EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας  εξτασε παρπονο (11/19/3/2014) απ τη Χριστνα Στεφανδου, εργαζμενη στη ΣΥΤΑ, εναντον της δημοσιογρφου Κατερνας Ηλιδη, για ανρτηση στις ιστοσελδες κοινωνικς δικτωσης Facebook και Twitter παραποιημνης φωτογραφας της που λφθηκε στη διρκεια διαδλωσης εναντον της πρθεσης για ιδιωτικοποηση ημικρατικν οργανισμν.
Η παραπονομενη, που εναι υπλληλος της ΑΤΗΚ, ανφερε τι η φωτογραφα που ανρτησε η δημοσιογρφος στους λογαριασμος της στο Facebook και στο Twitter την παρουσαζε να κρατ πλακτ που γραφε: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΣΑΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΡΟΔΑ –ΚΑΙ ΑΜΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ…-ΑΜΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΟΠΟΤΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ», εν στην πραγματικτητα το πλακτ που κρατοσε στη διαδλωση γραφε: «ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ».
Η παραπονομενη ανφερε τι με μνυμ της προς την Κατερνα Ηλιδη στο Facebook ζτησε την αφαρεση της φωτογραφας, χωρς ανταπκριση.
Στο παρπον της ανφερε τι η καθ’ ης το παρπονο, με την ανρτηση της φωτογραφας, την εχε εκθσει σαν νθρωπο και σαν εργαζμενη στη ΣΥΤΑ.

Η Κατερνα Ηλιδη απντησε τι το παρπονο αφοροσε σε προσωπικ δραστηριτητα και χι επαγγελματικ, αναφροντας πς χρησιμοποιε τα μσα κοινωνικς δικτωσης για προσωπικος και χι επαγγελματικος λγους.
Παραδχθηκε τι η επμαχη φωτογραφα, την οποα εχε μεταφορτσει απ λλο γνωστο λογαριασμ,  ταν ολοφνερα προν μοντζ, γεγονς που εχε σημεισει και σε σχλι της.
Περαιτρω ανφερε τι δεν αντλλαξε καννα μνυμα με την παραπονομενη, με την οποα μως μλησε τηλεφωνικ και την ενημρωσε τι δεν εχε πρει μνυμ της για αφαρεση της φωτογραφας, την οποα μως απλειψε ταν πληροφορθηκε πως η παραπονομενη εχε ενοχληθε.
Η καθ’ ης το παρπονο σημεωσε τι η δημοσευση της φωτογραφας γινε στην περοδο κατ την οποα οι συντεχνες της ΑΤΗΚ εχαν οργανσει διαδηλσεις ξω απ τη Βουλ εναντο των ιδιωτικοποισεων «και βριζαν υπουργος και βουλευτς, αλλ και δημοσιογρφους» επειδ θεωροσαν πως τα ΜΜΕ δημιουργοσαν κοιν γνμη εναντον τους.
Απ την εξταση των ενπιν της στοιχεων και πληροφορες που συνλεξε, η Επιτροπ διαπστωσε πως η Κατερνα Ηλιδη εναι γνωστ δημοσιογρφος και εργστηκε σε διφορα ΜΜΕ, κυρως ηλεκτρονικ. Στον προσωπικ της λογαριασμ στο Facebook σχολιζει θματα που βρσκονται στην επικαιρτητα και ενοτε κοινοποιε συνδσμους σε πληροφορες ειδσεις.
Η Επιτροπ κρινε τι το κατ γενικ παραδοχ παραποιημνο πλακτ συνιστοσε χιουμοριστικ μεν αλλ καυστικ διατπωση επκρισης εναντον των διαδηλσεων κατ των ιδιωτικοποισεων. Ομως συνιστοσε ταυτχρονα μετδοση ανακριβος πληροφρησης η οποα παραπλνησε στω και μικρ αριθμ πολιτν που χρησιμοποιον το Facebook,πως προκπτει απ σχλια που δημοσιεθηκαν κτω απ τη φωτογραφα και απ το γεγονς τι η Κατερνα Ηλιδη θερησε αναγκαο να διευκρινσει πως «προφανς εναι μοντζ το πλακτ».
Προφανς στχος της παραποησης του πλακτ ταν να παρουσιασθον να σχολιασθον με χλευαστικ τρπο οι εκδηλσεις των εργαζομνων εναντον των ιδιωτικοποισεων, γεγονς που εντσσεται στο δικαωμα της ελευθερα του λγου και της σκησης κριτικς. μως το δικαωμα αυτ ασκεται υπ τις προποθσεις, πρτον της σαφος δικρισης «μεταξ γεγοντος και ερμηνεας, σχολου εικασας», και δετερον, της αποφυγς προσωπικν επιθσεων, χλευασμο, διαπμπευσης και διασυρμο ατμων ομδων. Στην προκειμνη περπτωση η δικριση μεταξ πληροφορας και σχολου ταν ασαφς και επσης παρουσιστηκε μια εργαζμενη να απευθνει να μνυμα με αυθδη τρπο προς την κοιν γνμη, γεγονς που θα μποροσε να εκληφθε ως προσωπικ επθεση εναντον της παραπονουμνης.
