Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΥΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΚ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (2/21/2/21011)  από το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, ότι το ΡΙΚ, σε είδησή του σχετικά με επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στις 9/2//2011 παρέλειψε να μεταδώσει δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Κινήματος και βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, ενώ μετέδωσε τις δηλώσεις όλων των άλλων που συμμετείχαν στην επίσκεψη.
Στο παράπονο αναφέρεται ότι το Τμήμα Ειδήσεων του ΡΙΚ αντιμετωπίζει το Κίνημα των Οικολόγων «γενικώς με σεβασμό και εκτίμηση» αλλά διατυπώνεται  καταγγελία ότι υποβαθμίζει συστηματικά «την πολιτική πρωτιά του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για θέματα που αφορούν κοινή δράση με τουρκοκυπριακά κόμματα ή κινήσεις». Συναφώς, ζητήθηκε να εξετασθεί «ο βαθμός παρουσίασης των δραστηριοτήτων των Οικολόγων (Δημοσιογραφικές Διασκέψεις, εκπομπές κλπ) τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες ήταν κοινές με Τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανώσεις και ιδιαίτερα η συμμετοχή σε εκπομπές του τουρκικού τμήματος του ΡΙΚ».
Οσον αφορά στο πρώτο παράπονο, το ΡΙΚ απάντησε ότι πράγματι δεν μεταδόθηκε η δήλωση του εκπροσώπου του Κινήματος Οικολόγων κατά την επίσκεψη στο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, όχι από σκοπιμότητα, αλλά από λάθος του δημοσιογράφου, που κάλυψε το γεγονός.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Περδίκης επικοινώνησε με το δημοσιογράφο που έγραψε την είδηση, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η δήλωσή δεν μεταδόθηκε από αβλεψία και λόγω πίεσης εργασίας και απολογήθηκε για την παράλειψη.
Οσον αφορά το παράπονο για δυσμενείς διακρίσεις και συστηματικής παραγνώρισης των δραστηριοτήτων του Κινήματος, το ΡΙΚ απάντησε ότι «παρά το εκτόπισμα του Κινήματος, όπως εκφράζεται με τα ποσοστά του και την εκπροσώπησή του στη Βουλή και παρά τις διατάξεις του νόμου περί ακριβοδίκαιης μεταχείρισης, το Κίνημα τυγχάνει προνομιακής και πέραν του εκτοπίσματός του προβολής από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά του δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές του ζώνες». Επίσης ανέφερε ότι «δεν σημαίνει ότι κάθε δραστηριότητα του Κινήματος, όπως και των άλλων κομμάτων, θα πρέπει να προβάλλεται από τα δελτία ειδήσεων, αλλά μόνο εκείνες που περιέχουν το στοιχείο της είδησης».

Ως προς το παράπονο για παράλειψη μετάδοσης δηλώσεων του κ. Περδίκη κατά την επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, η Επιτροπή σημείωσε ότι δεν αμφισβητείται από το ΡΙΚ πως υπήρξε παράλειψη, έστω και αν δεν υπήρχε πρόθεση δυσμενούς διάκρισης και επομένως υπήρξε παραβίαση των προνοιών περί αποφυγής δυσμενών διακρίσεων και ολοκληρωμένης και αντικειμενικής ενημέρωσης.

Ως προς το παράπονο περί  συστηματικής παράλειψης του Τμήματος Τουρκικών Προγραμμάτων του ΡΙΚ να προβάλει κοινές δραστηριότητες του Κινήματος Οικολόγων με Τουρκοκυπριακά κόμματα, το ΡΙΚ  δεν έδωσε καμιά απάντηση πέραν της γενικής αναφοράς περί προβολής των δραστηριοτήτων του κινήματος στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές ζώνες.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεσμεύεται από τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας να εξετάζει μόνο παράπονα για συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβίασης του Κώδικα μέσα σε χρονικό περιθώριο 30 ημερών πριν από την υποβολή του παραπόνου και δεν έχει δικαίωμα εξέτασης γενικώς της συμπεριφοράς των ΜΜΕ, ζήτησε από το Κίνημα Οικολόγων να αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις παράλειψης του ΡΙΚ να καλύψει κοινές δραστηριότητές του με Τουρκοκυπριακά Κόμματα, ώστε να ζητηθούν οι θέσεις του Ιδρύματος.
Αντί της αναφοράς συγκεκριμένων περιπτώσεων, το Κίνημα Οικολόγων υπέβαλε στην Επιτροπή έκθεση του ΡΙΚ στην οποία καταγράφονται οι περιπτώσεις φιλοξενίας του Κινήματος σε διάφορες εκπομπές του.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι στην έκθεση δεν καταγράφεται καμιά φιλοξενία του Κινήματος Οικολόγων σε προγράμματα του Τουρκικού Τμήματος του ΡΙΚ.
Ομως, επειδή η Επιτροπή δεν γνωρίζει αν υπήρξαν οποιεσδήποτε κοινές δραστηριότητες του Κινήματος Οικολόγων με Τουρκοκυπριακά κόμματα και δεδομένου ότι το Κίνημα Οικολόγων δεν ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις παράλειψης προβολής δραστηριοτήτων του, προκειμένου να ζητηθούν οι θέσεις του ΡΙΚ, η Επιτροπή διαπίστωσε αντικειμενική αδυναμία να προχωρήσει σε εξέταση του συγκεκριμένου αυτού παραπόνου, το οποίο, με βάση τον Κώδικα και την πρακτική που ακολουθείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, απορρίπτεται.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...