EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΙΝ ΣΤΟΝ "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ"

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (17/10/12/2015) απ το Μιχλη Ολμπιο τι δο σκτσα του ΠΙΝ (Πτρου Παπαπτρου) που δημοσιεθηκαν στο «Φιλελεθερο», προωθοσαν τη βα και το ρατσισμ και στελλαν μισαλλδοξα μηνματα υποθλποντας φανατισμος και πθη.
Το να απ τα δο σκτσα παρουσιζει μασκοφρους ταραξες σε γπεδο ποδοσφαρου που κραδανουν ξλα με καρφι, βμβες και λλα αντικεμενα, με ναν απ αυτος να λγει: «Να προσχουμε ποιους δρνουμε γιατ θα βγλει ανακονωση ο Αντα τι εμαστε ρατσιστς ξενοφοβικο και δεν θλουμε λση».
Το δετερο σκτσο παρουσιζει δο τομα μπροστ σε πσσαλο με οδικς πινακδες προς πλεις και χωρι στα κατεχμενα με αλλαγμνα τα τοπωνμια στην Τουρκικ, με φντο τον Πενταδκτυλο και την Τουρκικ σημαα, μπροστ στις οποες στκονται δο τομα. Το να τομο ερωτ «Πς μεταφρζεται στα Τορκικα το…Τκης Χατζηδημητρου;» και το δετερο απαντ «Τκης Χατζηδημητρου».

SKITSA PIN

Ο παραπονομενος ανφερε τι θεωροσε πως το πρτο σκτσο προωθοσε τη βα και τον εθνοτικ ρατσισμ κατ των Τουρκοκυπρων και επσης συνιστοσε παραβαση των προνοιν του Κδικα για την υποχρωση των δημοσιογρφων να «εναι ιδιατερα προσεκτικο και διακριτικο στην παρουσαση θεμτων πως η βα, το γκλημα…”
Για το δετερο σκτσο, ο παραπονομενος ανφερε τι συνιστοσε απρκλητη προσβολ για τον κ. Τκη Χατζηδημητρου υπονοντας τι εξυπηρετε συμφροντα της Τουρκας και τι εξπεμπε μισαλλδοξο μνυμα και δημιουργοσε αχρεαστους φανατισμος και πθη.
Δεδομνου τι το δετερο σκτσο  αφοροσε τρτο τομο, η Επιτροπ απευθνθηκε στον κ. Χατζηδημητρου με το ερτημα κατ πσο εχε νσταση να εξετασθε το παρπονο. Απντησε τι δεν εχε νσταση για την εξταση του παραπνου και παρατρησε τι θεωροσε το σκτσο βναυσο.
Ο «Φιλελεθερος» και ο ΠΙΝ απρριψαν τις θσεις του παραπονομενου, υποστηρζοντας τι τα δο σκτσα συνιστοσαν σχολιασμ θεμτων της επικαιρτητας μσω της γελοιογραφας. Περαιτρω υποστριξαν τι η γελοιογραφα σκοπ χει να σχολιζει επκαιρα θματα πως η βα στα γπεδα και οι ταραξες, μσω της στιρας, της διακωμδησης, του χιομορ του σαρκασμο, της υπερβολς και της παραδοξτητας.
Ανφεραν ακμη πως τα σκτσα ταν μεμονωμνα και ασχολονταν με θματα επικαιρτητας και δεν αποτελοσαν μρος κποιας κακβουλης εκστρατεας του σκιτσογρφου.
Κατ την εξταση του θματος, η Επιτροπ λαβε υπψη τη θση των καθ ων το παρπονο τι τα επμαχα σκτσα συνιστοσαν σχολιασμ της επικαιρτητας με σατιρικ και σαρκαστικ διθεση, η οποα μπορε να εκφρασθε μσω της διακωμδησης και της υπερβολς. Επσης λαβε υπψη τι η στιρα χει κατ καννα ευρτερο πεδο κφρασης στο σχολιασμ προσπων και καταστσεων απ λλες μορφς κφρασης γνμης.
