Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΩΝ ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (17/19/10/2011) για λογοκλοπή από το δημοσιογράφο Χρύσανθο Τσουρούλη.
Το παράπονο υποβλήθηκε από την Ενωση Συντακτών Κύπρου και δύο πολίτες ύστερα από ολοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγής», το οποίο αναφερόταν σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο κ. Τσουρούλης, αντέγραψε αποσπάσματα άρθρων του Ελληνα δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη, που δημοσιεύθηκαν σε διάφορες ημερομηνίες στο «Βήμα» των Αθηνών και αφού τα τροποποίησε για να προσαρμοσθούν στην Κυπριακή πραγματικότητα, τα ανήρτησε στον προσωπικό του ιστότοπο στην ιστοσελίδα www.sigmalive.com, παρουσιάζοντάς τα ως δικά του.
Το δημοσίευμα της «Χαυραυγής», στις 19/10/2011 παρέθεσε 9 τέτοιες περιπτώσεις και ζητούσε τη θέση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επί του θέματος.
Εκτός από την Ενωση Συντακτών, υπέβαλαν παράπονο για λογοκλοπή από τον κ. Τσουρούλη και οι Σάββας Σάββα και  Μαρκέλλα Τουμάνιου.
Παραθέτοντας γραπτώς τις θέσεις του, ο κ.Τσουρούλης παραδέχθηκε ότι σε πολλές δημοσιεύσεις, σε blog το οποίο χειρίζεται προσωπικά, είχε  προβεί σε αναδημοσίευση άρθρων του κ. Πρετεντέρη, τα οποία είχε  προσαρμόσει στα Κυπριακά δεδομένα χωρίς να αποκαλύψει το συγγραφέα/δημιουργό και ιδιοκτήτη τους.
Ο κ. Τσουρούλης παραδέχθηκε ότι το γεγονός αυτό παραβιάζει τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και συγκεκριμένα  τις πρόνοιες του άρθρου 7 και ανέφερε ότι αυτό συνιστούσε «σοβαρό λάθος εκ μέρους μου το οποίο αναγνωρίζω και για το οποίο εκφράζω την απολογία μου».
Περαιτέρω ανέφερε ότι στον ιστότοπο στον οποίο είχαν δημοσιευθεί τα επίμαχα άρθρα είχε προβεί σε δημόσια απολογία για το λάθος του, με τη διευκρίνιση ότι o ιστότοπός του δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τρόπο ανάλογο με τα ΜΜΕ, |}αλλά ως ένας χώρος παράθεσης κάποιων απόψεων που ανταλλάσσονται από τους χρήστες του blog μόνο και όχι από το ευρύ κοινό.
Ο κ. Τσουρούλης ζήτησε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, χωρίς να αποτελεί δικαιολογία για το σφάλμα του, είχε επιδείξει σεβασμό προς τη δεοντολογία στα 13 χρόνια του ως δημοσιογράφου.
Καταλήγοντας ανέφερε:
«Τέλος, θέλω να σας επαναλάβω την ειλικρινή απολογία μου και την μεταμέλεια μου για το ζήτημα που έχει εγερθεί και θέλω να σας δηλώσω ότι θα υπηρετήσω το λειτούργημα του Δημοσιογράφου με περισσότερη υπευθυνότητα και σεβασμό προς το κοινό και προς τους συναδέλφους μου».

Με βάση τα ενώπιόν της στοιχεία και την παραδοχή του κ. Τσουρούλη, η Επιτροπή διαπίστωσε τη διάπραξη λογοκλοπής, κατά παράβαση των σχετικών προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Το άρθρο 7 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, την παραβίαση του οποίου παραδέχθηκε ο κ. Τσουρούλης, αναφέρει:
«Τα Μ.Μ.Ε. και οι λειτουργοί σέβονται και εφαρμόζουν το εκάστοτε ισχύον Δίκαιο και συμβάσεις που αφορούν στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Εκεί που επιτρέπεται, η αναδημοσίευση από άλλη πηγή γίνεται με σεβασμό προς το συγγραφέα/δημιουργό ή τον ιδιοκτήτη. Τα Μ.Μ.Ε. και οι λειτουργοί των υποχρεούνται να αναφέρουν την προέλευση».

Λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή, μεταμέλεια και απολογία του κ. Τσουρούλη, που αξιολόγησε ως θετικά στοιχεία, η Επιτροπή αποφάσισε περαιτέρω να συστήσει στον κ. Τσουρούλη αποφυγή της επανάληψης παρόμοιου φαινομένου στο μέλλον και ανάρτηση της απόφασης της Επιτροπής στον προσωπικό του ιστότοπο, ακθώς και της δικής του επιστολής του προς την Επιτροπή.
Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης δημοσιοποίηση της απόφασής της με βάση τη σχετική διάταξη του Κώδικα.

 

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...