EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΠΙΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΝΕΚΡΟΥ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (8/12/3/2012)  απ τον Ιωννη Παπαδπουλο τι ο τρπος με τον οποο η εφημερδα «Σημεριν» κλυψε ειδησεογραφικ τη δολοφονα του γιο του Αντρα, στις 3/2/2012 συνιστοσε σπλωση της μνμης του, δεδομνου τι τον παρουσαζε ως «νον» της νκτας, δδοντας την εντπωση τι «σως του ταριαζε ττοιο τλος».
Το παρπονο ανφερε, επσης τι ακμα και το χαδευτικ «Αφρς» που εχε ο γις του απ μικρ παιδ και δεν εχε καμι σχση με την ενλικη ζω του, παρουσιστηκε «με μεγλα γρμματα ως νομα ‘νονο’ της νκτας».
Η εφημερδα απντησε τι το ρεπορτζ της ταν προν πληροφρησης, τσο επσημης σο και ανεπσημης, απ αξιπιστες υψηλβαθμες αστυνομικς πηγς και τι σε υποθσεις ττοιου εδους εναι αδνατη η διασταρωση των πληροφοριν με λλες πηγς.
Περαιτρω ανφερε τι η δημοσευση των πληροφοριν αποφασστηκε στη βση της αξιολγησης της εγκυρτητας των πηγν πληροφρησης και συνεπς το δημοσευμα δεν ταν εκτς του πλαισου του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας.
Εξ λλου, ανφερε τι στις 11/2/2012, η «Σημεριν δημοσευσε συνντευξη του παραπονομενου, ο οποος παρθεσε τις θσεις του για το γιο του.
Στις δηλσεις του ο πατρας του δολοφονηθντος –που στο ρεπορτζ αναφρθηκε ως στεν συγγενικ πρσωπο- παραδχθηκε τι ο γιος του μπλχτηκε «σε να δυο καυγδες ταν εργστηκε για σντομο χρονικ διστημα ως φρουρς ασφαλεας σε κποια νυκτεριν κντρα, αλλ «δεν ταν νθρωπος του υποκσμου πως τον παρουσασαν κποια ΜΜΕ και κποια μλη της Αστυνομας». Ανφερε ακμα τι ταν μεγαλωμνος με αρχς, τι εχε ξεκψει και εργαζταν σκληρ νκτα-μρα πουλντας καυσξυλα, φροντζοντας κπους και κλαδεοντας. Οταν δολοφονθηκε το αυτοκνητ του ταν γεμτο ξλα που θα παρδιδε σε πελτη και εχε μαζ του μια μικρ βαλτσα, στην οποα υπρχε πιστοποιητικ λευκο ποινικο μητρου που εχε πρει το διο πρω απ την Αστυνομα.
Εξ λλου, εξγησε τι το παρατσοκλι «Αφρς» που εχε ο γις του, το πρε ταν ως μλος της Ομοσπονδας Ποδηλασας συνθιζε να επισκευζει τα τρυπημνα λστιχα του ποδηλτου του με ειδικ αφρ, για να μη χνει χρνο με την κλλησ τους.
Το δημοσευμα της «Σημερινς», κτω απ τον ττλο «Γζωσαν τον ‘Αφρ’ με πυροβλο», ανφερε τι αστυνομικς πηγς εκτιμοσαν τι εκ πρτης ψεως επρκειτο για ραντεβο θαντου.
Περαιτρω, χωρς να παραθτει συγκεκριμνη πηγ, γραψε τι οι διες πληροφορες ανφεραν, τι ο δολοφονηθες Αντρας Παπαδπουλος εχε φιλικς σχσεις με τον 34χρονο Χαρλαμπο Χαραλμπους, λλως «Βτραχο», που δολοφονθηκε στις 13 Δεκεμβρου 2011, ξω απ το σπτι του, στον Αρχγγελο της επαρχας Λευκωσας».
Η εφημερδα, χωρς και πλι να αποδδει τις πληροφορες σε πηγ, γραψε τι «εναι επιβεβαιωμνο τι ο Αντρας Παπαδπουλος, λλως «Αφρς», στο παρελθν συνεργαζταν με τον Αλξη Μαυρομιχλη, λλως Αλεξοι, ο οποος καταζητεται απ την Αστυνομα για διερευνμενη υπθεση διπραξης φνου εκ προμελτης, παρνομης κατοχς οπλισμο και εκρηκτικν υλν, κι λλα συναφ αδικματα».
Επσης γραψε, χωρς και πλι να αναφρει καμι πηγ πληροφρησης, τι
«και ο «Βτραχος» και ο «Αφρς» ταν μλη της κλκας του Αλξη Μαυρομιχλη» και τι ο τρπος δολοφονας και των δο (Παπαδπουλου και Χαραλμπους) χει ομοιτητες, «αφο και οι δο δχθηκαν σχεδν εξ επαφς πυροβολισμος εν βρσκονταν εντς των αυτοκιντων τους».
