EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΑΠΟΛΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (9/2/6/2015) απ την Παγκπρια Συντεχνα Δημοσων Υπαλλλων (ΠΑΣΥΔΥ) για δημοσευμα στο «Φιλελεθερο» σε σχση με επεισδιο σε βρος υπαλλλων του Γραφεου Ευημερας στη Λρνακα.
Η ΠΑΣΥΔΥ  ανφερε στο παρπον της τι αποτθηκε προς την Επιτροπ αφο προηγουμνως απευθνθηκε με επιστολ της προς την εφημερδα ζητντας να λβει διορθωτικ μτρα σε σχση με σχλιο της Τνιας Σταυρινο στις 10 Μαου, 2015 αναφορικ με επεισδιο, κατ το οποο γυνακα  εισβαλε οπλισμνη σε γραφεο Ευημερας, χωρς να υπρξει ανταπκριση.
Το παρπονο ανφερε:
«Η συντκτρια του σχετικο θματος, αγνοντας παντελς τσο τα αισθματα τρμου που προξνησε στους λειτουργος του Τμματος η απειλ με πλο, την οποα εμφανς η συντκτρια και δικαιολογε, αλλ ιδιατερα και τον ασκωτο φρτο εργασας των λειτουργν, καταλγει με την εκτμηση τι η υπεθυνη λειτουργς συμπεριφρθηκε «με υποτιμητικς φωνς και με αγεν ξεφυσματα» προς την παραπονομενη και οπλοφοροσα.
Η ΠΑΣΥΔΥ ανφερε τι «εναι απαρβατη αρχ στην ορθ και αμερληπτη ενημρωση να παρατθενται οι θσεις λων των εμπλεκομνων στα γεγοντα και τα θματα που καλπτονται απ τα Μ.Μ.Ε. και λυπομαστε να παρατηρσουμε τι στην προκειμνη περπτωση η συντκτρια που χειρστηκε το θμα αφνει το συμπρασμα τι αναζητοσε αφορμ για να επιτεθε κατ των δημοσων υπαλλλων, εκμεταλλευμενη το ρλο της στην πληροφρηση για να προωθσει θσεις και συμφροντα που πολεμον τους εργαζμενους και προωθον τις απψεις τι οι δημσιες υπηρεσες νοσον».
Το σχλιο που προκλεσε την αντδραση της ΠΑΣΥΔΥ χει ως ακολοθως:
«Τι οδηγε ναν νθρωπο να αρπξει να πλο και να απειλσει αθους πολτες; Απελπισα; Οργ; Εξντληση της υπομονς του; Μλλον αρκε να αντικρσει στα πρσωπα που σημαδεει το τερατδες πρσωπο της κρατικς αναλγησας... Η κυρα που μποκαρε στο Γραφεο Ευημερας απειλντας να σκοτσει λειτουργος του, κρθηκε «ψυχικ διαταραγμνη» και κλεστηκε στην Αθαλσσα, δνοντας επλογο σ' να παραλγο δρμα. Υπρχει μως κι να λλο δρμα που δεν τελεινει ποτ. Εναι το καθημεριν μαρτριο των ανθρπων που χουν ανγκη απ τις κοινωνικς υπηρεσες του κρτους. Ενς κρτους που μετατρπει κθε μη προνομιοχο πολτη σε ζητινο, αναγκζοντας τον μαζ με τα χαρτι και τα πιστοποιητικ του να καταβλλει και κτι πολυτιμτερο: την αξιοπρπεια του. Οι λειτουργο που δχθηκαν απειλ, κατφυγαν στο νμιμο δικαωμα της απεργας για να διαμαρτυρηθον. Ποια εναι ραγε τα μσα που μπορε να χρησιμοποισει ο πολτης απναντι στη συστηματικ βα του κρτους πρνοιας; ταν καθυστερε η επιταγ, ταν περιμνεις εξαθλιωμνος για μνες στις ουρς του νοσοκομεου για να φρμακο, ταν να χαρτ και μια σφραγδα θα καθορσουν πς θα ξημερσει η επμενη σου μρα, εναι δσκολο να κρατς παραμσχαλα και την ψυχραιμα σου. Το γραφεο που ασχολεται με την «ευημερα» των πολιτν εναι υποστελεχωμνο, με ωρρια δημσιας υπηρεσας, με πετσοκομμνα κονδλια, με υπερφορτωμνους λειτουργος που πντα κνουν «τι μπορον» υποβλλοντας σε σαδιστικ αργς διαδικασες τους «δικαιοχους» (ρος που χρησιμοποιεται για να αφαιρσει περεταρω την ανθρπινη ιδιτητα). Πριν μερικος μνες η κοιν γνμη ανατρχιασε στο κουσμα της εδησης ενς 13χρονου κοριτσιο που πιστηκε να κνει σεξ με ναν παππο σε παρκινγκ, για δο ευρ την φορ, «για να αγορζει σοκολτες». Το κορτσι ταν «περπτωση που παρακολουθετο» απ το Γραφεο Ευημερας. Πρσι πλι, μα γυνακα με χρνια νσο, νεργη, πμφτωχη και «γνωστ στο γραφεο Ευημερας» πθανε μσα σε σωρος απ σκουπδια με αποτλεσμα ο 5χρονος γιος της να μενει μνος πριν τον προυν χαμπρι οι γετονες κι ειδοποισουν την Αστυνομα. στερα εναι και περιπτσεις πως της Α. που χει να γιο με ειδικς ανγκες κι απ ττε που ο πρην σζυγος της αποφσισε να της κψει τη διατροφ, ζει με την σνταξη της μνας της. Τρεις νθρωποι ζουν με €350. Τι να σου κνει και το γραφεο Ευημερας. «Πρπει να πτε δικαστικ εναντον του συζγου» της επαν. Καμα απ αυτς τις γυνακες δεν πρε το πλο. Προτιμ να δαγκνει το μαξιλρι της τα βρδια. Γι' αυτ και μνο το κρτος και η Πολιτεα θα πρεπε να ντρπονται ταν την κοιτζουν. Να την ευγνωμονον που παραμνει οπλισμνη μνο με υπομον και χι εκρηκτικ. Αντ' αυτο, μσα απ τις επικρατοσες νοοτροπες και τις απνθρωπα εξευτελιστικς διαδικασες τους, αναγκζουν εκενην να χαμηλνει τα μτια. Μπροστ στις υποτιμητικς φωνς και τα αγεν ξεφυσματα της κθε λειτουργο που «χειρζεται» το «περιστατικ» της».
