Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΤΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (13/29/9/2011)  από πολίτη για φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στις 29/9/2011 στην εφημερίδα «Αλήθεια», και την επομένη στο Cyprus Weekly, αλλά σε σαφώς μικρότερο μέγεθος, Η φωτογραφία παρουσίαζε πτώμα εργάτη που σκοτώθηκε σε ατύχημα στη Λάρνακα, να κρέμεται από ανυψωτικό μηχάνημα.
Ο παραπονούμενος ανέφερε ότι η φωτογραφία ήταν ενδεχόμενο να προκαλέσει κλονισμό, φρίκη ή αποτροπιασμό σε παιδιά.
Η «Αλήθεια» απάντησε ότι το πτώμα παρουσιάζεται σε μακρινό πλάνο και δεν διακρίνονταν χαρακτηριστικά προσώπου, ενώ η φωτογραφία δεν περιείχε στοιχεία βίας.
Επίσης ανέφερε ότι η φωτογραφία «έχει σαφέστατη δημοσιογραφική αξία».
Ο«Φιλελεύθερος», που εκδίδει το «Cyprus Weekly», απάντησε ήταν ότι οι υπεύθυνοι δεν είχαν προσέξει το πτώμα στη φωτογραφία, ως εκ του γεγονότος ότι ήταν πολύ μικρή και δεν διακρίνονταν λεπτομέρειες.
Επίσης εξέφρασε θλίψη αν με οποιοδήποτε τρόπο προκλήθηκε οποιαδήποτε αναστάτωση.
Η επιτροπή αποφάσισε ότι η φωτογραφία δεν ήταν αποκρουστική και δεν θα μπορούσε να προκαλέσει φρίκη ή αποτροπιασμό, ως εκ του γεγονότος ότι το πτώμα που κρεμόταν από το ανυψωτικό μηχάνημα δεν ήταν εύκολα διακριτό. Ωστόσο, η Επιτροπή σημείωσε ότι η φωτογραφία θα ήταν δυνατό να προκαλέσει ενόχληση ή όξυνση του πόνου στους συγγενείς του νεκρού.
Επίσης έκρινε ότι η δημοσίευση της φωτογραφίας μπορούσε να είχε αποφευχθεί, δεδομένου ότι δεν προσέφερε κανένα επί πλέον στοιχείο στην αναλυτική περιγραφή του δυστυχήματος στη σχετική είδηση.
Η Επιτροπή επιθυμεί να επισημάνει σχετικά την υποχρέωση των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων να τηρούν τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που ορίζουν ότι πρέπει να χειρίζονται με προσοχή και διακριτικότητα θέματα που αφορούν στο θάνατο και τη βία και να αποφεύγουν να προκαλούν όξυνση του ανθρώπινου πόνου.

 

 

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...