EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΝΟΤΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟς ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονα (12/17/3/2016) που υποβλθηκαν απ τη συντεχνα ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ), την Κνηση για Ιστητα, Στριξη, Αντιρατσισμ (ΚΙΣΑ) και τον κοινοβουλευτικ εκπρσωπο του ΑΚΕΛ-Αριστερ-Νες Δυνμεις κ. Γιννο Λαμρη για ρατσιστικς και ξενοφοβικς αναφορς που γιναν στην τηλεοπτικ εκπομπ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ του ΡΙΚ.
Η εκπομπ, στην οποα φιλοξενομενος ταν ο Ελληνας τραγουδιστς Ντης Σφακιανκης, προβλθηκε στις 13 Μαρτου, 2016.
Οπως προκπτει απ το παρπονο της ΔΗΣΗΚΕΚ-ΠΕΟ, η εκπομπ ταν οπτικογραφημνη και εχαν γνει διαβματα προς το ΡΙΚ να μη την προβλει δεδομνου τι, πως αναφρθηκε,  εχαν επισημανθε κρως ρατσιστικς και ξενοφοβικς αναφορς του τραγουδιστ.
Το ΡΙΚ προχρησε στην προβολ του, αναφροντας σε ανακονωσ του, στερα απ διαμαρτυρες που γιναν, τι «αυτ που προχει εναι η ελευθερα της κφρασης και του λγου και κατ συνπεια οποιαδποτε μορφ λογοκρισας στην εκπομπ μη μετδοση της θα καταστρατηγοσε τις αρχς αυτς».
Το ΡΙΚ ανφερε τι πρβαλε αυτοσια τη συνντευξη και θεσε το περιεχμενο της εκπομπς στην κρση των τηλεθεατν και της κοινωνας, «μιας κοινωνας που εναι ικαν να απορρψει ιδες και απψεις τις οποες δεν ασπζεται και δεν υιοθετε».
Επσης ανφερε πως το ΡΙΚ δεν ενστερνζεται ποσς τις απψεις του φιλοξενομενου στην εν λγω εκπομπ.
Την δια απντηση δωσε στην Επιτροπ και ο αναπληρωτς διευθυντς του ΡΙΚ ταν ενημερθηκε για το ενδεχμενο εξτασης των παραπνων.
Η Επιτροπ παρακολοθησε την εκπομπ απ οπτικογρφηση που προμθευσε το ΡΙΚ και διαπστωσε πως ο κ. Σφακιανκης, χωρς να του υποβληθε οποιαδποτε σχετικ ερτηση απ την παρουσιαστ Τσο Τρφωνος, επιδθηκε σε μια ακατσχετη ρατσιστικ και ξενοφοβικ ρητορικ που κρτησε τουλχιστο 6 λεπτ.
Με αφορμ αναφορ του παρουσιαστ στο γεγονς τι η τραγουδστρια Δσποινα Βανδ αποχρησε απ το σχμα του επειδ εχε κνει δηλσεις για τους μετανστες, δηλνοντας πως ο κ. Σφακιανκης δεν εχε σεβαστε το γεγονς πως οι γονες της ταν μετανστες στη Γερμανα ο τραγουδιστς ανφερε πως και ο διος και η μητρα του ταν μετανστες και δεν χει τποτε με τους μετανστες και πρσθεσε:
«Οι νθρωποι αυτο (οι γονες του) ταν μετανστες, δεν ταν λαθρομετανστες, οι οποοι πραν δεια απ τη χρα στην οποα πγαν, πως η μητρα μου και εγ. Χωρς δεια συνεπγεται λαθρομετανστευση. Λαθρομετανστευση σημανει βιασμς…Εγ ο διος εμαι μετανστης. Η γυνακα μου ξνη εναι, δεν λθε παρνομα στην πατρδα μου να μου τη βισει χωρς να της δσω εγ την δεια».
Στη συνχεια αναφρθηκε σε μια φερμενη συνομωσα του πρην Προδρου της Τουρκας Τουργκοτ Οζλ που κατ’ ισχυρισμ εχε πει «να τελεινουμε μετους απναντι, να τους ρξουμε κνα δυο εκατομμρια μουσουλμνους και σβησε η Ελλδα» και πρσθεσε τι η φιξη χιλιδων προσφγων στην Ελλδα ταν μρος του σχεδου αυτο.
