EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας εξτασε παρπονο (4/24/3/11) απ το Σνδεσμο “Μαχητς Α Λχου 211 ΤΠ 1974», σμφωνα με το οποο αναφορς που δημοσιεονται στο δετερο τμο της Ιστορας της Κυπριακς Δημοκρατας (1970-1979), που εκδδεται και κυκλοφορε απ το «Φιλελεθερο», εναι ανακριβες.
Το επμαχο απσπασμα περιχεται στο 2ο τμο της σειρς, κεφλαιο 6, σελ. 92 και αναφρει:
«Στον κεντρικ τομα, σκληρς μχες διεξχθησαν στη δυτικ Λευκωσα. Το 336 ΤΕ, με την ενσχυση δναμης του 211 ΤΠ, εχε την ευθνη της μυνας απ την οδ Λδρας, τον Αγιο Παλο, μχρι το Ανατολικ κρο του στρατοπδου της ΕΛΔΥΚ. Επ  τρεις μρες, απ τις 14 μχρι τις 16 Αυγοστου, οι Τορκοι εξαπλυσαν σφοδρτατες επιθσεις, επιδικοντας την κατληψη του Αγου Δομετου, του Αγου Παλου και συνοικιν της παλαις πλης της Λευκωσας. Οι νδρες του 336 ΤΕ, με επικεφαλς τον διοικητ τους, ταγματρχη Δημτριο Αλευρομγειρο, προβαλαν πρωτοφαν αντσταση και με υπερβλλοντα ηρωσμ κατρθωσαν να ανατρψουν λες τις τουρκικς επιθσεις και να προκαλσουν στον αντπαλο μεγλες απλειες. Ο 2ος Λχος του 336 ΤΕ με εξαιρετικ αυταπρνηση υπερασπστηκε την περιοχ που εναι οι Κεντρικς Φυλακς…»
Σμφωνα με το παρπονο, οι αναφορς αυτς δδουν την εντπωση τι το 336 ΤΕ ταν εκε ανκαθεν και τι το ενσχυσε «δναμη του 211 ΤΠ», εν η ιστορικ πραγματικτητα εναι τι «το 211 ΤΠ βρισκταν εκε απ τον Οκτβριο του 1964» και η «δναμη» που αναφρεται τι ενσχυσε το 336ΤΕ «εχε νομα» και «πρκειται για τον Α’ λχο του 211 ΤΠ, που κρτησε τη γραμμ και κατ τον 1ο γρο, ταν το 336 ΤΕ μλις εχε επιστρατευθε στο Πραστει Αμμοχστου».
Ο «Φιλελεθερος» προσφρθηκε να δημοσιεσει κεμενο που θα του απστελλαν οι παραπονομενοι για τη δρση των λχων του 211ΤΠ αφηγσεις συστρατιωτν τους που πολμησαν κατ το 1974 στε να φιλοξενηθον αυτοσιες στους δο τμους που εκδθηκαν απ τον "Φιλελεθερο" για το 1974 με ττλο "Μρτυρες και Μαρτυρες".
Οι παραπονομενοι απντησαν τι δεν ετθετο θμα δημοσευσης προσωπικν αφηγσεων αλλ διρθωσης μιας δημοσευσης, την οποα θεωροσαν «παραχραξη των ιστορικν γεγοντων».
Κατπιν τοτου η Επιτροπ αποτθηκε στο ΓΕΕΦ και ζτησε στοιχεα γρω απ το επμαχο θμα, πως προκπτουν απ τα επσημα αρχεα.
Η επσημη απντηση του ΓΕΕΦ αναφρει:

«Ο Τομας Ευθνης του 211 ΤΠ τον Ιολιο 1974, περιελμβανε λα τα φυλκια της ττε "πρσινης γραμμς", η οποα ρχιζε απ το φυλκιο 1001, ντια της ΤΟΥΡΔΥΚ, μχρι την περιοχ Τρχωνα. Τα ρια του 1ου Λχου του 211 ΤΠ περιελμβαναν την περιοχ απ το Φυλκιο 1001 (ΤΟΥΡΔΥΚ) μχρι το Φυλκιο 1036 (ΜΑΓΚΛΗ).
Κατ την 1n φση της Τουρκικς εισβολς και καθλη την διρκεια της, ο Λχος διατρησε επιτυχς τις θσεις του στον Τομα Ευθνης του. Μετ την συμφωνα κατπαυσης του πυρς και συγκεκριμνα τη νχτα της 23ης Ιουλ 1974, ο τομας του 1ου Λχου ανατθηκε στο 336 ΤΕ, το οποο μεταφρθηκε απ την Αμμχωστο για την ενσχυση της Μονδος. Ο Τομας αυτς παρμεινε μχρι το τλος της εισβολς υπ την ευθνη του 336 ΤΕ, το οποο ενεργοσε υπ τον επιχειρησιακ λεγχο του 211 ΤΠ.
Στις 11 Νοεμβρου, 1974, το 336 ΤΕ ενσωματθηκε μετ απ διαταγ του ΓΕΕΦ, στο 211 ΤΠ. Οι οπλτες του 1ου Λχου παρμειναν στον τομα τους υπ τη διοκηση του 211 ΤΠ.
Οσον αφορ στο ερτημα αναφορικ με τη σχση του 211 ΤΠ και του ττε Διοικητ του 336 ΤΕ, Τχη (ΠΖ) Δημτριου Αλευρομγειρου, σμφωνα με την ΗΔ του 211 ΤΠ:
Το 336 ΤΕ ενεργοσε υπ τον επιχειρησιακ λεγχο του 211 ΤΠ.
Μετ την συγχνευση του με το 211 ΤΠ, στον Τχη (ΠΖ) Δημτριο Αλευρομγειρο ανατθηκαν καθκοντα του Αξκου 3eu Γραφεου».

