Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ Ή ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ, ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΑ, ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ, ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (18/2008 -18/7/2008) το οποίο υπέβαλε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Φυσικοπαθητικών κ. Ανδρέας Νικολάου εναντίον του ΣΙΓΜΑ και του παρουσιαστή κ. Χρύσανθου Τσουρούλη, για παραβίαση σειράς προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, σε δύο εκπομπές του προγράμματος «60 λεπτά».
Το παράπονο εξετάστηκε σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τον παράπονο 13/2008, που υπέβαλε γυναίκα φυσικοπαθητικός για την πρώτη εκπομπή.
Το παράπονο ήταν από τα πιο περίπλοκα που υποβλήθηκαν ποτέ στην Επιτροπή, γιατί αφορούσε σε πλείστες όσες των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και η εξέτασή του υπήρξε ιδιαίτερα χρονοβόρα και αργή, γεγονός που εξηγεί γιατί χρειάστηκαν έξι περίπου μήνες για την ολοκλήρωσή της.
Στο πλαίσιο της εξέτασης προσήλθαν και κατέθεσαν ενώπιον υποεπιτροπής τόσο ο παραπονούμενος και άλλα άτομα, όσο και ο κ. Τσουρούλης.
Το παράπονο αφορούσε σε δύο εκπομπές που μεταδόθηκαν η μια στις 16/6/2008 και η άλλη στις 14/7/2008 και είχαν ως αντικείμενο τον τσαρλατανισμό που κατ’ ισχυρισμόν ασκείται από άτομα που αποκαλούνται φυσικοπαθητικοί ή ανήκουν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φυσικοπαθητικής.
Τα παράπονα αφορούσαν στις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί ακρίβειας των πληροφοριών, δυσμενών διακρίσεων (άνισης μεταχείρισης), δικαιώματος απάντησης, εξασφάλισης πληροφοριών με δόλιο τρόπο ή εκφοβισμό,  χλευασμού, διασυρμού ή διαπόμπευσης και ιδιωτικής ζωής,

Ο παραπονούμενος ανέφερε ότι η φυσικοπαθητική είναι αναγνωρισμένο επάγγελμα παροχής εναλλακτικής θεραπείας σε πολλές χώρες και λειτουργούν σχολές και κολλέγια που παρέχουν πτυχία στον κλάδο αυτό.
Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος είναι αναγνωρισμένος εκπαιδευτής εναλλακτικής ιατρικής και έχει ιδρύσει στην Κύπρο σχολή εκπαίδευσης στη φυσικοπαθητική.
Περαιτέρω, παρουσίασε φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών με τα οποία εμφαίνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τον περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο έχει εγγράψει ως Σωματεία τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εναλλακτικής Θεραπευτικής, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Παραδοσιακού Βελονισμού και Ηλεκτροβελονισμού.
Επίσης κατέθεσε Κώδικα Ηθικής και Επαγγελματικής Δεοντολογίας του «Κυπριακού Γενικού Συμβουλίου Εγγραφής Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Θεραπευτών», που όμως δεν έχει γίνει δεκτό για εγγραφή.
Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο προς ρύθμιση του θέματος της φυσικοπαθητικής στην Κύπρο.
Η φυσικοπαθητική μέθοδος παρέχει εναλλακτικές θεραπείες χωρίς φάρμακα και έχει της ρίζες της στο κίνημα Φυσικής Θεραπείας που εμφανίστηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 20ύ αιώνα και θεωρείται ως συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος. Στηρίζεται στην αντίληψη ότι το σώμα έχει έμφυτες ικανότητες αυτοθεραπείας και στις θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων βοτάνων και τροφών.
Ασκείται σε πολλές χώρες, είτε με νομική αναγνώριση, είτε με σιωπηρή αποδοχή διαφόρων επιπέδων και λειτουργούν κολλέγια ή σχολές φυσικοπαθητικής που παρέχουν διπλώματα.
Γενικά, δεν υπάρχει ομοιόμορφη αντιμετώπιση της φυσικοπαθητικής και είναι ενδεικτικό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες 16 Πολιτείες και στον Καναδά 5 επαρχίες αναγνωρίζουν την άσκηση της φυσικοπαθητικής από αποφοίτους αναγνωρισμένων σχολών, ενώ αλλού η φυσικοπαθητική δεν τυγχάνει οποιασδήποτε αναγνώρισης ή προστασίας.
Στην Κύπρο δεν υπάρχει οποιαδήποτε ρητή νομική αναφορά στην άσκηση της φυσικοπαθητικής.

