EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας επιλφθηκε παραπνου
(20/3/8/2017) απ τον πολτη εναντον της ιστοσελδας Ρεπρτερ για παρμβαση στην ιδιωτικ ζω του ιδου και των μελν της οικογνεις του, αποκλυψη προσωπικν δεδομνων και πρκληση ανθρπινου πνου.
Ειδικτερα, ο παραπονομενος ανφερε τι η ιστοσελδα δημοσευσε κεμενο το οποο αναφερταν στη σζυγ του, παραθτοντας το πλρες πατρικ της νομα και τον τπο καταγωγς της και κατ συνπεια παρενβη στην ιδιωτικ της ζω, καθς και στην ιδιωτικ ζω του ιδου και των παιδιν τους.
Το δημοσευμα αντλθηκε απ δημοσιεματα εφημερδων πριν απ 30 χρνια, τα οποα αναφρονταν στην απαγωγ νεαρς απ Τορκο ποικο, το φερμενο γμο τους και τελικ την επιστροφ της στους γονες της, καθς και σε διαδηλσεις που εχαν γνει στις ελεθερες περιοχς με αφορμ το γεγονς της απαγωγς.
Ο παραπονομενος αποτθηκε αρχικ στην ιστοσελδα και ζτησε απ τη συντκτρια της εδησης Μρια Οδυσσως να αφαιρσει το δημοσευμα, αλλ η εκενη δχθηκε να απαλεψει μνο το επθετ της.
Ωστσο, η απλειψη ταν μερικ γιατ το επθετο της γυνακας διατηρθηκε σε να τουλχιστο σημεο που αναφρεται σε συνντησ της με το Ραοφ Ντενκτς, καθς και σε δημοσιεματα ξνων εφημερδων της εποχς, στα οποα υπρχει το επθετο.
Τσο το ονοματεπνυμο της γυνακας σο και λλες λεπτομρειες οδηγον αβαστα στην ταυττητ της και κατ’ επκταση και των οικεων της.
Ο παραπονομενος ανφερε τι η αποκλυψη λεπτομερειν της ζως της συζγου του πριν απ 30 χρνια, στω και αν αποτλεσε αφορμ για ειδσεις, συνιστ παρμβαση στην παροσα ιδιωτικ της ζω, επισημανοντας πως τα γεγοντα εκενα τραυμτισαν την οικογνει τησ ττε και δεν θα θελε αυτ να επαναληφθε σμερα.
Ακμη ανφερε πως τα παιδι τους δεν γνωρζουν τποτε για τα γεγοντα που σημδεψαν τη ζω της μητρας τους, οτε και η δια γνωρζει για τα δημοσιεματα.
Στο δημοσευμα αναφρεται τι η δημοσιογρφος αποτθηκε σε συγγενες και γνωστος της γυνακας, ακμα και συγχωριανος της, ζητντας πληροφορες για τη σημεριν ζω της, γεγονς που η Επιτροπ θεωρε ως ανεπτρεπτη ενργεια, γιατ συνιστ κατφωρη παρμβαση στην ιδιωτικ ζω.
Η συντκτρια της εδησης, σε τηλεφωνικ επικοινωνα που εχε με τη Γραμματεα της Επιτροπς αρνθηκε επμονα να αφαιρσει την εδηση ταν της υποδεχθηκε πως αποκλυπτε προσωπικ δεδομνα και συνιστοσε παρμβαση στην ιδιωτικ ζω.
Επσης διατπωσε τη θση τι επειδ επρκειτο για εδηση που απασχλησε την κοιν γνμη πριν απ δεκαετες εχε το δικαωμα να την  αναδημοσιεσει ελεθερα και χωρς καννα περιορισμ.
Η Επιτροπ εξφρασε απλυτη διαφωνα με τη θση αυτ, την οποα θερησε αντιδεοντολογικ και απαρδεκτη, δεδομνου τι κθε δημοσευμα διπεται απ τις διατξεις του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, ανεξρτητα απ το αν αναφρεται σε πρσφατα σε παλι γεγοντα στηρζεται σε παλι δημοσιεματα μιας εποχς κατ την οποα δεν υπρχε ο Κδικας.
Η αντληψη πως οτιδποτε χει δημοσιευθε μπορε να ξαναδημοσιευθε εναι ριζικ λανθασμνη πως προκπτει και απ τη νομολογα του Ευρωπακο Δικαστηρου Ανθρωπνων Δικαιωμτων, ΕΔΑΔ.
Το Ευρωπακ Δικαστριο χει εκδσει απφαση για το «δικαωμα στη λθη-r?ght to be forgotten» (http://ec.europa.eu/justice/data-protection/files/factsheets/factsheet_data_protection_en.pdf) απ την οποα προκπτει ξεκθαρα πως δεν υπρχει απεριριστο δικαωμα αναδημοσευσης παλιν ειδσεων. Η απφαση υποχρενει το Google να αφαιρε αναρτσεις οι οποες παραβιζουν το δικαωμα του ατμου στην ιδιωτικ ζω σε λη την Ευρωπακ επικρτεια εφ’ σον το Google διατηρε γραφεο στω και σε μια απ τις 28 χρες-μλη της ΕΕ. Η Επιτροπ επισημνει επσης την Ευρωπακ Οδηγα για το δικαωμα στη λθη για την προστασα του ατμου απ επιβλαβες αναρτσεις. (Data Protection Directive (Directive 95/46/EC).
Κατ συνπεια, η Επιτροπ αποφσισε τι το λο δημοσευμα συνιστοσε κατφωρη παρμβαση στην ιδιωτικ ζω ης γυνακας και των μελν της οικογνεις της και συνιστ παραβαση των καννων για την προστασα των προσωπικν τους δεδομνων.
Παρλληλα αποφσισε τι η ανρτηση παραβιζει την πρνοια για αποφυγ ενεργειν οι οποες εναι δυνατ να προκαλσουν να επιτενουν τον ανθρπινο πνο.
Η Επιτροπ θεωρε τι το φαινμενο της αναδρομς σε παλι δημοσιεματα που αναφρονται σε ανθρπους που ακμα ζουν των οποων μλη των οικογενειν τους βρσκονται ακμη στη ζω δεν διαφρει απ την πρξη της τυμβωρυχας και την αναβωση φαντασμτων του παρελθντος για οικονομικ και μνο φελος.
Το οικονομικ φελος της ιστοσελδας, πως επεσμανε και το ΕΔΑΔ στην απφασ του περ του δικαιματος στη λθη, δεν δικαιολογε και δεν αποτελε επαρκ λγο για παρμβαση στην ιδιωτικ ζω.
Δεδομνου τι μερικς ιστοσελδες χουν καθιερσει την πρακτικ αυτ ως εκολη μθοδο εξασφλισης επισκεψιμτητας, η Επιτροπ καλε τους δημοσιογρφους να σβονται την ιδιωτικ ζω λων ανεξαιρτως και να τηρον τις πρνοιες του Κδικα περ ιδιωτικς ζως και προσωπικν δεδομνων.

 

Πσω στην περληψη της απφασης

Πσω στον κατλογο των αποφσεων

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...