Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Αρνηση δημοσίευσης επιστολής δημοτικού συμβούλου από εφημερίδα

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (4/2008, ημ. 5/3/2008) από το Δημοτικό Σύμβουλο Αγίου Δομετίου κ. Μιχάλη Κωνσταντινίδη ότι η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας «Αγιος Δομέτιος» που εκδίδεται από το Δήμο Αγίου Δομετίου αρνήθηκε να δημοσιεύσει επιστολή του, η οποία αναφερόταν σε θέματα «που μπορούν να αναβαθμίσουν τον ακριτικό και ημικατεχόμενο Δήμο μας».
Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε στο παράπονό του ότι σε συνεδρία της Συντακτικής Επιτροπής στις 3 Μαρτίου, 2008, ενώ ο συντάκτης της εφημερίδας έκρινε ότι η επιστολή του ήταν δημοσιεύσιμη, αποφασίστηκε με πλειοψηφία ότι η επιστολή δεν έπρεπε να δημοσιευθεί, και ότι «μόνοι οι πρόεδροι ή οι προεδρεύοντες ή οι υπεύθυνοι τμημάτων μπορούν να δημοσιεύουν άρθρα τους στη δημοτική εφημερίδα, για θέματα που αφορούν το Δήμο….παραβιάζοντας θεσμούς, αξίες και αρχές ισότιμης μεταχείρισης…».
Ο παραπονούμενος επικαλέστηκε τους δημοκρατικούς θεσμούς ισότιμης μεταχείρισης και ελευθερίας έκφρασης και ζήτησε παρέμβαση προς αποκατάστασή τους.
Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου κ. Ανδρέας Χατζηλοϊζου απάντησε αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η εφημερίδα «Αγιος Δομέτιος» εκδίδεται από το Δήμο για ενημέρωση και επικοινωνία με τους δημότες και ότι με βάση απόφαση της συντακτικής επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου «Δημοτικοί Σύμβουλοι, είτε ως πρόεδροι είτε ως προεδρεύοντες των Δημοτικών επιτροπών εκφράζουν θέσεις και απόψεις από τις στήλες της εφημερίδας».
Επίσης ανέφερε ότι η συντακτική επιτροπή θεώρησε πως το περιεχόμενo της επιστολής του κ. Κωνσταντινίδη θα μπορούσε να υποβληθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Δημοτικές Επιτροπής ή στο Δημοτικό Συμβούλιο και ότι υποθέσεις που χρήζουν εξέτασης από το Δήμο πρέπει να υποβάλλονται στη Γραμματεία του Δήμου.
Η Επιτροπή εξέτασε τις εκατέρωθεν θέσεις και διαπίστωσε ότι η εφημερίδα «Αγιος Δομέτιος» δεν είναι απλώς ένα ενημερωτικό δελτίο αλλά, με βάση και τα αναφερόμενα του κ. Χατζηλοϊζου, δημοσιεύει «θέσεις και απόψεις» και ότι η διαδικασία που ακολουθείται για την εξέταση από το Δημοτικό Συμβούλιο εισηγήσεων, είναι ανεξάρτητη από αρχές, όπως η ισότιμη μεταχείριση και η ελευθερία έκφρασης.
Κατά συνέπεια, αποφάσισε ότι η παροχή δικαιώματος έκφρασης θέσεων και απόψεων από τις στήλες της εφημερίδας σε ορισμένα άτομα και ο αποκλεισμός άλλων, συνιστά παραβίαση των αρχών και των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί ίσης μεταχείρισης, αποφυγής δυσμενών διακρίσεων και της ελευθερίας έκφρασης.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...