Η Επιτροπή εξέτασε 10 επί μέρους παράπονα που διατυπώθηκαν σχετικά με τις δύο εκπομπές, και κατέληξε σε αποφάσεις σε καθένα από αυτά ξεχωριστά, ως ακολούθως:

  1. Ο κ. Τσουρούλης,  προκειμένου να πείσει τον παραπονούμενο να συμμετάσχει στη συζήτηση, έδωσε παραπλανητικές πληροφορίες για το θέμα της εκπομπής της 16ης Ιουνίου, 2008, αναφέροντας ότι αντικείμενο συζήτησης θα ήταν οι διαφορές ανάμεσα στη Φυσικοπαθητική και τη Διαιτολογία, ενώ το θέμα της εκπομπής ήταν τελικά η άσκηση τσαρλατανισμού στον τομέα της διαιτητικής διατροφής.

 

Το ΣΙΓΜΑ απάντησε δια του νομικού του συμβούλου, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ο παρουσιαστής της εκπομπής ενήργησε με δόλο ως προς την παρουσία του κ. Νικολάου, είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη εκπομπή.
Κατά την εξέταση του παραπόνου αυτού, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τη δήλωση της βουλευτού κ. Ελένης Θεοχάρους στη διάρκεια της εκπομπής ότι η εντύπωσή της ήταν πως αντικείμενο της συζήτησης ήταν η άσκηση τσαρλατανισμού στον τομέα της υγείας, ενώ τελικά συνεζητείτο θέμα διαιτητικής διατροφής.
Εξ άλλου, ο παραπονούμενος, αν θεωρούσε ότι είχε παραπλανηθεί, θα μπορούσε, είτε να διαμαρτυρηθεί και να καταγγείλει το γεγονός στη διάρκεια της εκπομπής, είτε και να αποχωρήσει, όπως είχε δικαίωμα να πράξει.
Εν όψει της διάψευσης του κ. Τσουρούλη ότι έδωσε παραπλανητικές πληροφορίες και της έλλειψης οποιασδήποτε ενισχυτικής μαρτυρίας, η Επιτροπή έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να αποφασίσει βασίμως επί του παραπόνου αυτού.

  1. Παραχωρήθηκε μικρότερος χρόνος στον ίδιο σε σχέση με τους άλλους προσκεκλημένους για να εκφέρει τις απόψεις του.

 

Το ΣΙΓΜΑ απέρριψε το παράπονο για παραχώρηση άνισου χρόνου στους συζητητές.
Από την εξέταση των οπτικογραφήσεων των δύο εκπομπών δεν προκύπτει ότι ο ο χρόνος που δόθηκε στον παραπονούμενο για να εκφέρει τις απόψεις του δεν ήταν ουσιωδώς άνισος σε σχέση με το χρόνο των άλλων και σε καμιά περίπτωση δεν του αφαιρέθηκε ο λόγος και δεν παρεμποδίστηκε να ομιλήσει.
Για τους πιο πάνω λόγους το παράπονο περί άνισης ή δυσμενούς διάκρισης απορρίφθηκε.

  1. Ο κ. Τσουρούλης διατύπωσε απειλές ότι θα δυσφημούσε πάνω σε εικοσιτετράωρη βάση, από την τηλεόραση και το ραδιόφωνου του ΣΙΓΜΑ, το επάγγελμα της Φυσικοπαθητικής αν μέλη του Συνδέσμου κινούσαν αγωγές ή διατύπωναν παράπονα για την εκπομπή και απαίτησε υπογραφή δήλωσης ότι δεν θα κινούνταν αγωγές, προκειμένου να καλέσει τον κ. Νικολάου σε μια δεύτερη συζήτηση για να παραθέσει τις απόψεις του, καθώς και ότι τον παραπλάνησε ως προς το αντικείμενο της συζήτησης.