Ο παρουσιαστς επιχερησε να υποδεξει τι οι νθρωποι που φθαναν στην Ελλδα ταν πρσφυγες που φευγαν απ την πατρδα τους για να γλυτσουν απ τον πλεμο, αλλ ο κ. Σφακιανκης τον δικοψε τι οι νθρωποι αυτο εναι «ριψσπιδες», γιατ δεν τους επιτθηκε καμι χρα, για να γλυτσουν απ τον εμφλιο.
Διακπτοντας ακμα μια φορ τον παρουσιαστ που επιχερησε να πει πως οι πρσφυγες και τα παιδι που φθαναν δεν εχαν στον λιο μορα, ο τραγουδιστς ισχυρστηκε τι στην Κω εχε δει ανθρπους που φθαναν εκε με πορτοφλια γεμτα πεντακοσρικα, και πρσθεσε: «Εναι λοι πλοσια παιδι. Μιλμε τρα για πολλ λεφτ…Τι τα μωρ, αφο η μνα τους χει να πορτοφλι γεμτο (κνει σχμα για να δεξει το χοντρ πορτοφλι)…τι τα μωρ;»
Παρουσιαστς: Τρα αυτ ταν το λες δεν καταλαβανεις…;
Σφακιανκης: χι δεν καταλαβανω…δεν με ενδιαφρει να καταλβω την γνμη των λλων η οποα εναι λανθασμνη…στο βιασμ της πατρδος μου, που θα μου κνουν εμνα το στρατπεδο, που αποστρατικοποησαν, γιατ τα νησι μας εκε εναι η κρη, εναι τα σνορα, αποστρατικοποησαν λοιπν τα στρατπεδ μας, πραν τα παιδι μας του στρατο και χουν βλει μετανστες λαθραους στην Ελλδα οι οποοι δημιουργον hot spot,  που συνεπγεται καυτ σημεο η μετανστευση, καυτ σημεο.
-Μα ρχονται εδ για να φγουν, να πνε πιο πνω.
-Και τι εμαι εγ, κντρο διερχομνων;
-Φεγεις απ τη Συρα, εσαι πρσφυγας, αλλ ριψσπις (!), γιατ σε διξανε οι γονες σου, σου δσανε τα φργκα που εχαν στην πντα, τα πρες εσ στο πορτοφλι…
-Τι θελες, να μενουν εκε να σκοτωθον;…Αφο γινε το λα να δεις…
-Εμφλιος εναι, δεν εναι πλεμος…Εξισλαμζουν την πατρδα μας και επειδ αυτο γεννοβολνε σαν κουνλια, δεν θα υπρχει Ελλδα, δεν θα υπρχουν Ελληνες…Θα σ’ αναγκσουνε να ζσεις κτω απ λλες συνθκες και εγ δεν θλω να το επιτρψω, γιατ την πατρδα μου την αγαπ λγο παραπνω απ την οικογνει μου.
Το ΡΙΚ, ανταποκρινμενο στην παρκληση της Επιτροπς να παραθσει τις απψεις του, ανφερε τι «απορρπτει κατηγορηματικ και εκφρζει την ντονη νσταση του στις καταγγελες».
Ανφερε επσης τι αυτ που προχει εναι η ελευθερα της κφρασης και του λγου, της διακνησης των ιδεν και της προβολς λων των απψεων "ανεξρτητα αν συμφωνομε χι με αυτς". Υποστριξε πως οποιαδποτε μορφ λογοκρισας στην εκπομπ μη μετδοση της θα καταστρατηγοσε τις αρχς αυτς και θα ταν παρνομη και αντιδεοντολογικ.
Εξ λλου, ανφερε πως θεσε το περιεχμενο της εκπομπς στην κρση των τηλεθεατν και της κοινωνας, «μιας κοινωνας που εναι ικαν να απορρψει ιδες και απψεις τις οποες δεν ασπζεται και δεν υιοθετε. Το σημαντικ εναι να υπρχει αντλογος και το ΡΙΚ προτθεται-πως και πρττει συνεχς-να φιλοξενσει σντομα και την αντθετη ποψη…. Το ΡΙΚ δεν ενστερνζεται ποσς τις απψεις του φιλοξενομενου στην εν λγω εκπομπ».
Ο παρουσιαστς της εκπομπς Τσος Τρφωνος ανφερε στην απντησ του πως εχε συνεννοηθε με τον κ. Σφακιανκη τι δεν θα δεχτε ερωτσεις που θα του δσουν την ευκαιρα να αναπτξει τις ακραες θσεις του σον αφορ σε πολιτικ κοινωνικ θματα ( Χρυσ Αυγ, χοντα, μετανστες, σμφωνο συμβωσης, θρησκεα κτλ.), κτι το οποο αποδχτηκε.
