EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΦΕΡΟΜΕΝΕΣ "ΜΙΝΙ-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ" ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗ ΤΟΥ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (26/15/102012) απ τον Ανδρα Ιωννου, υπασπιστ του Προδρου της Δημοκρατας, για δημοσευμα της εφημερδας «Αλθεια», που αναφερταν σε κατ’ ισχυρισμ  μνι-κρουαζιρες του Προδρου με το ιδιωτικ σκφος του παραπονομενου..
Το δημοσευμα, στην κδοση της «Αλθειας» ημερομηνας 14ης Οκτωβρου, 2012, κτω απ τον ττλο «Θαλσσιες βλτες Χριστφια με το σκφους του υπασπιστ», ανφερε τι το σκφος χει βση το Αλιευτικ Καταφγιο Ζυγου και βρσκεται υπ την επιτρηση κλειστο κυκλματος παρακολοθησης, το οποο εγκαταστθηκε χωρς τις νμιμες διαδικασες και τι «πολτες που επικοιννησαν με την εφημερδα, θτουν ερωτηματικ για την προλευση του σκφους αναψυχς.»
Σμφωνα με το επμαχο δημοσευμα, κτω απ την υπογραφ του δημοσιογρφου Παναγιτη Χατζηδημητρου, το σκφος ανκει στον υπασπιστ του Προδρου της Δημοκρατας Ανδρα Ιωννου, ο οποος φρεται να δρισε στο Τμμα Αλιεας το σστημα κλειστο κυκλματος απ δο κμερες, με το οποο παρακολουθεται το σκφος. Η εφημερδα ανφερε τι το σστημα εγκαταστθηκε στο κτριο του Τμματος «χωρς να ακολουθηθον οι νμιμες διαδικασες, δηλαδ τι κατ τον ουσιδη χρνο δεν τοποθετθηκε καμι σμανση και τι δεν στον Επτροπο Προστασας Προσωπικν Δεδομνων το σχετικ ντυπο προκειμνου να ελεγχθε τι η εγκατσταση παρακολοθησης βρσκεται στα πλασιο του νμου.
Το Γραφεου του Επιτρπου Προστασας Προσωπικν Δεδομνων, σμφωνα με την εδηση της εφημερδα, δεν εχε περιλβει στα αρχεα του το κκλωμα που εγκαταστθηκε  στο γραφεου του Τμματος Αλιεας στο Ζγι.
Η εδηση ανφερε τι το Γραφεου του Επιτρπου κλεσε το Τμμα Αλιεας να υποβλει τα σχετικ ντυπα και πως τοποθετηθον σημνσεις, τι ο χρος παρακολουθεται απ κλειστ σστημα παρακολοθησης.
Εξ λλου, η εδηση ανφερε τι  σμφωνα με πληροφορες που συνλεξε ο δημοσιογρφος, ο Πρεδρος Χριστφιας σε 2-3 τουλχιστο περιπτσεις καμε τη θαλσσια βλτα του με το σκφος. Ο δημοσιογρφος γραψε τι εχε απευθυνθε σε υπλληλο του Τμματος Αλιεας στο γραφεο Ζυγου, αλλ ταν του ανφερε το θμα αρνθηκε στω και να μιλσει μαζ του. Επσης ανφερε τι ζτησε να πρει στοιχεα απ το Τμμα Εμπορικς Ναυτιλας στη Λεμεσ, αλλ οι εκε αρμδιοι του ανφεραν τι δεν μποροσε να κμει ρευνα για ιδιωτικ σκφη αναψυχς γιατ υπεισρχονταν θματα προσωπικν δεδομνων.
Ο παραπονομενος απηθυνε επιστολ στην εφημερδα, στην οποα, μεταξ λλων ζητοσε απ την Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας επιληφθε παραπνου τι ο συντκτης της εδησης παρλειψε να επικοινωνσει μαζ του για να πρει πληροφορες για το θμα. Διατπωσε επσης παρπονο για αποκλυψη προσωπικν δεδομνων και ανφερε τι ταν μνο κατ το μισυ ιδιοκττης του σκφους, του οποου η αξα εναι δκα χιλιδες ευρ.
Η εφημερδα δημοσευσε την επιστολ του παραπονομενου στις 16 Οκτωβρου, 2012 και τη σχολασε αναφροντας τι το περιεχμενο της ταν πολ επιθετικ για να ρεπορτζ που αφοροσε απλ καταγραφ του αποτελσματος ρευνας που εχε κνει. Αφο επανλαβε τις αρχικς πληροφορες, ανφερε τι ο κ. Ιωννου αντ να απαντσει στα ερωτματα για την προλευση του σκφους επικεντρθηκε στο θμα της αξας του σκφους, για την οποα δεν εχε αναφερθε ,τιδποτε στην αρχικ εδησ.