 

Το ΣΙΓΜΑ απέρριψε τις κατηγορίες για διατύπωση απειλών ή την παροχή υποσχέσεων από τον παρουσιαστή της εκπομπής, καθώς και για αξίωση υπογραφής οποιασδήποτε δήλωσης. Επίσης αρνήθηκε ότι ο κ. Τσουρούλης παραπλάνησε οποιονδήποτε ως προς το αντικείμενο της συζήτησης.
Επί του συγκεκριμένου παραπόνου προσήλθαν και κατέθεσαν ενώπιον υποεπιτροπής ο παραπονούμενος κ. Ανδρέας Νικολάου, η κ. Νταϊάνα Νικολάου, Γραμματέας του Συνδέσμου Φυσικοπαθητικών και η κ. Αδριανή Λοϊζου, σπουδάστρια φυσικοπαθητικής.
Και οι τρεις υποστήριξαν ότι άκουσαν τον κ. Τσουρούλη να διατυπώνει, σε ανοικτή τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Νικολάου, μετά την πρώτη εκπομπή, τις προαναφερθείσες απειλές, αλλά ο καθένας έδωσε διαφορετική εκδοχή ως προς τις φράσεις ή λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν.
 Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι όταν διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι αντικείμενο και της δεύτερης εκπομπής θα ήταν ο τσαρλατανισμός, ο κ. Τσουρούλης τον απείλησε με τη φράση: «Είμαι σε θέση να σας διαλύσω το Σύνδεσμο, θα σας πολεμώ σε εικοσιτετράωρη βάση μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης».
Επίσης είπε ότι πριν από τη δεύτερη εκπομπή ο κ. Τσουρούλης του ζήτησε να πείσει τα μέλη του Συνδέσμου να μην υλοποιήσουν πρόθεσή τους να κινήσουν αγωγή λιβέλου και να υπογράψει σχετικό έγγραφο, αλλά τελικά δεν ζήτησε την υπογραφή οποιουδήποτε εγγράφου.
Η κ. Νταϊάνα Νικολάου είπε ότι ο κ. Τσουρούλης απείλησε με τη φράση «αν συνεχίσετε θα καταστρέψω τη φυσικοπαθητική, θα βάζω υποτίτλους σε εικοσιτετράωρη βάση».
Πρόσθεσε ότι τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και συμφώνησαν να γίνει μια δεύτερη εκπομπή χωρίς αναφορά σε τσαρλατάνους, υπό τον όρο ότι δεν θα πήγαιναν μέλη του Συνδέσμου στα δικαστήρια.
Η κ. Νικολάου ανέφερε επίσης ότι όταν μέλος του συνδέσμου απέστειλε επιστολή στον κ. Τσουρούλη, το ΣΙΓΜΑ μετέδιδε προαγγελίες για την εκπομπή με αναφορές σε τσαρλατανισμό.
Η κ. Αδριανή Λοϊζου, φοιτήτρια φυσικοπαθητικής, είπε ότι άκουσε τον κ. Τσουρούλη να λέγει: «Αν συνεχίσετε και δεν σταματήσετε τη διαδικασία (των αγωγών) θα σας πολεμώ μέχρι τέλους».
Η Επιτροπή σημειώνει ότι το παράπονο αφορά στην πρόνοια του Κώδικα ότι «οι λειτουργοί (των ΜΜΕ) δεν επιχειρούν να εξασφαλίσουν …πληροφορίες ή εικόνες/φωτογραφίες με ψευδείς παραστάσεις ή με άλλο δόλιο τρόπο…ούτε προσπαθούν να τις αποκτήσουν…με εκφοβισμό ή εκβιασμό».
Οι φράσεις που αποδίδονται στον κ. Τσουρούλη, ακόμη και αν είχαν ειπωθεί, από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως παραβίαση της πιο πάνω πρόνοιας του Κώδικα, δεδομένης της παραδοχής της κ. Νικολάου ότι υπήρξε συμφωνία για πραγματοποίηση δεύτερης τηλεοπτικής εκπομπής με τη συμμετοχή του παραπονουμένου, Περαιτέρω, σημειώνεται ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο ότι ο παραπονούμενος πήρε μέρος στην εκπομπή υπό το κράτος φόβου που του δημιούργησαν τα λόγια του κ. Τσουρούλη.
Ως προς το σημείο του παραπόνου περί παραπλάνησης, η Επιτροπή σημείωσε την αναφορά της κ. Νικολάου ότι το αντικείμενο της εκπομπής ήταν γνωστό εκ των προτέρων από τις σχετικές διαφημίσεις που μετέδιδε το ΣΙΓΜΑ.
Από την άλλη, ακόμη και αν γίνει δεκτό ότι ο παραπονούμενος τελούσε σε άγνοια ως προς το πραγματικό αντικείμενο της συζήτησης, όταν αντιλήφθηκε, σύμφωνα με δική του δήλωση,  προτού αρχίσει η εκπομπή, πως το θέμα της θα ήταν διαφορετικό από εκείνο που είχε την εντύπωση ότι θα ήταν, θα μπορούσε να αρνηθεί συμμετοχή σ’ αυτή, ή να προσέλθει και να καταγγείλει την φερόμενη παραπλάνησή του ή και να αποχωρήσει από την εκπομπή.
Για τους ανωτέρω λόγους το παράπονο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τεκμηριωμένο.