Επ πλον, η Επιτροπ πρε στοιχεα απ το πολεμικ ημερολγιο του 211 ΤΠ και για τις δο φσεις της εισβολς, απ το οποο προκπτουν τα ακλουθα για τη δρση του Τγματος στις μχες της Λευκωσας:

20 Ιουλου, 1974

Απ πρω το τγμα εφρμοσε γενικ συναγερμ και μετακινθηκε στο χρο διασπορς εφαρμζοντας τα προβλεπμενα σχδια επιχειρσεων. Καθ λη τη διρκεια της ημρας δεχταν επιθσεις απ αρος, καθς και καταιγιστικ πυρ λμων, πολυβλων και αντιαρματικν σε ολκληρο τον τομα του. Η ρψη αλεξιπτωτιστν συνοδετηκε με απλεια του ημτερου υψματος Χοιροστασου, το οποο ανακαταλφθηκε μετ απ αντεπθεση του Τγματος, διατηρντας επιτυχς της θσεις σ’ ολκληρο το μκος της πρσινης γραμμς. Κατ την νκτα της 20ης Ιουλου, ο εχθρς συνχιζε να προσβλλει το τγμα με συγκεντρωτικ καταιγιστικ πυρ.

21 Ιουλου, 1974

Την 06.35 πρωιν ρα ρχισε η προσβολ του τομα του Τγματος απ την αεροπορα, Το Τγμα συνχισε να αμνεται στις κατεχμενες θσεις του με επιτυχα. Την δια μρα εχε 27 απλειες, οι οποες αναπληρθηκαν με εθελοντς και εφδρους.

22 Ιουλου 1974

Ο εχθρς συνχισε να προσβλλει τα φυλκια στη ζνη ευθνης του Τγματος με λα τα διαθσιμα πυρ του. Εκμεταλλευμενος τη συμφωνα καταπασεως του πυρς, στις 15.50 εξαπλυσε ταυτχρονη επθεση σε δο κατευθνσεις, πετυχανοντας κατληψη πντε φυλακων του τομα 3ου λχου, αναχαιτισθες στο χωρι Τρχωνας. Ο εχθρς στους υπλοιπους τομες του Τγματος ουδν επτυχε.

23 Ιουλου 1974

Οι εχθρικς δυνμεις συνχισαν την επθεσ τους, παρ τη συμφωνα κατπαυσης του πυρς.  Στις 07.30 αντεπθεση του 3ου λχου για αποκατσταση του ΠΟΤ απτυχε.

24 Ιουλου, 1974

Φλια τμματα, παρ την σφοδρτητα των εχθρικν πυρν, υπερασπζουν με σθνος τις θσεις που κατχουν αποκροοντας τις εχθρικς επιθσεις των υπρτερων δυνμεων. Ο εχθρς ασχολεται με τη συστηματικ οργνωση του εδφους, κατασκευζοντας νες θσεις μχης και πολυβολεα, σε οικες και καταστματα, με τη βοθεια εκσκαφων, γαισακων και λλων υλικν οχυρσεως.

25 Ιουλου ως 13 Αυγοστου 1974

Το Τγμα συνεχζει να αμνεται στις θσεις που κατχει και αποκροει τις προσπθειες προθησης του εχθρο στη γραμμ καταπασεως του πυρς. Ο εχθρς εκμεταλλεθηκε την εκεχειρα και προβηκε σε βελτωση των θσεν του στο 2ο και 3ο λχο, με προωθσεις και καταλψεις σπιτιν κοντ στη γραμμς επαφς. Εξακολουθε να προσβλλει με πυρ τα φλια τμματα καθς και παρατηρητρια ΕΔ, εν παρλληλα προβανει σε λεηλασες και πυρπολε ελληνικ καταστματα στην πρσινη γραμμ.

