EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ EXTRA TV ΜΕ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (10/5/4/2017) απ τη Δικοινοτικ Πρωτοβουλα Ειρνη-Ενωμνη Κπρος για εκπομπ του τηλεοπτικο καναλιο EXTRA TV στις 24 Μαρτου, 2017, κατ την οποα, σμφωνα με το παρπονο, ακοστηκαν αναφορς ξενοφοβας και ρατσισμο.
Το παρπονο, που υπγραψαν εκ μρους της παραπονομενης οργνωσης οι Τκης Χατζηδημητρου και  Σιενρ Ελτσν, ανφερε τι  κατ την εκπομπ ακοστηκε «κατ ριπς» ρητορικ μσους απ τον εξ Ελλδος αυτοσυστηθντα ως δημοσιογρφο Στλιο Καλγηρο, η οποα ξεκθαρα υποδαλιζε το μσος και τον ρατσισμ εναντον ποιων ο κ. Καλγηρος κρινε τι οι απψεις τους δεν ταριαζαν απλυτα στις δικς του θσεις.
Ο κ. Στργιος Καλγηρος χρησιμοποησε πολλς φορς, σμφωνα με το παρπονο, με ντονο και απαξιωτικ τρπο, υβριστικος χαρακτηρισμος εναντον του Προδρου Αναστασιδη, πολιτικν κομμτων, πολιτν, Ελληνοκυπρων, Τουρκοκυπρων, Ελλνων και Τορκων.
Για τους διαφωνοντες με τις απψεις του επ του Κυπριακο προβλματος και υποστηρζουν το διλογο, τις διαπραγματεσεις και την επαναπροσγγιση με στχο την επαννωση της Κπρου, ο κ. Καλγηρος επε τι εναι: «εθνικο μειοδτες, τουρκσποροι και προδτες». Επσης χρησιμοποησε απαξιωτικος και μειωτικος χαρακτηρισμος για τους Τουρκοκυπρους, πως και για τους Τορκους πολτες, μεταξ των οποων οι χαρακτηρισμο «Μογγλοι», «αυτ τα ζα», «οι μπουνταλδες».
Εξετζοντας το θμα, η Επιτροπ διαπστωσε τι επρκειτο χι για μα, αλλ για δο εκπομπς, στις 23/3/2017 και στις 24/3/2017, με τα δια πρσωπα και το διο περιεχμενο, δηλαδ την επικεμενη ττε ψηφοφορα στη Βουλ επ πρτασης νμου για μεταφορ απ τη Βουλ στον Υπουργ Παιδεας της αρμοδιτητας καθορισμο των εθνικν επετεων στις οποες θα γνεται αναφορ στα σχολεα.
Και στις δο εκπομπς παρουσιαστς ταν ο Χρστος Αριστεδου με φιλοξενομενο τον Στργιο Καλγηρο, που αυτοσυστθηκε ως δημοσιογρφος εξ Ελλδος, και τη Φνια Κλιτση, επσης απ την Ελλδα, η οποα εχε περιθωριακ μνο συμμετοχ στη συζτηση.
Απ την εξταση των μαγνητοφωνημνων εκπομπν η Επιτροπ διαπστωσε τι οι καταγγελες των παραπονουμνων ευσταθον απολτως.
Η Επιτροπ θεωρε τι εναι υποχρεωμνη να παραθσει τις πιο χαρακτηριστικς αναφορς γιατ κρινε τι πρκειται για να χωρς προηγομενο, μισαλλδοξο παραλρημα στα τηλεοπτικ χρονικ της Κπρου.
Στην εκπομπ στις 23/3/2017 ο Στργιος Καλγηρος χαρακτρισε «τοιοτο» τον προσωπικ απεσταλμνο του Γ.Γ. Εσπεν Μπαρθ Αντα διατυπνοντας τον ισχυρισμ τι πγε στα κατεχμενα και "τον φορτσανε οι βρβαροι εκε πρα λεφτ, ευρ, δολρια».
Στη συνχεια ανφερε «…δεν χω τποτε με αυτος πο ψφισαν ετε το ΑΚΕΛ ετε το ΔΗΣΥ, μως θεωρ τι εναι εθνικς μειοδτης αυτς ο νθρωπος που φερε στη Βουλ να ψηφιστε ο νμος..." με τον οποο «ανακαλεται ο εορτασμς της επετεου» του ενωτικο δημοψηφσματος…Εν αυτ δεν εναι εθνικ προδοσα, πες μου εσ τι εναι…Ο εορτασμς ενοχλε τους βρβαρους απναντι…δκα φορς το χρνο κνουν πανηγρια και συμμετχουν λοι οι Μογγλοι και ο Ακιντζ…και για μνα σοι θα ψηφσουν αυτ την πρταση εναι εθνικο μειοδτες. Δεν λω προδτες γιατ μπορε να με κυνηγσει η Αρχ Τηλερασης… Και αν ο πρεδρος του Συμβουλου χει την δια ποψη μ’ αυτος, κι’ αυτς εθνικς μειοδτης εναι».
