Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (11/29/7/20/11) εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας ότι δημοσίευμα της εφημερίδα Αλήθειας στις 28/7/2001 περιείχε αναφορές στον Αρχηγό Αστυνομίας, κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου και τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, κ. Ανδρέα Ιατρόπουλο, οι οποίες «ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και συνιστούν δημοσίευση ψευδών ειδήσεων.
Το παράπονο ανέφερε ότι το δημοσίευμα αποτελούσε «συνειδητή προσπάθεια παρέμβασης στην αστυνομική ανάκριση», σχετικά με τις ποινικές ευθύνες για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και επίσης ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας είχε εισηγηθεί στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας το διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για διερεύνηση του θέματος.
Δεδομένου ότι δεν διορίστηκε ποινικός ανακριτής, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην εξέταση του παραπόνου.
Το δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Αστυνομία-Εβγαλε έξω την ουρά της…» υποστήριζε ότι η ηγεσία της Αστυνομίας γνώριζε από την πρώτη στιγμή τον κίνδυνο του φορτίου Ιρανικών εκρηκτικών και πυρομαχικών του πλοίου Monchegorsk, αλλά αντί να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες, έθεσε σε διαθεσιμότητα την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε έγγραφα που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία η ηγεσία της Αστυνομίας γνώριζε από πρώτο χέρι την επικινδυνότητα των εμπορευματοκιβωτίων που τοποθετήθηκαν στη ναυτική βάση στο Μαρί, δεδομένου ότι ο υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Ιατρόπουλος βρισκόταν επικεφαλής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 6.2.2009 στη Λεμεσό, κατά την οποία «αναφέρθηκε ο μεγάλος κίνδυνος που περιείχαν τα εμπορευματοκιβώτια». Λόγω του κινδύνου έγιναν δύο εισηγήσεις, δηλαδή να μεταφερθεί το πλοίο δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι Λεμεσού ή στην περιοχή του Βασιλικού, σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από την ακτή.
Περαιτέρω, η είδηση ανέφερε ότι «επίσης, σύμφωνα με τα ίδια εμπιστευτικά έγγραφα, ο κ. Ιατρόπουλος συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 6/7/2011, δηλαδή πέντε μέρες πριν από την έκρηξη».
Η εφημερίδα επικαλέστηκε έγγραφο ημερομηνίας 30/1/2009 με την υπογραφή του υπαρχηγού της Αστυνομίας κ. Ιατρόπουλου, στο οποίο αναφερόταν ότι το φορτίο του πλοίου Monchegorsk ήταν επικίνδυνο.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες από κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, δημοσίευσε ότι ο κ. Ιατρόπουλος, εξεταζόμενος από μέλη της παραδέχθηκε «ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ηγεσία της Αστυνομίας (σσ: Αρχηγός Αστυνομίας τότε ήταν ο Ιάκωβος Παπακώστας…) γνώριζαν για την επικινδυνότητα του φορτίου του πλοίου…»
Επίσης επικαλέστηκε αναφορές του βουλευτή Κώστα Κωνσταντίνου σε συνεδρία κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο οποίος «μίλησε για θυματοποίηση των ανδρών της πυροσβεστικής (που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα) από την Αστυνομία, τη στιγμή που οι ευθύνες της τελευταίας, αλλά και του Υπουργού Δικαιοσύνης, είναι πολύ περισσότερες από αυτές τις Πυροσβεστικής. Τόνισε επίσης, πως με την κίνησή της αυτή η Αστυνομία έβγαλε έξω την ουρά της από την τραγωδία αυτή…» Περαιτέρω ανέφερε ότι όταν ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου ρώτησε τον κ. Ιατρόπουλο αν ενημέρωσε τον αρχηγό της Αστυνομίας για τον κίνδυνο του φορτίου, ο τελευταίος απάντησε θετικά.
Η Αστυνομία ανέφερε στο παράπονό της ότι ο πηχυαίος τίτλος που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος  μόνο εσφαλμένες εντυπώσεις και παραπλάνηση μπορούσε να προκαλέσει και ότι το δημοσίευμα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας , με δυσμενείς επιπτώσεις στην εικόνα της Αστυνομίας  καθ’ ότι προβαίνει σε ανακριβείς και άστοχους χαρακτηρισμούς». 
Η Αστυνομία διαβίβασε επιστολή στην εφημερίδα που ανέφερε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν είχε ουσιαστική εμπλοκή στην όλη υπόθεση και διέψευδε ότι ο κ. Ιατρόπουλος πήρε μέρος σε σύσκεψη στις 6/7/2011.
