EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΙΓΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΩΝ ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑΣ

Η  Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (3/21/1/2016) απ τον Ανδρα Ιωννου τι «ο τηλεοπτικς σταθμς Σγμα πρβαλε διαφημιστικ ταινα για τα ανδρικ καλλιστεα που διοργνωσε ο σταθμς με  σκηνς που λφθηκαν στα Κρατητρια Κοκκινοτριμιθις.
Επσης ανφερε τι γιναν καταγγελες απ τηλεθεατς για το γεγονς αυτ και τι υπρξε εξαπτηση του φρουρο ασφαλεας απ τους ανθρπους του σταθμο ως προς τους πραγματικος σκοπος της επσκεψη τους στο συγκεκριμνο χρο.
Ο παραπονομενος υποστριξε τι η λη επιχερηση στθηκε με οδηγες και καθοδγηση του διευθνοντα συμβολου του σταθμο κ. Χρσανθου Τσουρολη.
Εξ λλου, παραπονθηκε τι «ο ‘Φιλελεθερος’ πρβαλε συστηματικ σε δημοσιεματ του τι 50 επνυμοι γδνονται για το πιο hot party της χρονις, αναφροντας πως πρκειται για ψευδ διαφμιση «διτι οι 50 επνυμοι δεν πρκειται να γδυθον στο πρτι αλλ γδθηκαν προηγουμνως και στο πρτι θα υπρχουν απλ οι φωτογραφες τους».
Πρκειται, εν πολλος, για επανληψη παραπνου, σε τι αφορ στον τηλεοπτικ Σταθμ ΣΙΓΜΑ, που υποβλθηκε στις 16/11/2015, το οποο η Επιτροπ αποφσισε μεν να εξετσει, αλλ δεν μπρεσε να πρξει, διτι ο παραπονομενος δεν παρθεσε επαρκ στοιχεα για το χρνο προβολς του διαφημιστικο.
Ανταποκρινμενος σε παρκληση της Επιτροπς να υποβλει συγκεκριμνες λεπτομρειες, πως ημερομηνες προβολς δημοσευσης, απστειλε στις 11/2/2016 επιστολ, στην οποα παρχει τις πληροφορες που του ζητθηκαν.
Παρλληλα υπβαλε νο παρπονο εναντον του κ. Τσουρολη και του Σγμα για μετδοση εμπιστευτικο εγγρφου που δθηκε σε ενημρωση των κομμτων απ τον πρεδρο Νκο Αναστασιδη το οποο η Επιτροπ εξτασε ως ξεχωριστ παρπονο (Ιδε υπθεση 4/16).
Ως προς την αναφορ στο «Φιλελεθερο» ο παραπονομενος δεν υπβαλε οποιαδποτε στοιχεα για το υπ αναφορ δημοσευμα και η Επιτροπ αποφσισε τι δεν ταν σε θση να εξετσει οποιοδποτε παρπονο λγω λλειψης στοιχεων.
Στην επιστολ του ο παραπονομενος αναφρθηκε και σε προηγομενη απφαση της Επιτροπς για τον κ. Τσουρολη λλα παρπονα εναντον του, ζητντας απ την Επιτροπ να κνει «κτι επ τλους με αυτ τον νθρωπο».
Η Επιτροπ κρινε πως με βση τον Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, δεν εμππτει στην αποστολ της η λψη μτρων εναντον οποιουδποτε συγκεκριμνου ατμου, πραν της κδοσης αποφσεων μσω των οποων επιδικεται η συμμρφωση των δημοσιογρφων και των ΜΜΕ προς τις πρνοιες του Κδικα. Εξ λλου, ο Κδικας Δημοσιογραφικς Δεοντολογας δεν περιλαμβνει πρνοια με βση την οποα να εναι δυνατ να ληφθε υπψη προηγομενη απφαση στην εξταση νων παραπνων. Αυτ εναι σμφωνο με τις πρνοιες του Κδικα τι η Επιτροπ δεν επιβλλει ποινς, στην επιβολ των οποων να μπορον να προσμετρσουν προηγομενα κατ το πρτυπο δικαστικν αποφσεων. Για το λγο αυτ η Επιτροπ δεν λαβε υπψη αποφσεις η λλες υποθσεις στις οποες γινε αναφορ, κατ την εξταση του παραπνου για τη μετδοση της διαφημιστικς ταινας, θεωρντας τι εναι σχετες με την υπ εξταση υπθεση.
Κατ την εξταση του θματος, η Επιτροπ διαπστωσε τι το λο θμα προκυψε μετ τη δημοσευση φωτογραφιν σε διφορες ιστοσελδες που παρουσαζαν τους διαγωνιζμενους στο «Mister Cyprus» και την παρουσιστρια να ποζρουν στους εξωτερικος χρους των κρατητηρων με φντο την περφραξη. πως αναφερταν, οι φωτογραφες λφθηκαν κατ το γρισμα διαφημιστικς ταινας για το διαγωνισμ.