Η Επιτροπ περαιτρω εξτασε τα πιο πνω γεγοντα και κρσεις υπ το πρσμα των αρμοδιοττων της. Ο Κδικας Δημοσιογραφικς Δεοντολογας προβλπει τι η εφαρμογ του εκτενεται «επ λων των Μσων Μαζικς Ενημρωσης… και των λειτουργν των» και τι η «Επιτροπ δχεται, επιλαμβνεται και αποφασζει επ παραπνων για κατ’ ισχυρισμ παραβισεις του παρντα Κδικα απ Λειτουργ /και Μσα Μαζικς Ενημρωσης…»
Κατ συνπεια το Facebook, ως σαφς ιστοσελδα κοινωνικς δικτωσης εναι εκτς της αρμοδιτητς της.
μως, η Επιτροπ χει αρμοδιτητα επ των λειτουργν των ΜΜΕ, η οποα αφορ στην επαγγελματικ τους συμπεριφορ ανεξρτητα απ τον τρπο και το μσο εκδλωσς της. Ο Κδικας σαφς ορζει τι «το θος, η αξιοπρπεια και εντιμτητα, η διαγωγ, η συμπεριφορ και το επαγγελματικ εππεδο των λειτουργν θα πρπει να εναι της υψηλτερης δυνατς στθμης». Αυτ σημανει τι η επαγγελματικ συμπεριφορ των δημοσιογρφων θα πρπει να εναι ενιαα και η τρηση των καννων της δημοσιογραφικς δεοντολογας διαχρονικ και ανεξρτητη απ τον τρπο εκδλωσης της δημοσιογραφικς δραστηριτητας κα επομνως και μσα απ τις σελδες κοινωνικς δικτωσης, οι οποες συνεχς αποκτον και μεγαλτερη σημασα σον αφορ στην ενημρωση. Και αυτ γιατ θα ταν αντιφατικ και υπονομευτικ του κρους του δημοσιογραφικο λειτουργματος, οι λειτουργο των ΜΜΕ να σβονται μεν τις πρνοιες του Κδικα μσα στο χρο της δημοσιογραφικς εργασας αλλ να τις ξεχνον και να τις παραβιζουν ξω απ το κατφλι του δημοσιογραφικο γραφεου.
Το κλειδ στις περιπτσεις δραστηριτητας των δημοσιογρφων εκτς του συνθους χρου εργασας εναι η δημοσιογραφικ επαγγελματικ ιδιτητα και ειδικτερα κατ πσο αυτ μπορε να ανιχνευθε πσω απ τη δραστηριτητα των λειτουργν των ΜΜΕ στις σελδες κοινωνικς δικτωσης.
Εχοντας υπψη τις πιο πνω βασικς αρχς, οι οποες εφαρμζονται απ πλεστες Επιτροπς Δεοντολογας στην Ευρπη, η Επιτροπ διαπστωσε πως δεν υπρξε καννα στοιχεο μαρτυρας τι η Κατερνα Ηλιδη λαβε γνση της παραποιημνης φωτογραφας υπ σε σχση με την ιδιτητα τη ως δημοσιογρφου, δεδομνου τι εχε αναρτηθε απ γνωστο τομο σε κοιν θα. Επσης δεν καταδεχθηκε τι αναρτντας την παραποιημνη φωτογραφα στο λογαριασμ της ενργησε ως δημοσιογρφος αποβλποντας σε δημοσιογραφικ σκοπ χρση της.
Παρλληλα σημεωσε την ευαισθησα της να διευκρινσει τι το πλακτ ταν παραποιημνο ταν αντιλφθηκε τι δημιουργθηκαν παρεξηγσεις ως προς τη γνησιτητ του και να αφαιρσει τη φωτογραφα ταν πληροφορθηκε τι εχε προκαλσει ενχληση στην παραπονομενη.
Υπ το φως των πιο πνω η Επιτροπ κρινε τι δεν υπρξε παραβαση των προνοιν του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας απ την καθ’ ης το παρπονο. μως, με αφορμ την περπτωση αυτ, η Επιτροπ θερησε χρσιμο να απευθυνθε ευρτερα προς τους δημοσιογρφους προκειμνου να εφιστσει την προσοχ τους στο γεγονς τι η διταξη του Κδικα που ορζει πως «το θος, η αξιοπρπεια και εντιμτητα, η διαγωγ, η συμπεριφορ και το επαγγελματικ εππεδο των λειτουργν θα πρπει να εναι της υψηλτερης δυνατς στθμης» αφορ σε λες τις ενργεις τους που σχετζονται με τη δημοσιογραφικ επαγγελματικ τους ιδιτητα εκπορεονται απ την ιδιτητα αυτ και περαιτρω να υποδεξει τι η διαχωριστικ γραμμ μεταξ της συμπεριφορς των ως δημοσιογρφων και ως πολιτν εναι πολ λεπτ οσκις αφορ σε θματα που εναι δυνατ να υποδηλνουν δημοσιογραφικ δραστηριτητα.

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...