EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΚ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο απ την Κνηση Ιστητα, Στριξη, Αντιρατσισμς –ΚΙΣΑ-(10/4/7/13) τι στη  διρκεια της εκπομπς του ΡΙΚ «Μαζ στο ΡΙΚ» στις 19/6/2013, που παρουσιζει η Ελτα Μιχαηλδου, γιναν αναφορς που προωθον τη ξενοφοβα, το ρατσισμ και τη μισαλλοδοξα.
Στην εκπομπ ταν φιλοξενομενος ο ηθοποις Κωστκης Κωνσταντνου, ο οποος προσκλθηκε για να μιλσει για την προσωπικ και επαγγελματικ του ζω.
Απ την εξταση της οπτικογρφησης της εκπομπς διαπιστθηκε τι ο φιλοξενομενος, αναφερμενος στην περοδο κατ την οποα διετλεσε δημοτικς σμβουλος στο Δμο Λευκωσας, επε τι «η πολλ δημοκρατα, τελικ, εναι αρρστια για να τπο, η πρα πολλ δημοκρατα εναι αρρστια, δεν εναι σωστ αυτ…»
Η παρουσιστρια παρενβη και ακολοθησε ο πιο κτω διλογος:

Ελτα: Θα επανλθω σ’ αυτ που επες τι η πολλ δημοκρατα βλπτει γιατ επες τι αν σουν στην Αθνα θα σουν με τη Χρυσ Αυγ.
ΚΚ: Βεβαως θα μουν με τη Χρυσ Αυγ…
ΕΜ: Πς μπορες να εσαι με τη Χρυσ Αυγ…
ΚΚ: Γιατ να μην μουν με τη Χρυσ Αυγ… με ποιους να εμαι, με το ΠΑΣΟΚ που οι μισο εναι στη φυλακ, με τη Να Δημοκρατα που οι μισο θα παν φυλακ, με το Σριζα που παζει πελλ…»
ΕΜ: Γιατ Χρυσ Αυγ, Κωστκη… εσαι δημοκρτης..
ΚΚ: Μου αρσει αυτ που κνει η Χρυσ Αυγ στην Αθνα. Πγαμε λοι στην Αθνα τα τελευταα χρνια. Εδαμε τι φοβσαι να περπατσεις στον  Αγιο Παντελεμονα, στην οδ Αθηνς… φοβσαι, κι’ εγ φοβμαι, ταν περν απ να δρμο και με βλπουν οκτακσιοι ξνοι που δεν ξρω τι χουν κμει στις πατρδες τους. Δεν εμαι ρατσιστς, αλλ δεν μπορ να βλπω αυτ το πργμα. Δεν μπορ να βλπω, ας πομε, να κνεις γκλημα, να εσαι φιλοξενομενς μου, να σε ταζω, να σε ποτζω, να σου δνω και τα τσιεκκοδκια και ξαφνικ εσ να μη με σβεσαι, και εγ σβομαι ταν πηγανω στον τπο στου, κριε Πακισταν, κριε Ινδ και κριε οτιδποτε, σβομαι τον τπο σου…
ΕΜ: …Πμε και στο ρεπορτζ και ερχμαστε να ακοσουμε τις απψεις σου γιατ εναι ζωντανς, χεις ποψη, συμφων… διαφων, σε σβομαι γιατ χεις λγο και χαρομαι ακμη περισστερο γιατ εσαι ηθοποις, παργεις κουλτορα…»

Στο παρπονο αναφρθηκε τι η εκπομπ εχε περιεχμενο που «υποθλπει τη ξενοφοβα, το ρατσισμ και τη μισαλλοδοξα», επειδ η συνντευξη αποτελοσε «μορφ δημσιου λγου μσω του οποου γνεται διδοση, υποκνηση, προθηση δικαιολγηση μσους που βασζεται στη μισαλλοδοξα (συμπεριλαμβανομνων εκδηλσεων επιθετικο εθνικισμο εθνοκεντρισμο και διακρσεων και εχθρτητας εναντον μειονοττων, μεταναστν προσπων με μεταναστευτικ καταγωγ).
Περαιτρω ανφερε τι η συνντευξη «σε αυτ το πλασιο, συνιστ μορφ ρατσισμο, η οποα προσβλλει την κεφαλαιδη αρχ τι δημοκρατικ κοινωνα εναι αυτ που θεμελινεται στο σεβασμ της σης αξιοπρπειας λων των ανθρπων και του σεβασμο της διαφορετικτητας».