Σε λλο σημεο επε: «Αναγκαζμαστε να δεχθομε το πραξικπημα των τουρκσπορων το οποο εκπληρνουν για ακμα μα φορ Ελληνες Κπριοι μειοδτες».
Σε σχση με φερμενες δηλσεις του Γερον Ντζελμπλουμ τι οι χρες του ευρωπακο ντου «τρνε τα λεφτ στα ποτ και τις γυνακες, ο κ. Καλγηρος ανφερε:
«Μα αυτο δεν θλουν γυνακες. Αυτο πνε ντρες με ντρες. Τις γυνακες τις στλνουν στο ντο…κτι πρπει να κνουν και οι γυνακες στο ντο κυρα…»
Τηλεθεατς που παρενβη τηλεφωνικς ανφερε: «Θα προυμε δεια απ τον Ακιντζ και τον Μογγλο…Τονζω τους κυρους του ΑΚΕΛ και του Συναγερμο, ασχος, εναι προδτες».
Ο Στργιος Καλγηρος επε: «Συμφων μαζ σας», εν ο παρουσιαστς περιορστηκε να πει: «Ε, δεν θα χρησιμοποισουμε αυτος τους χαρακτηρισμος».
Αναφερμενος στους Τορκους και στον Ακιντζ επε τα ακλουθα: «Αναγκαζμαστε λοιπν, να δεχτομε το πραξικπημα των Μογγλων του Ερντογν, του τουρκσπορου του Ακιντζ, ο οποος κατγεται απ τη Λεμεσ και ξρει πολ καλ την ελληνικ κουλτορα, να δεχτομε λοιπν το πραξικπημα των τουρκσπορων το οποο εκπληρνουν για ακμα μα φορ, λληνες Κπριοι μειοδτες…»
Εξ λλου, ταν τηλεθεατς παρενβη και τον κλεσε να επιστρψει στην Ελλδα και να ασχοληθε με τα πολιτικ προβλματα της χρας, ο κ. Καλογρου σχολασε: «Αυτο που θα γνουν οι επμενοι εθνικο προδτες θα στιγματισθον νας-νας».
ταν μα γυνακα εξφρασε τη δυσαρσκει της για τους χαρακτηρισμος που ακοστηκαν κατ τη διρκεια της εκπομπς και δη το «τουρκσπορος» και ανφερε πως ο λγος για τον οποον διαιρθηκε η Κπρος ταν η χοντα της Αθνας ο κ. Καλγηρος της απντησε ως εξς: «Εσες ψηφστε Ακιντζ κυρα μου. Να πτε στα κατεχμενα να ψηφσετε Ακιντζ εσες. Εκε, εκε πρπει να πτε. Για εκε σας βλπω, για τον Ακιντζ. Να τον ψηφσετε. Να πτε να ψηφσετε και τον Ερντογν, να τον βγλετε πρεδρο. Δεν ντρεπμαστε λγο. Δεν ντρεπμαστε λγο! Να υποστηρζουμε τους Τορκους. Θλετε να πτε στην Τουρκα να ψηφσετε τον Ερντογν, δεν ντρπεστε;» 
Στη συνχεια, σχολιζοντας δλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανο τι η Βουλ θα πρεπε να διορθσει το λθος της σε σχση με το Ενωτικ Δημοψφισμα, ο κ. Καλγηρος το χαρακτρισε «εθνικ μειοδτη». Στο σημεο αυτ ο παρουσιαστς ανφερε πως δεν συμμερζεται την ποψη αυτ.