Περαιτρω ανφερε πως στην εκπομπ δεν υποβλθηκε καννα ερτημα για τη μετανστευση και τους πρσφυγες αλλ ταν ο φιλοξενομενος ρχισε να μιλ εναντον των προσφγων-μεταναστν προσπθησε να του υποδεξει τι διαφωνοσε με σα ανφερε και ταν εδε τι παρ τις υποδεξεις δεν συμμορφωνταν λλαξε θμα συζτησης.
Ο παρουσιαστς ανφερε τι στο μοντζ κρατθηκε το επμαχο απσπασμα γιατ ο διος θερησε πως δεν υπρχε παρτρυνση ρητορικ μσους αλλ προσωπικς απψεις του Σφακιανκη και θα πρεπε να κριθε γι’ αυτς εφ’ σον παρ τις υποδεξεις επμενε να τις διατυπσει.
Κατ τη διρκεια της προβολς περνοσε στο πνω μρος της οθνης συρμενο μνυμα που ανφερε τι το ΡΙΚ δεν ασπζεται και δεν υιοθετε τις απψεις του καλλιτχνη.
Επσης ανφερε τι προσωπικ στην καθημεριν ραδιοφωνικ του εκπομπ και σε αρθρογραφα του σε Κυριακτικη εφημερδα στκεται απναντι σε θματα ρατσισμο και ξενοφοβας.
Τα παρπονα εξετστηκαν υπ το πρσμα των προνοιν του ρθρου 12 του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, περ δυσμενν διακρσεων, που προβλπει τι:
«Τα Μ.Μ.Ε. αποφεγουν οποιαδποτε απ’ ευθεας λλη αναφορ ενργεια εναντον προσπου η οποα περιχει στοιχεα προκατληψης με βση τη φυλ, το χρμα,  τη γλσσα, τη θρησκεα, τις πολιτικς λλες πεποιθσεις, την εθνικ κοινωνικ προλευση, την περιουσα, την καταγωγ, την ηλικα, το φλο και το προσωπικ καθεστς, περιλαμβανομνης της φυσικς διανοητικς ασθνειας αναπηρας. Ο χλευασμς, η διαπμπευση και ο διασυρμς ατμων   ομδων εναι ανεπτρεπτος».
Η Επιτροπ αποφσισε τι οι προαναφερθεσες αναφορς που παρατθηκαν ενδεικτικ και λλες ταν κατφωρα ρατσιστικς και μισαλλδοξες αφο ταν σαφς απαξιωτικς για τους μετανστες και με αυτς επιχερησε να περσει την ιδα τι οι μετανστες εναι βιαστς της Ελλδας, πλοσιοι νθρωποι που φεγουν απ την πατρδα τους για να αποφγουν τον κνδυνο του πολμου, εναι μρος συνωμοσας για να καταστραφε η Ελλδα με την αλλαγ της δημογραφικς σνθεσης του πληθυσμο της.
Η Επιτροπ αποφσισε τι η ευθνη του ΡΙΚ για την παραχρηση της ευκαιρας στον κ Σφακιανκη να διακηρξει τις ρατσιστικς και μισαλλδοξες απψεις του μεγιστοποιεται απ το γεγονς τι εχε τη δυναττητα να μην προβλει τη ρητορικ μσους, που ταν αντθετη χι μνο προς τη δημοσιογραφικ δεοντολογα, αλλ και ενντια στο νμο περ Καταπολμησης του Ρατσισμο.
Η εκπομπ ταν μαγνητοσκοπημνη και υπρχε δυναττητα ετε να μη μεταδοθε καθλου ετε να αφαιρεθον τα επμαχα σημεα, ιδιατερα μετ τις παρεμβσεις που γιναν προς τη διεθυνση του Ιδρματος.
Το ΡΙΚ επικαλστηκε ως δικαιολογα για την προβολ της ρατσιστικς ρητορικς ο δικαωμα της ελευθερας κφρασης και της διακνησς των ιδεν και της προβολς λων των απψεων.
Η Επιτροπ επισημανει πως το δικαωμα της ελευθερας κφρασης δεν εναι απεριριστο, αλλ υπκειται στους περιορισμος του σεβασμο των δικαιωμτων των λλων, της τρηση της νομιμτητας και της δημοσιογραφικς δεοντολογας. Δεν εναι επιτρεπτ εν ονματι της ελευθερας της κφρασης νας δημσιος ραδιοτηλεοπτικς σταθμς να προβλλει ρατσιστικς απψεις. Μακρν του να συνιστ λογοκρισα, η αποφυγ μετδοσης της ρατσιστικς ρητορικς που προαναφρθηκε, η μη μετδοση της θα αποτελοσε συμμρφωση προς τις επιταγς του νμου και της δημοσιογραφικς δεοντολογας.