14 Αυγοστου 1974

Απ 04.45 ο εχθρς ρχισε να προσβλλει με αεροσκφη την περιοχ Λακατμειας-Κυθρας-ΕΛΔΥΚ και τη ζνη ευθνης του τγματος. Ταυτχρονα ολκληρος ο τομα της Μονδας βαλλταν με σφοδρ πυρ πυροβολικο, λμων και πλων ευθυτενος τροχις. Οι προσβολς συνεχστηκαν με αμεωτη σφοδρτητα στην περιοχ Αγου Παλου, εν τα φυλκια του τγματος υπστησαν σοβαρς ζημις. Το τγμα, παρ την ισχυρ πεση που δχθηκε τσο απ την αεροπορα σο και απ το πεζικ και τα ρματα, αμνθηκε επιτυχς στον τομα του.

15 Αυγοστου 1974

Εχθρικς δυνμεις εξακολουθον και σμερα να προσβλλουν τα φυλκια του τγματος με μεγλη χρση λμων και αντιαρματικν. Στις 05.30 ο εχθρς χτπησε το σπτι του λληνα πρσβη με πολυβλα και λμους. Η σφοδρτητα των πυρν επεκτθηκε σ’ ολκληρο τον τομα του τγματος. Τα φυλκια προσβλλονταν το να μετ το λλο και καταστρφονταν. Το τγμα, παρ την εχθρικ πεση και υπεροπλα κατρθωσε να διατηρσει τις θσεις που κατεχε με ελχιστες αλλαγς θσεις, λγω καταστροφς ορισμνων φυλακων. σα φυλκια καταστρφηκαν εντελς αντικαταστθηκαν με θσεις σε σπτια 10- με 15 μτρα πσω απ αυτ.

16 Αυγοστου 1974

Ο εχθρς στις 15.40 επανλαβε την προσπθει του στον διο τομα με την υποστριξη της αεροπορας, αλλ απτυχε να διασπσει τον τομα του τγματος, το οποου διατρησε τις θσεις που κατεχε».

πως προκπτει απ τις πιο πνω επσημες θσεις, τεκμηρινεται η παρξη ανακρβειας στο υπ κρση δημοσευμα. Το 211 ΤΠ βρισκταν και εχε την ευθνη της μυνας της «Πρσινης Γραμμς» απ το 1964. Το 1974 κρτησε το βρος της μυνας της περιοχς Λευκωσας και κατ τις δο φσεις της Τουρκικς εισβολς.
Στο δημοσευμα παραλεπεται η αναφορ στην παρουσα του 1ου Λχου του 211 ΤΠ απ την οδ Λδρας μχρι το στρατπεδο της ΕΛΔΥΚ, πολ πριν απ το 1974 και στο γεγονς τι κρτησε χωρς απλεια εδφους την περιοχ ευθνης του. Μετ την πρτη φση της εισβολς, κατ την εκεχειρα, χοντας μεταφερθε  απ την Αμμχωστο, το 336 ΤΕ ενσχυσε το βρδυ της 23ης Ιουλου, 1974 το 211 ΤΠ στον τομα ευθνης του 1ου Λχου, που εξακολουθοσε να βρσκεται στην περιοχ.
Το επμαχο απσπασμα αφορ στη δετερη φση της εισβολς τον Αγουστο του 1974. μως, πως διατυπθηκε, ανακριβς δδεται η εντπωση τι το 336 ΤΕ ταν η μνη στρατιωτικ δναμη που βρισκταν στην περιοχ και παραλεπεται αναφορ στην παρουσα ειδικ του Α’ Λχου, αλλ και γενικτερα στην παρουσα του 211 ΤΠ, δηλαδ του τγματος υπ τον επιχειρησιακ λεγχο του οποου τθηκε το 336 ΤΕ και λλες δυνμεις που ενσχυσαν τον τομα. Αυτ η εντπωση ενισχεται απ την ειδικ αναφορ στις μχες που γιναν στην περιοχ των Κεντρικν Φυλακν. Εκε εχαν διεξαχθε μχες απ τον 1ο Λχο του 211 ΤΠ και κατ την πρτη φση της εισβολς. Απ τα παρασχεθντα απ το ΓΕΕΦ στοιχεα προκπτει πως το 211 ΤΠ βρισκταν στην περιοχ και κατ τη δετερη φση της εισβολς και δωσε μχες με τους εισβολες.
Η  Επιτροπ, θεωρε αναγκαο, λαμβνοντας υπψη το γεγονς τι η δημοσευση γινε σε βιβλο, πως θσει στη διθεση των εκδοτν την ανωτρω επσημη θση του ΓΕΕΦ και τα γεγοντα πως προκπτουν απ το πολεμικ ημερολγιο του 211 ΤΠ προκειμνου να ενεργσουν δεντως και με τον πιο πρσφορο τρπο, με βση τις πρνοιες του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας περ επανρθωσης ανακριβν παραπλανητικν πληροφοριν.

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...