EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΝΕΑΡΟΥ ΓΙΑ ΑΣΕΜΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ ΤΗΣ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (14/6/6/2012) απ την Αντια Ορφανδη για εδηση που δημοσευσε η εφημερδα «Πολτης» στις 18 Μαου, 2012, κτω απ τον ττλο «Στη φυλακ για δγκωμα στθους».
Η παραπονομενη ανφερε τι ο συντκτης της εδησης δεν επδειξε την αρμζουσα ευαισθησα για το προφανς σεξουαλικ παρπτωμα και χρησιμοποησε μια «πιασρικη» κφραση στον ττλο της εδησης, με αποτλεσμα να μεινει τη βαρτητα του αδικματος.
Το παρπονο παραθτει τις γενικς διατξεις του Κδικα, σμφωνα για την υποχρωση που χουν οι δημοσιογρφοι να επιδεικνουν ευαισθησα στην παρουσαση ειδσεων που αφορον, μεταξ λλων, σε σεξουαλικ αδικματα.
Το παρπονο παρπεμπε στον ισττοπο της εφημερδας, στον οποο πολλο αναγνστες και αναγνστριες εξφρασαν την αποδοκιμασα τους για τον τρπο χειρισμο της εδησης και την λλειψη, πως ανφεραν, ευαισθησας για το αδκημα της αππειρας βιασμο.
Στην απντησ της η εφημερδα αμφισβτησε τον ισχυρισμ για αντιδεοντολογικ χειρισμ του θματος, αναφροντας τι προφανς η παραπονομενη δεν διβασε ολκληρη την εδηση στην εφημερδα, αλλ περιορστηκε στη μικρ προαγγελα της ηλεκτρονικς της κδοσης, με αποτλεσμα πιθανς να μην αντιληφθε τι δεν επρκειτο για βιασμ στω αππειρα βιασμο αλλ για σεμνη επθεση και πρκληση πραγματικς σωματικς βλβης.
Επσης ανφερε τι ο ττλος αντικατοπτρζει τα γεγοντα και την κατληξη της υπθεσης.
Σμφωνα με την εδηση, που στηρχθηκε στο κεμενο της απφασης του Κακουργιοδικεου, ο νεαρς τηλεφνησε στις πντε τα ξημερματα σε φλη του να τον μεταφρει απ το Στρβολο στη Λακατμεια για να πρει το αυτοκνητ του. Στη διαδρομ ο νεαρς ξεγυμνθηκε και ταν η γυνακα του επε να ντυθε εκενος προχρησε σε σεμνη επθεση φιλντας της στο στμα, στο λαιμ και στο στθος. Η φλη του πρβαλε αντσταση και ο νεαρς αντδρασε με κτυπματα που της προκλεσαν εκχυμσεις και εκδορς και με δγκωμα στο στθος της, που φησε τα αποτυπματα των δοντιν του.
Μρος της εδησης δημοσιεθηκε στη διαδικτυακ κδοση της εφημερδας και παρπεμπε για περισστερες πληροφορες στην εδηση της ντυπης κδοσης της εφημερδας.
Στην πλρη εδηση παρατθενται τα εντνως επικριτικ σχλια του Κακουργιοδικεου για τα αδικματα και το σκεπτικ για την επιβολ ποινς  φυλκισης δο ετν για την σεμνη επθεση και 18 μηνν για την πρκληση πραγματικς σωματικς βλβης.
Η Επιτροπ, αφο εξτασε και τα δο δημοσιεματα, δηλαδ το πλρες κεμενο στην εφημερδα και το απσπασμα στον ισττοπο της εφημερδας, καθς και τις θσεις των δο πλευρν, αποφσισε τι η εδηση, πως δημοσιεθηκε στην εφημερδα, αποδδει με ακρβεια την απφαση του δικαστηρου και τι ο ττλος της εδησης, που χαρακτηρστηκε «πιασρικος» απ την παραπονομενη, αποδδει επσης με ακρβεια τα γεγοντα, δεδομνου τι το δικαστριο επβαλε ποιν φυλκισης για σωματικ βλβη, που μεταξ λλων προκλθηκε και με δγκωμα.
Η Επιτροπ αναγνωρζει τι αποτελε δικαωμα των δημοσιογρφων, στο πλασιο του κατοχυρωμνου δικαιματος της ελευθερας κφρασης, να χρησιμοποιον «πιασρικους» ττλους, δεδομνου τι αποδδουν το περιεχμενο της εδησης δικαιολογονται απ αυτ. Περαιτρω, η Επιτροπ δεν διαπστωσε λλειψη ευαισθησας απ μρους του συντκτη που υπογρφει την εδηση, καθς παραθτει τις αυστηρς παρατηρσεις του δικαστηρου τσο για το αδκημα της σεμνης επθεσης σο και για την πρκληση σωματικς βλβης.
Συνακλουθα, η Επιτροπ αποφσισε τι το παρπονο για λλειψη ευαισθησας απ μρους του συντκτη της εδησης, καθς και για ανακρβεια στην εδηση, δεν ευσταθε.
Ωστσο, η Επιτροπ σημεωσε τι η σντομη εδηση που δημοσιεθηκε στον ισττοπο της εφημερδας, αν και παρπεμπε στην εδηση της εφημερδας για λεπτομρειες, παρουσιζει προβλματα. Αντ περληψης αναρτθηκε, προφανς για λγους ευκολας, περπου το μισ της εδησης και παραλφθηκε το υπλοιπο μρος της, στο οποο αναφρονται το σκεπτικ της απφασης του δικαστηρου και λεπτομρειες για την καταδκη. Το γεγονς αυτ εχε ως αποτλεσμα την παροχ μη ολοκληρωμνης ενημρωσης, πως προβλπει η σχετικ πρνοια του Κδικα και τη συνακλουθη πρκληση σγχυσης, τσο ως προς τα γεγοντα σο και ως προς τη στση του δημοσιογρφου απναντι στην απφαση του δικαστηρου.
Αυτ καταδεικνεται και απ το γεγονς τι πολλο αναγνστες της διαδικτυακς εδησης στα σχλι τους ανακριβς καμαν αναφορ σε αππειρα βιασμο, εν τα αδικματα για τα οποα επιβλθηκε ποιν ταν εκενα της σεμνης επθεσης και της πρκλησης πραγματικς σωματικς βλβης.
Στη διαδικτυακ εδηση παραλφθηκε το νομα του συντκτη, που εχε ως αποτλεσμα τη διατπωση ισχυρισμο τι ο συντκτης σκπιμα δεν υπγραψε την εδηση, εν στην ντυπη κδοση η εδηση ταν υπογραμμνη απ το συντκτη της.

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...