EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας επιλφθηκε παραπνου (11/2/8/2013) απ την κ. Κτια Γαλαταριτου, τι δημοσιεματα στα περιοδικ ICON και DownTown, που αναφρονται στη διπραξη δολοφονας απ το γι της στην Κστα Ρκα, συνιστον παραβαση σειρς προνοιν του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας και κυρως των προνοιν περ ακρβειας των πληροφοριν, ιδιωτικς ζως και χειρισμο ειδσεων για εγκλματα και θνατο.
Τα γεγοντα της υπθεσης, τα οποα εναι αμοιβαα παραδεκτ, χουν ως ακολοθως:
Ο γις της παραπονομενης, Αλφρεντ Αλξανδρος Μλ Σντερς, αφο ταξδευσε στις Ηνωμνες Πολιτεες και δισχισε την Κεντρικ Αμερικ με λεωφορεο, φθασε στο τλος Δεκεμβρου του 2011 στο μικρ χωρι Colonia Libertad της Κστα Ρκα και ζτησε να φιλοξενηθε σε να απομονωμνο οικολογικ αγρκτημα, το οποο ανκε σε Βρεταν μετανστη. Του δωσαν να αντσκηνο, το οποο στησε δπλα σε να λλο αντσκηνο που οι ιδιοκττες εχαν παραχωρσει σε μια φοιττρια απ τη Τσεχα, την Alexandra Drbohlavova, 22 χρνων, που εχε πει εκε για τις διακοπς των Χριστουγννων. Τη νκτα της 28ης Δεκεμβρου, 2011, ο Αλφρεντ, ττε 20 ετν, σκτωσε τη φοιττρια καταφρνοντας της πολλ κτυπματα με κουζινομχαιρο. Μλη της οικογνειας του ιδιοκττη εδαν το δρστη να βγανει απ τη σκην και αφο τον συνλαβαν, τον  παρδωσαν στην τοπικ Αστυνομα της Κστα Ρκα. στερα απ κρτηση 18 μηνν δικαστριο της Κστα Ρκα του επβαλε τον Αγουστο του 2013, με βση δικ του ομολογα για το φνο, ποιν φυλκισης 25 χρνων.
Το θμα δημοσιοποιθηκε αρχικ στο τεχος Ιανουαρου, 2012 του περιοδικο ICON που εκδδει το συγκρτημα του «Φιλελευθρου», κτω απ τον ττλο «να γκλημα ταρζει την οικογνεια Γαλαταριτη-Φνος στην Costa Rica”, με την υπογραφ του δημοσιογρφου Γιργου Αγκαστινιτη.
Το ρεπορτζ αυτ αποτλεσε πηγ ντλησης πληροφοριν για λλο ρεπορτζ της  Κωνσταντνας Γεωργου  στο τεχος  447 ημ. 30/6 -6/7, 2013, του DownTown, κτω απ τον ττλο «Το Αγριο φονικ στην Costa Rica που εξακολουθε να συγκλονζει την οικογνεια-Παραδχθηκε ο εγγονς Γαλαταριτη».
Η παραπονομενη Κτια Γαλαταριτου εναι κρη του Σταρου Γαλαταριτη, γνωστο εμπορικο και οικονομικο παργοντα που απεβωσε πριν απ 14 χρνια, και μητρα του Αλφρεντ Σντερς, μνιμη κτοικος Βρετανας.
Η κ. Γαλαταριτου παραπονθηκε τι τα δημοσιεματα παραβιζουν τις γενικς διατξεις του Κδικα περ σεβασμο της αλθειας και αντικειμενικς και ολοκληρωμνης ενημρωσης, περ θους και επαγγελματικο επιπδου, περ επδειξης ευαισθησας στην παρουσαση θεμτων πως η βα, το γκλημα,  ο θνατος και ο ανθρπινος πνος και επδειξης καλς πστης και συμμρφωσης προς το γρμμα και το πνεμα του Κδικα, καθς και των ειδικν διατξεων περ ακρβειας των πληροφοριν, ιδιωτικς ζως, προσωπικν επιθσεων που διασρουν την τιμ και υπληψη, πνθους, θλψης και κλονισμο και περ δυσμενν διακρσεων με βση το προσωπικ καθεστς.

