EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟΝ "ΠΟΛΙΤΗ", ΕΠΑΡΚΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (16/26/4/201) απ το Φλουρντζο Φλουρντζου, που διαμνει στην Ελβετα, τι δημοσευμα του Διονση Διονυσου στον ΠΟΛΙΤΗ στις 27 Μαρτου, 2016, ταν ανακριβς και παραπλανητικ.
Το δημοσευμα, υπ τον ττλο «Δγμα Κπρου-Ελλδος κατ των απατενων» αφοροσε, σμφωνα με το συντκτη του ρθρου, σε μια κοιν στση των κυβερνσεων Κπρου και Ελλδας ενντια στα εγκλματ διαφθορς και δωξης των απατενων που εμπλκονται σε υποθσεις καταδολευσης του δημοσου.
Το επμαχο σημεο ταν αναφορ στον τως πρεδρο Δημτρη Χριστφια και στον εκτοντα ποιν φυλκισης για το σκνδαλο της επνδυσης στο ακνητο της Δρομολαξις Βενιζλο Ζανντο.
Το ρθρο ανφερε τι ανεξρτητα απ «σα διφορα και αν του καταμαρτυρομε στο παρελθν» για τον Πρεδρο Νκο Αναστασιδη, «για ΠΡΩΤΗ φορ στην ιστορα της Κυπριακς Δημοκρατας εκδικζονται υποθσεις και μπανουν απατενες στη φυλακ και μλιστα φλοι του, πως ο δμαρχος Λρνακας Λουρουτζιτης» και συνχισε:
«Σκεφτετε μνο την αναλογα: Θα κανε ποτ κτι ττοιο ο Δημτρης Χριστφιας; Θα βαζε τον Ζαννττο στη φυλακ, εν ξρει και για τις επαλεις και τις πισνες και το απραντο κτμα στο Λατσ; χι μνο δεν κανε κτι, αλλ μετ τη ματσαργκα στη Δρομολαξι τον ανδειξε και πολιτικ κρατομενο μπαινοβγανοντας στη φυλακ για να τον στηρξει».
Ο παραπονομενος ανφερε τι εναι συνδεδεμνος με σχσεις οικογενειακς φιλας με την οικογνεια Βενιζλου Ζανντου και αντιλφθηκε τι «ο κριος Διονυσου δεν σβεται το δικαωμα μου για γκυρη, αντικειμενικ και ολοκληρωμνη πληροφρηση, παραβιζοντας το πρτο ρθρο του κδικα που αναφρει τι « Τα Μ.Μ.Ε. μεριμνον στε να μη δημοσιεονται ανακριβες, παραπλανητικς, φανταστικς διαστρεβλωτικς της αλθειας ειδσεις, πληροφορες σχλια».
Και αυτ, πως ανφερε, γιατ εναι σε θση να γνωρζει τι ο Βενιζλος Ζανντος «δεν διαθτει «επαλεις» με «πισνες» σε να «απραντο κτμα» αλλ να σπτι, το οποο κτστηκε σε περιουσα η οποα ταν κληρονομι της γυνακας του και το εκμεταλλεεται σαν τουριστικ υποστατικ ενοικιζοντας το σε τουρστες».
Ο παραπονομενος υποστριξε τι και αν ο κ. Διονυσου δεν γνριζε αυτ τα πργματα, θα πρεπε να εχε ελγξει τα γεγοντα. Επσης ανφερε τι το δικαωμ του στην ακριβ πληροφρηση δεν αποκαταστθηκε επειδ η αναρεση στην οποα προβη ο κ. Διονυσου δεν δημοσιεθηκε στην δια στλη με το δημοσευμα.
Ο Διονσης Διονυσου ανφερε στην Επιτροπ τι μετ το δημοσευμα επικοιννησε μαζ του η κ. Ζανντου, η οποα τον πληροφρησε τι το αναφερμενο στο δημοσευμα ακνητο ταν γραμμνο στο νομ της και επομνως ταν ανακριβς τι ο σζυγς της διθετε παυλη στο Λατσ.