Το παρπονο ανφερε επσης τι το περιεχμεν ταν αντθετο σε πρνοιες  νμων που  καθιστον αδκημα την υποκνηση βας μσους εναντον προσπων «που προσδιορζεται βσει της φυλς, του χρματος, της θρησκεας, των γενεαλογικν καταβολν της εθνικς εθνοτικς καταγωγς».
Παραθτοντας γραπτς τις απψεις του επ του παραπνου ο Γ. Δ. του ΡΙΚ κ. Θμης Θεμιστοκλους ανφερε τι το Ιδρυμα σε καμα περπτωση δεν εχε πρθεση σκοπ, αλλ οτε και αρμζει σε αυτ, να προβλει ρατσιστικ ξενοφοβικ σχλια.
Ανφερε τι επρκειτο για ζωνταν εκπομπ κατ την οποα ο κ. Κωνσταντνου εξφρασε καθαρ  προσωπικς  απψεις, χωρς αυτ να σημανει τι αυτς υιοθετονται με οποιοδποτε τρπο απ τη δημοσιογρφο-παρουσιστρια  το ΡΙΚ. 
Η παρουσιστρια της εκπομπς, παραθτοντας τις δικς της παρατηρσει, γειρε το πρβλημα τι «σε ζωνταν προγρμματα δεν μπορε κανες να ξρει απ πριν τι πιστεει και τι κνει νας ηθοποις». Υποστριξε περαιτρω τι η δια διαχρισε τα δικ της πιστεω, τα οποα «σε καμα περπτωση δεν αντανακλον σα αναφρει η καταγγελα» και τι το μνο που λχθηκε απ μρους της ταν για την ειλικρνεια του φιλοξενομενο της να μιλ ανοικτ και να μην υποκρνεται.
Η κ. Μιχαηλδου ανφερε τι «οι δημοσιογραφικς αποστσεις τηρθηκαν και θεσε τα ερωτματα «πως μπορε να πργραμμα με τις απψεις ενς συγκεκριμνου καλεσμνου να προκαλε το ρατσισμ, ταν λλα τσα προγρμματα τον κατακρνουν;» και «πς γινε υποκνηση για ‘μσος, διδοση εθνικισμο’ κλπ, ταν εξεφρζετο νας –μνο- νθρωπος, που βρισκταν εκε χι για την ιδεολογα του, αλλ για το ‘ποιος εναι’;».
Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε το θμα αποκλειστικ και μνο υπ το πρσμα των προνοιν του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, δεδομνου τι εναι εκτς των αρμοδιοττων της η εφαρμογ νμων, στω και αν κποιες πρνοις τους συμππτουν με τις πρνοιες του Κδικα.
Η Επιτροπ ενημερθηκε τι με τη νομικ πτυχ ασχολθηκε η Αρχ Ραδιοτηλερασης Κπρου και ασκντας τη διακριτικ της εξουσα αποφσισε να προχωρσει στην εξταση της πτυχς που αφορ στις πρνοιες του Κδικα.
Προτο εξετσει τις επ μρους αναφορς που γιναν στην εκπομπ, η Επιτροπ ασχολθηκε με το γενικ θμα του περιεχομνου ζωντανν εκπομπν και του ενδεχομνου να γνουν αναφορς απ τομα –εκτς των συντελεστν της εκπομπς- που ενδεχομνως να παραβιζουν πρνοιες του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας. Η Επιτροπ αναγνωρζει το πρβλημα αυτ που ενοτε αντιμετωπζουν παρουσιαστς ζωντανν εκπομπν και επανλαβε την πγια θση της που αναφρθηκε και σε προηγομενες υποθσεις, τι σε ττοιες περιπτσεις οι παρουσιαστς οφελουν να παρμβουν και με σαφνεια να υποδεξουν το  απαρδεκτο θσεων που προδλως παραβιζουν πρνοιες του Κδικα  και να διαχωρσουν σαφς τη δικ τους θση και εκενη του ΜΜΕ το οποο παρσχε το βμα για να γνουν οι αναφορς.
