EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΓΜΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (26/22/7/2016) απ τον Παγκπριο Σνδεσμο Νοσηλευτν και Μαιν για ανακριβ πληροφρηση απ τον τηλεοπτικ σταθμ ΣΙΓΜΑ σχετικ με τη μονδα απεξρτησης ΑΝΩΣΗ.
Το παρπονο ανφερε τι στις 7 Ιουνου, 2016 στην απογευματιν εκπομπ «Μεσημρι» και στο κριο δελτο ειδσεων του τηλεοπτικο σταθμο την δια ημρα αφθηκε εμμσως να εννοηθε τι στο χρο  της μονδας γνεται χρση μη νμιμων εξαρτησιογνων ουσιν.
Ειδκτερα, πως προκπτει απ την εξταση μαγνητοσκπησης της εδησης στο κριο δελτου του ΣΙΓΜΑ, ο παρουσιαστς Χρσανθος Τσουρολης ανφερε πως το ρεπορτζ θα παρουσαζε αποκαλυπτικς φωτογραφες που δειχναν  χρησιμοποιημνες σριγγες και ψυχοφρμακα που αφθηκαν παρατημνα στις σκλες της μονδας απεξρτησης του δημοσου, εν στην οθνη προβλλονταν σριγγα και κουταλκι που χρησιμοποιον οι χρστες για μετατροπ του οπου σε ηρωνη.
Στο ρεπορτζ της Μικαλας Κουλ αναφρθηκε πς «πργματα και θαματα φανονται να γνονται σε μονδα νοσηλεας στην οποα δνουν αγνα  για να απεξαρτικοποιηθον απ παρνομες ουσες».
Στη συνχεια τομο με αλλοιωμνη φων ανφερε πως «χουμε βρει πετμενες χρησιμοποιημνες σριγγες…κουτι απ χπια…ψυχοφρμακα και ναρκωτικ, χπια πεταμνα, μικρ τενεκεδκια τα οποα ταν καμνα που καταλαβανω τι ταν οι χρστες…που τα χρησιμοποιοσαν…για να προυν τη δση τους».
Η αφγηση συνοδευταν απ φωτογραφες των αναφερθντων αντικειμνων και σκηνς στις οποες μια ανθρπινη σιλουτα εκινετο σε απροσδιριστο χρο υποβλλοντας κνομη δρση.
Εκπρσωπος του Υπουργεου Υγεας που ταν φιλοξενομενος ανφερε πως αυτο που εισρχονται στη μονδα δεν μεταφρουν μαζ τους ναρκωτικ και τι γνεται λεγχος στη βαλτσα τους εν κατ την παραμον τους γνεται τεστ ορων και «επομνως δεν υπρχει περπτωση να κνει (κανες) χρση και να μη το ξρουμε εμες.»
Εκπρσωπος του Αντιναρκωτικο Συμβουλου ανφερε πως «τα κακς χοντα πρπει να βγανουν στην επιφνεια» και επε τι το Συμβολιο θα εξταζε ποιες πτυχς των σων αναφρθηκαν στο ρεπορτζ το αφοροσαν.
Ο παραπονομενος Παγκπριος Σνδεσμος Νοσηλευτν και Μαιν ανφερε στο παρπον του πως «φανεται τι η εν λγω τηλεοπτικ εκπομπ παρουσασε ατεκμηρωτες πληροφορες χωρς πρτα να τις διασταυρσει και βασζοντας τες μνο σε στερες εικασες».
Επσης ανφερε πως με βση τις γενικς διατξεις του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, οι λειτουργο των Μσων Μαζικς Επικοινωνας οφελουν να μη δημοσιεουν «ανακριβες, παραπλανητικς, φανταστικς διαστρεβλωτικς της αλθειας ειδσεις, πληροφορες σχλια» και να «καθιστον σαφ τη δικριση μεταξ γεγοντος και ερμηνεας, σχολου εικασας».
Σμφωνα με το παρπονο, "σε καμι περπτωση δεν φανεται να παρουσιστηκαν οι πληροφορες στην εν λγω τηλεοπτικ εκπομπ με τον ορθ τρπο".
Ο Σνδεσμος εξγησε πως η ΑΝΩΣΗ στεγζεται, σε ξεχωριστ τμμα, στον πρτο ροφο του παλαιο νοσοκομεου Λεμεσο, εν στον διο ροφο στεγζονται και λλα τμματα. Περαιτρω ανφερε πως φωτογραφες που παρουσιστηκαν στην εν λγω εκπομπ εχαν παρθε απ το δετερο ροφο του ενλγω κτιρου, ο οποος εναι δειος και δεν βρσκεται κτω απ την αρμοδιτητα των Υπηρεσιν Ψυχικς Υγεας και σε καμα περπτωση δεν βρσκεται κτω απ την διοκηση την εποπτεα της ΑΝΩΣΗΣ.
