αστυνομικς ρευνες στο Τεχνολογικ Πανεπιστμιο, ΤΕΠΑΚ, Λεμεσο.
Το παρπονο αφοροσε σε διφορα δημοσιεματα στον ΠΟΛΙΤΗ, που, πως αναφρθηκε στο παρπονο, «περιχουν ανακρβειες, βασζονται σε υποθσεις», στοχοποιον τον παραπονομενο και τον διασρουν.
Περαιτρω ο παραπονομενος υποστριξε πως τα δημοσιεματα, «τα οποα εκφεγουν της δημοσιογραφικς δεοντολογας και ηθικς» υποκινθηκαν απ φιλικ σχση που διατηρε ο Διευθυντς Σνταξης της εφημερδας Διονσης  Διονυσου με συνδελφο στο ΤΕΠΑΚ ο οποος βρσκεται σε «οξεα χθρα και αντιπαρθεση μαζ του απ το 2012».
Επσης ανφερε τι ο κ. Διονυσου «θα πρεπε προτο τοποθετηθε ο διος δημσια να δηλσει το βαθμ συγγνειας που χει η σζυγος του με να εκ των συλληφθντων στην υπθεση των σκανδλων με τα ερευνητικ προγρμματα του ΤΕΠΑΚ». Πρσθεσε τι ο διος εχε καταλυτικ ρλο στην ανδειξη των ατασθαλιν.
Εξ λλου, ανφερε τι η πρακτικ του Διονση Διονυσου και των συνεργατν του να δημοσιεουν πληροφορες χωρς ενδελεχ ρευνα καταπατ κθε ννοια ελευθεροτυπας και δεοντολογας.
Σε να απ τα δημοσιεματα στις 8 Οκτωβρου, 2017, ο κ. Διονυσου κανε την παρατρηση τι ο καθηγητς Αντνης Θεοχρους απ διερευνμενος μετατρπηκε σε μρτυρα κατηγορας και εμφανστηκε ως καταγγλλων λλους 18 καθηγητς για ατασθαλες, ο οποοι μως «τον αντι-κατγγειλαν για λλες ματσαργκες».
Σε λλο δημοσευμα του Χριστφορου Νστωρος στις 5 Οκτωβρου, 2017, ο Πολτης ανφερε τι ο καθηγητς Αντνης Θεοχρους βρθηκε στο κντρο αντιπαρθεσης σε συνεδρα της Συγκλτου κατ την οποα «τθηκε θμα συμπεριφορς εναντον του κ. Θεοχρους», ο οποος αντδρασε ντονα με συνπεια να απαλειφθε απ ψφισμα μια  παργραφος που καλοσε τους καθηγητς σε φειδ στις δηλσεις τους.
Σε λλο δημοσευμα του Μιχλη Θεοδρου στις 30 Σεπτεμβρου, 2017, αναφερταν τι ο κ. Θεοχρους επρκειτο να συναντηθε με την Αστυνομα προκειμνου να ζητσει προστασα, αφο προηγουμνως κατγγειλε απειλς κατ της ζως του,
Σε δημοσευμα στην δια κδοση αναφερταν τι ο Θεοχρους δωσε δουλει στο Χοσ (Ικωβο Καρρρα) και τι ερευνητικ πργραμμα για το οποο ταν υπεθυνος ο κ. Θεοχρους δεν ολοκληρθηκε αισως το 2016 λγω υπαιτιτητας του Χοσ Καρρρα.
Σε ειδησεοσχλιο του ΘΟΥΚΥ (Διονση Διονυσου) την 1η Οκτωβρου, 2017, του οποου το μεγαλτερο μρος συνιστοσε παρθεση γεγοντων που αναφρονταν σε διφορα γγραφα, τθηκε το ερτημα αν ο κ. Θεοχρους μποροσε να διατηρηθε στη θση μετ τα λθη που παραδχθηκε τι διπραξε σε σχση με δο ερευνητικ προγρμματα, μετ το 2015, δηλαδ μετ την ημερομηνα στην οποα αφοροσαν οι κατηγορες εναντον της Ροζτας Παυλδου και των συνεργατν της.
Ο Διονσης Διονυσου, παραθτοντας γραπτς τις απψεις του ανφερε τι δεν εχε καμι προκατληψη εναντον του κ. Θεοχρους.
