Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΑΜΜΑΡ ΓΚΑΝΤΑΦΙ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιλήφθηκε αυτεπαγγέλτως του θέματος της πρόσφατης κατ’ επανάληψη και κατά κόρον προβολής από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης σκηνών από τη σύλληψη και δημόσια εκτέλεση του τέως ηγέτη της Λιβύης Μουαμμάρ Γκαντάφι. (ΥΠΌΘΕΣΗ
Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η σύλληψη και ο θάνατος του Γκαντάφι ήταν θέμα μεγάλου παγκόσμιου ενδιαφέροντος, δεδομένου του εξάμηνου εμφύλιου πολέμου που είχε προηγηθεί και ότι δεν ήταν δυνατό να αγνοηθεί από τα ΜΜΕ.
Ωστόσο, η Επιτροπή εξέφρασε απαρέσκεια για το γεγονός ότι οι σκηνές αυτές προβλήθηκαν κατά τρόπο επίμονο, κατ’ επανάληψη και καθ’ υπερβολή και μάλιστα σε ώρες κατά τις οποίες παρακολουθούν τηλεόραση και παιδιά, αν και τα πλείστα μέσα έδωσαν προειδοποίηση ότι οι σκηνές θα μπορούσαν να ενοχλήσουν, καθώς και για απομάκρυνση των παιδιών από τους δέκτες της τηλεόρασης.
Η Επιτροπή τονίζει την υποχρέωση των λειτουργών των ΜΜΕ όπως κατά το χειρισμό θεμάτων βίας και θανάτου λαμβάνουν υπόψη και τηρούν τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που ορίζουν ότι πρέπει να «είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην παρουσίαση θεμάτων όπως η βία, το έγκλημα, ο ανθρώπινος πόνος και ο θάνατος, καθώς και πληροφοριών ή εικόνων που μπορούν να προκαλέσουν πανικό ή φρίκη ή αποτροπιασμό».
Η Επιτροπή πιστεύει ότι το γεγονός της δημόσιας εκτέλεσης του Γκαντάφι, καθώς και η αγριότητά της, θα μπορούσαν να μεταδοθούν χωρίς την επίμονη εστίαση σε εικόνες που πραγματικά προκαλούσαν φρίκη και αποτροπιασμό. Λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις ακόμη και μουσουλμάνων αντιπάλων του Γκαντάφι ότι επιδείχθηκε έλλειψη σεβασμού προς ένα νεκρό, η Επιτροπή θεωρεί ότι υπήρξε υπερβολική εμμονή σε σκηνές και στοιχεία που δεν πρόσθεταν τίποτε στην ιστορικότητα του γεγονότος και θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως για παράδειγμα η μετάδοση υποτίτλων με τις επιθανάτιες εκκλήσεις του για έλεος «μη με σκοτώνετε» και  «μη με πυροβολείτε».
Εχοντας υπόψη ότι σκηνές βίας είναι δυνατό να ασκήσουν σοβαρή επίδραση σε ανήλικους, αλλά και σε ενήλικες, γιατί εξοικειώνουν με τη σκληρότητα και τη βαρβαρότητα, η Επιτροπή καλεί τους λειτουργούς των ΜΜΕ να επιδεικνύουν ευαισθησία και να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις από την παρουσίαση τέτοιων σκηνών.
Η Επιτροπή τονίζει επίσης την ανάγκη όπως επιδεικνύεται μέριμνα για επαρκή προειδοποίηση οσάκις πρόκειται να μεταδοθούν εικόνες που είναι δυνατό να ενοχλήσουν ή να προκαλέσουν πανικό, φρίκη ή αποτροπιασμό ή να συμβάλουν σε εθισμό στη βία και τη σκληρότητα.

‎26 ‎Νοεμβρίου ‎2011

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...