Η δημοσευση των φωτογραφιν και η πληροφορα για το γρισμα διαφημιστικο στο χρο των Κρατητηρων προκλεσε αντιδρσεις και σχλια απ μλη του κοινο που ανφεραν τι η πρξη βεβλωσε να χρο στον οποο υπφεραν χιλιδες νθρωποι που κρατθηκαν για χρνια χωρς δκη και 13 συνολικ κρατομενοι πθαναν στα Κρατητρια.
Το επμαχο τριλερ μεταδθηκε στην εκπομπ «Ζσε το» της Βασιλικς Χατζηαδμου στις 24/9/2015 με σκοπ, πως αναφρθηκε, να καταδειχθε πως δεν περιεχε ο,τιδποτε το επιλψιμο.
Το διαφημιστικ εχε διρκεια 46 δευτερολπτων και παρουσαζε τους διαγωνιζμενους στο «Mister Cyprus» με ρβυλα, παντελνια παραλλαγς και μαρα μπλουζκια να τρχουν και να κνουν γυμναστικς ασκσεις εδφους στους εξωτερικος χρους των κρατητηρων με φντο το συρματπλεγμα και την παρουσιστρια της εκπομπς ντυμνη με μνι να περπατ ανμεσ τους και στο τλος να πατ με το ψηλοτκουνο παποτσι της ναν απ αυτος στη μση.
Μετ τις αντιδρσεις του κοινο το Σγμα εξδωσε ανακονωση στις 24/9/2015 και ο κ. Τσουρολης παρουσιστηκε μετ την προβολ για να εξηγσει τα σκεπτικ του γυρσματος της διαφημιστικς ταινας στα Κρατητρια Κοκκινοτριμιθις.
Η ανακονωση του Σγμα ανφερε τι για σκοπος διαφμισης της εκπομπς “Mister Cyprus” λφθηκαν σκηνς στο χρο των κρατητηρων Κοκκινοτριμιθις για τηλεοπτικ γρισμα διαφημιστικς ταινας για την εκπομπ MR CYPRUS λγω του στρατιωτικο περιβλλοντος.
Ανφερε τι σχετικ δεια παραχωρθηκε απ τον αρμδιο διαχειριστ και κατ τη διρκεια των γυρισμτων υπρχε επβλεψη της αστυνομας.
Περαιτρω, ανφερε τι οι σκηνς που λφθηκαν «ουδεμαν συσχτιση εχαν με τον ιστορικ χρο την ηρωικ ιστορα του πους του 1955-1959, για τα οποα ο σταθμς μας χει επιδεξει τον δοντα σεβασμ, κτι που χει αποδεξει εμπρκτως, εξλλου και στο παρελθν».
Επσης υποστριξε τι ο χρος χει χρησιμοποιηθε και χρησιμοποιεται ακμη για σκοπος γυρισμτων φωτογραφσεων και μλιστα μσα στους θαλμους, εν οι σκηνς για το διαφημιστικ λφθηκαν σε μρος της αυλς μνο, με «τον απλυτο σεβασμ απ την παραγωγ».
Περαιτρω ανφερε τι «φωτογραφες που δημοσιεθηκαν σε προσωπικος λογαριασμος στο διαδκτυο και που θεωρθηκε τι προσβαλαν τον ιστορικ χρο αποτελοσαν υλικ back-stage, κατβηκαν μεσα και δεν υπρχε καμα αναπαραγωγ τους απ τα Μσα του Συγκροτματος ΔΙΑΣ».
Εξ λλου, ανφερε τι παρλο που δεν υπρχει κτι το επιλψιμο στο τελικ προν, που εχε πρθεση να διαφημσει, αποφσισε -για να αποδεξει του λγου το αληθς- να το προβλει κατ τη διρκεια της εκπομπς ΖΗΣΕ ΤΟ! στις 16:00, το επμαχο trailer για μα και μνο φορ.
Τλος ανφερε τι δεν υπρξε πρθεση προσβολς της ιστορικς μνμης του πους του αγνα και του χρου των κρατητηρων και τι στο διαφημιστικ δεν γινε καμα αναφορ στην ιστορα τις υψηλς πρξεις των ευγενν ηρων του τπου αυτο, τις οποες «ο σταθμς μας και ο καθνας μας προσωπικ, θα τις τιμ στο πνεμα, στο λγο και σε προγρμματ μας".
Το ΣΙΓΜΑ ανταποκρθηκε σε παρκληση της Επιτροπς να παραθσει τις απψεις του με επιστολ του Αναπληρωτ Διευθυντ Ειδσεων Νικτα Κυρικου, στην οποα επανλαβε το περιεχμενο της προαναφερθεσας ανακονωσης.
Στη διρκεια της εκπομπς ο κ. Τσουρολης μλησε εκτεταμνα για το θμα αναπτσσοντας τις θσεις που εκφρστηκαν στη γραπτ ανακονωση.