Περαιτρω ανφερε τι στην υπθεση γνωστ ως «σκνδαλο Ροζτας» η γυνακα αυτ κατηγορθηκε ως ο εγκφαλος του σκανδλου και μπκαν σε δετερη μορα κποιοι λλοι καθηγητς, πως ο Κστας Κστα και ο παραπονομενος, που χαρακτηρστηκε μρτυρας κατηγορας.
πως ανφερε, αμφισβτησε την εξλιξη αυτ, χι γιατ θερησε την κ. Ροζτα Παυλδου μοιρη ευθυνν, «αλλ διτι στα Ευρωπακ Προγρμματα την κρια ευθνη χουν οι συμβαλλμενοι καθηγητς και χι ο συντονιστς».
Ο κ. Διονυσου ανφερε τι εχε φιλικς σχσεις χι με ναν αλλ με δεκδες καθηγητς του ΤΕΠΑΚ, πως και με τον κ. Θεοχρους, με τον οποο μλησε αρκετς φορς και κουσε τις θσεις του, πολλς απ τις οποες υιοθτησε σε σχλια του. Πρσθεσε πως το διο πραξαν και οι  Κωστς Κωνσταντνου, Μιχλης Θεοδρου και Χριστφορος Νστωρος που ασχολθηκαν με το θμα.
Ως προς τον ισχυρισμ του παραπονομενου περ συγγνειας της συζγου του κ. Διονυσου με να εκ των συλληφθντων για την υπθεση ΤΕΠΑΚ, ο κ δημοσιογρφος ανφερε τι επρκειτο για «αρρωστημνη διασνδεση», δεδομνου τι το τομο αυτ, που εναι γιος του αδελφο της συζγου του, κρατθηκε και ανακρθηκε για την υπθεση του Ωκεανογραφικο προγρμματος του Πανεπιστημου Κπρου και χι του ΤΕΠΑΚ, και απολθηκε χωρς να κατηγορηθε. 
Ο κ. Διονυσου ανφερε τι για να γνει κατανοητ το ερος της πολυπλοκτητας της λης υπθεσης επισναψε την κατθεση της κ. Ροζτας Παυλδου, κτασης 54 σελδων, καθς και την κθεση του εσωτερικο ελεγκτ του ΤΕΠΑΚ για προγρμματα, τα οποα ανλαβε ο κ. Θεοχρους και για τα οποα ζητοσε πρσθετη χρηματοδτηση.
Τα προγρμματα αυτ ταν το PARAMARE, με γνωστικ αντικεμενο τη δημιουργα «Παρατηρητηρου Τουρισμο» και το ΕΡΜΗΣ, με γνωστικ αντικεμενο τη “Βελτωση Προσβασιμτητας Ατμων με Πρβλημα Κινητικτητας”.
Η μακροσκελς αυτ κθεση κατληγε στο συμπρασμα τι τα  δο ερευνητικ προγρμματα, για τα οποα ταν υπεθυνος ο κ. Θεοχρους δεν ολοκληρθηκαν λγω ανεπαρκος ελγχου του ερευνητικο συνεργτη του Ικωβου (Χοζ) Καρρρα, που ανλαβε τη συλλογ στοιχεων, ργο που δεν φερε εις πρας.
Η Επιτροπ, αφο μελτησε λεπτομερς λα τα ενπιν της στοιχεα και γγραφα, κατληξε στο συμπρασμα τι δεν υπρχαν πειστικ στοιχεα που να φανερνουν προκατληψη του κ. Διονυσου εναντον του παραπονουμνου, ετε λγω σχσεων με λλους καθηγητς, ετε λγω συγγνειας σχσης με λλα τομα.
Επσης λαβε υπψη το γεγονς πως το υπ αναφορ θμα βρισκταν στο επκεντρο του δημοσου ενδιαφροντος λγω των αστυνομικν ερευνν και των δικαστικν μτρων που λφθηκαν σχετικ με διασπθιση οικειοποηση χρημτων απ πανεπιστημιακ ερευνητικ προγρμματα και τυχε ευρεας δημοσιτητας. Κατ συνπεια, θερησε τι ο καθ’ ου το παρπονο και γενικτερα οι δημοσιογρφοι εχαν κθε δικαωμα να ασχοληθον με το θμα και να εκφρουν απψεις επ των διαφρων πτυχν του θματος, εφ’ σον επρκειτο για θματα δημοσου ενδιαφροντος και συμφροντος που απασχολοσαν την κοιν γνμη .