Η εφημερδα ανφερε στη συνχεια, και πλι χωρς απδοση σε πηγ πληροφρησης, τι ο Ανδρας Παπαδπουλος παλαιτερα εργαζταν ως φρουρς ασφαλεας σε νυκτεριν κντρο, «εν τον τελευταο χρνο φανεται ν' απομακρνθηκε απ δουλεις που σχετζονταν με τη νκτα και πουλοσε ξλα».
Πρσθεσε τι «πληροφορες, πντως, φρουν τον Παπαδπουλο να πουλοσε προστασα».
Η ειδησεογραφα κατληγε με δλωση του Αστυνομικο Διευθυντ Λευκωσας, ο οποος σε παρατρηση δημοσιογρφου κατ πσο επρκειτο για φνο ανθρπου που εχε απασχολσει την Αστυνομα, απντησε τι το τομο που δολοφονθηκε «ταν γνωστ στην Αστυνομα».
Η Επιτροπ θεωρε πως η ακρβεια των πληροφοριν βρσκεται σε μεση συνρτηση με την εγκυρτητα των πηγν πληροφρησης, οι οποες θα ταν ευχς ργο να αναφρονται απ τους δημοσιογρφους και τα ΜΜΕ. Ωστσο αποδχεται πως δεν εναι πντα δυνατ να κατονομζονται οι πηγς πληροφρησης και να διασταυρνονται οι πληροφορες με δετερη πηγ και θεωρε νμιμη δημοσιογραφικ πρακτικ να δημοσιεονται πληροφορες απ μη κατονομαζμενες πηγς, νοουμνου τι χουν αρμοδιτητα γνση επ του θματος και τι οι δημοσιογρφοι και τα ΜΜΕ εναι πεπεισμνοι για την εγκυρτητ τους.
Στην υπ εξταση περπτωση, ελογα θα μποροσε να θεωρηθε πως αστυνομικς πηγς εχαν αρμοδιτητα να μιλσουν με εγκυρτητα για το θμα και μποροσε να γνει επκλησ τους, στω και αννυμα και να δημοσιευθον οι σχετικς πληροφορες, χωρς λλη διασταρωση.
Η εφημερδα ανφερε τι η πληροφρηση προλθε απ αξιπιστες υψηλβαθμες αστυνομικς πηγς και τι η δημοσευση των πληροφοριν αποφασστηκε στη βση της αξιολγησης της εγκυρτητας των πηγν πληροφρησης.
Η Επιτροπ σημεωσε, ωστσο, τι στο λο δημοσευμα αποδθηκαν σε αστυνομικς πηγς μνο δο συγκεκριμνα στοιχεα. Το να τι επρκειτο για ραντεβο θαντου και το λλο τι ο δολοφονηθες ταν γνωστς στην Αστυνομα. Τα υπλοιπα στοιχεα του δημοσιεματος αφνονται να αιωρονται, καθς δεν αποδδονται σαφς σε συγκεκριμνη πηγ, με συνπεια να δημιουργεται αβεβαιτητα ως προς την προλευσ τους και να υπρχει σγχυση μεταξ γεγοντος και γνμης εικασας του δημοσιογρφου. Αποκορφωμα της σγχυσης εναι η αντφαση μεταξ της αναφορς τι ο δολοφονηθες τον τελευταο καιρ απομακρνθηκε απ δουλεις της νκτας και της αμσως επμενης αναφορς τι «πληροφορες πντως φρουν τον Παπαδπουλο να πουλοσε προστασα».
Η Επιτροπ επισμανε επσης τι ο τρπος με τον οποο χρησιμοποιθηκε το παρατσοκλι «Αφρς», που ο δολοφονηθες πρε λγω της αθλητικς του δραστηριτητας και χι ανμιξς του σε εγκληματικς πρξεις, σε συνρτηση με την αναφορ στα παρατσοκλια δο ανθρπων του εγκλματος, εναι δυνατ να οδηγσει σε λανθασμνους συνειρμος και εντυπσεις.
Κατ συνπεια, η Επιτροπ κρινε τι το δημοσευμα αντιβανει στις πρνοιες του ρθρου του Κδικα περ ακρβειας των πληροφοριν, σμφωνα με το οποο:
«Τα Μ.Μ.Ε. μεριμνον στε να μη δημοσιεονται ανακριβες, παραπλανητικς, φανταστικς διαστρεβλωτικς της αλθειας ειδσεις, πληροφορες σχλια…» και «εν χουν δικαωμα να προβανουν σε αναλσεις και να υποστηρζουν συγκεκριμνες θσεις, εν τοτοις θα πρπει να καθιστον σαφ τη δικριση μεταξ γεγοντος και ερμηνεας, σχολου εικασας».
Με σεβασμ προς το δικαωμα των δημοσιογρφων και των ΜΜΕ να παρχουν πληροφρηση, η Επιτροπ υποδεικνει επσης την υποχρωσ τους, με βση των Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας, να επιδεικνουν ευαισθησα οσκις η πληροφρησ τους, σο γκυρη και αν τη θεωρον, εναι δυνατ να προκαλσει να οξνει τον ανθρπινο πνο, πως εναι προφανς τι συνβη με τον πατρα του δολοφονηθντος και λλα μλη της οικογνεις του.

 

 

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...