Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσίευμα με υπονοούμενα για την ιδιωτική ζωη δημοσιογράφων

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (1/2008, ημ. 31/1/2008) από τη νομική σύμβουλο της Εταιρείας Φιλελεύθερος Δημόσια Εταιρεία Λτδ για «κακόβουλα, αναληθή και ανήθικα» δημοσιεύματα στο περιοδικό TV-STAR, που εξεδίδετο από τον Εκδοτικό Οίκο ΔΙΑΣ Λτδ και διανεμόταν δωρεάν με την εφημερίδα «Σημερινή».
Ειδικότερα, παραπονέθηκε ότι στην έκδοση του περιοδικού ημερομηνίας 5/1/2008, στην στήλη ΜΠΗΧΤΕΡ-ΜΑΝ και σαν συνέχεια σειράς επικριτικών δημοσιευμάτων για το περιοδικό TV-MANIA, περιεχόταν δημοσίευμα με «δυσφημιστικές, ανακριβείς, παραπλανητικές, φανταστικές, διαστρεβλωτικές της αλήθειας πληροφορίες και σχόλια» που άπτονταν θεμάτων της προσωπικής και/ή ιδιωτικής ζωής προσώπων της ομάδας σύνταξης ή μέρους της ομάδας σύνταξης της εταιρείας Φιλελεύθερος,  κατά παράβαση προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Οι καθ’ ων το παράπονο απάντησαν δια των νομικών τους συμβούλων, αρνούμενοι τις κατηγορίες και ζητώντας απόρριψη του παραπόνου, επειδή δεν γινόταν αναφορά σε κάποιο μέλος του περιοδικού ή ομάδα σύνταξης του περιοδικού.
Περαιτέρω επικαλέστηκαν το γεγονός ότι στο επίμαχο δημοσίευμα δεν γινόταν αναφορά στο περιοδικό TV-MANIA ή στην εταιρεία Φιλελεύθερος Δημόσια Εταιρεία Λτδ και υποστήριξαν ότι για το λόγο αυτό η εταιρεία «δεν έχει locus standi στην παρούσα διαδικασία και δεν μπορεί να υποβάλει παράπονο … για δημοσιεύματα που δεν κάνουν αναφορά στην ίδια την εταιρεία και/ή δεν αφορούν την ίδια την εταιρεία».
Η Επιτροπή, αφού μελέτησε τις εκατέρωθεν θέσεις και εξέτασε το επίμαχο δημοσίευμα διαπίστωσε ότι γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένο άτομο που αναφερόταν με  ουδέτερο υποκοριστικό, στην ιδιότητά του και στη θέση του, σε μη κατονομαζόμενο έντυπο. Περαιτέρω διαπίστωσε ότι γινόταν αναφορά σε μη κατονομαζόμενο εκδότη και σε μη εκπληρωθείσες εκδοτικές εξαγγελίες και δραστηριότητες, αλλά στην καταληκτική παράγραφο αναφερόταν το περιοδικό DOWN TOWN που εκδίδεται και διανέμεται από το «Φιλελεύθερο».
Κατά συνέπεια η Επιτροπή αποφάσισε ότι οι παραπονούμενοι είχαν δικαίωμα υποβολής παραπόνου.
Περαιτέρω, η Επιτροπή αποφάσισε ότι στο επίμαχο δημοσίευμα χρησιμοποιήθηκε ανοίκεια γλώσσα και φρασεολογία, που συνιστά παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ότι «το ήθος, η αξιοπρέπεια, η εντιμότητα, η διαγωγή, η συμπεριφορά και το επαγγελματικό επίπεδο των λειτουργών (των ΜΜΕ) θα πρέπει να είναι της υψηλότερης δυνατής στάθμης», αφήνοντας υπονοούμενα κατά παράβαση των προνοιών περί σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και αποφυγής αναφοράς εναντίον προσώπων, που περιέχει στοιχεία προκατάληψης με βάση το προσωπικό καθεστώς.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...