Παρλληλα λαβε υπψη τι τα δημοσιεματα, ετε πρκειται για κεμενα λγου, ετε για σκτσα φωτογραφες, μπορον να ερμηνευθον κατ περισστερους απ να τρπους υπ το πρσμα της χρονικς στιγμς, σγχρονων γεγοντων και της γενικτερης «περιρρουσας ατμσφαιρας» και κατ συνπεια δεν περιορστηκε στην εξταση του θματος υπ το πρσμα της εκδοχς που δωσε ο σκιτσογρφος, τι δηλαδ το πρτο σκτσο συνιστοσε σαρκασμ για τους ταραξες των γηπδων και το δετερο τι σατριζε με χιουμοριστικ διθεση την αλλαγ των τοπωνυμων στα κατεχμενα, με αφορμ την κυκλοφορα σχετικο βιβλου.
Εξετζοντας το πρτο σκτσο, η Επιτροπ διαπστωσε τι επιδχεται δο διαφορετικς ερμηνεες, δηλαδ μπορε να εκληφθε ως σαρκασμς για τους χολιγκαν των γηπδων, αλλ και ως σχολιασμς γεγοντων που διαδραματστηκαν αμσως πριν απ τη δημοσευση του σκτσου, στη διρκεια διαδηλσεων Ελληνοκυπρων στις ελεθερες περιοχς, με αφορμ την επτειο της ανακρυξης του ψευδοκρτους. Οχματα Τουρκοκυπρων δχθηκαν επιθσεις και υπστησαν ζημις απ διαδηλωτς, που δεν ταν ταραξες των γηπδων. Ο απεσταλμνος του Γ.Γ. των Ηνωμνων Εθνν Εσπεν Μπαρθ Αντα προβη σε δλωση στην οποα ανφερε μεταξ λλων τι οι επιθσεις γιναν απ τομα που δεν επιθυμον τη λση του Κυπριακο.
Η Επιτροπ αποφσισε τι απ την ποψη της διακωμδησης των ταραξιν των γηπδων το σκτσο δεν θα μποροσε να θεωρηθε επιλψιμο.
Ομως, η Επιτροπ λαβε υπψη τι η εφημερδα απευθνεται σε λες τις ηλικες και τξεις του πληθυσμο και επομνως και σε τομα νεαρς ηλικας και ποικλου επιπδου διαπαιδαγγησης και μρφωσης. Εξετζοντας το πρτο σκτσο-γελοιογραφα απ την ποψη της κφρασης σαρκασμο για τους χολιγκαν των γηπδων, η Επιτροπ αποφσισε τι θα μποροσε να θεωρηθε ως πρτυπο και αποτελσει παρτρυνση ενθρρυνση σε σκηση βας απ τομα που λγω διαπαιδαγγησης, μορφωτικο επιπδου προδιθεσης θεωρον τη βα χι ως κτι κακ και κοινωνικ απαρδεκτο αλλ ως μαγκι και τρπο ζως για τους νους (και χι μνο) και επομνως ως κτι το φυσικ, το επιτρεπτ ακμη και ως μσο ανδειξης τους στα μτια της κοινωνας και κυρως ατμων με παρμοιες αντιλψεις, που δυστυχς διαπιστνεται πως δεν εναι λγα.
Απ την ποψη αυτ, η Επιτροπ αποφσισε τι το σκτσο συνιστοσε παρβαση της γενικς πρνοιας του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας που προβλπει τι οι δημοσιογρφοι και τα ΜΜΕ εναι ιδιατερα προσεκτικο και διακριτικο στην παρουσαση θεμτων πως η βα και το γκλημα και προγουν τη δημοκρατα και τις λλες πανανθρπινες αξες.
πως προαναφρθηκε, η Επιτροπ διαπστωσε τι το σκτσο αυτ εναι δυνατ να ερμηνευθε και διαφορετικ, δηλαδ να εκληφθε ως σχολιασμς της δλωσης του προσωπικο απεσταλμνου του Γ.Γ. των Ηνωμνων Εθνν Εσπεν Μπαρθ Αντα, που αποδοκμασε τις επιθσεις των διαδηλωτν εναντον οχημτων Τουρκοκυπρων.
