EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΑΙΔΙΟΥ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΕ ΣΠΙΤΙ-ΑΧΟΥΡΙ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (21/7/2014) απ τη Διευθντρια Υπηρεσιν Κοινωνικς Ευημερας για δημοσευμα στην εφημερδα «Πολτης» που αναφερταν στην πατρτητα παιδιο ηλικας 5 ετν.
Η εφημερδα ανφερε στο δημοσευμ της στις 23/6/2014, τι πατρας του παιδιο, του οποου η μητρα βρθηκε νεκρ σε σπτι-σκουπιδτοπο σε παραλιακ πλη, διαπιστθηκε στερα απ εξταση γενετικο υλικο, τι ταν επιχειρηματας-εστιτορας στην δια πλη.
Σμφωνα με το παρπονο «ττοια δημοσιεματα αντκεινται προς το συμφρον του παιδιο αφο παραβιζουν την αξιοπρπεια και την ιδιωτικ του ζω εν το εκθτουν εκ νου δημσια θτοντας ξαν σε κνδυνο τη ψυχοκοινωνικ του κατσταση».
Ο συντκτης της εδησης  Μανλης Καλατζς ανφερε στην απντησ του τι τον εξπληξε το γεγονς πως η κ. Κολουμου ευαισθητοποιθηκε για την προστασα των προσωπικν δεδομνων του παιδιο, μλις τον Ιονιο του 2014 και μνο με αφορμ το δημοσευμα του στην εφημερδα «Πολτης».
πως ανφερε, πολλ στοιχεα του παιδιο τα αποκλυψαν σχεδν λα τα λλα ΜΜΕ, χωρς καμα αντδραση εκ μρους της κ.  Κολουμου  και ο διος καμε αναφορ σ’ αυτ μνο ταν εχαν πλον δημοσιοποιηθε απ διφορα λλα ΜΜΕ και μλιστα κποια απ αυτ εχαν αφεθε να διαρρεσουν απ τις Υπηρεσες Κοινωνικς Ευημερας.
Ο κ. Καλαταζς παρθεσε συγκεκριμνα παραδεγματα ΜΜΕ που σε ρεπορτζ τους πριν και μετ το θνατο της μητρας εχαν αποκαλψει προσωπικ στοιχεα για το παιδ, μεταξ των οποων την περιοχ που μενε και το νομ του, πντε μνες πριν απ το δικ του ρεπορτζ.
Ο κ. Καλατζς υποστριξε τι η καταγγελα εναντον του ιδου και της εφημερδας γινε γιατ σκησαν ντονη κριτικ για τις Υπηρεσες Κοινωνικς Ευημερας για τον χειρισμ της υπθεσης πριν η μητρα του παιδιο βρεθε νεκρ  μσα στα σκουπδια και πριν το πεντχρονο παιδ της μενει ορφαν.
Η Επιτροπ αντιπαρλθε τον τελευταο ισχυρισμ του κ. Καλατζ γιατ αφενς απδιδε αλλτρια κνητρα για το παρπονο και επσης γιατ εναι εκτς της δικαιοδοσας της να κρνει πρξεις παραλεψεις οργνων της δημσιας διοκησης και επικεντρθηκε στην ουσα της υπθεσης που εναι η αποκλυψη στοιχεων που αφοροσαν στο παιδ, και κυρωςτο νομ του και στις συνθκες μσα στις οποες ζοσε.
Επ του σημεου αυτο η Επιτροπ εξφρασε απαρσκεια για το γενικτερο χειρισμ απ πλειδα ΜΜΕ του θματος του παιδιο και την αποκλυψη προσωπικν του δεδομνων και των συνθηκν διαβωσς του, γιατ δεν υπρχε καννας λγος και καμι δικαιολογα για την αποκλυψη τους, στω και αν μεινε ορφαν κτω  απ τραγικς συνθκες που προκλεσαν το δημσιο ενδιαφρον. Ακριβς γι’ αυτ το λγο θα πρεπε τα ΜΜΕ να φροντσουν να το προστατεσουν και χι να το εκθσουν παραβιζοντας τα δικαιματ του που απορρουν απ τη Σμβαση των Ηνωμνων Εθνν για το Παιδ.