  1. Μετέδιδε ανακριβείς πληροφορίες ότι οι φυσικοπαθητικοί είναι παράνομοι, ασπούδαστοι και χωρίς πτυχία και τους διέσυρε χαρακτηρίζοντάς τους αγύρτες, τσαρλατάνους και κομπογιαννίτες.

 

Από την εξέταση των εκπομπών, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ήταν σαφής η θέση του κ. Τσουρούλη ότι από άτομα που παρουσιάζονται ως φυσικοπαθητικοί ασκείται τσαρλατανισμός και κομπογιαννιτισμός στον τομέα της υγείας, χωρίς να αποδίδει όμως τους χαρακτηρισμούς στο σύνολο των φυσικοπαθητικών.
Επίσης, τόσο ο κ. Νικολάου στην πρώτη και δεύτερη εκπομπή, όσο και καθηγήτρια της φυσικοπαθητικής από την Ελλάδα, που πήρε μέρος στην εκπομπή, σαφώς διαχώρισαν τη θέση τους από την πρακτική ορισμένων, όπως παρουσιάστηκε μέσα από μυστικές κινηματογραφήσεις.
Ειδικότερα ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση μαζί μας, τα καταδικάζω…δεν έχουμε τέτοια μέλη, αυτά είναι καταδικαστέα…έχουμε κώδικα δεοντολογίας και όποιος τον παραβαίνει αποπέμπεται…αυτά που είδαμε τα αποκηρύσσουμε».

Η καθηγήτρια φυσικοπαθητικής ανέφερε σαφώς:

«Αυτά δεν είναι φυσικοπαθητική…»

Συνεπώς η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν τίθεται θέμα διασυρμού ολόκληρης της ομάδας των φυσικοπαθητιών.
Παραιτέρω, η θέση του κ. Τσουρούλη ήταν ότι οι φυσικοπαθητικοί δεν έχουν πτυχία από αναγνωρισμένες από το κυπριακό κράτος ιατρικές ή άλλες σχολές και δεν έχουν εγγραφεί ως άτομα αρμόδια να παρέχουν υπηρεσίες υγείας από αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας σώμα.
Επίσης ο ισχυρισμός του ήταν ότι άτομα που παρουσιάζονταν ως φυσικοπαθητικοί προέβαιναν σε διαγνώσεις και παρείχαν συμβουλές δίαιτας και διατροφής, ενώ αυτό το δικαίωμα έχουν, με βάση το νόμο, εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι/διατροφολόγοι.
Η αναφορά του σε παρανομία πρέπει να εξετασθεί υπό το των πιο πάνω και της έλλειψης νόμου, που να επιτρέπει ή να διέπει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση της φυσικοπαθητικής.
Προς ενίσχυση της θέσης του, ο κ. Τσουρούλης παρουσίασε έγγραφο του Υπουργείου Υγείας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο ανέφερε ότι δεν συμφωνούσε με την εγγραφή σωματείου με την επωνυμία «Γενικό Συμβούλιο Εγγραφής Επαγγελματιών Συμπληρωματικών Θεραπευτών Κύπρου», που σχετιζόταν με την «Νεοϊπποκρατική Σχολή Κύπρου» του κ. Νικολάου, η οποία παρέχει φοίτηση στη φυσικοπαθητική, επειδή «τα τυχόν απαιτούμενα προσόντα που θα πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας ειδικότερα στον τομέα της υγείας, πρέπει να καθορισθούν με νομοθεσία και δεν είναι δυνατό να αναγνωρίζονται από ένα Σύνδεσμο».
Η Επιστολή ανέφερε επίσης ότι η «Νεοϊπποκρατική Σχολή Κύπρου δεν έχει οποιαδήποτε άδεια από την Αρμόδια Αρχή.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν υπήρξε ανακρίβεια στον ισχυρισμό που διατυπώθηκε στις δύο εκπομπές περί παρανομίας από ορισμένα άτομα που παρουσιάζονταν ως φυσικοπαθητικοί και επομένως το συγκεκριμένο παράπονο δεν θα μπορούσε βάσιμα να γίνει αποδεκτό.