Υπ το πρσμα της δετερης αυτς ερμηνεας, η Επιτροπ αποφσισε τι η φρση «Να προσχουμε ποιους δρνουμε γιατ θα βγλει ανακονωση ο Αντα τι εμαστε ρατσιστς ξενοφοβικο και δεν θλουμε λση» συνιστοσε εμφαν αναφορ στους Τουρκοκυπρους, γεγονς που κρθηκε ως δυσμενς δικριση στη βση της εθνοτικς καταγωγς και συνεπς παρβαση του ρθρου 12 το οποο προβλπει τι «τα Μ.Μ.Ε. αποφεγουν οποιαδποτε απ’ ευθεας λλη αναφορ ενργεια εναντον προσπου η οποα περιχει στοιχεα προκατληψης με βση στη φυλ, το χρμα,  τη γλσσα, τη θρησκεα, τις πολιτικς λλες πεποιθσεις, την εθνικ κοινωνικ προλευση…».
Επσης, με βση τη δετερη δυνατ ερμηνεα του σκτσου, η Επιτροπ αποφσισε τι η πιο πνω φρση υποβλλει κατ παραπλανητικ τρπο τι τις επιθσεις εναντον των Τουρκοκυπρων εναι δυνατ να διενργησαν χολιγκαν των γηπδων και χι τομα που εναι γενικ γνωστ τι πρσκεινται σε ομδες, οργανσεις κμματα που αντιτθενται σε λση του Κυπριακο, κατ παρβαση του ρθρου 1 του Κδικα, το οποο προβλπει τι «τα ΜΜΕ μεριμνον στε να μη δημοσιεονται ανακριβες, παραπλανητικς, φανταστικς διαστρεβλωτικς της αλθειας ειδσεις, πληροφορες σχλια».
Εξετζοντας το δετερο σκτσο, η Επιτροπ, λαβε υπψη τι ο κ. Τκης Χατζηδημητρου εναι ευρως γνωστ τομο, το οποο χει ενεργ δρση στην προαγωγ των σχσεων των δο κοινοττων της Κπρου και της επαναπροσγγισης και χει προσφρει σημαντικς υπηρεσες για την προστασα και συντρηση μνημεων της κοινς πολιτιστικς κληρονομις, συνεργαζμενος προς τοτο στεν με Τουρκοκυπρους, στο πλασιο της αρμδιας δικοινοτικς επιτροπς.
Η Επιτροπ αποφσισε, τι πραν της σατιρικς αποδοκιμασας της αντικατστασης των Ελληνικν τοπωνυμων στις κατεχμενες περιοχς με Τουρκικ, με αφορμ την κδοση βιβλου για τα τοπωνμια στα κατεχμενα εδφη της Κπρου, η αναφορ στον κ. Χατζηδημητρου αποτελε ανατια και ανεπτρεπτη διασνδεση του ονματς του με την καταδικαστα πρακτικ της αλλαγς των τοπωνυμων.  
Η Επιτροπ θερησε τι ο διλογος στο σκτσο δυνατ μπορε να ερμηνευθε ως αποδοκιμασα για την ενασχληση του κ. Χατζηδημητρου στο πλασιο της επιτροπς για την πολιτιστικ κληρονομι και υπονοομενο τι η ενασχλησης αυτ δυνατ να ενθρρυνε να συνβαλε στη μετονομασα των Ελληνικν τοπωνυμων στα κατεχμενα, τι η πολιτικ επαναπροσγγισης την οποα εκφρζει ο κ. Χατζηδημητρου δεν μπρεσε χει αποτχει τι ο κ. Χατζηδημητρου δεν χει ενδιαφερθε για να αποτρψει το φαινμενο αυτ ενδεχομνως να προσπθησε και απτυχε.