Ο εναρμονιστικς νμος περ Καταπολμησης ορισμνων μορφν ρατσισμο του 2011 προνοε φυλκιση 5 ετν και πρστιμο €10.000 για σους μεταδδουν ρατσιστικ μηνματα. Ο Κδικας Δημοσιογραφικς Δεοντολογας απαγορεει τις δυσμενες διακρσεις και το διασυρμ λγω, μεταξ λλων, φυλετικς εθνοτικς καταγωγς, διαφορς χρματος θρησκεας.
Η προαγωγ της πολυφωνας δεν σημανει προαγωγ της ασυδοσας. Κατ' αναλογα, θα μποροσε να επιτραπε σε να παιδεραστ να προβλλει τις απψεις του υπρ της παιδεραστας με επκληση του δικαιματος της ελευθερας κφρασης.
Οι θσεις του ΡΙΚ περ μετδοσης των πντων στε να αφνεται στην κρση των τηλεθεατν και της κοινωνας, «μιας κοινωνας που εναι ικαν να απορρψει ιδες και απψεις τις οποες δεν ασπζεται και δεν υιοθετε" εναι και ανεδαφικς και επικνδυνες για την κοινωνα. Η αντληψη που εκφρζεται περ της κοινωνας ως ενς συνλου ανθρπων απλυτα λογικν και ικανν να ξεχωρσουν το καλ απ το κακ εναι απλοκ και εκτς πραγματικτητας και θα πρπει αυτ να το χει υπψη νας ραδιοτηλεοπτικς σταθμς, και δη δημσιος. Η κοινωνα αποτελεται απ επ μρους τομα και ομδες με διες αντιλψεις και διαφορετικ βαθμ ικαντητας να ξεχωρζει το καλ απ το κακ και και το επιβλαβς. Τα ΜΜΕ, και δη το ΡΙΚ ως δημσια ραδιοτηλεραση, χουν καθκον να προστατεουν ομδες που εναι ευλωτες επιρρεπες στην προπαγνδα μσους. Το παρδειγμα της Χιτλερικς προπαγνδας περ Αρας φυλς μεττρεψε τη Γερμανικ κοινωνα σε μια μηχαν θαντου εκατομμυρων.
Η Επιτροπ θεωρε τι το φρτωμα της ευθνης στην κοινωνα να δεχθε να απορρψει ιδες και απψεις που δεν συμμερζεται συνιστ προσπθεια του ΡΙΚ να απεκδυθε των δικν του ευθυνν ναντι του συνλου της κοινωνας. Το επιχερημα του αντιλγου δεν ευσταθε. Δεν υπρξε ταν μεταδδονταν οι ρατσιστικς αντιλψεις του Σφακιανκη, πραν των ανεπιτυχν παρεμβσεων του παρουσιαστ να τον πεσει τι δεν θα πρεπε να τις εκστομζει. Η αντληψη τι μπορε να επιτρπεται η προβολ απψεων που παραβιζουν το νμο με το επιχερημα τι θα υπρξει αντλογος εναι ανεπαρκς, γιατ δεν εναι δυνατ να επιτρπεται μετδοση ρατσιστικς ρητορικς μσους με το επιχερημα τι θα απαντηθε σε να μελλοντικ αντλογο.
Η Επιτροπ επιθυμε τλος να κμει εφημη μνεα του γεγοντος τι ο τηλεπαρουσιαστς τουλχιστο προσπθησε να σταματσει, πλην ανεπιτυχς, τη ρατσιστικ ρητορικ του φιλοξενομενο του.
Επσης επιθυμε να υποδεξει, γενικτερα, τι οι τηλεπαρουσιαστς σε κθε περπτωση οφελουν να διαχωρζουν με σθνος και αποφασιστικτητα τη θση τους απ ανλογες τοποθετσεις.
Η Επιτροπ θεωρε τι νας συρμενος υπρτιτλος που εξφραζε τη διαφωνα του ΡΙΚ σε σα εχαν αναφερθε δεν ταν οτε αρκετς οτε σοβαρ λλοθι για την ευκαιρα που δθηκε να προβληθον ακραες απψεις μσους.

 

 

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...