  1. Μετέδωσε ανακριβείς πληροφορίες ότι δεν υπάρχει νόμιμα εγγεγραμμένος Σύνδεσμος Φυσικοπαθητικής που να ελέγχει τους επαγγελματίες Φυσικοπαθητικούς, ενώ υπάρχει τέτοιος σύνδεσμος νόμιμα εγγεγραμμένος.

 

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο ισχυρισμός του κ. Τσουρούλη δεν ήταν πως δεν υπάρχει νομίμως εγγεγραμμένος Παγκύπριος Σύνδεσμος Φυσικοπαθητικής, αλλά ότι ο Σύνδεσμος ενεγράφη από το Υπουργείο Εσωτερικών ως σωματείο, με βάση την πρόνοια του περί Σωματείων Νόμου και όχι κατόπιν εξουσιοδότησης του αρμοδίου Υπουργείου Υγείας να εγγράφει προσοντούχα άτομα στον τομέα της θεραπευτικής. Προς τούτο επικαλέστηκε και πάλι την ανωτέρω αναφερόμενη επιστολή του Υπουργείου Υγείας προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στον κ. Νικολάου δόθηκε η ευκαιρία κατά τη συζήτησηνα εξηγήσει τη θέση του, ότι ο Σύνδεσμος ήταν νομίμως εγγεγραμμένος από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Συνεπώς, η Επιτροπή δεν διαπίστωσε παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα περί μη μετάδοσης ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών.

  1. Στη διάρκεια της εκπομπής προέβη σε δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος του και δεν του επέτρεψε να δώσει πληροφορίες.

 

Από την εξέταση και των δύο εκπομπών η Επιτροπή δεν διαπίστωσε δυσμενή διάκριση σε βάρος του κ. Νικολάου και δεν παρενέβη για να αποτρέψει την παροχή πληροφοριών.
Ο κ. Τσουρούλης ήταν σαφώς τοποθετημένος επί του θέματος, καθώς και έντονος στην υποβολή των ερωτήσεών του, επιμένοντας να πάρει απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που υπέβαλε.
Ο επιθετικός, έντονος ή επίμονος τρόπος υποβολής ερωτήσεων ενδεχομένως να ενοχλεί τα άτομα στα οποία απευθύνονται οι ερωτήσεις ή και μέλη του κοινού, αλλά η πρακτική αυτή είναι αποδεκτή, νοουμένου ότι οι ερωτήσεις είναι κόσμιες, δηλαδή δεν εμπεριέχουν το στοιχείο της πρόθεσης ή προσπάθειας διασυρμού του ερωτώμενου και δεν χρησιμοποιούνται προσβλητικοί χαρακτηρισμοί. Αντίθετη άποψη θα συνιστούσε υπέρμετρο περιορισμό της ελευθερίας των δημοσιογράφων να ασκούν το λειτούργημά τους και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις διερευνητικής δημοσιογραφίας.
Στην προκειμένη περίπτωση, είναι η άποψη της Επιτροπής ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσουρούλης υπέβαλλε τις ερωτήσεις του στις συγκεκριμένες εκπομπές ήταν εντός των επιτρεπομένων δημοσιογραφικών ορίων και δεν εμπεριείχε το στοιχείο της προσπάθειας ή πρόθεσης διασυρμού.
Επίσης η Επιτροπή θεωρεί ότι η τοποθέτηση των δημοσιογράφων επί ενός θέματος και η υποστήριξη συγκεκριμένων απόψεων και θέσεων καλύπτεται από τη σχετική πρόνοια του Κώδικα, που προβλέπει ότι «έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε αναλύσεις και να υποστηρίζουν συγκεκριμένες θέσεις», εφ’ όσο καθιστούν σαφή τη διάκριση μεταξύ γεγονότος και ερμηνείας, σχολίου ή εικασίας.
Συνεπώς η Επιτροπή θεωρεί ότι το παράπονο δεν ευσταθεί.