Απευθυνμενος σε τηλεθεατ που διαμαρτυρθηκε για την αναφορ στον κ. Κυπριανο, ο κ. Καλγηρος αποκλεσε τον Αβρωφ Νεοφτου και τον Αντρο Κυπριανο «το δδυμο της συμφορς που διχζει τον κυπριακ Ελληνισμ», εν απευθυνμενος στον τηλεθεατ του επε: «Και εσες που θα ψηφσετε να πτε να ψηφσετε τον Ερντογν Θα σας χρειαστε, δεν ντρεπσαστε λγο;»
Κατ τη διρκεια του προγρμματος εμφανζονταν σε τακτ χρονικ διαστματα και για μεγλη διρκεια υπτιτλοι μεταξ των οποων και ο πιο κτω:
 «Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ»
Στην εκπομπ στις 24/3/2017, ο παρουσιαστς της εκπομπς Χρστος Αριστεδου, σε τηλεφωνικ επικοινωνα με την Πρεδρο της Αλληλεγγης Ελνη  Θεοχρους ζτησε την ποψ της για την εισγηση του ΑΚΕΛ να διορθωθε το λθος για το Ενωτικ δημοψφισμα. Παρενβη ο κ. Καλγηρος και ανφερε: «Πιστεετε τι αυτο που εναι αντθετοι με το συμφρον του κυπριακο λαο δεν εναι εθνικο μειοδτες; Αυτο που εναι μαζ με τα συμφροντα του Ακιντζ και του δικττορα Ερντογν δεν εναι μειοδτες; Πς αλλις πρπει να λγονται αυτο οι νθρωποι κ. Θεοχρους; Μνο προδτες και εθνικο μειοδτες μαζ;»
Κατ την δια εκπομπ, τηλεθεατς ανφερε σε παρμβασ του «αυτο οι βρωμισμνοι οι Τορκοι, αυτς ο Αβρωφ και αυτς ο Κυπριανο, να φορσουν το φσι τους».
Ο παρουσιαστς παρενβη αναφροντας «δεν θλω χαρακτηρισμος για Ελληνοκπριους», αλλ ο τηλεθεατς συνχισε λγοντας «να φορσουν το φσι τους τζαι να πνε ποτζε με τον Ακιντζ, να φιλσουν τον κλο του Ακκιντζ, γιατ αυτο οι ανθρποι προδνουν τον τπο».
Ο Στργιος Καλγηρος καμε επθεση εναντον τηλεθεατ που καταδκασε τις αναφορς του και τον κλεσε να πει να ψηφσει απ κει, εν σε λλο σημεο ανφερε: «εγ το λω ευθως, κτι κρβεται, κποια ιδιατερη σχση υπρχει ανμεσα σε κποιους πολιτικος και στους μπουνταλδες, και στους Μογγλους τους Τορκους, δεν γνεται, δεν μπορε λληνας πολιτικς, Κπριος πολιτικς να κνει ττοια τραγικ λθη. Να διορθσουμε λει το λθος, ποιο εναι το λθος; …Οι εισβολες; […] μνο νθρωποι δεν εναι, αυτ τα ζα που δεν ξρουν τι εναι μπνιο, δεν ξρουν τι εναι τποτα. Ξεχσατε λα αυτ που σας κνουνε και θλετε να τους αναβαθμσετε να κνετε Τορκο τουρκσπορο πρεδρο της ελληνικς Κυπριακς Δημοκρατας στην εκ περιτροπς; Να τους δσετε αξα;»
Σε σημεο της εκπομπς, ο παρουσιαστς δικοψε γυνακα που ανφερε «αυτο οι κριοι δεν χουν καννα δικαωμα να υβρζουν τους πντες και τα πντα…» με το πρσχημα τι «δεν σας ακομε, ξαναπρτε…»
Ο τηλεοπτικς σταθμς παρλειψε να παραθσει τις απψεις του εμπρθεσμα.
Ο Γενικς Διευθυντς του τηλεοπτικο σταθμο Ανδρας Ζνιος, ο οποος ανλαβε τη διεθυνση μετ την περτωση της εξτασης, θεσε ενπιον της Επιτροπς τις θσεις που τθηκαν ενπιον της Αρχς Ραδιοτηλερασης, η οποα εξταζε το διο θμα απ την ποψη μως της παραβασης της νομοθεσας για καταπολμηση του ρατσισμο.
Εν περιλψει, οι θσεις αυτς συνστανται στο τι «την ευθνη για λες τις αντιδεοντολογικς εκφρσεις στην εκπομπ φρει εξ ολοκλρου ο φιλοξενομενος Στργιος Καλογρου», ο οποος «συμπεριφερταν σας νας φανατικς και εμπαθς κομματικς οπαδς με εσκεμμνες διατυπσεις».
Περαιτρω ανφερε τι η διεθυνση του σταθμο δεν εχε την ευχρεια μεσης επμβασης για αφαρεση του λγου απ τον φιλοξενομενο εν ο παρουσιαστς «αποδεχθηκε καττερος των περιστσεων, δεν υπρξε σαφς στην αντθεσ προς σα ο κ. Καλγηρος ανφερε και τιμωρθηκε. Επσης ανφερε τι ο παρουσιαστς εκ των υστρων παραδχθηκε πως ταν λθος η μη αφαρεση του λγου απ το φιλοξενομεν του αλλ δικαιολογθηκε λγοντας πως εχε «καταληφθε εξαπνης» αν και εκ των υστρων αναγνρισε πως θα πρεπε να του εχε αφαιρσει το λγο και να χαρακτηρσει τα λεγμεν του υβριστικ.
