EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας  εξτασε παρπονο (23/6/12/201) απ τη Μ. Χ. τι η ηλεκτρονικ εφημερδα TOTHEMAONLINE αποκλυψε προσωπικ στοιχεα ατμου που εναι πολιτικς πρσφυγας.
Η ιστοσελδα δημοσευσε εδηση στις 6 Δεκεμβρου, 2013, σμφωνα με την οποα ο πολιτικς πρσφυγας, που φρεται να κτυπθηκε απ αστυνομικ της ΜΜΑΔ, ταν μεταφρθηκε στο νοσοκομεο «κρτησε μυστικ την ασθνεια του, αλλ και το γεγονς τι απ το 2006 μχρι το 2008, λμβανε επδομα ανικαντητας εργασας, λγω  (αναφρεται η ασθνεια)».
Σμφωνα με την εδηση, η ασθνεια του γινε γνωστ, μετ τις εξετσεις που υποβλθηκε στο Γενικ Νοσοκομεο Λευκωσας.
Περαιτρω η εδηση ανφερε τι ο πολιτικς πρσφυγας εναι νυμφευμνος και το ζεγος χει να παιδ, προσθτοντας τι «γνωστο παραμνει κατ πσον η σζυγος του γνωρζει, χι για την κατσταση της υγεας του».
Η ιστοσελδα ανφερε στην Επιτροπ τι στχος της εδησης δεν ταν να στοχοποισει ανθρπους και ομδες ασθενν, αλλ να αποκαλψει το παρνομο της απκρυψης της κατστασης της υγεας του πολιτικο πρσφυγα, ο οποος συνχισε να λαμβνει επδομα για την ασθνεια του απ το κρτος, αποκρπτοντας επιμελς τι παρλληλα εργαζταν.
Επσης ανφερε τι σκοπς της εδησης ταν να κακσει την παρλειψη απκρυψης της κατστασης της υγεας του ατμου αυτο.
Αφο εξτασε τα ενπιον της στοιχεα, η Επιτροπ αποφσισε τι η κατσταση της υγεας ενς ατμου και λλα προσωπικ στοιχεα, πως η οικογενειακ του κατσταση και η λψη επιδματος αποτελον προσωπικ δεδομνα, η αποκλυψη των οποων εναι νομικ και δεοντολογικ ανεπτρεπτη. Πραν τοτου, η εδηση δεν περιορστηκε στην αποκλυψη προσωπικν στοιχεων του μεσα εμπλεκομνου ατμου, αλλ  αναφρθηκε και στη σζυγ του και στο παιδ του ζεγους, εκθτοντας ολκληρη την οικογνεια  σε διαπμπευση.
Η Επιτροπ κρινε επσης τι το ερτημα που τθηκε απ την ιστοσελδα κατ πσο η σζυγος γνριζε τι ο σζυγς εχε την ασθνεια που αναφρθηκε θεωρθηκε ως παραβαση της πρνοιας του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας περ επδειξης ευαισθησας και διακριτικτητας σον αφορ θματα που αφορον στον ανθρπινο πνο.
Κατ συνπεια, η Επιτροπ αποφσισε τι η αποκλυψη της φερομνης ασθνειας του ατμου αυτο αντκειται  στις πρνοιες του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, τσο περ σεβασμο της υπληψης και της ιδιωτικς ζως κθε προσπου και μη αποκλυψης στοιχεων προσωπικο χαρακτρα, σο και στις πρνοιες για αποφυγ δυσμενν διακρσεων με βση την εθνοτικ φυλετικ καταγωγ το προσωπικ καθεστς, περιλαμβανομνης της φυσικς διανοητικς ασθνειας.
Η παραβαση καθσταται ακμη πιο σοβαρ καθσον απ την αναφορ σε μη πρθεση στοχοποησης ανθρπων ομδων προκπτει τι υπρχε επγνωση για το ενδεχμενο αυτ. Η επκληση της μη παρξης πρθεσης δεν επικαλπτει και δε δικαιολογε την αντιδεοντολογικ συμπεριφορ.
Παρμβαση της ιδιωτικς ζως και αποκλυψη στοιχεων προσωπικο χαρακτρα θα μποροσε να δικαιολογηθε μνο με επκληση του δημοσου συμφροντος, δηλαδ για σκοπος αποκλυψης εγκλματος προστασας της δημσιας ασφλειας υγεας.
Στην προκειμνη περπτωση δεν εναι δυνατ να γνει επκληση του δημοσου συμφροντος, γιατ οποιαδποτε παρανομα και το γεγονς της φερμενης επικνδυνης ασθνειας του προσπου αυτο ταν δη γνωστ γεγοντα στις αρμδιες αρχς. Το δημοσευμα δεν προσττευσε καννα δημσιο αγαθ και δεν συνβαλε σε συζτηση επ θματος δημοσου ενδιαφροντος, γιατ η ασθνεια και το προσωπικ καθεστς ενς ατμου, στω και αν βρθηκε κτω απ το φως της δημοσιτητας για εντελς διαφορετικος λγους, δεν εναι θματα που πρπει να ενδιαφρουν και να απασχολον το κοιν.
Συνακλουθα, η Επιτροπ θεωρε τι η εδηση συνιστ παραβαση της πρνοιας  του ρθρου 3 του Κδικα τι «η υπληψη και η ιδιωτικ ζω κθε προσπου τυγχνουν σεβασμο και δεν αποκαλπτονται στοιχεα προσωπικο χαρακτρα», σο και του ρθρου  12 περ αποφυγς δυσμενν διακρσεων, που προβλπει τι «Τα Μ.Μ.Ε. αποφεγουν οποιαδποτε απ’ ευθεας λλη αναφορ ενργεια εναντον προσπου η οποα περιχει στοιχεα προκατληψης με βση τη φυλ, το χρμα,  τη γλσσα, τη θρησκεα, τις πολιτικς λλες πεποιθσεις, την εθνικ κοινωνικ προλευση, την περιουσα, την καταγωγ, το φλο και το προσωπικ καθεστς, περιλαμβανομνης της φυσικς διανοητικς ασθνειας αναπηρας.
Οι αναφορς που γιναν στο διο το τομο και σε μλη της οικογνεις αντιβανουν στην πρνοια του ιδου ρθρου που απαγορεει την κθεση ατμων σε χλευασμ, διαπμπευση διασυρμ.

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...