EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΤΗΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο  (5/27/3/2015) απ τον κ. Ανδρα Ηρακλεδη για δημοσευμα στην ιστοσελδα City Free Press (http://city.sigmalive.com/article/8388/sexomologiseis-125-tha-poneso-perissotero) το οποο κατ’ ισχυρισμ προγει το φυλετικ μσος.
Το δημοσευμα φρεται να αποτελε απντηση σε νεαρ γυνακα που παρουσιαζταν ως φοιττρια στην Αγγλα, 21 ετν. Ανφερε τι βρισκταν σε δλημμα, κατ πσο θα πρεπε να προχωρσει χι σε μια σχση με να νδρα που ανφερε τι ταν «μαρος» και επσης αν θα πονοσε πολ «επειδ εν να εναι και η πρτη μου φορ».
Η απντηση, που δθηκε απ τομο, με το ψευδνυμο “Tipster”, συμβουλεει τη φερμενη ως ερωτοσα να μην προχωρσει στη σχση της, αφ’ ενς λγω «μεγθους»  που θα της προκαλοσε «μια οδυνηρ πρτη εμπειρα» και αφ’ ετρου γιατ «μπορε να σο φαντζω Κου-Κλοξ Κλαν, αλλ χι, τοτα τα μαυρασπρα σενρια κπου χαλον με, πως χαλον την κοινωνα μας δαμσα γενικτερα».
Επσης ανφερε:
«Εν τζιαι εφν σε τα χρνια! 21χρονη κοπελτσα, μνη, παρθνα ψχνει Θα ρθει η ρα σο, φτανει να παραμενεις χαλαρ και χι μα απελπισμνη γκμενα. Οσο το κυνηγς δεν πρκειται να συμβε. Ετσι την παθανουν οι πιο πολλς τζιαι μεινσκουν τελικ, χσκωντας…»
Ο παραπονομενος ανφερε πως το δημοσευμα:
Α. Εισηγεται τι η συνουσα μεταξ ατμων διαφορετικν φυλν εναι εππονη και ρα πρπει να αποφεγεται.
Β. Διακηρττει τι δεν εγκρνει διαφυλετικς ερωτικς σχσεις και τι οτε η κυπριακ κοινωνα τις εγκρνει.
Γ. Εισηγεται μμεσα τι η συνουσα μεταξ δυο ατμων με διαφορετικ χρμα εναι πρξη απελπισας.
Δ. Μεινει μμεσα τις τραγικς συνπειες των πρξεων ρατσιστικν οργανσεων.
Ο υπεθυνος της διαδικτυακς εφημερδας CITYFREEPRESS ανφερε σε τηλεφωνικ επικοινωνα του τι η συντκτρια του κειμνου για το οποο υποβλθηκε το παρπονο δεν μποροσε να προσλθει σε συνεδρα υποεπιτροπς για ν παραθσει τις απψεις της γιατ θλει να παραμενει αννυμη. Ανφερε επσης τι το θμα συζητθηκε εσωτερικ και εκφρστηκαν κποιες απψεις τι ελογα θα μποροσε να θεωρηθε τι περιεχε πργματι αναφορς που θα μποροσαν να θεωρηθον επιλψιμες και πως θα απστελλε σντομα και γραπτ απντηση.
Ωστσο, και παρ τις υπομνσεις, δε λφθηκε καμι απντηση, γεγονς που η Επιτροπ αποφσισε τι συνιστ ρνηση συνεργασας στη διερενηση παραπνου και κατ συνπεια παρβαση της σχετικς πρνοιας του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας με βση την οποα τα ΜΜΕ και οι δημοσιογρφοι αναλαμβνουν την υποχρωση για συνεργασα στη διερενηση παραπνων.
Επσης, ως αποτλεσμα του γεγοντος τι η συντκτρια της απντησης δεν προσλθε σε συνεδρα στην οποα κλθηκε, μεινε αδιευκρνιστο το ερτημα πως συμβανει η ερτηση και η απντηση να εναι γραμμνες με το διο φος και με παρμοιες γλωσσικς εκφρσεις.
Επσης παρμεινε αδιευκρνιστο με ποια προσντα η “Tipster” παρεχε συμβουλς8 σε να σοβαρ θμα που αφοροσε στην εξλιξη της προσωπικς ζως μιας νεαρς γυνακας και ενδεχομνως θα μποροσε να επηρεσει και λλες αφελες, επιστες ανριμες νεαρς γυνακες.
Επ της ουσας του παραπνου, η Επιτροπ αποφσισε τι το δημοσευμα περιεχε ξενοφοβικς και ρατσιστικς αναφορς, κατ παρβαση των προνοιν του ρθρου 12 του Κδικα η οποα απαγορεουν δυσμενες διακρσεις με βση τη φυλ, το χρμα,  τη γλσσα, την εθνικ κοινωνικ προλευση, την καταγωγ και το προσωπικ καθεστς.
Επσης αποδχθηκε τη θση του παραπονουμνου τι το φος και ο τρπος αναφορς στη ρατσιστικ οργνωση Κου Κλουξ Κλαν, μιας απ τις πιο βρβαρες, γριες και  εγκληματικς ρατσιστικς οργανσεις υποβαθμζει τις τραγικς συνπειες των πρξεων της και ανλογων οργανσεων.
Η Επιτροπ δρττεται της ευκαιρας να υποδεξει προς τα ΜΜΕ και τους δημοσιογρφους τι ανλογες αναφορς πως οι υπ κρση ενδεχομνως να συνιστον και σοβαρ ποινικ αδικματα με βση τη σχετικ νομοθεσα της Κυπριακς Δημοκρατας για καταπολμηση του ρατσισμο.

 

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...