Εξ λλου, ανφερε τι κυκλοφρησε εγκκλιο με την οποα επισημανει την υποχρωση των μελν του προσωπικο να αφαιρον το λγο απ οποιοδποτε ενεργε αντιδεοντολογικ.
Η Επιτροπ αποφσισε τι δεν ταν δυνατ να λβει υπψη τις εκπρθεσμες θσεις της διεθυνσης, οι οποες, οτως λλως, δεν επηρεζουν τα ευρματ της.
Η Επιτροπ, αφο εξτασε προσεκτικ λα τα δεδομνα και το περιεχμενο των δο εκπομπν διαπστωσε τι για τις προαναφερθεσες αναφορς φρουν ευθνη  χι μνο ο φιλοξενομενος Στργιος Καλγηρος, αλλ κατ κριο λγο ο τηλεοπτικς σταθμς EXTRA TV και ο παρουσιαστς Χρστος Αριστεδου.
Η Επιτροπ αποφσισε τι οι αναφορς που παρατθηκαν ανωτρω ταν απαρδεκτα ρατσιστικς, μισαλλδοξες, υβριστικς, απαξιωτικς και προσβλητικς, εν ο Στργιος Καλγηρος, το μνος του οποου τον κανε πολλς φορς να εκφρει ασυναρτησες και να επαναλαμβνει τον διο ρατσιστικ και μισαλλδοξο λγο, καμε επσης μειωτικς αναφορς στη βση του φλου και του προσωπικο καθεσττος, ταν αναφρθηκε στο φερμενο σεξουαλικ προσανατολισμ των βορεων συλλβδην και το τι κμνουν οι γυνακες στο ντο.
Διαπστωσε επσης τι το φος και η λη διθεση του παρουσιαστ αλλ ιδιατερα του φιλοξενομενο του υποκινοσε σε μσος, αποστροφ, ρατσιστικ προκατληψη, απαξωση και περιφρνηση για κθε να που εχε αντθετη ποψη θερηση των γεγοντων, σε σημεο που θα ταν δυνατ να υποκινσουν ακμη και σε σκηση βας.
Σε κποια σημεα της εκπομπς ο παρουσιαστς υποδαλιζε τη ρητορικ μσους υποκινντας το φιλοξενομεν του να δσει χαρακτηρισμος για τις απψεις τη συμπεριφορ ατμων, προκαλντας τις ρατσιστικς και μισαλλδοξες εξρσεις του.
Κατ συνπεια αποφσισε τι οι δο εκπομπς συνιστοσαν κατφωρη παραβαση του συνλου των προνοιν του ρθρου 12 του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας που προβλπει τι:
«Τα Μ.Μ.Ε. αποφεγουν οποιαδποτε απ’ ευθεας λλη αναφορ ενργεια εναντον προσπου η οποα περιχει στοιχεα προκατληψης με βση τη φυλ, το χρμα,  τη γλσσα, τη θρησκεα, τις πολιτικς λλες πεποιθσεις, την εθνικ κοινωνικ προλευση, την περιουσα, την καταγωγ, την ηλικα, το φλο και το προσωπικ καθεστς, περιλαμβανομνης της φυσικς διανοητικς ασθνειας αναπηρας. Ο χλευασμς, η διαπμπευση και ο διασυρμς ατμων   ομδων εναι ανεπτρεπτος».
Επσης διαπστωσε τι οι δο εκπομπς περιεχαν αναφορς που συνιστοσαν παραβαση των γενικν προνοιν περ αποφυγς χυδαας γλσσας, σεβασμο της τιμς και υπληψης και αποφυγς αναφορν που μεινουν την προσωπικτητα.
Περαιτρω η Επιτροπ κρινε τι επ μρους αναφορς και οι δο εκπομπς στο σνολ τους παραβασαν τη γενικ πρνοια περ σεβασμο και προαγωγς της δημοκρατας και προαγωγς των ανθρωπνων δικαιωμτων, εν ειδικ ο παρουσιαστς, με την αφαρεση του λγου απ γυνακα που επιχερησε να κμει τηλεφωνικ παρμβαση, παραβασε τις πρνοιες για το δικαωμα απντησης και το δικαωμα της ελευθερας κφρασης.

 

Πσω στην περληψη της απφασης

Πσω στον κατλογο των αποφσεων

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...