Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (8/11/6/2011)  από τον Πέτρο Κουντουρέσιη, στέλεχος του ΕΛΑΜ, ότι δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», στις  8/6/2011 αναφορικά με τη συνεδρία του ΔΗΚΟ για διαγραφή στελεχών του περιείχε ανακριβείς πληροφορίες.
Ειδικότερα, το παράπονο ανέφερε ότι η εφημερίδα έγραψε πως έξω από τα γραφεία του κόμματος έκαμαν την εμφάνισή τους νεαρά άτομα με αμφίεση που «παρέπεμπε στο ΕΛΑΜ» και, περαιτέρω, ότι η εφημερίδα παρέλειψε να δημοσιεύσει επιστολή με την οποία ανασκευάζονταν οι πληροφορίες αυτές, κατά παράβαση των άρθρων 1 και 2 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Το παράπονο αφορούσε τόσο σε είδηση στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, ημερομηνίας 8ης Ιουνίου, 2011, στην οποία υπήρχε ο τίτλος "ΕΛΑΜίτες, φουσκωτοί και αρκετά νεύρα", πάνω από δύο φωτογραφίες που παρουσίαζαν διαπληκτιζόμενα άτομα, όσο και σε περιγραφική είδηση στην 4η σελίδα για όλα όσα συνέβησαν έξω από τα γραφεία του ΔΗΚΟ, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου.
Η είδηση μεταξύ άλλων ανέφερε, κάτω από τον επίτιτλο "Μαύρα μπαλόνια, αστυνομία, φουσκωτοί, νεύρα και... ΕΛΑΜίτες". και τον τίλτο  "Ένα ΔΗΚΟ για τον καθένα" ότι στην περιοχή έκαμε την εμφάνισή της μικρή ομάδα νεαρών με μαύρες φανέλες, οι οποίοι κρατούσαν την Ελληνική σημαία, η αμφίεση των οποίων «παρέπεμπε στο ΕΛΑΜ». Στη συνέχεια η είδηση διευκρίνιζε ότιι σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «επρόκειτο για στελέχη του Κινήματος Εθνικής Αντίστασης», ο πρόεδρος του οποίου Κρίνος Μακρίδης βρισκόταν στα γραφεία του ΔΗΚΟ.
Το παράπονο ανέφερε ότι η δημοσιογράφος «δεν έκαμε τον κόπο να επαληθεύσει την εγκυρότητα της είδησής» και ότι η εφημερίδα παρέλειψε να δημοσιεύσει επιστολή του ΕΛΑΜ «για να αποκαταστήσει την αλήθεια».
Η εφημερίδα απάντησε ότι στο ρεπορτάζ κατέγραψε την εμφάνιση νεαρών με μαύρες φανέλες, η αμφίεση των οποίων παρέπεμπε στο ΕΛΑΜ, αλλά στη συνέχεια διευκρίνιζε ότι επρόκειτο για στελέχη του ΚΕΑ».
Επίσης ανέφερε ότι το δημοσίευμά έκανε ξεκάθαρη την ταυτότητα των μαυροφορεμένων νεαρών, διευκρινίζοντας ότι  επρόκειτο για στελέχη του Κινήματος Εθνικής Αντίστασης (ΚΕΑ)
Η Επιτροπή αφού εξέτασε το σύνολο των αναφορών της εφημερίδας στο θέμα αποφάσισε ότι ο περιγραφικός χαρακτήρας της είδησης δικαιολογούσε την αναφορά σε νεαρούς η αμφίεση των οποίων παρέπεμπε στο ΕΛΑΜ, αν και τελικά υπήρχε η διευκρίνιση ότι επρόκειτο για  στελέχη του ΚΕΑ. Ωστόσο ο τίτλος στην πρώτη είδηση πάνω από φωτογραφίες διαπληκτιζομένων «ΕΛΑΜίτες, φουσκωτοί και αρκετά νεύρα…» όσο και ο επίτιτλος της είδησης στην τέταρτη σελίδα «Μαύρα μπαλόνια, φουσκωτοί, νεύρα και…ΕΛΑΜίτες», αποδίδουν ανακριβώς το περιεχόμενο της είδησης, δίδουν λανθασμένη πληροφόρηση και δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις. Και αυτό ως εκ του γεγονότος ότι οι επίτιτλοι και οι τίτλοι των ειδήσεων στα έντυπα ΜΜΕ αποτελούν ίσως το σημαντικότερο στοιχείο πληροφόρησης των αναγνωστών, γιατί δίδουν την πρώτη πληροφόρηση και δημιουργούν εντυπώσεις, που είναι πολλές φορές και η οριστική,, δεδομένου ότι πολλοί αναγνώστες περιορίζονται να διαβάσουν μόνο τον τίτλο και το εισαγωγικό μέρος μιας είδησης που δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
Επομένως ο τίτλος της είδησης πρέπει να αποδίδει το περιεχόμενο της επακριβώς και σαφώς.
Στην προκειμένη περίπτωση η πληροφόρηση που παρέχεται από τον τίτλο στην πρώτη σελίδα και τον υπότιτλο της τέταρτης σελίδας, έστω και αν της λέξης «ΕΛΑΜίτες» προηγούνταν αποσιωπητικά περιείχε ανακριβή πληροφόρηση.
Ωστόσο η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ικανοποιήθηκε η πρόνοια του άρθρου 2 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί επανόρθωσης ανακριβών πληροφοριών με τη δημοσίευση αυτούσιας της ανακοίνωσης του ΕΛΑΜ, στη σελίδα επικοινωνίας των αναγνωστών με την εφημερίδα, (σελ. 14), στις 24 Ιουνίου.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...