Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (16/2008 -11/7/2008) από τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Πάτροκλο Σταύρου ότι ο «Φιλελεύθερος» σε είδηση που δημοσιεύθηκε στις 10/7/2008 ανέφερε ανακριβώς ότι στη διάρκεια κατάθεσής του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου, που διερευνά το πραξικόπημα του 1974, σημειώθηκαν αντεγκλήσεις μεταξύ του ιδίου και μελών της Επιτροπής και ότι ο ίδιος δεν κατέθεσε οποιαδήποτε έγγραφα.
Μετά τη δημοσίευση της είδησης η κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απέδιδε την είδηση στο δημοσιογράφο Ανδρέα Πιμπίσιη και στην οποία ανέφερε ότι «εκφράζει λύπη για όσα αναφέρονται περί αντεγκλήσεων των μελών της Επιτροπής με τον κ. Πάτροκλο Σταύρου και δηλώνει ότι αυτά ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Η ανακοίνωση κατέληγε με έκκληση προς τα ΜΜΕ να σέβονται το απόρρητο των συνεδριάσεών της «καθώς και να αποφεύγουν να δημοσιεύουν πληροφορίες οι οποίες δεν είναι διασταυρωμένες».
Στην ανακοίνωση «σημειώνεται ακόμη ότι ο κ. Σταύρου κατέθεσε έγγραφα μερικά από τα οποία εκτιμώνται ως ιδιαιτέρως σημαντικά».
Την επομένη ο «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε το ουσιώδες μέρος της ανακοίνωσης, δηλαδή ότι κατατέθηκαν έγγραφα, μερικά από τα οποία «εκτιμώνται ως ιδιαιτέρως σημαντικά» και ότι δεν σημειώθηκαν αντεγκλήσεις στη συνεδρία.
Στην ίδια έκδοση της εφημερίδας, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Πιμπίσιης σχολίασε επικριτικά το γεγονός ότι η ανακοίνωση απέδιδε την είδηση στον ίδιο, ενώ στην πραγματικότητα η είδηση δεν έφερε υπογραφή.
Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι ο κ. Πιμπίσιης, στο πλαίσιο διερεύνησης της είδησης είχε συνομιλήσει με τον κ. Σταύρου, στον οποίο είχε υποβάλει ερωτήσεις.
Εχοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Επιτροπή αποφάσισε ότι ο «Φιλελεύθερος» ικανοποίησε το δικαίωμα της απάντησης ως προς τον ισχυρισμό για ανακρίβειες στην είδησή του, δημοσιεύοντας το ουσιώδες μέρος της ανακοίνωσης της Επιτροπής της Βουλής. Η Επιτροπή θεωρεί ότι για σκοπούς σαφήνειας και πλήρους πληροφόρησης, η εφημερίδα θα έπρεπε να είχε αναφέρει ότι η ανακοίνωση είχε εκδοθεί με αφορμή τη δική της αρχική είδηση.
 Εξ άλλου, η Επιτροπή αποδοκίμασε το γεγονός ότι η Επιτροπή της Βουλής επέρριψε ονομαστικά ευθύνη σε δημοσιογράφο για είδηση, που δεν έφερε την υπογραφή του.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...