Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Αρνηση δημοσίευσης επιστολής σχετικά με φερόμενο σεξουαλικό σκάνδαλο στη Μητρόπολη Λεμεσού

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (7/2008, 10/5/2008) από το κ. Μάριο Ιερόπουλο για άρνηση του «Πολίτη» να δημοσιεύσει επιστολή του για «αποκατάσταση των πραγμάτων» σχετικά με το θέμα του Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού Ισαάκ Μαχαιριώτη, ο οποίος εφέρετο να ήταν εμπλεγμένος σε σεξουαλικό σκάνδαλο. (Υπόθεση 19/2006).
Ο κ. Ιερόπουλος πληροφόρησε την Επιτροπή ότι υπέβαλε το παράπονο ως «σκεπτόμενος άνθρωπος» και ως γνωστός του Αρχιμανδρίτη Ισαάκ.
Στο παράπονο ανέφερε ότι, αφού οι κατηγορίες εναντίον του Αρχιμανδρίτη «αποδείχθηκαν τελικά σκευωρία», απέστειλε επιστολή προς δημοσίευση στις 31/3/08, με το ερώτημα γιατί η εφημερίδα δεν απολογήθηκε για όσα είχε δημοσιεύσει για το θέμα στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, 2006 σχετικά με κατ’ ισχυρισμόν εμπλοκή του Αρχιμανδρίτη σε σεξουαλικό σκάνδαλο.
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, η εφημερίδα του απάντησε ότι η επιστολή του εξεταζόταν για δημοσίευση, αλλά τελικά αρνήθηκε να τη δημοσιεύσει.
Για να υποστηρίξει τη θέση του για «αποκάλυψη της σκευωρίας» σε  βάρος του Αρχιμανδρίτη, ο παραπονούμενος απέστειλε στην Επιτροπή δισέλιδο ρεπορτάζ της «Σημερινής», ημερομηνίας 9 Μαρτίου, 2008.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τα δημοσιεύματα του «Πολίτη» (υπόθεση 19/2006) στηρίχθηκαν σε πλεκτάνη για να πληγεί ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νεαρός ο οποίος είχε διατυπώσει τους ισχυρισμούς ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον Αρχιμανδρίτη κατέθεσε αγωγή στο δικαστήριο Λεμεσού αξιώνοντας αποζημιώσεις 250 χιλιάδων λιρών, με τον ισχυρισμό ότι είχε τύχει σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τον Αρχιμανδρίτη όταν ήταν ανήλικος.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Αρχιμανδρίτης κατέθεσε αγωγή λιβέλου, αφού «εξασφάλισε δύο γνωματεύσεις από ανεξάρτητα κέντρα του εξωτερικού που ειδικεύονται στο ψηφιακό έγκλημα, τα οποία πιστοποιούν ότι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον «Πολίτη» ήταν προϊόν μοντάζ».
Το Νοέμβριο του 2007 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εκδίκαση των δύο αγωγών, ο  νεαρός υπέγραψε δήλωση-απολογία, στην οποία ανέφερε ότι οι καταγγελίες που είχε διατυπώσει εναντίον του Αρχιμανδρίτη Ισαάκ Μαχαιριώτη βασίστηκαν σε αναληθή γεγονότα.
Η δήλωσή του κατατέθηκε στο δικαστήριο και οι εκατέρωθεν αγωγές αποσύρθηκαν.

Το θέμα που θέτει ο παραπονούμενος είναι αφ’ ενός η άρνηση της εφημερίδας να δημοσιεύσει την επιστολή του και αφ’ ετέρου η ακρίβεια των πληροφοριών του «Πολίτη».

Ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας κ. Σωτήρης Παρούτης απάντησε στους ισχυρισμούς του παραπονουμένου αναφέροντας ότι η εφημερίδα δε δημοσίευσε την επιστολή του γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με παραδοχή ισχυρισμών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος της σε δικαστική διαδικασία λιβέλου που εκκρεμεί εναντίον της. 
Ανέφερε επίσης ότι ο ισχυρισμός για «αποκάλυψη σκευωρίας» στηρίζεται σε εξώδικο συμβιβασμό στη βάση μιας επιστολής προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση και όχι σε δικαστική απόφαση.
Ο κ. Παρούτης ανέφερε ότι εκκρεμεί αγωγή λιβέλου εναντίον της εφημερίδας για το επίμαχο ζήτημα της ακρίβειας των πληροφοριών της εφημερίδας και ως εκ τούτου η Επιτροπή δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε εξέταση αυτής της πτυχής του παραπόνου.
Η Επιτροπή, αφού μελέτησε τα ενώπιόν της δεδομένα, αποφάσισε ότι η εφημερίδα «Πολίτης» είχε δικαίωμα να αρνηθεί δημοσίευση της επιστολής του παραπονουμένου, με βάση τη βασική αρχή δικαίου και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ότι τα ΜΜΕ δεν υποχρεούνται να δημοσιεύουν επιστολές που είναι δυνατό να επισύρουν νομικές συνέπειες και μάλιστα εναντίον τους.
Ως προς τη πτυχή της ακρίβειας των πληροφοριών, που τίθεται με τον ισχυρισμό ότι «αποκαλύφθηκε η σκευωρία», η Επιτροπή αποφάσισε ότι, με βάση σχετική πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, κωλύεται να προχωρήσει στην εξέτασή του, μέχρι το πέρας της δικαστικής διαδικασίας.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...