Απ την εξταση των δο επμαχων κειμνων προκπτει τι λες οι πληροφορες του DownTown προρχονται απ το ICON, πλην των πληροφοριν στην τελευταα παργραφο του ρεπορτζ, που ταν και το μνο νο στοιχεο. Η παργραφος αυτ αναφερταν στην παραδοχ του υππτου, τι μαχαρωσε τη φοιττρια και τι αναμενταν να του επιβληθε ποιν φυλκισης. Τα δο δημοσιεματα συνοδεονταν απ πολλς φωτογραφες του υππτου και του θματος, της προσαγωγς του υππτου, ενς σκου πτωμτων, μια μεγλη κηλδα αματος που ρχθηκε ως φντο πνω απ το κεμενο και ενς μαχαιριο.
Απ ειδησεογραφικ κεμενα που εξτασε η Επιτροπ, προκπτει τι το αρχικ κεμενο στο ICON αποτελε απνθισμα πληροφοριν που δημοσιεθηκαν κυρως στις Βρετανικς εφημερδες Daily Telegraph και Daily Mail σε διφορες ημερομηνες αμσως μετ το φνο.
Την 1η Ιανουαρου, 2012, η Daily Telegraph δημοσευσε την πληροφορα για τη σλληψη του Αλφρεντ Αλξανδρου Μιλλ Σντερς, σχετικ με το φνο της Τσχας φοιττριας, μαζ με δηλσεις του αρχηγο της τοπικς αστυνομας τι οι ανακριτς απδιδαν το φνο σε σεξουαλικ κνητρα και στη χρση ναρκωτικν.
Στις 2 Ιανουαρου, 2012, η Daily Telegraph και στις 3 Ιανουαρου, 2012, η Daily Mail, δημοσευσαν δηλσεις αντερου επισμου της Αστυνομας της Κστα Ρκα τι με βση «πρσινη προειδοποηση» της Ιντερπλ, ο Αλφρεντ Σντερς ταν «επικνδυνο τομο που συνδεταν με σειρ σεξουαλικν εγκλημτων και ταν δυνατ να προβε σε πρξεις βαρβαρισμο». Σμφωνα με τη δλωση, η «πρσινη προειδοποηση» -η χαμηλτερη στη διαβθμιση της Ιντερπλ- εχε εκδοθε στις 9 Νοεμβρου, 2011 και ανφερε τι ο Αλφρεντ Σντερς περιφερταν στην Κεντρικ Αμερικ.  Ο ισχυρισμς στη φερμενη δλωση του επισμου της Κστα Ρκας ταν τι ο Αλφρεντ Σντερς ταν βαιο τομο που συνδεταν με σεξουαλικ εγκλματα, κατοχ πυροβλων πλων και εκρηκτικν, με μια επθεση που οδγησε σε θνατο, πρξεις βαρβαρισμο που περιλμβαναν τη θαντωση γτων με αλυσοπρονο και τι ταν πιθαν να διαπρξει εγκλματα εναντον παιδιν. Ανφερε επσης τι εχε πνευματικς διαταραχς και αυτοκτονικς τσεις.
Η εφημερδα Daily Telegraph δημοσευσε ανταπκριση απεσταλμνου της στην Κστα Ρκα τι ο ποπτος εχε πει στην Κνα για να εκπαιδευθε στις πολεμικς τχνες και τι εχε ταξιδεσει στη συνχεια σε επτ χρες της Λατινικς Αμερικς.
Η Daily Mail δημοσευσε στις 22 Ιουνου, 2013, τι ο Αλφρεντ Σντερς παραδχθηκε το φνο της φοιττριας στην οποα κατφερε 15 μαχαιρις, παραθτοντας τη λεπτομρεια πως ταν γιος επορων ακαδημακν στη Βρετανα και  επαναλαμβνοντας τον ισχυρισμ τι η Ιντερπλ εχε προειδοποισει πως ο νεαρς πασχε διανοητικ και ταν δυνητικ επικνδυνος.
Ανλογες πληροφορες δημοσιεθηκαν στην ιστοσελδα International Business Times (22/6/2013)
Οι πιο πνω πληροφορες δωσαν αφορμ για το ρεπορτζ του DownTown και επανληψη πολλν στοιχεων απ το ρεπορτζ του ICON.  
