EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ ΒΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (1/3/1/2017) απ την Τνια Σταυρινο εναντον της ιστοσελδας reporter.com για αναδημοσευση εδησης σχετικ με βιασμ μητρας και κρης απ το διο τομο στη δεκαετα του 1990, η οποα στηρχθηκε στη δικαστικ απφαση με την οποα ο δρστης καταδικστηκε σε φυλκιση.
Η παραπονομενη ανφερε τι με την «θλια ενργεια» της ιστοσελδας να ξεθψει τη δικογραφα μιας υπθεσης που πει πσω 20 χρνια, αναβινοντας λεπτομρειες της υπθεσης, τα θματα υποβλθηκαν στην δια δοκιμασα και ξανζησαν το φρικιαστικ βιασμ τους.
Η εδηση στην ιστοσελδα, κτω απ τον ττλο «Βαζε την κρη, η μνα κουγε γκλειστη στο πορτ-μπαγκζ και μετ… το αντστροφο» ανφερε τη χρονολογα της υπθεσης με αναφορ στο μνα και το τος, την ηλικα των δο γυναικν και του βιαστ και περιγραφε με κθε λεπτομρεια τον επανειλημμνο βιασμ των δο θυμτων.
Στην εδηση, μλιστα, επισημνθηκε πως τα θματα ξανζησαν το βιασμ τους κατ τη δκη του βιαστ, κατ την οποα ο διος υπβαλε τις δο γυνακες σε σαδιστικ αντεξταση, δεδομνου τι εμφανστηκε χωρς δικηγρο.
Κατ την εξταση της υπθεσης κλθηκε και προσλθε ενπιον της Επιτροπς η παραπονομενη η οποα ανφερε τι συνπεια της αναδημοσευσης ταν αδιαμφισβτητα η πρκληση ανθρπινου πνου και η επιβρυνση της ψυχολογικς κατστασης των δο θυμτων του βιασμο.
Η παραπονομενη ανφερε πως μετ το δημοσευμα απευθνθηκε στη δημοσιογρφο Ντνα Κλενθους, που υπγραψε το ρεπορτζ και ζτησε να αφαιρεθε η ανρτηση, αλλ το μνο που η δημοσιογρφος καμε ταν να απαλεψει κποιες απ τις λεπτομρειες στην περιγραφ του διπλο κατ’ επανληψη βιασμο.
Στη συνεδρα της Επιτροπς κλθηκε επσης και η Ντνα Κλενθους για να παραθσει τις απψεις της επ του παραπνου.
Ανφερε πως δεν υπρχε καμι σκοπιμτητα πσω απ την αναδημοσευση της εδησης, που γινε στο πλασιο της πρακτικς της ιστοσελδες να κνει αναδρομ σε παλις δικαστικς αποφσεις με ενδιαφρον, κυρως αυτς που αναφρονταν σε δολοφονες και λλα εγκλματα.
Επε τι αναδημοσευσε την εδηση χωρς να σκεφθε πως θα ταν δυνατ να προκαλσει ενχληση πνο στα θματα. Πρσθεσε πως συνειδητοποησε το γεγονς αυτ ταν πρε τηλεφνημα απ την Τνια Σταυρινο και διβασε μια σχετικ ανρτηση σε μσο κοινωνικς δικτωσης για το δημοσευμ της.
Ανφερε πως τρα χει συνειδητοποισει τις πιθανς επιπτσεις απ την αναδημοσευση ειδσεων και για το λγο αυτ απφυγε να δημοσιεσει στερα απ μερικς ημρες λλη εδηση για βιασμ.
Η Επιτροπ εξτασε το παρπονο υπ των πρσμα των γενικν αρχν του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας που επιβλλουν στους δημοσιογρφους την υποχρωση να «επιδεικνουν την αρμζουσα ευαισθησα…και εναι ιδιατερα προσεκτικο και διακριτικο στην παρουσα θεμτων πως η βα, το γκλημα, τα σεξουαλικ παραπτματα και ο ανθρπινος πνος…καθς και πληροφοριν εικνων που εναι επιβλαβες μπορον να προκαλσουν πανικ φρκη αποτροπιασμ, κυρως στα παιδι».
Επσης λαβε υπψη την ειδικ πρνοια του ρθρου 10 περ σεξουαλικν εγκλημτων, που προβλπει τι «τα Μ.Μ.Ε. δεν αποκαλπτουν μεσα μμεσα την ταυττητα των θυμτων βιασμο και λλων σεξουαλικν αδικημτων και δεν δημοσιεουν αναπαργουν λεπτομρειες, ο οποες εναι δυνατ να προκαλσουν να επιτενουν τον ανθρπινο πνο».
