Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο
(9/23/5/2011) από την Αλεξία Παναγιώτου για δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αλήθεια» που αναφέρονταν σε εργασίες αφαίρεσης σκεπάστρων από αμίαντο στο σχολείο Τζούνιορ.
Το παράπονο αφορούσε σε σειρά τεσσάρων ειδήσεων. Η πρώτη είδηση στις 16 Φεβρουαρίου, 2011 ανέφερε, κάτω από τον υπότιτλο «οι γονείς καταγγέλλουν ότι κάποιοι, με την εμμονή τους να απομακρύνουν τον αμίαντο στα μέσα της σχολικής χρονιάς θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία 800 παιδιών», ότι «πολλά ερωτήματα αιωρούνται γύρω από τις εργασίες για ανακαίνιση του Junior School στη Λευκωσία…τα οποία διατύπωσαν στην «Α» γονείς παιδιών που καθημερινά κινδυνεύουν αφού κάνουν μάθημα σε αίθουσες από αμίαντο».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι από τα 800 παιδιά που φοιτούσαν στο σχολείο, τα δύο τρίτα μετακινήθηκαν σε λυόμενες αίθουσες μέχρι να αφαιρεθεί ο αμίαντος και παρέθετε την άποψη των γονέων (παιδιών που έμειναν στις τάξεις τους) ότι ήταν λανθασμένη η μη μετακίνησή όλων των παιδιών.
Η είδηση περιλάμβανε επίσης καθησυχαστική δήλωση της διεύθυνσης του σχολείου.
Η δεύτερη είδηση στις 17 Φεβρουαρίου αναφερόταν λεπτομερώς σε καθησυχαστικές δηλώσεις του διευθυντή του σχολείου  Μικ Φάρλευ, ο οποίος σε απάντηση προς τις ανησυχίες των γονέων ανέφερε ότι η αφαίρεση του αμιάντου  θα γινόταν με τη χρήση ασφαλών τεχνικών και κάτω από την επίβλεψη του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων και ιδιωτών ειδικών συμβούλων.
Στην ίδια είδηση η εφημερίδα ανέφερε επίσης:
«Η συγκεκριμένη ομάδα γονέων, σε δηλώσεις της χθες στην «Α» κατηγόρησε τη Διεύθυνση και το Δ.Σ. του σχολείου, ότι επισπεύδει τις διαδικασίες απομάκρυνσης του αμίαντου…»
Σε είδηση στις 25 Φεβρουαρίου η εφημερία προανάγγειλε ότι «ενώπιον της αποψινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στο Junior School θα θέσουν οι γονείς τις ανησυχίες τους για την κατάσταση…αναφορικά με την απομάκρυνση του αμιάντου από τις στέγες του σχολείου…στο πλαίσιο της ανακαίνισης και αντισεισμικής αναβάθμισης…»
Περαιτέρω ανέφερε ότι «η έντονη διαμάχη γονιών και Διεύθυνσης-Διοικητικού Συμβουλίου του σχολείου ξεκίνησε όταν έγινε γνωστό ότι οι συγκεκριμένες εργασίες θα αρχίσουν τον ερχόμενο Απρίλιο», στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, ενώ οι γονείς ζητούσαν να γίνουν το καλοκαίρι.
Στις 27 Φεβρουαρίου η εφημερίδα δημοσίευσε είδηση με επιστημονικές απόψεις για τις επιπτώσεις από την εισπνοή ινών αμιάντου.
Η παραπονούμενη, γράφοντας και εκ μέρους άλλων δέκα ατόμων, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η κάλυψη του γεγονότος της αφαίρεσης αμιάντου από το σχολείο Τζούνιορ ήταν «μονομερής, προκατειλημμένη και παραπλανητική».
Επίσης ανέφερε ότι επανειλημμένες προσπάθειες για επαφή με το συντάκτη των ειδήσεων Γιώργο Χρυσάνθου μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έμειναν αναπάντητες, γεγονός που θεωρούσε ως απόδειξη της έλλειψης αντικειμενικότητας από μέρους του.