Στην προκειμνη περπτωση, η παρουσιστρια ανφερε γενικς αι αορστως τι διαφωνε σε πολλ σημεα με τον κ. Κωνσταντνου, χωρς να τα καθορσει και να τα επισημνει σαφς. Μνο σε μα περπτωση, ορθς ενεργντας,  διαφνησε σαφς με τη δλωση του κ. Κωνσταντνου τι δεν ανμενει να προκψει ο,τιδποτε απ τη διαδικασα της ανακριτικς επιτροπς για την οικονομα.
Η μετδοση της αναφορς που γινε απ τον κ. Κωνσταντνου  τι «η πολλ δημοκρατα εναι αρρστια» αντιβανει στη γενικ διταξη του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας περ σεβασμο και προαγωγς της δημοκρατας και των λλων πανανθρπινων αξιν. Εν πρτοις, δεν μπορε να υπρξει ποσστωση στη δημοκρατα. Υπρχει μνο η δημοκρατα ως πανανθρπινη αξα και δεν εναι δυνατ οποιοσδποτε κατ το δοκον να προκρνει περιορισμ της ταν προσωπικ και αυθαρετα θεωρε τι υπρχει πολλ δημοκρατα. Εξ λλου, ο χαρακτηρισμς της δημοκρατας ως αρρστιας παραπμπει σε μια κατσταση που πρπει να αντιμετωπισθε δραστικ, και στην προκειμνη περπτωση με τα μσα και τις μεθδους που προκρνει η Χρυσ Αυγ, μια οργνωση με δημοσως διακηρυγμνες φασιστικς και αντιδημοκρατικς αντιλψεις Η Επιτροπ θεωρε τι ταν υποχρωση της παρουσιστριας να υποδεξει το σαφς αντιδημοκρατικ χαρακτρα της δλωσης αυτς και το γεγονς τι υποσκπτει την ιδα της πανανθρπινης αξας της δημοκρατας, πολ περισστερο ταν η δια αναγνρισε τι ο φιλοξενομενς της, ως ηθοποις, παργει κουλτορα και τι εχε την ιδιτητα να εκφρει ζωντανς απψεις και λγο-δηλαδ κατ τρπο που εκολα θα μποροσε να επηρεσει λλους.
Η Επιτροπ χει την ποψη τι η απλ παρατρηση «γιατ Χρυσ Αυγ, Κωστκη… εσαι δημοκρτης» δεν ταν επαρκς αντδραση, αφ’ ενς γιατ ταν ανακριβς και παραπλανητικ, δεδομνου τι η δλωση του φιλοξενομενου τι «η πολλ δημοκρατα εναι αρρστια» δεν συνδει με δημοκρατικς αντιλψεις και αφ’ ετρου γιατ δεν υπρξε σαφς αντλογος και αποδοκιμασα των αντιδημοκρατικν αντιλψεων και μεθδων της οργνωσης αυτς –για τις οποες οι Ελληνικς αρχς πραν δραστικ μτρα καταστολς, ταν η απφαση της Επιτροπς εχε δη ληφθε.
Περαιτρω, η Επιτροπ διαπστωσε τι  οι αναφορς του κ. Κωνσταντνου τι φοβται να κυκλοφορσει σε δρμους της Αθνας γιατ τον βλπουν οκτακσιοι ξνοι που δεν ξρει τι χουν κμει στη χρα τους, με το γενικ τρπο που διατυπθηκαν, χουν ντονο ξενοφοβικ χαρακτρα και ως ττοιες εναι δυνατ να διεγερουν την καχυποψα, το μσος και την αποστροφ προς κθε ξνο. Ως εκ τοτου κρθηκε τι αντιβανουν στην πρνοια περ αποφυγς αναφορν που εμπεριχουν στοιχεα προκατληψης λγω φυλς, χρματος, γλσσας, θρησκεας και εθνικς καταγωγς.
Η Επιτροπ διευκρινζει τι η απφαση αυτ δεν αφορ στον κ. Κωνσταντνου, επ του οποου δεν χει αρμοδιτητα, αν και αποδοκιμζει ντονα τις δηλσεις του, αλλ στο ΡΙΚ και στην παρουσιστρια της εκπομπς, γιατ δωσαν βμα να ακουσθον οι ξενοφοβικς απψεις του και δεν μερμνησαν να διαχωρσουν τη θση τους απ αυτς σαφς και απεριφρστως.
Για τους πιο πνω λγους, η Επιτροπ αποφσισε τι το περιεχμενο της εκπομπς συνιστ παραβαση των προαναφερθεισν προνοιν του Κδικα.

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...