Εξ λλου, ανφερε πως ο χρος του πρτου ορφου που λειτουργε η μονδα απεξρτησης εναι κλειδωμνος και υπρχουν κμερες ασφαλεας σε λες τις εξδους και οι θεραπευμενοι δεν μπορον να βγουν απ το χρο της μονδας χωρς να γνουν αντιληπτο, εν κατ την εισαγωγ τους στην μονδα γνεται λεγχος των προσωπικν του αντικειμνων και σωματικς λεγχος.
Ο Σνδεσμος υπδειξε τι με βση τα πιο πνω «ουδεμα ευθνη θα μποροσε να φρει το νοσηλευτικ προσωπικ της ΑΝΩΣΗΣ για το τι γνεται σε λλα τμματα του κτιρου».
Περαιτρω ανφερε τι ενργειες πως το επμαχο ρεπορτζ «πλττουν αδκως το επαγγελματικ κρος και την αξιοπρπεια των νοσηλευτν αλλ και της νοσηλευτικς ως επαγγλματος» και τι «ττοιες ενργειες μεινουν λανθασμνα και αχρεαστα την εμπιστοσνη του κοινο προς τις κρατικς υπηρεσες υγεας και δημιουργον τρμο, πανικ και ανασφλεια σε μερδα συνανθρπων μας που χρζουν νοσηλεας στην μονδα σο και προς τις οικογνειες τους σε λλους που θα θελαν να χρησιμοποισουν αυτς τις υπηρεσες».
Η Επιτροπ αποτθηκε για τις απψεις του ΣΙΓΜΑ επ του θματος στο Γενικ Διευθυντ Χρσανθο Τσουρολη, ο οποος ανθεσε το ργο της απντησης στο παρπονο στη Γογ Αλεξανδρινο, παρουσιστρια της εκπομπς «Μεσημρι και κτι».
Η κ. Αλεξανδρινο ανφερε τι ο ΣΙΓΜΑ δεν διατηρε αρχεο εκπομπν και ρεπορτζ με συνπεια να μην ταν σε θση να γνωρζει το ακριβς περιεχμεν της επμαχης εκπομπς  και πρσθεσε πως «αντιλαμβνεστε τι χωρς αυτ δεν εμαστε σε θση να επιχειρηματολογσουμε και να τεκμηρισουμε την ποια θση μας».
Πντως ανφερε πως εκ μνμης μποροσε να πει πως «τι το ρεπορτζ αποτελοσε μαρτυρα συγγενικο προσπου ατμου, που βρισκταν στη Μονδα νωση, το οποο εχε προμηθεσει το ΣΙΓΜΑ με φωτογραφικ υλικ με χρησιμοποιημνες σριγγες στο κτριο που στεγζεται και η Μονδα».
Πρσθεσε πως «σε καμα περπτωση δεν ταν πρθεσ μας να μεισουμε το ργο των νοσηλευτν της Μονδας» και περαιτρω ανφερε «τι ακμη και αν χει γνει αναφορ δεν εμαστε σε θση να την καταγρψουμε με σαφνεια και να δσουμε σχετικς εξηγσεις».
Κατληξε αναφροντας τι «αν προκαλσαμε οποιαδποτε ανασττωση, αυτ σγουρα δεν ταν πρθεσ μας, και απολογομαστε γι’ αυτ. Στχος μας ταν να καταγραφον τα ποια κακς κεμενα στε να διορθωθον μεσα».
Με βση και δικ της παρκληση, η Γραμματεα θεσε στη διθεσ της το υλικ που εχε εξασφαλσει μετ το παρπονο (οπτικογρφηση του ρεπορτζ) και καταγραφ των αναφερθντων στην εδηση, αλλ και πλι δεν υπρξε ανταπκριση εκ μρους της.
Κατ την εξταση του παραπνου η Επιτροπ θερησε ως ψιστη ανευθυντητα τις εξηγσεις που δωσε η κ. Αλεξανδρινο για την αδυναμα της να προβε σε συγκεκριμνα σχλια επ του παραπνου.