Η Επιτροπ αποφσισε πως, ανεξρτητα απ τις ισχυρς απψεις που περιχει το σχλιο και το φος κφρασης, και πραν της τελευταας φρσης, την οποα θερησε τι αφ’ ενς αποτελε ατυχ γενκευση που θγει το σνολο των δημοσων υπαλλλων και αφ’ ετρου οδηγε σε συμπερσματα για τη συμπεριφορ συγκεκριμνης λειτουργο, δεν προκπτει παραβαση οποιασδποτε πρνοιας του Κδικα, δεδομνου τι το δημοσευμα αποτελε κφραση γνμης που κατοχυρνεται απλυτα απ το δικαωμα της ελευθερας κφρασης.
Η Επιτροπ ζτησε πληροφρηση απ την εφημερδα κατ πσο προβη σε οποιαδποτε ενργεια σχετικ με την επιστολ-απντηση που της εχε απευθνει η ΠΑΣΥΔΥ.
Η εφημερδα απντησε πως η επιστολ δεν δημοσιεθηκε, επειδ ανφερε πως η ΠΑΣΥΔΥ θα απευθυνταν στην Επιτροπ για εξταση του θματος και η εφημερδα ανμενε την εξλιξ του. Επσης εξφρασε προθυμα να δημοσιεσει την επιστολ με τις θσεις της ΠΑΣΥΔΥ.
Η Επιτροπ αποφσισε τι ανεξρτητα απ την υποβολ παραπνου, η εφημερδα θα πρεπε να εχε δημοσιεσει χωρς καθυστρηση την επιστολ, συμμορφομενη προς την τις πρνοιες του ρθρου 2 του Κδικα δημοσιογραφικς Δεοντολογας που κατοχυρνει το δικαωμα απντησης.
Ο Κδικας σαφς προβλπει τι «τα Μ.Μ.Ε. παρχουν στους επηρεαζομνους, στην κατλληλη περπτωση και ιδιαιτρως ταν χουν υποστε επθεση, την ευκαιρα να απαντσουν, και εν πση περιπτσει μσα σε χρονικ διστημα που δεν θα απχει χρονικ απ το δημοσευμα τη μετδοση τσο, στε το δικαωμα απντησης να καθσταται νευ αντικειμνου».
Απ τη διατπωση αυτ προκπτει τι η υποχρωση δημοσευση της απντησης εναι απλυτη και δεν εξαρτται απ οποιαδποτε λλη παρλληλη ενργεια οποιουδποτε ατμου οργνου. Γι’ αυτ το λγο παρχεται απ τον Κδικα στα ΜΜΕ η δυναττητα συντμευσης μακροσκελν απαντσεων και το δικαωμα να αρνηθον τη δημοσευση να προβον σε αφαιρσεις, στην περπτωση  κατ την οποα το περιεχμενο της απντησης εναι ενδεχμενο να χει νομικς συνπειες για τα δια τρτα πρσωπα.
Η καθυστρηση δημοσευσης της επιστολς δεν μπορε να δικαιολογηθε απ την προσφυγ της ΠΑΣΥΔΥ στην Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας. Αντθετα, η Επιτροπ πιστεει τι το ατημα της ΠΑΣΥΔΥ θα πρεπε να αποτελσει πρσθετο κνητρο για δημοσευση της επιστολς προς απδειξη της καλς πστης της εφημερδας.
Η Επιτροπ υποδεικνει τι η υποχρωση αυτ εξακολουθε να υφσταται, αλλ παρλληλα επισημανει τι η προδος ικανο χρνου απ τη δημοσευση καθιστ την σκηση του δικαιματος απντησης σχεδν νευ αντικειμνου.

 

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...