Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ/ΜΕΤΑΔΩΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΠΟΥ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιλήφθηκε παραπόνου (5/14/4/2011) εναντίον έντυπων ΜΜΕ ότι στις 14 Απριλίου, 2011, δημοσίευσαν φωτογραφίες  από την κηδεία του τέως Υπουργού Παιδείας Ακη Κλεάνθους που παρουσίαζαν τον οκτάχρονο γιο του πάνω από το φέρετρο του πατέρα του.
Στη διαδικασία της εξέτασης του παραπόνου η Επιτροπή διαπίστωσε ότι και εκπέμποντα ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ανάλογες εικόνες την προηγούμενη και ως εκ τούτου αποφάσισε, αντί απόφασης για συγκεκριμένα ΜΜΕ να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο χειρισμού ανάλογων θεμάτων, όπως διαγράφεται από τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Κατά την εξέταση του θέματος, η Επιτροπή έλαβε υπόψη ότι ο αιφνίδιος θάνατος του τέως Υπουργού Παιδείας προκάλεσε συγκίνηση στην Κυπριακή κοινωνία και ότι, δεδομένης της προσφοράς του και των οικογενειακών του συνθηκών, η κηδεία ήταν φυσικό να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ.
Επίσης έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η οικογένεια έδωσε τη συγκατάθεσή της και το παιδί μίλησε στην κηδεία του πατέρα του ενώπιον μεγάλου αριθμού ατόμων.
Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η κηδεία οποιουδήποτε προσώπου δεν παύει να αποτελεί ιδιωτικό γεγονός για τα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία έχουν δικαίωμα σε ιδιωτικές στιγμές έκφρασης της θλίψης τους, χωρίς να γίνουν αντικείμενο δημοσιότητας. Το γεγονός ότι το παιδί μίλησε μπροστά σε όσους συγκεντρώθηκαν για την κηδεία δεν δικαιολογεί την παραβίαση σειράς προνοιών του Κώδικα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η παραβίαση αφορούσε  σε ένα οκτάχρονο παιδί.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα ΜΜΕ και οι λειτουργοί τους θα πρέπει, κατά το χειρισμό ανάλογων περιπτώσεων να τηρούν τη γενική υποχρέωση που πηγάζει από τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, δηλαδή να επιδεικνύουν την αρμόζουσα ευαισθησία και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και διακριτικοί στην παρουσίαση θεμάτων όπως ο ανθρώπινος πόνος και ο θάνατος.
Ο Κώδικας προβλέπει επίσης ότι «σε περίπτωση πένθους, θλίψης ή ψυχικού κλονισμού επιβάλλεται στο μέγιστο βαθμό προσέγγιση που να τη χαρακτηρίζει διακριτικότητα και συμπάθεια και αποφυγή οποιασδήποτε πράξης που είναι δυνατό να οξύνει τον ανθρώπινο πόνο». Περαιτέρω προβλέπει ότι «τα ΜΜΕ… αποφεύγουν τη δημοσίευση/μετάδοση εικόνων που παρουσιάζουν άτομα υπό συνθήκες πένθους, θλίψης ή ψυχικού κλονισμού».
Ειδικότερα, γα τα παιδιά προνοείται ότι οι λειτουργοί των ΜΜΕ δεν φωτογραφίζουν και δεν δημοσιεύουν φωτογραφίες παιδιών κάτω των 16 ετών σε σχέση με την προσωπική τους κατάσταση ή ευημερία χωρίς τη συγκατάθεση γονέως τους ή ατόμου που έχει την ευθύνη γι’ αυτά. Επίσης υποχρεούνται να τηρούν τις πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί.
Η Σύμβαση αυτή προνοεί, στο άρθρο 16, ότι «κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή…» και ότι τα παιδιά δικαιούνται να προστατεύονται από το νόμο έναντι τέτοιων επεμβάσεων.
Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας προτρέψει τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο χειρισμό ανάλογων θεμάτων στο μέλλον και να μην εστιάζουν σε άτομα κατά τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

 

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...