Η Επιτροπ προβληματστηκε σοβαρ κατ πσο η αναφορ απ τα δο περιοδικ στη συγγενικ σχση του Αλφρεντ Σντερσ με τον Σταρο Γαλαταριτη και γενικτερα με την οικογνεια ταν δικαιολογημνη και κατληξε στην απφαση τι η αναφορ ταν υπ τις περιστσεις επιτρεπτ, δεδομνου τι αφοροσε μια πολ γνωστ προσωπικτητα του επιχειρηματικο και οικονομικο κσμου της Κπρου.
μως η Επιτροπ κρινε τι αυτ η διασνδεση θα πρεπε να εχε καθαρ πληροφοριακ χαρακτρα και δεν θα πρεπε να προβληθε για σκοπος εντυπωσιασμο. Παρλληλα θερησε τι η διασνδεση, επειδ αναφερταν σε προσωπικ δεδομνα θα πρεπε να γνει σμφωνα με τις πρνοιες του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, με περισσ περσκεψη και οπωσδποτε στερα απ αυστηρ λεγχο της ακρβειας των πληροφοριν. Επσης θα πρεπε να εχε γνει στω να καταβληθε προσπθεια επικοινωνας με τη μητρα και την οικογνεια για να παρατεθον και οι δικς τους θσεις για το λο θμα.
Η Επιτροπ διαπστωσε περαιτρω σοβαρ παραβαση του πρτου ρθρου του Κδικα περ ακρβειας των πληροφοριν. Ειδικτερα, διαπστωσε τι ουδεμα ουσιαστικ προσπθεια γινε για λεγχο της ακρβειας των πληροφοριν και λψης των θσεων της μητρας (γεγονς που ταν και η γενεσιουργς αιτα για παραβαση σωρεας προνοιν του Κδικα) και τι τα δο ρεπορτζ περιεχαν αβσιμες και ανακριβες πληροφορες.
λοι οι ισχυρισμο για το «μενο της δρσης» του Αλφρεντ Σντερς που κατ’ ισχυρισμ περιλμβανε επιθσεις βας, κατοχς πλων και εκρηκτικν και σεξουαλικν εγκλημτων αποδεχθηκαν ανακριβες, πως προκπτει απ το ποινικ μητρο που εκδθηκε απ  του Γραφεο Εγκληματικν Μητρων του Συνδσμου Αρχηγν Αστυνομας του Ηνωμνου Βασιλεου και παρουσιστηκε στην Επιτροπ απ την παραπονομενη.
Το μητρο καταγρφει μνο τη σλληψη του Αλφρεντ Σντερς για φνο στην Κστα Ρκα και επσης τη σλληψη του τον Ιονιο του 2011 για κατοχ κατ’ ισχυρισμ πορνογραφικν φωτογραφιν, που στη συνχεια κρθηκαν απ την Υπηρεσα Διξεων του Στμματος ως μη πορνογραφικς, με αποτλεσμα η υπθεση να κλεσει χωρς περαιτρω ενργειες.
Τα δημοσιεματα στα δο περιοδικ που προλθαν απ ξνα ντυπα στηρζονται σε μεγλο βαθμ σε φερμενες δηλσεις αξιωματικο της Αστυνομας της Κστα Ρκα, πως αποδθηκαν απ τις Βρετανικς εφημερδες Daily Mail και  Daily Telegraph και αρκετς ιστοσελδες. Τα δο περιοδικ δεν απδωσαν την πληροφρησ τους σε καμι πηγ.
Διαπιστθηκε επσης τι ανακριβς εναι και ο ισχυρισμς, σε συσχετισμ με την ανακριβ πληροφορα τι το «μενο δρσης» του γιου της παραπονουμνης περιλμβανε σεξουαλικ εγκλματα, τι «η τραγικ ειρωνεα εναι πως η μητρα του χει δσει διαλξεις για την ανπτυξη της παιδικς σεξουαλικτητας». Η Επιτροπ εναι ικανοποιημνη, απ στοιχεα που παρουσασε η παραπονουμνη για την επιστημονικ της δραστηριτητα και καταρτισμ, τι εναι ψυχαναλτρια για ενλικα τομα και χι για παιδι και τι ουδποτε δωσε διαλξεις που αναφρονται στην παιδικ σεξουαλικτητα.
