Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Μετάδοση καταγγελίας για κακοποίηση ασθενούς από νοσηλευτές

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (5/2008, 16/4/2008) από τον Κλάδο Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας για μετάδοση κατ’ ισχυρισμό ανακριβούς και μονόπλευρης είδησης από το ΣΙΓΜΑ περί ξυλοδαρμού ασθενούς από νοσηλευτές, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση των πληροφοριών.
Το παράπονο υποβλήθηκε από τον  κ. Λουκή Κωνσταντινίδη, υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ο οποίος ανέφερε ότι το ΣΙΓΜΑ, χωρίς να προβεί σε διασταύρωση των πληροφοριών του ή να δώσει το δικαίωμα απάντησης, μετέδωσε  στις αρχές Απριλίου, 2008, είδηση που αναφερόταν σε καταγγελία πατέρα ότι ο τριανταπεντάχρονος γιός του, που  νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας, κτυπήθηκε βάναυσα από νοσηλευτές.
Ο παραπονούμενος ανέφερε ότι αντίθετα με τον ισχυρισμό, «είναι νοσηλευτής που κτυπήθηκε επανειλημμένα και βίαια με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του».
Όπως προκύπτει από οπτικογράφηση του ρεπορτάζ, ο πατέρας κατάγγειλε ότι, όπως του είπε ο γιος του και άλλοι ασθενείς, νοσηλευτές μπήκαν στο δωμάτιο του γιου του στις 11.30 τη νύκτα και τον κτύπησαν βάναυσα με τα χέρια και τα πόδια, λέγοντάς του «εσύ είσαι που κτυπάς νοσοκόμους;».
Ο πατέρας ανέφερε επίσης ότι ο γιος του, λόγω της πάθησής του, έρχεται συχνά στα χέρια με νοσοκόμους.
Επίσης ανέφερε ότι όταν επισκέφθηκε το γιο του δυο μέρες αργότερα, είχε κτυπήματα στο πρόσωπο, για τα οποία δέχθηκε πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.
Η δημοσιογράφος που ετοίμασε το ρεπορτάζ μετέδωσε ότι είχε απευθυνθεί στο Διευθυντή των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Δρα Ευάγγελο Αναστασίου, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ή να δώσει την εκδοχή της υπηρεσίας, αναφέροντας ότι διεξαγόταν  υπηρεσιακή έρευνα για το επεισόδιο.
Εξ άλλου, ο διευθυντής ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ Ντίνος Μενελάου ανέφερε το ΣΙΓΜΑ ενήργησε δεοντολογικά και απέρριψε τους ισχυρισμούς για παράλειψη αντικειμενικής διερεύνησης της καταγγελίας, δεδομένου ότι  η δημοσιογράφος που ετοίμασε το ρεπορτάζ είχε απευθυνθεί στον υπεύθυνο βάρδιας για απόψεις και εκείνος την παρέπεμψε στο Δρα Αναστασίου, που της είπε ότι «δεν θα επέτρεπε σε κανένα από τα άτομα της βάρδιας να μιλήσει».
Η Επιτροπή ζήτησε και ενημερώθηκε  λεπτομερώς από το Διευθυντή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για το πόρισμα διοικητικής έρευνας σε σχέση με την καταγγελία του πατέρα, το οποίο συνοψίζεται στο ότι δεν καταλογίζει ευθύνη, ούτε και εσκεμμένη πρόθεση για πρόκληση σωματικής βλάβης στον ασθενή από το προσωπικό.
Στο παρόν στάδιο, το ζητούμενο από την Επιτροπή δεν αφορά στην εξέταση της ακρίβειας των πληροφοριών που μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, αλλά στο κατά πόσο το ΣΙΓΜΑ, μεταδίδοντας την καταγγελία του πατέρα ενήργησε το πλαίσιο της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και ιδιαίτερα με βάση τις πρόνοιες ότι τα ΜΜΕ πρέπει να μεριμνούν για τη μη μετάδοση ανακριβών ή διαστρεβλωτικών της αλήθειας πληροφοριών και να παρέχουν στους επηρεαζόμενους την ευκαιρία να απαντήσουν.
Ο Κώδικας ορίζει επίσης ότι σε περίπτωση μετάδοσης ανακριβών πληροφοριών τα ΜΜΕ προβαίνουν σε άμεση διόρθωση ή και απολογία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες του Κώδικα και τις εκατέρωθεν θέσεις, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν υπήρξε παραβίαση των ανωτέρω προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Η δημοσιογράφος που ετοίμασε το ρεπορτάζ προσπάθησε να πάρει απαντήσεις στην καταγγελία από τον υπεύθυνο των νοσηλευτών της βάρδιας και από Διευθυντή των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, οι οποίοι απέφυγαν να προβούν σε σχόλια.
Κατά συνέπεια η Επιτροπή θεωρεί ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή μέριμνα διακρίβωσης των πληροφοριών ή λήψης της απάντησης στις καταγγελίες.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης το ΣΙΓΜΑ είχε δικαίωμα να μεταδώσει την καταγγελία χωρίς αντίλογο, γιατί ο περιορισμός του δικαιώματος μετάδοσης μιας σοβαρής καταγγελίας όταν κάποιος αρνείται να προβεί σε σχόλια ή μέχρι το πέρας μιας έρευνας, που θα ήταν άγνωστο πότε θα ολοκληρωνόταν, θα συνιστούσε ακύρωση του δικαιώματος έκφρασης και της ελευθεροτυπίας.
Η θέση αυτή για το δικαίωμα μετάδοσης πληροφοριών παρόμοιας φύσης τελεί πάντα υπό την αίρεση της καταβολής κάθε λογικά δυνατής προσπάθειας να ληφθεί απάντηση ή η αντίθετη άποψη.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...