EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΓΙΑ ΚΑΤ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας επιλφθηκε καταγγελας (14/3/5/2017) απ την Ενωση Συντακτν Κπρου τι ο Πρεδρος του ΔΗΚΟ Νικλας Παπαδπουλος προβη σε επθεση εναντον του δημοσιογρφου-τηλεπαρουσιαστ του ΡΙΚ Σταρου Κυπριανο ισχυριζμενος τι λαμβνει οδηγες ως προς τις ερωτσεις που υπβαλλε.
Η φερμενη επθεση γινε στη διρκεια της εκπομπς της τηλερασης του ΡΙΚ «Πρτη Ενημρωση» στις 2/5/2017, στην οποα ταν φιλοξενομενος ο κ. Παπαδπουλος.
Στη διρκεια της εκπομπς ο κ. Παπαδπουλος αναφρθηκε σε υποχωρσεις, που πως υποστριξε, γιναν στο Κυπριακ επ προεδρας Δημτρη Χριστφια
Ο Σταρος Κυπριανο καμε την παρατρηση: «Εσες στο ΔΗΚΟ τον υποστηρξατε..»
 Ακολοθησε ο ποιο κτω διλογος:
Ππα: «Σταρο μου, εναι εκολες αυτς οι ατκες, καταλαβανω τι χεις οδηγες απ κποιους να βζεις ερωτσεις…»
Σταρος: Δεν παρνω καμι οδηγα…εναι προσβλητικ….
Παπα: χι δεν εναι καθλου προσβλητικ ξρω τι χετε….
Σταρος: Εγ παρνω οδηγες;
Ππα: Οχι, ξρω τι χετε οδηγες να τα λτε…
Σταρος: :Οδηγες παρνουν τα κομματικ στελχη. Εμες δεν εμαστε κομματικ στελχη…λειτουργομε ανεξρτητα και αμερληπτα…θεωρ τι ταν ατυχς αυτ η δλωση..
Ππα: Με λο το σεβασμ δεν επα κτι…
Σταρος:  Επατε τι παρνω οδηγες: Με λο το σεβασμ δεν επατε τι…παρνω οδηγες; Εναι απλυτα λανθασμνο…
Ππα: Δεν λειτουργτε σε κποιες περιπτσεις αμερληπτα…
Στο τλος της εκπομπς ο Σταρος Κυπριανο επε τι για να μη μνουν εντυπσεις φειλε να πει τι «οι συνδελφο μου και εγ δεν παρνουμε απ καννα οδηγες, εμαστε εδ για να εξυπηρετομε το δημσιο συμφρον, και για τις πιασρικες ατκες που λτε, νομζω τι λος ο κσμος χρησιμοποιε ατκες τις οποες εσες οι πολιτικο λτε και εμες μεταφρομε. Εν πση περιπτσει, νομζω πως δεν…
Στο σημεο αυτ παρενβη ο κ. Παπαδπουλος τι υποστριξε τι ταν απφαση του ΡΙΚ να μην παρνει δηλσεις απ τα υπλοιπα κμματα του ενδιμεσου χρου, αλλ μνο απ το Δημοκρατικ Συναγερμ, το ΑΚΕΛ κα τοι ΔΗΚΟ, λγοντας τι «ελπζω αυτ η απφαση ν’ αλλξει για το καλ του δημσιου πολιτικο διαλγου».
Σταρος, Εγ δεν γνωρζω για ττοια απφαση, εν πση περιπτσει, εδ εναι η εκπομπ «Πρτη Ενημρωση», επαναλαμβνω χετε κθε δικαωμα να θσετε τα παρπον σας, τα χετε δη θσει και δημοσως…
Η Ενωση Συντακτν Κπρου εξδωσε ανακονωση στην οποα ανφερε τι ο Σταρος Κυπριανο τυχε «κομψης, ατυχος και προσβλητικς αντιμετπισης απ τον Πρεδρο του ΔΗΚΟ.
Μετ την παρθεση των γεγοντων, ανφερε :
