EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (17/25/5/2017) απ το Βσο Βασιλεου, τως δημοτικ σμβουλο Αγας Νπας, για μετδοση ανακριβος και δυσφημητικς εδησης απ τον τηλεοπτικ σταθμ EXTRA V.
Ειδικτερα, με παρπονο που υπβαλε μσω δικηγρου, ανφερε τι ο τηλεοπτικς σταθμς μετδωσε εδηση στις 25/4/2017 για επνυμα πρσωπα τομα που κατεχαν δημσια αξιματα και καταδικστηκαν για αξιποινες πρξεις, εν στην οθνη προβαλλταν ο ττλος «ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ στις ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ».
Μεταξ αυτν συμπεριλφθηκα και ο Βσος Βασιλεου, δημοτικς σμβουλος στην Πφο, ο οποος, σμφωνα με το ρεπορτζ, εχε βρεθε νοχος απ το Κακουργιοδικεο Πφου για διαφθορ, συνωμοσα και καταδολευση του δημοσου.
Ωστσο, η αναφορ στο Βσο Βασιλεου συνοδετηκε απ φωτογραφα του παραπονομενου, ο οποος ουδεμα σχση χει με το πρσωπο που καταδικστηκε, πραν της συνωνυμας.
πως ανφερε το παρπονο, η προβολ της φωτογραφας του συνιστ βαρτατη δυσφμηση, καθς αποτελε βαρ πλγμα στην τιμ και την υπληψη του, αφο του αποδθηκε η καταδκη για εγκληματικς πρξεις τις οποες ουδποτε τλεσε.
Ο παραπονομενος Βσος Βασιλεου, σμφωνα με το παρπονο, γεννθηκε και κατοικε στην Αγα Νπα, σποδασε ΒΑ Hotel Management, τελε επ 11 συνεχ χρνια διευθυντς σε επαρχιακ παρρτημα αντιπροσωπεας αυτοκιντων, εναι οικογενειρχης και ενεργ μλος της τοπικς κοινωνας, αφο διετλεσε επ δεκαετα δημοτικς σμβουλος του Δμου Αγας Νπας και μλιστα συμμετεχε στις δημοτικς εκλογς του Δεκεμβρου του 2016 ως υποψφιος δμαρχος και ουδποτε καταδικστηκε απ δικαστριο.
πως ανφερε, μετ τη μετδοση της εδησης δχθηκε πολλ τηλεφωνματα απ γνωστος κα φλους.
Ο Βσος Βασιλεου ανφερε τι ο τηλεοπτικς σταθμς μετδωσε δημσια απολογα και προσπθησε να αποκαταστσει την αλθεια, αλλ πρσθεσε τι δεν μπορε να κριθε επαρκς δεδομνης της δυσφμησης που του εχε γνει.
Ο Γ. Διευθυντς του σταθμο Ανδρας Ζνιος, παραθτοντας της απψεις του, ανφερε τι το λθος οφειλταν στο γεγονς τι κατ την αναζτηση φωτογραφιν απ το κομπιοτερ με το νομα Βσος Βασιλεου βγκε πρτη η φωτογραφα του προσπου με το νομα αυτ, που μως δεν ταν ο τως δημοτικς σμβουλος Πφου αλλ ο τως δημοτικς σμβουλος Αγας Νπας και τως υποψφιος Δμαρχος.
Ο κ. Ζνιος ανφερε τι στο ρεπορτζ ταν σαφς η αναφορ «Βσος Βασιλεου, δημοτικς σμβουλος Πφου» και πρσθεσε πως για τον τηλεθεατ η εδηση ταν στο λεκτικ μρος και χι στις φωτογραφες που εμφανστηκαν διαδοχικ στην τχη και χι κατ τη στιγμ της αναφορς του κθε ονματος.
Ανφερε σχετικ:
«Για σους γνριζαν πρσωπα και καταστσεις η περιγραφ «Βσος Βασιλεου, Δημοτικς Σμβουλος Πφου» οδηγοσε στο συμπρασμα πως επρκειτο για το δημοτικ σμβουλο Πφου με το νομα Βσος Βασιλεου που βρισκταν δη στη φυλακ  και ΔΕΝ αναφερταν σε οποιοδποτε λλο τομο με το διο νομα. Καννας απ αυτος που γνριζε τον κ. Βσο Βασιλεου απ την Αγ. Νπα που ταν εκτς φυλακν ΔΕΝ θα μποροσε να ταυτσει την εδηση με τον  κ. Βασιλεου της Αγ. Νπας. Απλς θα διαπστωσε να συνηθισμνο λθος».