Η Επιτροπ θεωρε χρσιμο να επαναλβει τις θσεις που διατπωσε σε προηγομενες περιπτσεις παραπνων για αναφορς στην ταυττητα και στις συνθκες διαβωσης παιδιν τι ακμη και αν οι προθσεις εναι αγαθς, τα ΜΜΕ ενημρωσης οφελουν να σβονται τις πρνοιες της Σμβασης των Ηνωμνων Εθνν για το Παιδ και να αποφεγουν επιμελς να δημοσιεουν προσωπικ τους δεδομνα, ακμη και αν χουν τη συγκατθεση εκενων που εναι επιφορτισμνοι με τη μριμν τους, χοντας υπψη τι το υπρτατο κριτριο εναι το συμφρον του παιδιο.
Το νομα, η πατρτητα, η οικογενειακ κατσταση και οι συνθκες διαβωσης ενς παιδιο εναι μεταξ των προσωπικν στοιχεων των οποων η αποκλυψη συνιστ παρμβαση στην ιδιωτικ του ζω, η οποα ρητ απαγορεεται απ το ρθρο 16 της Σμβασης.
Οσον αφορ στο συγκεκριμνο παρπονο, η Επιτροπ λαβε υπψη τι το ρεπορτζ αφοροσε σε να θμα που προκλεσε ντονη δημσια συζτηση και βρισκταν στο επκεντρο του ενδιαφροντος της κοινς γνμης. Το γεγονς αυτ μως δεν θα πρεπε να εχε αποτελσει λγο για να αγνοηθον τα δικαιματα και το συμφρον του παιδιο να παραβιασθον πρνοιες του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας και της Σμβασης για το Παιδ. Αντθετα, θα πρεπε να εχε ληφθε υπψη κατ πρτο λγο το δικαωμ του στην ιδιωτικ ζω και στη διαφλαξη της προσωπικτητς του απ προσβολς. Αυτ απαιτοσε να μην αναφερθον, σε καμι περπτωση και κτω απ οποιεσδποτε συνθκες, το νομ του και λλα προσωπικ του στοιχεα που αφοροσαν στη διαβωση και ευημερα του, περιλαμβανομνης και της πατρτητας του.
Ωστσο, λαμβνοντας υπψη το γεγονς τι πολλ ΜΜΕ και για μεγλο χρονικ διστημα υπρξαν πολλς παρεμβσεις και προσβολς της ιδιωτικς ζως του συγκεκριμνου παιδιο, χωρς να υπρξει καμι παρμβαση για την προστασα του, η Επιτροπ κατληξε στην απφαση τι το επμαχο ρεπορτζ δεν θα μποροσε να αποτελσει αντικεμενο εξτασης. Απ τη μια γιατ λα τα στοιχεα που αφοροσαν στην ιδιωτικ ζω του παιδιο εχαν αποκαλυφθε προ πολλο και επανειλημμνα και απ την λλη γιατ θα αποτελοσε δυσμεν μεταχεριση ενς δημοσιογρφου και μιας εφημερδας ναντι πολλν λλων δημοσιογρφων και ΜΜΕ, που εχαν παραβισει τα δικαιματα του παιδιο.
Η Επιτροπ θα πρπει  να διευκρινσει τι δεν ασχολθηκε αυτεπγγελτα με συγκεκριμνες παραβισεις απ δημοσιογρφους και ΜΜΕ στην υπθεση αυτ γιατ ρητ κωλεται απ πρνοιες του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας να εξετζει με δικ της πρωτοβουλα υποθσεις, εκτς σε εξαιρετικς περιπτσεις που συνιστον σοβαρ πρκληση για την κοινωνα. Επσης κωλυταν να επιληφθε των περιπτσεων που τθηκαν ενπιον της απ τους καθ’ ων το παρπονο αφ’ ενς γιατ και στην περπτωση αυτ ταν επιλεκτικς και αφετρου λγω παρδου της προθεσμας εντς της οποας ο Κδικας ορζει τι μπορον να υποβληθον παρπονα.
Η Επιτροπ θα θελε να επισρει για λλη μια φορ την προσοχ των δημοσιογρφων και των ΜΜΕ στην υποχρωσ τους να επιδεικνουν σεβασμ στα δικαιματα του Παιδιο και να τηρον σχολιαστικ της πρνοιες της Σμβασης των Ηνωμνων Εθνν για το Παιδ, οσκις για οποιοδποτε λγο ασχολονται με θματα που το αφορον.

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...