Η Επιτροπ, εξετζοντας τα διφορα δημοσιεματα, κατληξε στο συμπρασμα τι βασστηκαν ετε σε πληροφορες που λαβαν οι κ. Διονυσου και οι λλοι δημοσιογρφοι του Πολτη, ετε απ τομα που εχαν γνση του αντικειμνου, ετε σε γγραφα που εχαν στη διθεσ τους.
Η Επιτροπ αποφσισε τι δεν ταν εντς της αρμοδιτητας της να αποφανθε επ της ακρβειας πληροφοριν που περιχονται σε διφορα γγραφα, αφ’ ενς γιατ αυτ τελοσαν κατ το χρνο της εξτασης του παραπνου υπ αστυνομικ ρευνα υπ δικαστικ κρση και αφ’ ετρου γιατ η Επιτροπ δεν ταν σε θση να γνωρζει την αξιοπιστα των συγκεκριμνων πηγν..
Σε ττοιες περιπτσεις το ργο της Επιτροπς περιορζεται σε διερενηση κατ πσο οι δημοσιογρφοι διθεταν πηγς πληροφρησης και κατ πσο κατβαλαν προσπθεια διασταρωσης και ελγχου των πληροφοριν τους.
Επ του προκειμνου η Επιτροπ αποφσισε τι οι δημοσιογρφοι προβησαν στον δοντα λεγχο, αλλ παρλειψαν να θσουν τις πληροφορες αυτς ενπιον του παραπονουμνου, στο βαθμ που αφοροσαν στον διο, προκειμνου να τις αντικροσει, να τις σχολισει να παραθσει τη δικ του εκδοχ..
Η Επιτροπ δεν ταν δυνατ να δεχθε ως ικανοποιητικ τη θση του κ. Διονυσου τι εχε μιλσει πολλς φορς με τον παραπονομενο και τι γνριζε τις θσεις του, τις οποες και λαβε υπψη, γιατ αυτ που εχε σημασα ταν να θσει τις συγκεκριμνες πληροφορες που κατγραψε στο κεμεν του ενπιον του παραπονουμνου προκειμνου να τις σχολισει.
Δεδομνου τι σε καννα απ τα δημοσιεματα δεν καταγρφονταν τα σχλια και οι θσεις του παραπονομενου  η Επιτροπ αποφσισε τι υπρξε παραβαση της πρνοιας του Κδικα περ παροχς του δικαιματος απντησης (ρθρο 2) το οποο προβλπει τι τα Μ.Μ.Ε. «παρχουν στους επηρεαζομνους, στην κατλληλη περπτωση και ιδιαιτρως ταν χουν υποστε επθεση, την ευκαιρα να απαντσουν…».
Σε επανειλημμνες αποφσεις της επ ανλογων υποθσεων, η Επιτροπ υπδειξε τι η «κατλληλη περπτωση» να παρασχεθε η δυναττητα απντησης απ επηρεαζμενα τομα εναι πριν απ τη δημοσευση, στε η αντκρουση ο σχολιασμς να παρατθενται ταυτχρονα με τους ισχυρισμος που αφορον στα επηρεαζμενα τομα.
Η πρακτικ αυτ επιβλλεται και απ τη γενικ πρνοια του Κδικα περ υποχρωσης των ΜΜΕ και των δημοσιογρφων να επιδεικνουν σεβασμ στο δικαωμα του πολτη «για αντικειμενικ, ολοκληρωμνη και γκυρη πληροφρηση».
Η Επιτροπ σημεινει τι ο Μιχλης Θεοδρου, σε απντησ του στο παρπονο, παρθεσε πειστικ στοιχεα τι προσπθησε να επικοινωνσει με τον παραπονομενο στις 29 Σεπτεμβρου, 2017, δηλαδ την προηγομενη της δημοσευσης της εδησς του, με κλση στο κινητ του, το οποο μως δεν ανταποκρινταν. Ο παραπονομενος απντησε την επομνη με μνυμ του αναφροντας τι βρισκταν στην αστυνομα, αλλ δεν επστεψε την κλση, εν αργτερα, σμφωνα με τον δημοσιογρφο, τον εξβρισε μσω ανρτησης σε μσο κοινωνικς δικτωσης.

 

Πσω στην περληψη της απφασης

Πσω στον κατλογο των αποφσεων

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...