Η Επιτροπ εξτασε το θμα υπ το πρσμα της καταγγελας τι «υπρξε εξαπτηση του φρουρο ασφαλεας απ τους ανθρπους του σταθμο ως προς τους πραγματικος σκοπος της επσκεψης τους στο χρο των Κρατητηρων", προκειμνου να διαπιστωθε κατ πσο υπρξε παρνομη πρσβαση στα Κρατητρια δλος.
ταν το θμα ηγρθη για πρτη φορ το Νομβριο του 2015, ο Γιννης Σπανς, αρμδιος στην οργνωση Ιστορικς Μνμης ανφερε στη Γραμματεα τι πργματι γινε επσκεψη απ συνεργεο στο χρο των κρατητηρων για την οποα ο Χρσανθος Τσουρολης απολογθηκε και το θμα θεωρθηκε λξαν και δεν υπρχε καννα παρπονο.
Υπ το φως της βεβαωσης αυτς η Επιτροπ αποφσισε τι δεν υπρξε παρβαση παραβαση της πρνοιας του ρθρου 6 που απαγορεει τη λψη πληροφοριν, εικνων φωτογραφιν με ψευδες παραστσεις λλο δλιο τρπο, δεδομνου τι υπρξε δλωση πως εχε ληφθε δεια εισδου στο χρο.
Η Επιτροπ θεωρε χρσιμο να επισημνει τι η επκληση του γεγοντος τι ο χρος χρησιμοποιεται για φωτογραφσεις γμων για λλα γυρσματα δεν αποτελε δικαιολογητικ για οποιοδποτε για χρση που δεν συνδει με την ιστορικ σημασα του χρου και τα συναισθματα που δημιουργε ως χρος κρτησης, ταλαιπωρας, βασανισμο και θαντου κρατουμνων του απελευθερωτικο αγνα του Κυπριακο λαο.
Η Επιτροπ δεν χει αρμοδιτητα να προβε σε οποιαδποτε ενργεια πραν του να υποδεξει στα ΜΜΕ και στους δημοσιογρφους να επιδεικνουν ανλογη συμπεριφορ στο χρο αυτ και να τονσει τι επαφεται στους αρμδιους για διαφλαξη του χρου να διασφαλσουν τι θα τυγχνει του δοντος σεβασμο.
Παρλληλα η Επιτροπ θερησε ως επιβεβλημνο να υποδεξει τι το διαφημιστικ δεν θα πρεπε να εχε προβληθε για λγους συνπειας προς το σεβασμ που εκφρστηκε απ μρους των αρμοδων και του τηλεοπτικο σταθμο ΣΙΓΜΑ για την ιερτητα εθνικ σημασα του χρου.
Εφ’ σον το ΣΙΓΜΑ βεβαωσε τι το διαφημιστικ δεν περιεχε επιλψιμες σκηνς και τι δεν επρκειτο να χρησιμοποιηθε για τους σκοπος για τους οποους εχε ληφθε, λαμβνοντας υπψη τις ευαισθησες που εχαν εκφρασθε και παρ’ λο που η λψη των σκηνν γινε με απλυτο σεβασμ προς το χρο, ο σταθμς θα πρεπε να εχε αρκεσθε στις διαβεβαισεις του. Εξ λλου, η προβολ του δωσε την ευκαιρα σε διφορες ιστοσελδες να προυν το διαφημιστικ και να το αναρτσουν για θαση απ τους επισκπτες τους, παρ' λο που το ΣΙΓΜΑ το αφαρεσε απ την ιστοσελδα του.
Η Επιτροπ επισημανει τι ο Κδικας δεν περιλαμβνει πρνοιες που να ρυθμζουν ειδικ τη συμπεριφορ των δημοσιογρφων και των ΜΜΕ σε χρους ιστορικς μνμης εθνικς και θρησκευτικς σημασας, πραν της γενικς διταξης περ επδειξης θους, διαγωγς, συμπεριφορς και επαγγελματικο επιπδου της υψηλτερης δυνατς στθμης.
Ως εκ τοτου η Επιτροπ δεν μπορε να προβε σε οποιαδποτε λλη ενργεια που να εναι σμφωνη με τις αρμοδιτητες που χει με βση τον Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, πραν του να προτρψει τους δημοσιογρφους να επιδεικνουν υψηλ θος και να ενεργον με το δοντα σεβασμ προς το χρο στον οποο εκστοτε βρσκονται, χωρς να προκαλον τα αισθματα τις αντιλψεις των μελν του κοινο.
Ιδιατερα, σον αφορ χρους πως αυτς των Κρατητηρων Κοκκινοτριμιθις, πρπει να χουν υπψη τι λοι οφελουν να λαμβνουν υπψη τα που κθε νθρωπος ξεχωριστ μπορε να χει για κθε να συγκεκριμνο χρο.

 

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...