Η εφημερίδα δημοσίευσε την επιστολή στις 29/7/2011 και απολογήθηκε για τη λανθασμένη πληροφόρηση περί συμμετοχής του κ. Ιατρόπουλου στη σύσκεψη της 6ης Ιουλίου, 2011. Παράλληλα δημοσίευσε είδηση υπό τον τίτλο «Διαψεύδει η Αστυνομία-Απαντούμε με έγγραφα» εμμένοντας στις πληροφορίες της ότι σε σύσκεψη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής κατατέθηκαν έγγραφα «σύμφωνα με τα οποία τόσο η ηγεσία της Αστυνομίας, τέως και νυν, όσο και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης γνώριζαν από πρώτο χέρι τον κίνδυνο-θάνατο που περιείχαν τα εμπορευματοκιβώτια…και ότι επίσης αρκετά από τα εμπιστευτικά αυτά έγγραφα υπογράφονται από το βοηθό αρχηγό Αστυνομίας, Ανδρέα Ιατρόπουλο…»
Η εφημερίδα δημοσίευσε φωτοτυπίες εγγράφων που υποστηρίζουν τη θέση της ότι η αστυνομία γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου και θέτει το ερώτημα κατά πόσο «είναι λάθος να διατυπωθεί η γνώμη ότι πρέπει κάποιος τρίτος να διερευνήσει αν έχει ευθύνες και η Αστυνομία…τη στιγμή που η ίδια ερευνά τις ευθύνες των άλλων…»

Ο δημοσιογράφος που δημοσίευσε την είδηση, Τάκης Αγαθοκλέους, απάντησε στην Επιτροπή παραθέτοντας τα πιο πάνω στοιχεία και αναφέροντας ότι ο κ. Ιατρόπουλος –που καταχώρησε αγωγή για δυσφήμηση εναντίον του και της εφημερίδας- δεν αμφισβήτησε  ότι ο ίδιος έλαβε μέρος σε άλλες συσκέψεις στις οποίες συζητήθηκε το φορτίο του πλοίου και η επικινδυνότητά του. Επίσης ανέφερε ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε στηρίζονταν σε πληροφορίες του για τη συζήτηση σε κλειστή συνεδρία κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Με βάση τα ενώπιόν της στοιχεία, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι  η Αστυνομία αμφισβήτησε μόνο την ακρίβεια της αναφοράς για συμμετοχή του κ. Ιατρόπουλου στη σύσκεψη στις 6/7/2011.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι πράγματι υπάρχει ανακρίβεια  ως προς το σημείο αυτό. Ο δημοσιογράφος παραδέχθηκε την ανακρίβεια και ταυτόχρονα προέβη σε απολογία, γεγονός που κρίθηκε απόλυτα σύμφωνο με τη σχετική πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί αποκατάσταση της αλήθειας και απολογία.
Περαιτέρω, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι με το παράπονο δεν αμφισβητήθηκε η  συμμετοχή του κ. Ιατρόπουλου σε συσκέψεις το 2009, ούτε και εγγράφων με την υπογραφή του, στα οποία γίνεται αναφορά σε επικινδυνότητα του φορτίου. Επίσης δεν αμφισβητήθηκαν πληροφορίες για αναφορές των βουλευτών κ.κ. Κωνσταντίνου και Γεωργίου περί γνώσης της ηγεσίας της Αστυνομίας για την επικινδυνότητα του φορτίου, γεγονός για το οποίο διευκρινίζεται ότι αρχηγός κατά την κατάσχεση του φορτίου ήταν ο κ. Παπακώστας και όχι ο νυν αρχηγός, εκ μέρους του οποίου έγινε το παράπονο.
Η Επιτροπή αποφάσισε, περαιτέρω, ότι ο τίτλος της επίμαχης είδησης αποδίδει το περιεχόμενό της, το οποίο στηρίζεται σε δηλώσεις βουλευτών ή και αποτελεί το συμπέρασμα ή σχόλιο του δημοσιογράφου επί στοιχείων και εγγράφων που παρουσίασε. Ο δημοσιογράφος είχε δικαίωμα να δημοσιεύει πληροφορίες που έλαβε ή να διατυπώσει απόψεις, με βάση το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Τέλος η Επιτροπή αποφάσισε ότι, ανεξάρτητα από τις πιο πάνω διαπιστώσεις της, η άμεση δημοσίευση της επιστολής με την οποία η Αστυνομία παραθέτει τις απόψεις της και σχολιάζει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ικανοποιεί πλήρως την πρόνοια του Κώδικα για παροχή του δικαιώματος απάντησης στους άμεσα ενδιαφερομένους.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...