  1. Συνεργείο του ΣΙΓΜΑ πήρε συνεντεύξεις με παραπλανητικό τρόπο από ασθενείς και μετέδωσε εσκεμμένα λανθασμένες πληροφορίες, με σκοπό να εκθέσει τους φυσικοπαθητικούς στην κατηγορία ότι αποκαλούνται «ιατροί».

 

Το παράπονο αυτό σχετίζεται με τη λήψη συνεντεύξεων από άτομα που ανέφεραν ότι θεραπεύθηκαν από φυσικοπαθητικούς. Στη μια συνέντευξη μια ηλικιωμένη γυναίκα αναφέρθηκε στο θεραπευτή της ως «γιατρό». Λήφθηκε δεύτερη συνέντευξη στην οποία παραλήφθηκε η αναφορά σε «γιατρό», αλλά τελικά μεταδόθηκε η πρώτη συνέντευξη,
Κατά την άποψη της Επιτροπής, η λήψη της πρώτης συνέντευξης δεν έγινε με δόλιο τρόπο και η δημοσιογράφος που την πήρε δεν προκάλεσε με κανένα τρόπο της αναφορά της γυναίκας σε «γιατρό».
Η μετάδοση μιας συνέντευξης που λήφθηκε χωρίς δόλιο τρόπο δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ότι παραβιάζει οποιαδήποτε πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Παράλληλα ο παρουσιαστής της εκπομπής, παρά τις έντονες απόψεις του εναντίον των φυσικοπαθητικών, δεν χρησιμοποίησε σε καμιά περίπτωση την αναφορά σε «γιατρό» προκειμένου να κατηγορήσει τους φυσικοπαθητικούς ή να τους εκθέσει σε κατηγορίες.
 

  1. Στη διάρκεια της εκπομπής ακολούθησε μεροληπτική τακτική και με επιθετικό τρόπο επεχείρησε να διασύρει τον ίδιο και τους φυσικοπαθητικούς.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας δίδει το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να τοποθετούνται και να υποστηρίζουν συγκεκριμένες θέσεις, αρκεί να κάνουν διάκριση μεταξύ γεγονότων και σχολίων.
Η υποστήριξη συγκεκριμένων θέσεων επί ενός θέματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της νομιμότητας ή μη της άσκησης της φυσικοπαθητικής, τα όρια της οποίας είναι ασαφή λόγω ανυπαρξίας σχετικής νομοθεσίας, με έντονο ή ακόμη και επιθετικό τρόπο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μεροληπτική στάση.
Επί πλέον, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι εντός των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων η υποβολή ερωτήσεων με επιθετικό τρόπο και η εμμονή στη λήψη απαντήσεων, χωρίς αυτή η πρακτική να θεωρείται ως διασυρμός ή προσπάθεια διασυρμού.
Συνεπώς η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι υπήρξε παραβίαση της πρόνοιας περί δυσμενών διακρίσεων και διασυρμού.

  1. Το ΣΙΓΜΑ εξασφάλισε με δόλιο τρόπο εικόνες από χώρους εργασίας και αποκάλυψε στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα.