Η Επιτροπ θεωρε τι η παρθεση στην εδηση λεπτομερειν πως ο μνας και ο χρνος του βιασμο και η ηλικα της κρης κατ το χρνο του επεισοδου, καθς και λεπτομερες ανατριχιαστικς λεπτομρειες του βιασμο, δεν αφνει την παραμικρ αμφιβολα στα θματα τι επρκειτο για τη δικ τους εμπειρα, με αποτλεσμα να ξαναζσουν μια τρτη φορ το μαρτρι τους.
Επσης αποφσισε τι οι λεπτομρειες εναι ενδεχμενο να οδηγσουν ακμα και στην ταυτοποησ τους απ τομα του περγυρο τους τομα που χουν γνση της υπθεσης.
Η Επιτροπ επισημανει πως, με βση γκυρες επιστημονικς απψεις, ο βιασμς εναι το χειρτερο σως μαρτριο στο οποο μπορε να υποβληθε μια γυνακα, το οποο δεν εναι δυνατ να λησμονσει να ξεπερσει σε λη της τη ζω. (δε και http://www.joyfulheartfoundation.org/learn/sexual-assault-rape/effects-sexual-assault-and-rape
Η Επιτροπ επισμανε το γεγονς πως στην εδηση περιλφθηκε και το απσπασμα της δικαστικς απφασης που ανφερε: «Η μητρα παρακολουθεται συνεχς απ ψυχατρο και αισθνεται τι η ζω της χει τελεισει. Η ανλικη υποφρει απ ευερεθισττητα με παροδικς εκρξεις θυμο και ασθημα καχυποψας και επιφυλακτικτητας για τρτα πρσωπα. Ο βιασμς της φησε ανεξτηλη μελαν σφραγδα στο ψυχικ της κσμο που δσκολα μπορε να εξαλειφθε».
Επσης επισμανε πως στην εδηση που αναδημοσιεθηκε υπρχει η πιο κτω αναφορ:
«Η δοκιμασα των παραπονουμνων συνεχστηκε και στο Κακουργιοδικεο. Αντεξετστηκαν, πρτα απ το δικηγρο του κατηγορομενου και ακολοθως, αφο παυσε το δικηγρο του, απ τον διο τον 33χρονο, με ιδιατερη βαναυστητα και για αδικαιολγητα μεγλο  χρονικ διστημα. 
Αναγκστηκαν να ζσουν για δετερη φορ  τις φρικτς τους εμπειρες και, ταυτχρονα, να δσουν εξηγσεις για προσωπικ θματα που δεν εχαν παρ οριακ καθλου σχση με την υπθεση.  Τους τθηκε σωρεα ατεκμηρωτων υποβολν με μοναδικ σκοπ την ανασττωσ τους, την καταρρκωση του ηθικο τους και, αν ταν δυνατν, την κατρρευσ τους μσα στο Δικαστριο».
Η Επιτροπ πιστεει τι αυτς οι δο αναφορς θα πρεπε να εχαν κτυπσει καμπανκι και να οδηγσουν στην ελογη σκψη πως η αναδημοσευση της υπθεσης στερα απ 20 χρνια θα ταν δυνατ να κμει τα θματα να ζσουν για τρτη φορ τις φρικτς εμπειρες τους.
Η Επιτροπ σημεωσε, πντως, τη δλωση της δημοσιογρφου τι μετ την επισμανση αυτς της πιθαντητας, εναι προσεκτικ στο τι δημοσιεει.
μως αυτ δεν μεταβλλει το γεγονς τι το δημοσευμα ταν δυνατ να επιτενει τον πνο και τη ψυχολογικ ανασττωση των δο γυναικν.
Συνεπς κρινε πως το δημοσευμα συνιστοσε παραβαση των προαναφερθεισν γενικν και ειδικν προνοιν του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας που επιβλλουν στους δημοσιογρφους και στα ΜΜΕ την υποχρωση να επιδεικνουν ιδιατερη μριμνα ταν ασχολονται με υποθσεις βας και εγκλημτων και να αποφεγουν την πρκληση την επταση του ανθρπινου πνου και επσης να μη δημοσιεουν λεπτομρειες που εναι δυνατ να οδηγσουν στην αναγνριση θυμτων βιασμο.

 

Πσω στην περληψη της απφασης

Πσω στον κατλογο των αποφσεων

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...