Η Επιτροπ θεωρε τι οποιοσδποτε μπορε να κρνει και να επικρνει τον κ. Χατζηδημητρου ετε για τις απψεις του την εργασα του και τα δο. Αυτ μως πρπει να γνει με τρπο που να καθιστ σαφς για πιο πργμα επικρνεται στε να παρχεται η δυναττητα απντησης στην επκριση. Αντθετα, το σκτσο συνιστοσε μια αφηρημνη μομφ απροσδιριστη καταγγελα εναντον του κ. Χατζηδημητρου, στη βση μη διακριτν στοιχεων γεγοντων, σε σημεο που να προκαλε σγχυσ κατ πσο πρκειται για παρθεση γεγοντων για σχλιο. Η πρακτικ αυτ συνιστ παρβαση της πρνοιας του ρθρου 1 του Κδικα Δημοσιογραφικς δεοντολογας,, που προβλπει τι «τα Μ.Μ.Ε., εν χουν δικαωμα να προβανουν σε αναλσεις και να υποστηρζουν συγκεκριμνες θσεις, εν τοτοις θα πρπει να καθιστον σαφ τη δικριση μεταξ γεγοντος και ερμηνεας, σχολου εικασας».
Η Επιτροπ αποφσισε επσης τι η διασνδεση του κ. Χατζηδημητρου με την αλλαγ των τοπωνυμων και η αποδοκιμασα του με να σκτσο που δημιουργε συνειρμος για τη συνεργασα του με την τουρκικ πλευρ συνιστ δικη και ανεπτρεπτη προσωπικ επθεση και επσης χλευασμ, διαπμπευση διασυρμ ενς ατμου σε σχση με τις πρξεις πολιτικς του κατοχικο καθεσττος που εφρμοσε απ την πρτη ημρα της εισβολς του 1974 και που αποσκοπε στην αλλαγ του χαρακτρα των κατεχομνων περιοχν της Κπρου, περιλαμβανομνων των τοπωνυμων. Η τατιση με αυτ τον τρπο του κ. Χατζηδημητρου της εργασας του με τους Τορκους, αναφροντας τι το νομ του δεν χρειζεται καν να μεταφρασθε στα Τορκικα, συνιστ παραβαση του ρθρου 12 του Κδικα, δεδομνου που προβλπει τι «τα Μ.Μ.Ε. αποφεγουν οποιαδποτε απ’ ευθεας λλη αναφορ ενργεια εναντον προσπου η οποα περιχει στοιχεα προκατληψης με βση … τις πολιτικς λλες πεποιθσεις» και επσης καθορζει ως ανεπτρεπτο το χλευασμ, τη διαπμπευση το διασυρμ ατμων ομδων.
πως προαναφρθηκε, η Επιτροπ αναγνωρζει το δικαωμα οποιουδποτε δημοσιογρφου ΜΜΕ, στο πλασιο του δικαιματος της ελευθερας κφρασης, να κρνει και να επικρνει οποιαδποτε πολιτικ τις πρξεις, τις πεποιθσεις ενργειες οποιουδποτε. μως το δικαωμα της ελευθερας κφρασης πρπει να ασκεται απαρεγκλτως στο πλασιο των προνοιν του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας.
πως προαναφρθηκε, η  Επιτροπ αναγνωρζει επσης τι η στιρα χει ευρτερο πεδο κφρασης που μπορε να φθνει και μχρι του σημεου της υπερβολς και διακωμδησης, αλλ δεν αποδχεται τι αυτ η ευρτερη ελευθερα εναι δυνατ να φθνει μχρι του σημεου που εξφθαλμα καθπτεται βασικν προνοιν του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, πως εναι οι διατξεις που αποσκοπον στη διασφλιση της ακρβειας των πληροφοριν και της αντικειμενικτητας, στην καταπολμηση του ρατσισμο και της μισαλλοδοξας μσω της προκατληψης που εκδηλνεται στη βση της φυλς, του χρματος, της γλσσας, της θρησκεας, της εθνικς κοινωνικς προλευσης και των πολιτικν λλων πεποιθσεων. Επσης, η Επιτροπ θεωρε ανεπτρεπτη τη χρση της στιρας ως οχματος για  προαγωγ της βας, κατ παρβαση νομικν διατξεων, ως μσου παραπληροφρησης και παραπλνησης.
Παρλληλα, η Επιτροπ δεν θεωρε αποδεκτ η σκηση κριτικς να εναι γενικς φσεως και να μετατρπεται σε προσωπικ επθεση να λαμβνει τη μορφ διασυρμο οποιουδποτε.

 

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...