Η παραπονούμενη ανέφερε περαιτέρω ότι ο συντάκτης, υποκινήθηκε από μια μικρή μειοψηφία γονέων και σκόπιμα επέλεξε λεκτικό που ήταν παραπλανητικό για το κοινό, προκαλούσε αχρείαστο φόβο και αβάσιμο πανικό όχι μόνο μεταξύ της κοινότητας του σχολείου αλλά και στην κοινωνία γενικότερα και δυσφημούσε το σχολείο.
Η παραπονούμενη ανέφερε ότι οι χρήση των λέξεων «οι γονείς» χρησιμοποιήθηκε από το δημοσιογράφο σκόπιμα για να παραπλανήσει το κοινό ότι το θέμα ανακινήθηκε από μια μεγάλη πλειοψηφία γονέων, ενώ στην πραγματικότητα το θέμα ηγέρθη από 4 άτομα, ότι την αίτηση αίτηση για έκτακτη γενική συνέλευση την υπέγραψε το 10% των γονέων, δηλαδή 60 γονείς. και τέλος ότι σ’ αυτήν 410 γονείς (ποσοστό 91.5%) ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των εργασιών μετακίνηση του αμιάντου και 37 εναντίον.
Επίσης παραπονέθηκε ότι συντάκτης της Αλήθειας μπήκε χωρίς εξουσιοδότηση στο χώρο του σχολείου σε δύο περιπτώσεις για να λάβει φωτογραφίες και του ζητήθηκε να φύγει, αλλά δεν ήταν βέβαιη κατά πόσο επρόκειτο για τον κ. Χρυσάνθου.
Η απάντηση της εφημερίδας στο παράπονο ελήφθη με μεγάλη καθυστέρηση μερικών μηνών, γεγονός που το απέδωσε στην αποχώρηση του προηγούμενου αρχισυντάκτη της και στην απώλεια των σχετικών ειδοποιήσεων. Στην απάντησή της η εφημερίδα ανέφερε ότι η ειδησεογραφία της στηρίχθηκε σε ανησυχίες που διατύπωσαν γονείς σχετικά με το θέμα της μετακίνησης αμιάντου από το σχολείου, οι οποίοι έθεσαν δημόσια ερωτήματα προς τη διεύθυνση του σχολείου. Περαιτέρω ανέφερε ότι δημοσίευσε την πρώτη είδηση αφού προηγουμένως ο συντάκτης της επιχείρησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με το διευθυντή του σχολείου για να πάρει τις απόψεις του. Επίσης ανέφερε ότι το κείμενο ήταν   προσεκτικά γραμμένο και έθετε τα ερωτήματα των συγκεκριμένων γονέων, χωρίς η εφημερίδα να παίρνει θέση στο ζήτημα. Οι απόψεις του διευθυντή λήφθηκαν αμέσως μετά τη δημοσίευση της είδησης και η απάντησή του δημοσιεύθηκε την επομένη. Όσον αφορά το παράπονο ότι ο συντάκτης της είδησης «δεν είναι ψυχίατρος για να κάνει σχόλια και διαγνώσεις», η εφημερίδα ανέφερε ότι παρατέθηκαν δηλώσεις γονέων και όχι απόψεις του συντάκτη της.
Ως προς το παράπονο ότι ο συντάκτης απέφυγε να απαντήσεις σε τηλεφωνήματα ή ηλεκτρονικά μηνύματα, η εφημερίδα απάντησε ότι ο συντάκτης δεν δέχθηκε κανένα τηλεφώνημα ή μήνυμα, ούτε και ήταν ενήμερος ότι οποιοσδήποτε προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του για το θέμα.
Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τις εκατέρωθεν θέσεις και το γραπτό υλικό που τέθηκε ενώπιόν της, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί το παράπονο για μονομερή και μεροληπτική παρουσίαση του θέματος εκ μέρους του συντάκτη των ειδήσεων. Διαπίστωσε ότι τα ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις στο θέμα  αποτελούσαν αντικειμενική παρουσίαση των απόψεων μερίδας γονέων του σχολείου και ότι το όλο θέμα έτυχε αντικειμενικού χειρισμού, δεδομένου του γεγονότος ότι ζητήθηκε και τελικά λήφθηκε η επίσημη θέση του Διευθυντή  του σχολείου, η οποία δημοσιεύθηκε κατά τρόπο αντικειμενικό, τόσο στις 17 όσο και στις 25 Φεβρουαρίου. Εγείρεται θέμα κατά πόσο θα έπρεπε να δημοσιευθούν και οι απόψεις γονέων που είχαν αντίθετη άποψη. Ο συντάκτης της είδησης υποστηρίζει ότι δεν πήρε ούτε τηλεφωνήματα, ούτε ηλεκτρονικά μηνύματα στα οποία δεν ανταποκρίθηκε Ενώπιον της Επιτροπής δεν τέθηκε κανένα στοιχεί που να αποδεικνύει το αντίθετο και επομένως δεν είναι σε θέση να αποφασίσει επί του σημείου αυτού. Υποδεικνύει, όμως, ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμα της απάντησης διαβιβάζοντας στην εφημερίδα τις απόψεις τους με οποιοδήποτε τρόπο θεωρούσαν πρόσφορο.
Ως προς την είδηση στις 27 Φεβρουαρίου που αναφερόταν στις επιπτώσεις από τον αμίαντο, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι περιείχε σαφώς επιστημονικές απόψεις και δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία πανικού.
Ωστόσο η Επιτροπή διαπίστωσε παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί της ακρίβειας των πληροφοριών, η οποία διαπράχθηκε με τον επίτιτλο της είδησης στις 16 Φεβρουαρίου. Ενώ στην είδηση αναφέρεται ότι «γονείς παιδιών» ήγειραν ερωτηματικά για την αφαίρεση του αμιάντου, ο επίτιτλος αναφέρει ότι «οι γονείς καταγγέλλουν ότι κάποιοι…θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία 800 παιδιών».
Όπως εγράφη ο επίτιτλος, δίδει την εντύπωση ότι πρόκειται για το σύνολο των γονέων. Δεδομένου ότι το κείμενο είχε γραφεί με προσοχή και καθιστούσε σαφές  ότι τα παράπονα διατύπωσε μερίδα γονέων, η μόνη λογική εξήγηση για τον υπότιτλο είναι ότι γράφτηκε από απροσεξία ή παραδρομή και όχι λόγω προκατάληψης. Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει για άλλη μια φορά τη σημασία των τίτλων και επιτίτλων, γιατί δημιουργούν εντυπώσεις και αποτελούν ίσως τη μόνη πληροφόρηση για πολλούς αναγνώστες. Γι’ αυτό προτρέπει τους δημοσιογράφους να είναι προσεκτικοί, ώστε οι τίτλοι των ειδήσεων να αποδίδουν με ακρίβεια το περιεχόμενό τους.
Η Επιτροπή διαπίστωσε, περαιτέρω, παροχή ελλιπούς πληροφόρησης επί του θέματος από την εφημερίδα, γιατί ενώ ασχολήθηκε με αυτό σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες, παρέλειψε να παράσχει πληροφόρηση για το αποτέλεσμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης την οποία προανήγγειλε στις 25 Φεβρουαρίου, στην οποία η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων απέρριψε τις αντιρρήσεις που ήγειρε μια πολύ μικρότερη ομάδα και ενέκρινε συνέχιση της αφαίρεσης του αμιάντου.
Η δημοσίευση της πληροφορίας αυτής θα αποκαθιστούσε οποιαδήποτε ενδεχόμενη ανισορροπία στην πληροφόρηση.
Ο συντάκτης της είδησης εξήγησε ότι δεν ασχολήθηκε με το θέμα στις 25 Φεβρουαρίου γιατί ήταν η εβδομαδιαία αργία του, η εφημερίδα όμως όφειλε να είχε μεριμνήσει για την κάλυψη της συνέλευσης των γονέων, όχι μόνο για να δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση αλλά και να αποφύγει την κατηγορία για μεροληπτικό χειρισμό του θέματος.
Η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με το παράπονο για είσοδο του συντάκτη της εφημερίδας στο χώρο του σχολείου, γιατί δεν υπήρχε βεβαιότητα για την ταυτότητά του. Όμως αναφέρει ότι ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ενώ αποτρέπει την παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή και την παραβίαση ιδιωτικής περιουσίας για σκοπούς λήψης πληροφοριών, περιέχει εξαιρέσεις οσάκις εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, γεγονός που κρίνεται από τα γεγονότα κάθε περίπτωσης.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...