Στη συνχεια, ο παραπονομενος, σε επιστολ του που δημοσιεθηκε στη «Χαραυγ», ανφερε τι εν ανμενε απ τον κ. Χατζηδημητρου να ανακαλσει «πρασε σε λιβελογρφημα και ως εκ τοτου η μνη οδς που μου αφνει εναι αυτ της αγωγς για λβελο».
Ο δημοσιογρφος απντησε στην Επιτροπ επαναλαμβνοντας ουσιαστικ σα ανφερε και στο ρεπορτζ του, με κποιες πρσθετες  πληροφορες που εχε πρει απ τρτους ως προς την προλευση του σκφους, τις οποες μως δε δημοσευσε, επειδ δεν εχαν επιβεβαιωθε. Περαιτρω, ανφερε τι η εφημερδα ενργησε στο πλασιο της δημοσιογραφικς δεοντολογας και τι το γεγονς πως ο πρεδρος Χριστφιας πηγανει μνι κρουαζιρες με το σκφος του υπασπιστ του χει δημοσιογραφικ ενδιαφρον και τι αποσκοποσε στο να ξεκαθαρσει «λα τα θματα γρω απ το σκφος του υπασπιστ».
Εν η υπθεση βρισκταν υπ εξταση, ο παραπονομενος ενημρωσε προφορικ την Επιτροπ τι εχε δσει οδηγες στο δικηγρο του να κινσει αγωγ λιβλου για υπονοομενα ως προς την προλευση του σκφους.
Πρσθεσε τι πρε τον Πρεδρο της Δημοκρατας για βλτα μνο μια φορ και επσης τι πργματι δρισε στο Τμμα Αλιεας σστημα κλειστς παρακολοθησης, αλλ σημεωσε τι η εγκατσταση και η διαδικασα ενημρωσης του Επιτρπου Προσωπικν Δεδομνων ταν δουλεα του Τμματος.
Η Επιτροπ, κνοντας χρση της διακριτικς της ευχρειας, αποφσισε να μη υπεισλθει στο θμα της ακρβειας των επ μρους πληροφοριν που δημοσευσε η εφημερδα, οι οποες ενδεχομνως να εναι αντικεμενο εξτασης σε δικαστικ διαδικασα.
Ωστσο, η Επιτροπ ασχολθηκε με λλες σοβαρς πτυχς του θματος και αποφσισε τι η εφημερδα  και ο δημοσιογρφος Παναγιτης Χατζηδημητρου ταν θεμιτ να ασχοληθον με τις κινσεις του Προδρου της Δημοκρατας, στο πλασιο του δικαιματος της ελευθερας κφρασης, πως και με «λα τα θματα γρω απ το σκφος του υπασπιστ», το οποο ο Πρεδρος χρησιμοποησε, ως θεμτων δημοσου ενδιαφροντος.
Ωστσο, η Επιτροπ, θωρντας τι το δικαωμα της ελευθερας κφρασης εναι αναπσπαστα συνυφασμνο με την υποχρωση της παροχς του δικαιματος απντησης στα επηρεαζμενα τομα,  αποφσισε περαιτρω, τι η εφημερδα και ο συντκτης της εδησης ελγχονται για παραβαση των προνοιν του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας που αφορον στο δικαωμα απντησης (ρθρο 2), το οποο προβλπει τι «τα ΜΜΕ παρχουν στους επηρεαζομνους, στην κατλληλη περπτωση, και ιδιαιτρως ταν χουν υποστε επθεση, την ευκαιρα να απαντσουν…»
Η Επιτροπ θεωρε τι η «κατλληλη περπτωση» παροχς της δυναττητας απντησης, οσκις δημοσιογρφοι δημοσιεουν πληροφορες σχλια που προρχονται απ τρτους και αφορον σε λλα τομα εναι πριν απ τη δημοσευση. Στο δικαωμα απντησης ενυπρχει το δικαωμα του επηρεαζομνου να αντικροσει πληροφορες σχλια και να παραθσει τις δικς του θσεις, απαντσεις σχλια, για ταυτχρονη δημοσευση. Το δικαωμα της αντκρουσης εναι βασικς σημασας και θα πρπει να παρχεται εγκαρως, δεδομνου τι η εκ των υστρων αντκρουση, ταν δη θα χουν δημιουργηθε εντυπσεις, ενδεχομνως να εναι αναποτελεσματικ και να οδηγε σε κατχρηση του δικαιματος της ελευθερας κφρασης απ μρους των ΜΜΕ και των δημοσιογρφων.

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...