Πραν των ανωτρω, εναι προφανς τι οι δημοσιογρφοι που γραψαν τα δο ρεπορτζ δεν προβησαν σε καννα γκυρο λεγχο των πληροφοριν που δημοσευσαν.
Η εφημερδα υποστριξε τι οι δημοσιογρφοι προβησαν στη δημοσευση των πληροφοριν τους «μετ απ ρευνα και διασταρωση των πηγν τους» και ανφερε  τι «λες οι πληροφορες που δημοσιοποιθηκαν προκυψαν μετ απ ρευνα και αντιπαρθεση σωρεας δημοσιευμτων που αφοροσαν το εν λγω θμα. Οι δημοσιογρφοι προβηκαν σε ρευνα και μερμνησαν με λα τα διαθσιμα μσα που εχαν πριν την δημοσευση ειδσεων τσι στε να μην προβαιναν σε δημοσευση ανακριβν, παραπλανητικν, φανταστικν διαστρεβλωτικν της αλθειας ειδσεων, πληροφοριν σχολων».
Η Επιτροπ αποφσισε τι ισχει απλυτα η αρχ πως η επκληση της ντλησης πληροφοριν απ λλα ΜΜΕ δεν παρχει κλυψη για οποιαδποτε μειονεκτματ των πληροφοριν. Η πληθρα δημοσιευμτων δεν αποτελε τεκμριο ακρβειας των πληροφοριν και η απλ σγκριση δημοσιευμτων δεν συνιστ γκυρη επιβεβαωση τους. Η επκληση του γεγοντος τι οι πληροφορες εχαν δημοσιευθε σε πολλ ντυπα και ιστοσελδες δεν απαλλσσει της ευθνης για τη δημοσευση ανακριβν πληροφοριν.
Η Επιτροπ θεωρε τι οι πληροφορες θα πρεπε να εχαν διασταυρωθε και ελεγχε κατ μεσο τρπο με τα κατονομαζμενα τομα, πολ περισστερο που αναφρονταν σε ευασθητα προσωπικ δεδομνα.
Παρλληλα, η Επιτροπ διαπστωσε τι, κατ παρβαση της γενικς διταξης περ υποχρωσης των δημοσιογρφων και των ΜΜΕ για παροχ ολοκληρωμνης και γκυρης πληροφρησης, γινε επιλεκτικ μεταφορ πληροφοριν απ τα ξνα ντυπα, με την ννοια τι επιλγηκαν στοιχεα που θα προκαλοσαν εντυπωσιασμ, αλλ δεν δημοσιεθηκαν λλα, πως η πληροφορα πως το Εθνικ Σστημα Υγεας της Βρετανας βεβαωσε πως ο
Αλφρεντ Σντερς δεν εχε ποτ κατηγορηθε καταδικασθε για οποιοδποτε γκλημα και δεν κρατθηκε τυχε θεραπεας σε ασφαλ θλαμο.

Τλος, η Επιτροπ διαπστωσε παραβαση της πρνοιας του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας που απαγορεει παρμβαση στην ιδιωτικ ζω, με τις αναφορς στη φυσικ και διανοητικ κατσταση του γιου της παραπονουμνης, καθς και με τη φρση «μχρι σμερα, η Κτια Γαλαταριτου και η οικογνει της, σε αντθεση με τον Αλφι που λγισε εξακολουθον να βαδζουν το μοναχικ δρμο της σιωπς».
Ο Κδικας Δημοσιογραφικς Δεοντολογας προβλπει τι: «Η υπληψη και η ιδιωτικ ζω κθε προσπου τυγχνουν σεβασμο και δεν αποκαλπτονται στοιχεα προσωπικο χαρακτρα. Παρεμβσεις και ρευνες στην ιδιωτικ ζω προσπων … εναι γενικ απαρδεκτες, η δε δημοσιοποησ τους μπορε να δικαιολογηθε μνο σε εξαιρετικς περιπτσεις και αποκλειστικ προς το δημσιο συμφρον».