Περαιτρω ο κ. Διονυσου ανφερε τι αφο διαπστωσε το λθος του εξετζοντας τα πιστοποιητικ ιδιοκτησας προβη σε διρθωση για την ανακρβεια και επσης δημοσευσε απολογα προς την κ. Ζανντου στην εφημερδα Πολτης στις 10 Απριλου, 2016, στην προσωπικ του στλη, την οποα και υπγραψε.
Επσης ανφερε τι η κ Ζανντου εξφρασε την ικανοποησ της και τις ευχαριστες της για την επανρθωση.
Το κεμενο της διρθωσης δημοσιεθηκε κτω απ τοπογραφικ σχδιο του κτματος και ανφερε:
«Αδικσαμε τον Βενιζλο Ζαννττο με το σχλιο της στλης «Σφαιρικ» κνοντας αναφορ σε παυλη που διαθτει στο Λατσ. Το κτμα, ββαια, και η παυλη εναι υπαρκτ, αλλ εχαμε την ευκαιρα τη βδομδα που πρασε, ιδοις μμασιν, να διαπιστσουμε τι παραπληροφορηθκαμε. Το κτμα, με βση τα γγραφα του Κτηματολογου που ρθαν ενπιν μας, δεν ανκει στον κ. Ζαννττο αλλ στη σζυγο του, η οποα το κληρονμησε απ τον πατρα της. Το κτμα, συγκεκριμνα, αγορστηκε απ τον πατρα της κ. Ζαννττου το 1972, το οποο στη συνχεια η δια κληρονμησε το 1991 και μαζ με τον σζυγο της Βενιζλο το αξιοποησαν ως τουριστικ κατλυμα, γι' αυτν ακριβς τον λγο κτστηκε και η πισνα. Εν τοιατη περιπτσει και χωρς καννα δισταγμ προσφρουμε στον κ. Ζαννττο και την οικογνει του ευθαρσς και δημσια την απολογα μας για τη συγκεκριμνη περικοπ του ρθρου που γρψαμε».
Η Επιτροπ αποφσισε τι υπ το φως των δεδομνων που τθηκαν ενπιν της υπρξε παραβαση της πρνοιας του ρθρου 1 του Κδικα περ ακρβειας των πληροφοριν, με τη δημοσευση ανακριβν πληροφοριν για την κυριτητα του κτματος.
Περαιτρω η Επιτροπ αποφσισε τι τσο ο δημοσιογρφος σο και η εφημερδα επδειξαν συμμρφωση προς την πρνοια του ιδου ρθρου του Κδικα, που αναφρει τι σε περπτωση δημοσευσης ανακριβν πληροφοριν, οι υπεθυνοι «… χωρον σε μεση διρθωση και απολογα».
Οι βασικς αρχς που ισχουν σε περπτωση επανρθωσης ανακριβν δημοσιευμτων εναι τι το κεμενο πρπει να εναι ανλογο με το κεμενο του οποου επιδικεται η διρθωση, να εναι σε εμφανς σημεο και να δημοσιεεται, κατ το δυνατ, στην δια θση. μως κθε εφημερδα ακολουθε τη δικ της πρακτικ στο θμα αυτ και το κατ πσο η διρθωση εναι επαρκς κρνεται απ τα δεδομνα κθε περπτωσης. Εν εναι επιθυμητ κθε εφημερδα να χει συγκεκριμνο χρο στον οποο ο αναγνστης να γνωρζει τι δημοσιεονται επανορθσεις ανακριβειν, σημασα χει να μην καταβλλεται προσπθεια η διρθωση να εναι αφανς.
Η Επιτροπ αποφσισε τι στην προκειμνη περπτωση ο χρος δημοσευσης στην προσωπικ στλη του συντκτη ταν εμφανς και δεδομνης της κτασης, του φους και της θσης στην οποα δημοσιεθηκε, καθς και της ικανοποησης της κ. Ζανντου, κρινε τη διρθωση και απολογα ως επαρκ.

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...