EMAIL US

English / Greek

 

 

O

 

ΥΒΡΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

Η Επιτροπ Δημοσιογραφικς Δεοντολογας επιλφθηκε παραπνου (19/7/12/2011) απ την ευρωβουλευτ Ελνη Οεοχρους εναντον της εφημερδας «Πολτης» για δημοσευμα στην κδοση της εφημερδας ημερομηνας 4ης Δεκεμβρου, 2011.
Το δημοσευμα σχολαζε δλωση του Αρχιεπισκπου Χρυσοστμου τι θα διαβουλευταν με κμματα προς εξερεση κοινο υποψηφου για τις προεδρικς εκλογς του 2013 και δλωση του προδρου του ΔΗΣΥ Νκου Αναστασιδη με την οποα τον καλοσε «να σταματσει να κνει τον πτρωνα της πολιτικς ζως».
Επσης ανφερε τι η κ. Οεοχρους φερταν ως περιλαμβανομνη στη λστα των επιλογν του Αρχιεπισκπου και σχολαζε:
«Δηλαδ, αν ο Αρχιεπσκοπος εναι ο πτρωνας της πολιτικς, με τους διους ρους, η ευρωβουλευτς του ΔΗΣΥ εναι η Ελνη του Αντννα». Ακολουθοσε διευκρνιση τι αυτ αφοροσε στην πολιτικ ζω και χι στην προσωπικ. Η κ. Οεοχρους διατπωσε το παρπονο τι η αναφορ σε «Ελνη του Αντννα» παρπεμπε στην τηλεοπτικ σειρ «Ελνη η Πρνη» και τι σε συνδυασμ με τη διευκρνιση πως το σχλιο δεν αφοροσε στην προσωπικ ζω και με συνοδευτικ σκτσο κτω απ τον ττλο «Ο πτρωνας της πολιτικς», της απδιδε το χαρακτηρισμ της «πολιτικς πρνης».
Το σκτσο παρουσαζε τον Αρχιεπσκοπο ξαπλωμνο με τα πδια στο γραφεο να κρατ κτνα και μια γυναικεα φιγορα που στο πρσωπο μοιαζε με την κ. Οεοχρους, η οποα παρπεμπε σε γυνακα ελευθερων ηθν. Η κ. Οεοχρους ανφερε τι θεωροσε το δημοσευμα ηθες, προσβλητικ και υποτιμητικ και ως παραβαση «κθε καννα δεοντολογας και βναυση προσβολ του πολιτικο πολιτισμο της Κπρου», δεδομνου τι την προσβαλλε «ως νθρωπο, ως πολτη και ως εκλελεγμνο εκπρσωπο του λαο στο Ευρωπακ Κοινοβολιο".
Η κ. Οεοχρους περαιτρω ανφερε τι στο δημοσευμα ψευδς αναφερταν τι εχε προβε σε γγραφη στριξη του Αρχιεπισκπου αναγνωρζοντας του το δικαωμα να αναμειγνεται στην πολιτικ ζω.
Ο συντκτης του σχολου απντησε παραθτοντας απαντητικ σχλιο σε επιστολ της κ. Οεοχρους, που δημοσιεθηκε στις 18 Ιανουαρου, 2012, στο οποο αναφερταν τι το επμαχο δημοσευμα «κανε χιομορ» και τι «με δεδομνη τη σχση αγπης και αλληλοεκτμησης μεταξ της Οεοχρους και του αρχιεπισκπου», αποτελοσε να λογοπαγνιο περ πατρωνας της πολιτικς, με αφορμ τη δλωση του Προδρου του ΔΗΣΥ.
Ο συντκτης του σχολου επσης πληροφρησε την Επιτροπ τι πργματι ταν ανακριβς η αναφορ του σε γγραφη ανακονωση της κ. Οεοχρους με την οποα αναγνριζε το δικαωμα του Αρχιεπισκπου να αναμιγνεται στην πολιτικ.
Εξετζοντας το σνολο των ενπιον της στοιχεων, η Επιτροπ διερενησε τη σημασα του ρου «πτρωνας». Σμφωνα με το λεξικ Μπαμπινιτη, η λξη προρχεται απ το λατινικ patronus, που σημανει πατρκιο προσττη λλου προσπου προσττη απελεθερου δολου και χρησιμοποιεται γενικς με την ννοια του προσττη του προσπου που καθοδηγε τη δρση λλων στην πολιτικ.
Εναι γενικς αποδεκτ τι στην Κπρο η λξη πτρωνας ( πτρωνος) χρησιμοποιεται ευρως για χαρακτηρισμ του προαγωγο. Η Επιτροπ αποφσισε τι ο μσος αναγνστης θα αποκμισε την εντπωση τι στο δημοσευμα η λξη χρησιμοποιθηκε με την ννοια του προαγωγο. Αυτ προκπτει απ τη διευκρνιση τι η αναφορ δεν γινε σε σχση με την προσωπικ ζω, σε συνδυασμ με το σκτσο που συνδευε το σχλιο και παρουσαζε δο φιγορες, η μια απ τις οποες παρπεμπε σε προαγωγ και η λλη σε γυνακα ελευθερων ηθν. Κατ συνπεια, κρινε τι σαφς θα μποροσε να συναχθε τι το λο δημοσευμα απδιδε στην κ. Θεοχρους το χαρακτηρισμ της «πολιτικς πρνης».
Ως εκ τοτου, η Επιτροπ θερησε τι το δημοσευμα ξεπερνοσε τα ρια του σχολιασμο και της σκησης κριτικς, δικαιματα που εναι θεμιτ στο πλασιο της ελευθερας της κφρασης και φθανε στα ρια του αισχρο. Ως εκ τοτου αποφσισε τι απδιδε υβριστικ και προσβλητικ χαρακτηρισμ στην παραπονομενη και συνιστοσε ανοκεια προσωπικ επθεση, κατ παρβαση των προνοιν περ επδειξης επαγγελματικς συμπεριφορς του ανωττου δυνατο επιπδου και αποφυγς επιθσεων που διασρουν την τιμ και υπληψη.
Περαιτρω η Επιτροπ αποφσισε τι το δημοσευμα παραβαζε την πρνοια του Κδικα Δημοσιογραφικς Δεοντολογας περ ακρβειας των πληροφοριν, με τον ισχυρισμ τι η κ. Θεοχρους εχε εγγρφως εκφρσει στριξη στο δικαωμα του Αρχιεπισκπου να αναμιγνεται στα της πολιτικς.

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...