Η εφημερδα υποστριξε τι το απσπασμα της εδησης στο περιοδικ DownTown περ σιωπς της κ. Γαλαταριτου, «την οποα η παραπονομενη σχολιζει ειδικ καθτι φανεται να την εκλαμβνει ως υπαινιγμ κατ της τιμς και της υπληψς της της οικογνεις της» χει την ννοια τι «η Κτια Γαλαταριτου και η οικογνει της βινουν βουβ το οικογενειακ δρμα, καθτι καμι δλωση οποιαδποτε λλη αναφορ δεν εδε το φως της δημοσιτητας εκ μρους τους» και τι «δεχνει τη συμπθεια των εντπων και του γρφοντα μπροστ στο δρμα που πρασε η οικογνεια».
Επσης ανφερε τι: «Το λο θμα παρουσιστηκε στο σνολο του με πλρη σεβασμ στο δρμα της οικογνειας. Η δημοσιοποηση του συνιστ εδηση γενικτερου ενδιαφροντος. Δεν δημοσιοποιθηκε οτε εχε στχο κποιο πρσωπο. Καννας χλευασμς διαπμπευση διασυρμς ατμων, δυσμενς δικριση».
Αν πρθεση ταν με τη φρση αυτ να εκφρασθε συμπθεια προς την οικογνεια, ττε η υλοποησ της ταν κρως ανεπιτυχς και ατυχς. Το κριτριο δεν εναι η πρθεση αλλ το συμπρασμα που θα μποροσε να βγλει ο μσος αναγνστης απ την αντιπαρθεση της ομολογας του δρστη με τη σιωπ των μελν της οικογνειας.
Η Επιτροπ θερησε τι η παραπονομενη και η οικογνει της δεν ταν με καννα τρπο εμπλεκμενα μρη στο γκλημα και δεν εχαν υποχρωση, οτε και λογικ αναμενταν απ αυτος να μιλσουν και να πουν ο,τιδποτε για το θμα.
Η Επιτροπ θερησε μεν τι η παρθεση του γεγοντος τι ο δρστης του φνου ταν εγγονς του Σταρου Γαλαταριτη ταν δικαιολογημνη ως στοιχεο γενικτερου ενδιαφροντος, αλλ κρινε πως η αναφορ στη μητρα, η φρση περ σιωπς της ιδας και της οικογνειας και η σνδεση του ισχυρισμο περ σεξουαλικν εγκλημτων του γιου της με τη φρση τι «η τραγικ ειρωνεα εναι πως η μητρα του χει δσει διαλξεις για την ανπτυξη της παιδικς σεξουαλικτητας», πραν της ανακρβειας του ισχυρισμο, συνιστ ανεπτρεπτη παρμβαση στην ιδιωτικ  ζω και εναι δυνατ να εκληφθε ως επκριση και διασυρμς.
Η παραπονομενη δεν εναι δημσιο πρσωπο οτε ευρτερα γνωστ. Η δια ανφερε ενδεικτικ τι ακολουθε μια χαμηλν τνων ζω και ακαδημακ καριρα εκτς Κπρου ως Βυζαντινολγος και ψυχαναλτρια και τι ο γιος της, πραν απ το βιολογικ γεγονς τι χει Κυπρα μητρα, εναι Βρετανς με ελχιστους ουσιαστικος δεσμος με την Κπρο.
Τλος η Επιτροπ αποφσισε τι ο λος τρπος παρουσασης του θματος τσο απ το ICON, σο, ιδιατερα και απ το DownTown, με ντονες κηλδες αματος, φωτογραφες του σκου πτωμτων και μαχαιριο, προκαλε  και επιτενει τον ανθρπινο πνο στους μεσους συγγενες, τσο του δρστη σο και του θματος. Τα δημοσιεματα διακρνονται για αδιαφορα ως προς τον πνο που θα ταν δυνατ να προκληθε στη μητρα ενς υπδικου για φνο, πως και στην οικογνεια του θματος, κατ παρβαση της ειδικς  πρνοιας 5 που αναφρει τι:
«Σε περπτωση πνθους, θλψης ψυχικο κλονισμο επιβλλεται στο μγιστο βαθμ προσγγιση που να τη χαρακτηρζει διακριτικτητα και συμπθεια και αποφυγ οποιασδποτε πρξης που εναι δυνατ να οξνει τον ανθρπινο πνο» και της γενικς διταξης τι οι λειτουργο των ΜΜΕ «εναι ιδιατερα προσεκτικο και διακριτικο στην παρουσαση θεμτων πως η βα, το γκλημα, …ο ανθρπινος πνος και ο θνατος…»

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...