«ταν δημοσιογρφοι και πολιτικο συνομιλον δημοσως, κρνονται αμφτερες οι πλευρς. Οι μεν κρνονται για τις ερωτσεις που υποβλλουν, οι δε για τις απαντσεις που δνουν. Οι πολιτικο οφελουν να απαντον και οι δημοσιογρφοι χουν επαγγελματικ υποχρωση να ερωτον. Οι δημοσιογραφικς ερωτσεις, οτε ταμπελνονται, οτε κατηγοριοποιονται, οτε χαρακτηρζονται, απλς απαντνται! Ο πιο εκολος τρπος ν’ αποφγει κανες μια «δσκολη» ερτηση, εναι να αποδσει «αλλτρια» κνητρα στον ερωτντα.
Ο συνδελφος Σταρος Κυπριανο ορθς υπερασπστηκε την επαγγελματικ του ακεραιτητα. Ο Πρεδρος του ΔΗΚΟ Νικλας Παπαδπουλος οφελει να αναθεωρσει την λη στση του, αφο προσβλητικ και απαξιωτικ, παρουσασε να δημοσιογρφο που υπβαλλε ερωτσεις, ως κατευθυνμενο και δεχμενο οδηγες.
πεται μακρ προεκλογικ εκστρατεα και η ΕΣΚ δεν θα επιτρψει να καταστον οι δημοσιογρφοι εξιλαστρια θματα της ξαψης των πολιτικν παθν. ποτε και απ οποιονδποτε πολιτικ παρατηρονται ανλογες συμπεριφορς, θα ψγονται και θα καταδικζονται δημοσως».
Μετ την ανακονωση της ΕΣΚ και στερα απ επικριτικ σχλια, περιλαμβανομνων και σχολων απ πολτες στα μσα κοινωνικς δικτωσης, ο κ. Παπαδπουλος γραψε στον προσωπικ του λογαριασμ στο twitter:
"χω το θρρος να παραδεχτ τι ταν ατυχς η χθεσιν διατπωση μου στον @stavrosrik. Σε καμα περπτωση δεν αμφισβητ την ακεραιτητ του. Σε μια ζωνταν συζτηση γνονται και λθη. Αυτ που θελα να πω εναι τι οι εκολες ατκες κποτε πλττουν τον εποικοδομητικ διλογο».
Το ΡΙΚ εξδωσε ανακονωση στην οποα ανφερε τι στεκταν δπλα στους δημοσιογρφους του και υπερασπιζταν την ανεξαρτησα τους.
Η Επιτροπ εξτασε το θμα κυρως απ την ποψη του ενδεχομνου να εχαν βση οι ισχυρισμο του κ. Παπαδπουλου για σκηση κατευθυνμενης δημοσιογραφας απ μρους του Σταρου Κυπριανο, αλλ και της προσπισης των δημοσιογρφων ναντι επιθσεων που εναι δυνατ να θεωρηθον ως απειλ προς την ανεξαρτησα των δημοσιογρφων.
Αφο εξτασε το περιεχμενο της εκπομπς και τους χαρακτηρισμος του Νικλα Παπαδπουλου, τους οποους κρινε ως ατυχες και αποδοκιμαστους, καθς γιναν χωρς καμα τεκμηρωση, την παραδοχ του κ. Παπαδπουλου τι οι αναφορς του ταν ατυχες και τις ανακοινσεις καταδκης και αποδοκιμασας των αναφορν απ την ΕΣΚ και  στριξης του δημοσιογρφου απ το ΡΙΚ, η Επιτροπ διαπστωσε αφ’ ενς τι δεν ευσταθοσαν οι κατηγορες εναντον του δημοσιογρφου και αφ’ ετρου τι γιναν απ τους μεσα ενδιαφερμενους λα τα δοντα για προσπιση της ανεξαρτησας των δημοσιογρφων.
Κατ συνπεια αποφσισε τι δεν υπρχε αντικεμενο προς εξταση.

 

Πσω στην περληψη της απφασης

Πσω στον κατλογο των αποφσεων

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...