Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Μετάδοση παραπλανητικών σκηνών αρχείου για σπατάλη νερού

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο από την κ. Ελένη Λ. Αχιλλέως, από τα Λατσιά ότι το ΡΙΚ μετέδωσε επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες σε ρεπορτάζ για το θέμα της λειψυδρίας, εικόνες που λήφθηκαν πριν από δέκα χρόνια και παρουσιάζουν την ίδια και το σύζυγό της να σπαταλούν νερό πλένοντας το πεζοδρόμιο.
Η παραπονούμενη ανέφερε ότι όταν λήφθηκαν οι σκηνές, η ίδια και ο σύζυγός της πότιζαν τον κήπο τους με νερό διάτρησης που έχουν στην αυλή του σπιτιού τους. Με προτροπή μελών του συνεργείου έπλυναν το πεζοδρόμιο για να πάρει ο κινηματογραφιστής σκηνές σπατάλης νερού προκειμένου να επενδυθεί οπτικά σχετική είδηση. Στις σκηνές διακρίνονται σαφώς η ίδια και ο σύζυγός της.
Σύμφωνα με το παράπονο, από τότε και κάθε φορά που μεταδίδονται ειδήσεις για το νερό και την ανάγκη αποφυγής σπατάλης του, προβάλλονται οι ίδιες σκηνές.  Η τελευταία φορά ήταν μερικές ημέρες πριν από την υποβολή του παραπόνου.
Ως αποτέλεσμα της μετάδοσης των εικόνων, η παραπονούμενη δέχθηκε τηλεφωνήματα από γνωστούς και συγγενείς, ακόμη και από την Αυστραλία, που ρωτούσαν πως γίνεται η Κύπρος να διψά και οι ίδιοι να πλένουν πεζοδρόμια.
Η Γραμματεία της Επιτροπής έθεσε το θέμα στο Διευθυντή Ειδήσεων και Επικαίρων του ΡΙΚ κ. Γιάννη Καρεκλά, ο οποίος απάντησε ότι θα έδιδε οδηγίες για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.
Υπό το φως της απάντησης του κ. Καρεκλά και του γεγονότος ότι η παραπονουμένη έμεινε ικανοποιημένη από αυτή, η Επιτροπή δεν θεωρεί σκόπιμο να εξετάσει περαιτέρω το θέμα και το θεωρεί ως διευθετηθέν.
Ωστόσο, η Επιτροπή επιθυμεί να επισημάνει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγεται η μετάδοση εικόνων οι οποίες είναι δυνατό να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα ή να θίξουν αδικαιολόγητα άτομα και όπως σε περίπτωση μετάδοσης σκηνών αρχείου, το γεγονός αυτό καθίσταται σαφές.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...