EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΗΣ "ΗΛΙΟΣ" ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΟ 2005

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας επιλφθηκε παραπνου 9/28/5/2013) απ γυνακα επιχειρηματα στην Αγα Νπα, τι σε ρθρο που δημοσιεθηκε στο περιοδικ DownTown και αναρτθηκε στις ιστοσελδες του www.philenews.com και  www.elita.com.cy  χρησιμοποιθηκε χυδαα γλσσα,

Ειδικτερα, η παραπονομενη ανφερε τι η φρση «…πολλο (στην περιοχ Αγας Νπας) βιοπορζονται απ τουρστες που κνουν *.* (λξη που περιγρφει σεξουαλικ πρξη) σε νυκτερινς βαρκδες…» εναι χυδαα και ανεπτρεπτη σε να περιοδικ που δεν επισημανει τι απευθνεται μνο σε ενλικες σε μια τξη «προχωρημνων» ανθρπων που δεν ενοχλονται απ τη χρση φρσεων οι οποες περιγρφουν σεξουαλικς πρξεις, αλλ αντθετα διανμεται με μια εφημερδα που απευθνεται σε λα τα μλη της οικογνειας και σε λες τις ηλικιακς ομδες και κατηγορες ανθρπων.

Το ρθρο γρφτηκε απ τον αρχισυντκτη του περιοδικο DownTown Θανση Φωτου και  δημοσιεθηκε στις 26/5/2013 κτω απ τον ττλο «Ο φαρισασμς μιας ξκωλης κοινωνας». Το περιοδικ διανμεται με την εφημερδα «Φιλελεθερος».  Το ρθρο ασκοσε κριτικ για τον τρπο τουριστικς ανπτυξης της Αγας Νπας και αποδοκμαζε την κατ την ποψ του υποκριτικ και ανακλουθη στση των τοπικν αρχν της Αγας Νπας που διταξαν το κλεσιμο καταστματος ερωτικν αντικειμνων “Sex Museum”, εν η κοιντητα βιοπορζεται ανεχμενη σεξουαλικς ελευθεριτητες απ τουρστες.

Το ρθρο αναδημοσιεθηκε αυτοσιο στην ιστοσελδα  www.elita.com.cy στις 28/5/2013 και την επομνη στην ιστοσελδα www.philenews.com, αφο απ τον ττλο αφαιρθηκε η λξη «ξκωλη».

Η εφημερδα απντησε –με σημαντικ καθυστρηση- τι οι εκφρσεις που χρησιμοποησε ο δημοσιογρφος ταν ο τρπος του να διατυπσει την ντονη αποδοκιμασα που αισθανταν για συμπεριφορς και ενργειες που θεωροσε υποκριτικς. Η εφημερδα εξφρασε τη θλψη της αν η χρση των επμαχων φρσεων ενχλησε οποιουσδποτε απ τους αναγνστες της.

Η Επιτροπ αποφσισε κατ’ αρχν τι τα ντυπα στα οποα δημοσιεθηκε το ρθρο θεωρονται σοβαρ και απευθνονται στην οικογνεια και σε μλη του ευρτερου κοινο και χι μνο σε κποιες ομδες σε μλη του κοινο που μπορον να θεωρηθον ως χοντα «προωθημνες» αντιλψεις ως προς τη γλσσα που χρησιμοποιον και τον τρπο κφρασης.

Η Επιτροπ διαπστωσε τι η επμαχη λξη που χρησιμοποιθηκε στο κεμενο του ρθρου χρησιμοποιεται για να αποδσει την ννοια ερωτικς πρξης και αποφσισε τι το γεγονς αυτ συνιστ εκχυδασμ της γλσσας απ να ντυπο που διανμεται απ μια σοβαρ εφημερδα και απευθνεται προς τα μλη ολκληρης της οικογνειας. Κατ συνπεια, η Επιτροπ αποφσισε τι, με βση τις επικρατοσες κοινωνικς αντιλψεις και την ισχουσα ηθικ της Κυπριακς κοινωνας, η χρησιμοποηση λξης που περιγρφει νευ περιστροφν μια ερωτικ πρξη συνιστ παρβαση της ρητς πρνοιας του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας , η οποα ορζει τι «οι λειτουργο των ΜΜΕ αποφεγουν δημοσιεματα μεταδσεις τη χρση γλσσας που με βση τις επικρατοσες αντιλψεις, χουν χυδαο αισχρ περιεχμενο».

Η Επιτροπ θεωρε τι ο δημοσιογρφος Θανσης Φωτου -πως και οποιοσδποτε λλος δημοσιογρφος- εχε το δικαωμα, στο πλασιο του δικαιματος της ελευθερας κφρασης, να ασκσει κριτικ και να χαρακτηρσει υποκριτικ την απφαση για το κλεσιμο του καταστματος ερωτικν αντικειμνων. μως πιστεει τι οσοδποτε ισχυρ και αν ταν τα αισθματα αποδοκιμασας της θεωρομενης ως υποκριτικς στσης στο θμα αυτ θα μποροσαν να εκφρασθον και χωρς της χρση εκφρσεων που με βση την ισχουσα ηθικ θεωρονται χυδαες αισχρς.
Περαιτρω η Επιτροπ αποφσισε τι η απδοση υποκριτικς στσης σε ολκληρη την κοινωνα της Αγας Νπας, η οποα μλιστα χαρακτηρστηκε κατ τρπο σαρωτικ «ξκωλη» -με ποια σημασα και αν δοθε στη λξη-, αποτελε ατυχ γενκευση και ως εκ τοτου παρβαση της πρνοιας του Κδικα περ ακρβειας των πληροφοριν.
Η ενδεχμενη παρξη κποιων πολιτν της Αγας Νπας οι οποοι δυνατ να βιοπορζονται ανεχμενοι εκμεταλλευμενοι κατ’ ισχυρισμν ελευθεριτητες τουριστν δεν σημανει τι λα τα μλη της κοινωνας αυτς αποδχονται τις πρακτικς αυτς, στε να περιγρφονται συλλβδην ως μια «ξκωλη» κοινωνα. Η λξη αυτ δεν εναι καταγραμμνη σε καννα απ τα γκυρα λεξικ της ελληνικς γλσσας, αλλ εναι προφανς τι, με ποια ννοια και αν εκληφθε, εναι προσβλητικ και η χρση της αποβλπει στο χλευασμ, τη διαπμπευση το διασυρμ ατμων ομδων, κατ παρβαση της σχετικς πρνοιας του Κδικα. Το συμπρασμα τι η ννοια της λξης αυτς εναι προσβλητικ τενει να διασρει επιβεβαινεται   και απ το γεγονς τι ο «Φιλελεθερος», αναδημοσιεοντας το ρθρο, στην ιστοσελδα www.philenews.com, ορθς πρττοντας, την αφαρεσε απ τον ττλο του.
Τλος, η Επιτροπ τονζει τι οι πρνοιες του Κδικα για διαγωγ, συμπεριφορ και επαγγελματικ εππεδο της υψηλτερης δυνατς στθμης επιβλλουν στα  ΜΜΕ και στους δημοσιογρφους που απευθνονται στο ευρ κοιν να τηρον να υψηλ εππεδο κφρασης και γλσσας.

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...