Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Αποκάλυψη στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα με "τυχαία" δημοσίευση φωτογραφίας

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (6/2008,  21/4/2008) από τον κ. Κώστα Πατίνιο για δημοσίευση φωτογραφίας του στο «Φιλελεύθερο» που είχε ληφθεί στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, σε σχέση με γεγονότα που δεν είχαν καμία σχέση με τον ίδιο.
Ο κ.  Πατίνιος ανέφερε στο παράπονό του ότι  ο «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε στις 6 Απριλίου, 2008, φωτογραφία του ενώ έσπρωχνε το αμαξάκι με το παιδί του, δίπλα από σχόλιο που αναφερόταν στην παρουσία λεγόμενων αστυνομικών του ψευδοκράτους στη νεκρή ζώνη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας.
Ο κ. Πατίνιος ανέφερε ότι ο ίδιος βρισκόταν στην περιοχή τυχαία και δεν είχε καμιά σχέση με τα γεγονότα στα οποία αναφέρονταν στο σχόλιο της εφημερίδας.
Η Γραμματεία της Επιτροπής έθεσε το θέμα τόσο στη διεύθυνση σύνταξης της εφημερίδας όσο και στο συντάκτη του σχολίου, που ανέφεραν ότι η φωτογραφία δημοσιεύθηκε κατά λάθος κατά τη σελίδωση.
Στη συνέχεια ο «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε στις 10 Μαΐου, 2008, διευκρίνιση στην οποία ανέφερε ότι η φωτογραφία ήταν άσχετη με το σχόλιο και δε δημοσιεύθηκε από πρόθεση αποκάλυψης στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα ή πρόκλησης στενοχώριας στον παραπονούμενο.
Παρ’ όλο που δεν έγινε απολογία, ο παραπονούμενος αποδέχθηκε την επανόρθωση.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι το θέμα έχει διευθετηθεί, αλλά επιθυμεί να προβεί στα ακόλουθα σχόλια:
Πρώτον, ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ορίζει ρητά ότι τα ΜΜΕ «χωρούν σε άμεση διόρθωση ή και απολογία».
Δεύτερον, ότι τα ΜΜΕ πρέπει να λαμβάνουν κάθε δυνατή μέριμνα για αποφυγή αποκάλυψης στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα άνευ αποχρώντος λόγου.
Επί του προκειμένου, η Επιτροπή επαναλαμβάνει την πάγια θέση της, που στηρίζεται και σε προηγούμενες αποφάσεις, αλλά και αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων και της Επιτρόπου Προστασίας Στοιχείων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι τα άτομα έχουν το δικαίωμα ιδιωτικής ζωής ακόμη και αν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.
Η λήψη φωτογραφιών ατόμων σε δημόσιους χώρους, χωρίς να το γνωρίζουν και πολύ περισσότερο η δημοσίευσή τους, όπως και η αποκάλυψη άλλων στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους, συνιστά σοβαρή παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για την ιδιωτική ζωή.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...