Η Επιτροπ αποδοκμασε ντονα τις δικαιολογες της Γογς Αλεξανδρινο για τη μη παρθεση ουσιαστικν απαντσεων με το δικαιολογητικ τι δεν εχε το περιεχμενο της εδησης. Ο ισχυρισμς τι το ΣΙΓΜΑ δεν διατηρε αρχεο ειδσεων εναι αβσιμος και στην πραγματικτητα συνιστ παρβαση του νμου περ ραδιοφωνικν και τηλεοπτικν σταθμν, που επιβλλει να φυλσσονται οι εκπομπς για να μεγλο χρονικ διστημα.
Μετ την αποστολ του σχετικο υλικο απ την Επιτροπ, η δικαιολογα τι δεν μποροσε να γνωρζει το περιεχμενο της εδησης θεωρθηκε αβσιμη και ως ρνηση συνεργασας με την Επιτροπ, κατ παρβαση της πρνοιας του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας που προβλπει τι «τα Μσα Μαζικς Ενημρωσης και οι Λειτουργο των αναλαμβνουν την υποχρωση να συνεργζονται με την Επιτροπ κατ τη διεξαγωγ των ερευνν της. Η μη συνεργασα τους συνιστ παραβαση του παρντα Κδικα».
Επ της ουσας του παραπνου, η Επιτροπ αποφσισε τι απ την εξγηση που δθηκε τι το ρεπορτζ στηρχθηκε σε φωτογραφικ υλικ και δηλσεις συγγενος θεραπευομνου στην ΑΝΩΣΗ, προκπτει πως δεν γινε καμι προσπθεια επιβεβαωσης των πληροφοριν.
Ως αποτλεσμα, εν οι φωτογραφες εχαν ληφθε στο δετερο ροφο του κτιρου στο οποου λειτουργε η μονδα τελεως απομονωμνη, με το ρεπορτζ δθηκε ευθως η εντπωση τι τα αντικεμενα που φωτογραφθηκαν βρσκονταν σε χρο εντς της μονδας, που βρισκταν υπ τον λεγχο και φλαξ της.
Συνεπς, η Επιτροπ κρινε πως οι πληροφορες που μεταδθηκαν στο ρεπορτζ συνιστοσαν κατφωρη παραβαση της πρνοιας περ της ακρβειας των πληροφοριν, γιατ ο σταθμς στηρχθηκε αποκλειστικ και μνο σε ισχυρισμος και δηλσεις συγγενικν προσπων εξαρτωμνων, χωρς καμι προσπθεια διαπστωσης της ακρβειας των πληροφοριν.
Η σχετικ πρνοια αναφρει τι «τα Μ.Μ.Ε. μεριμνον στε να μη δημοσιεονται ανακριβες, παραπλανητικς, φανταστικς διαστρεβλωτικς της αλθειας ειδσεις, πληροφορες σχλια. Σε περπτωση που χει συμβε κτι ττοιο χωρον σε μεση διρθωση και απολογα».
πως προαναφρθηκε, απ την απντηση της κ. Αλεξανδρινο δεν προκπτει τι γινε καμι προσπθεια προς την κατεθυνση των επιταγν του Κδικα.
Επ πλον, η Επιτροπ κρινε τι το ρεπορτζ αντανακλοσε στην εργασα των νοσηλευτν-μελν του Συνδσμου Νοσηλευτν και Μαιν που εργζονται στην ΑΝΩΣΗ, δδοντας την εντπωση πως παραμελον στοιχειδη καθκοντα και ευθνες και τι αδιαφοροσαν για τη χρση ναρκωτικν ουσιν σε να δρυμα απεξρτησης. Ως εκ τοτου το ρεπορτζ θεωρθηκε τι συνιστοσε διασυρμ των νοσηλευτν του ιδρματος κατ παρβαση της πρνοιας του ρθρου 12 που ορζει τι «ο χλευασμς, η διαπμπευση και ο διασυρμς ατμων   ομδων εναι ανεπτρεπτος».

Περαιτρω η Επιτροπ διαπστωσε πως η παρουσαση αντικειμνων που οδηγον στον τρπο χρση ναρκωτικν ουσιν αντιβανει προς τις ερμηνευτικς διατξεις για την παρουσαση υποθσεων χρσης ναρκωτικν που μεταξ λλων ορζουν πως "δεν περιγρφεται και δεν παρουσιζεται καννας τρπος λψης ουσιν εξρτησης ργανα παρασκευς χρσης ναρκωτικν ουσιν".
Η Επιτροπ αποφσισε να καλσει το ΣΙΓΜΑ να μεταδσει την απφαση ευρεα περληψ της και να απολογηθε στους επηρεαζμενους νοσηλευτς.

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...