 

Είναι παραδεκτό από το ΣΙΓΜΑ ότι οι κινηματογραφήσεις σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας ατόμων που παρουσιάζονταν ως φυσικοπαθητικοί, έγιναν με μυστικό τρόπο.
Ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ορίζει ότι κατ’ εξαίρεση μπορούν να ληφθούν έγγραφα και εικόνες/φωτογραφίες χωρίς συγκατάθεση προς εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος.
Περαιτέρω ορίζει ότι περίπτώσεις οι οποίες κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν παρέκκλιση από τον κανόνα είναι, μεταξύ άλλων, η «προστασία της δημόσιας ασφάλειας και υγείας» και η «παρεμπόδιση παραπλάνησης του κοινοιύ ως αποτέλεσμα πράξεων ή δηλώσεων ατόμων ή οργανισμών».
Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι η μυστική κινηματογράφηση έγινε κατ’ επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας και παρεμπόδισης παραπλάνησης του κοινού, η Επιτροπή αποφάσισε ότι το παράπονο δεν ευσταθεί.
Περαιτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ταινίες που λήφθηκαν μυστικά δεν αποκάλυπταν ουσιώδεις λεπτομέρειες που θα ήταν δυνατό να οδηγήσουν σε αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων στο μέσο τηλεθεατή.
Ακόμη και αν υπήρχαν τέτοιες λεπτομέρειες, η κινηματογράφηση δεν αφορούσε στον παραπονούμενο αλλά σε άλλα άτομα, τα οποία δεν υπέβαλαν οποιοδήποτε παράπονο για αποκάλυψη προσωπικών τους δεδομένων.
Περαιτέρω, και αν ακόμη κάποια χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει στην αποκάλυψη τέτοιων στοιχείων, ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ορίζει ότι δικαιολογούνται «σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αποκλειστικά προς το δημόσιο συμφέρον» παρεμβάσεις και έρευνες στην ιδιωτική ζωή, καθώς και αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων. Στον ορισμό του δημοσίου συμφέροντος περιλαμβάνεται και η προστασία της δημόσιας υγείας, κατ’ επίκληση της οποίας έγινε η κινηματογράφηση και η προβολή σκηνών σε ιδιωτικούς χώρους.

 

  1. Εσκεμμένα ο κ. Τσουρούλης διέσυρε τον ίδιο επειδή δεν παρεμπόδισε μέλη του Συνδέσμου από του να κινήσουν αγωγή.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η στάση του υπαγορεύθηκε από τη μη παρεμπόδιση μελών του Συνδέσμου Φυσικοπαθητικών να λάβουν νομικά μέτρα.
Η Επιτροπή δεν είχε ενώπιόν της οποιοδήποτε ενισχυτικό στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει τον ισχυρισμό και επί πλέον έλαβε υπόψη ότι ο κ. Τσουρούλης είχε τηρήσει την ίδια στάση και κατά την πρώτη εκπομπή, οπότε δεν υπήρχε θέμα λήψης νομικών μέτρων.
Από την εξέταση της οπτικογράφησης των επίμαχων εκπομπών, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο παρουσιαστής υπήρξε έντονος και σε μερικές περιπτώσεις επιθετικός στην υποβολή ερωτήσεων προς τον παραπονούμενο, ζητώντας του να σχολιάσει διάφορα έγγραφα ή να εκφέρει γνώμη για την πρακτική ορισμένων ατόμων.
Ο παρουσιαστής είχε ευθύς εξ αρχής σαφή θέση εναντίον της φυσικοπαθητικής, επικαλούμενος προς τούτο την έλλειψη νομοθεσίας η οποία να ρυθμίζει την άσκησή της.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη συγκεκριμένων θέσεων επί του θέματος της συζήτησης και η διατύπωση ερωτήσεων με επιθετικό τρόπο δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραβίαση των κανόνων  του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και ειδικότερα των προνοιών περί αποφυγής χλευασμού, διαπόμπευσης ή διασυρμού.

Ο παραπονούμενος υπέβαλε σειρά εγγράφων και δικαιολογητικών προς υποστήριξη των προσόντων που κατέχει ή απόδειξη του γεγονότος ότι η φυσικοπαθητική είναι αποδεκτή μέθοδος εναλλακτικής θεραπείας.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της να αποφανθεί επί του αποδεκτού ή όχι της φυσικοπαθητικής ως εναλλακτικής θεραπευτικής μεθόδου ή των προσόντων οποιουδήποτε, δεδομένου ότι η ρύθμιση του θέματος αυτού ανήκει στην απόλυτη αρμοδιότητα και ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.

 

 Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...