Ανφερε περαιτρω τι ο κ. Βασιλεου (της Αγ. Νπας) επικοιννησε μαζ μας το διο βρδυ μετ τη μετδοση της λανθασμνης φωτογραφας. Μας υπδειξε το λθος αναφροντας τι εδε φωτογραφα δικ του αντ του δημοτικο συμβολου Πφου και ζτησε να γνει η απαρατητη διρθωση. Μετ τις απολογες του αρχισυντκτη μας φνηκε ικανοποιημνος απ τη διαβεβαωση για διρθωση την επμενη. Αυτ γινε και δσαμε μφαση στην απολογα μας για το γεγονς της εκ παραδρομς προβολς της φωτογραφας του κ. Βασιλεου Αγ. Νπας αντ του δημοτικο συμβολου Πφου. Ειδοποισαμε τον κ. Βασιλεου που μας επε πως θα παρακολουθσει το δελτο, πργμα που καμε αφο μετ το δελτο μας τηλεφνησε και μας ευχαρστησε για τη διρθωση.  Με κπληξη μετ απ να μνα πραμε απ τη δικηγρο του επιστολ στην οποα καμι αναφορ ΔΕΝ κνει στην τηλεφωνικ μας επικοινωνα και απλς ζητοσε €20.000 αποζημισεις  για δυσφμιση. Τλος αναφρουμε πως η δικηγρος παραδχθηκε πως ΔΕΝ γνριζε τις λεπτομρειες της διρθωσης στο δελτο της επμενης και το γεγονς πως ο πελτης της δχθηκε την απολογα χωρς να ζητ χρηματικς αποζημισεις.
Επσης ανφερε τι στην πολυσλιδη επιστολ της προς τον τηλεοπτικ σταθμ, ημερομηνας 22ας Μαου 2017, η δικηγρος ννα Βαλανδου απαιτε για τον πελτη της κ. Βσο Βασιλεου απ την Αγ. Νπα το ποσ των €20.000 για εξδικο συμβιβασμ για ισχυριζμενη δυσφμηση του στο δελτο ειδσεων του Σταθμο μας για να αποφευχθε η εμπλοκ της δικαιοσνης  και φηνε να νοηθε πως σε μια ττοια περπτωση το ψος της αποζημωσης θα ταν αυξημνο κατ πολ.
Η Επιτροπ εξτασε το θμα καθαρ απ την σκοπι του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας και ειδικτερα την πρνοια περ ακρβειας των πληροφοριν, που προβλπει τι:
«Τα Μ.Μ.Ε. μεριμνον στε να μη δημοσιεονται ανακριβες, παραπλανητικς, φανταστικς διαστρεβλωτικς της αλθειας ειδσεις, πληροφορες σχλια. Σε περπτωση που χει συμβε κτι ττοιο χωρον σε μεση διρθωση και απολογα».
Η Επιτροπ αποφσισε τι οι ισχυρισμο για δυσφμηση εναι εκτς του ερους των αρμοδιοττων της.
Ο Κδικας περιλαμβνει πρνοια περ αποφυγς διαπμπευσης διασυρμο ατμων ομδων, αλλ υπ τις προποθσεις του ρθρου 12 που αναφρεται στις δυσμενες διακρσεις για τους λγους που αναφρονται. Στην παροσα περπτωση πρκειται για αναφορ σε να τομο απ λθος και χι απ πρθεση επδειξης δυσμενος δικρισης για οποιωνδποτε των λγων που αναφρονται στο ρθρο αυτ απ πρθεση διασυρμο του παραπονομενου.
Κατ συνπεια η Επιτροπς αποφσισε τι ο τηλεοπτικς σταθμς EXTRA TV μετδωσε ανακριβ πληροφρηση με την προβολ της φωτογραφας ατμου που δεν εχε σχση με την εδησ που μετδιδε, για την οποα προβη σε διρθωση και απολογα, ικανοποιντας τις πρνοιες του προαναφερθντος ρθρου του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας.
Η Επιτροπ, λαμβνοντας υπψη το γεγονς τι εναι εκολο να γνουν παρμοια λθη, ειδικτερα με τη χρση της τεχνολογας της πληροφορικς, προτρπει τους δημοσιογρφου, οσκις ασχολονται με ανλογα θματα, να επιδεικνουν ιδιατερη μριμνα στε να μη θγονται, ενδεχομνως, τρτα τομα.

 

Πσω στην περληψη της απφασης

Πσω στον κατλογο των αποφσεων

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...