Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (14/11/10/ 2011) από το Κίνημα Οικολόγων για δυσμενή διάκριση και παράλειψη παροχής ολοκληρωμένης και αντικειμενικής ενημέρωσης εκ μέρους του ΡΙΚ.
Σύμφωνα με το παράπονο, «…το Τμήμα ειδήσεων του ΡΙΚ σε όλα τα ραδιοφωνικά δελτία του το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 2011, έκαμε αναφορά σε δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών σε συζήτηση που οργάνωσε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, χωρίς καμία αναφορά σε δηλώσεις των Οικολόγων».
Πρόσθεσε ότι αντίθετα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για την ιστορία των οικημάτων των λαϊκών οργανώσεων.
Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε στην υποεπιτροπή ότι η είδηση που μεταδόθηκε  αφορούσε στις τουρκικές απειλές και στην αντίδραση του επίσημου κυπριακού κράτους και όχι στη συζήτηση που οργάνωσε το Κίνημα. Γι’ αυτό και περιορίστηκε στην παράθεση των δηλώσεων της Υπουργού ως επίσημης απάντησης στις τουρκικές απειλές.
Είπε επίσης ότι δεν είναι ακριβές πως το ΡΙΚ μετέδωσε δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για την ιστορία των οικημάτων των λαϊκών οργανώσεων. Εκείνο που έγινε είναι ότι μεταδόθηκαν δηλώσεις σε απάντηση επικρίσεων άλλων κομμάτων εναντίον του ΑΚΕΛ, με αναφορά ότι έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης για τα οικήματα των λαϊκών οργανώσεων Ξυλοφάγου.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε στην Επιτροπή ότι το θέμα καλύφθηκε ικανοποιητικά  στην τηλεοπτική είδηση του ΡΙΚ, στην οποία αναφέρθηκε ότι οι δηλώσεις της Υπουργού έγιναν σε εκδήλωση των Οικολόγων και ότι η παράλειψη εντοπιζόταν μόνο στα ραδιοφωνικά δελτία.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπήρξε παράλειψη αναφοράς στα ραδιοφωνικά δελτία ότι οι δηλώσεις της ΥΠΕΞ έγιναν σε εκδήλωση των Οικολόγων, δεδομένου του γεγονότος ότι το ίδιο στοιχείο κρίθηκε άξιο αναφοράς σε τηλεοπτική είδηση του ΡΙΚ. Επίσης έλαβε υπόψη το γεγονός πως στην περίπτωση των δηλώσεων του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έγινε αναφορά στην ευκαιρία με την οποία έγιναν, ενώ παραλήφθηκε τέτοια αναφορά στην είδηση για τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν τεκμηριώθηκε εκ προθέσεως δυσμενής διάκριση σε βάρος του Κινήματος Οικολόγων.
Η Επιτροπή αναγνωρίζει το δικαίωμα των ΜΜΕ να χειρίζονται με δημοσιογραφικά κριτήρια τα γεγονότα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα   του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου ως δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, επισημαίνει ότι πρέπει να επιδεικνύεται μέριμνα για χειρισμό όμοιων περιπτώσεων με όμοιο τρόπο.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...