Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΟ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (13/2008 -18/6/2008) γυναίκας φυσικοπαθητικού εναντίον της εκπομπής «60 λεπτά» του ΣΙΓΜΑ και του παρουσιαστή της Χρύσανθου Τσουρούλη, για εξασφάλιση εικόνων με δόλιο τρόπο από το χώρο εργασίας της, αποκάλυψη στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα, δυσφήμηση της εργασίας της και για ανοίκεια συμπεριφορά.
Το παράπονο εξετάστηκε σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τον παράπονο 18/2008, που υπέβαλε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φυσικοπαθητικών για την ίδια εκπομπή και για μια δεύτερη.
Τα δύο παράπονα, ιδιαίτερα το δεύτερο, ήταν από τα πιο περίπλοκα που υποβλήθηκαν ποτέ στην επιτροπή και η εξέτασή τους ιδιαίτερα χρονοβόρα και αργή, γεγονός που απαίτησε έξι περίπου μήνες για την ολοκλήρωσή της.
Η παραπονούμενη ανέφερε ότι είναι φυσικοπαθητικός, κατέχει επαγγελματική άδεια από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φυσικοπαθητικών και είναι μέλος του Βρετανικού Διεθνούς Συνδέσμου Φυσικοπαθητικών (BIFRAN).
Σύμφωνα με το παράπονό της, το ΣΙΓΜΑ παραβίασε το χώρο εργασίας της, που είναι και η ιδιωτική της κατοικία και οπτικογράφησε μυστικά εξέταση ασθενούς της, την οποία ο παρουσιαστής της εκπομπής «60 λετπά» Χρύσανθος Τσουρούλης παρουσίασε με αρνητικό και δυσφημητικό για την εργασία της τρόπο, στις 16 Ιουνίου, 2008.
Συμπληρωματικά, ανέφερε ότι ο κ. Τσουρούλης της τηλεφώνησε στις 23 Ιουνίου, 2008 και της είπε ότι με βάση το Νόμο περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων και Διαιτολόγων «είστε ένα τίποτα» και ότι είχε «10 καταγγελίες εις βάρος σας» για τις οποίες έχει ειδοποιηθεί η Αστυνομία.
Το ΣΙΓΜΑ απάντησε δια των νομικών του συμβούλων, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε μυστική κινηματογράφηση έγινε με σκοπό την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας και δεν αποσκοπούσε στην προσβολή της προσωπικότητας ή την παρουσίαση στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα της παραπονούμενης.
Περαιτέρω ανέφερε ότι λήφθηκε μέριμνα για τη μη αποκάλυψη «στο μέσο τηλεθεατή» προσωπικών στοιχείων οποιουδήποτε και ότι το ΣΙΓΜΑ παρουσίασε ένα θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως ήταν το γεγονός ότι άτομα που με βάση το σχετικό νόμο δεν ήταν αρμοδίως εγγεγραμμένα ασκούσαν το επάγγελμα του διαιτολόγου.
Περαιτέρω ανέφερε  ότι η επιστήμη που ασκεί η παραπονούμενη δεν είναι αναγνωρισμένη από το νόμο και επομένως δυνατό η ίδια να παραβιάζει το νόμο.
Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία σχετικά με τη φυσικοπαθητική. Η παροχή εναλλακτικής θεραπείας με τη φυσικοπαθητική μέθοδο, δηλαδή χωρίς φάρμακα, έχει της ρίζες της στο κίνημα Φυσικής Θεραπείας που εμφανίστηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 20ύ αιώνα και θεωρείται ως συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος. Στηρίζεται στην αντίληψη ότι το σώμα έχει έμφυτες ικανότητες αυτοθεραπείας και στις θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων βοτάνων και τροφών.
Ασκείται σε πολλές χώρες, είτε με νομική αναγνώριση, είτε με σιωπηρή αποδοχή διαφόρων επιπέδων και λειτουργούν κολλέγια ή σχολές φυσικοπαθητικής που παρέχουν διπλώματα.
Είναι ενδεικτικό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες 16 Πολιτείες και στον Καναδά 5 επαρχίες αναγνωρίζουν την άσκηση της φυσικοπαθητικής από αποφοίτους αναγνωρισμένων σχολών, ενώ αλλού η φυσικοπαθητική δεν τυγχάνει οποιασδήποτε αναγνώρισης ή προστασίας.
Στην Κύπρο δεν υπάρχει οποιαδήποτε ρητή νομική αναφορά στην άσκηση της φυσικοπαθητικής.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής «60 λεπτά» Χρύσανθος Τσουρούλης παρουσίασε τέσσερις ταινίες μικρού μήκους που ήταν προφανές ότι λήφθηκαν με μυστικό τρόπο και παρουσίαζαν φυσικοπαθητικούς να παρέχουν συμβουλές για δίαιτα ύστερα από εξέταση με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Τα πρόσωπα είχαν αποκρυβεί και οι φωνές αλλοιωθεί ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα και γενικά δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που κατά την άποψη της Επιτροπής θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιον, εκτός από όσους ενδεχομένως να είχαν καλή γνώση, να αναγνωρίσουν οποιοδήποτε χώρο.
Ο κ. Τσουρούληςήταν σαφώς τοποθετηθετημένος επί του θέματος της εκπομπής, που ήταν «Δίαιτα, προσπάθεια απώλεια βάρους και τσαρλατάνοι», όπως φανέρωνε και ο τίτλος «Τσαρλατάνοι απειλούν τη ζωή μας».
Υποστήριξε ότι  κάποιοι που ήταν μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Φυσικοπαθητικών «πούλησαν κάλπικες ελπίδες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας και ότι η φυσικοπαθητική δεν ήταν αναγνωρισμένη στην Κύπρο.
Οι συζητητές συμφώνησαν ότι η διαγνωστική μέθοδος που παρουσιάστηκε μέσα από τις τέσσερις ταινίες δεν ήταν η ενδεδειγμένη.
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Φυσικοπαθητικών ανέφερε ότι «αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση μαζί μας…δεν έχουμε τέτοια μέλη, αυτά είναι καταδικαστέα…έχουμε κώδικα δεοντολογίας και όποιος τον παραβαίνει αποπέμπεται…αυτά που είδαμε τα αποκηρύσσουμε».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Ελένη Θεοχάρους παρατήρησε επίσης ότι «δεν έχουν ρυθμισθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν νέες ειδικότητες ή υποειδικότητες» από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο «δεν κινείται με ταχύτητα» στα θέματα αυτά.
Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τις εκατέρωθεν θέσεις και είδε τις επίμαχες εκπομπές από οπτικογράφηση κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις επί των διαφόρων σημείων του παραπόνου:

  1. Δόλια εξασφάλιση πληροφοριών ή εικόνων.

Ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ορίζει ότι «οι λειτουργοί (των ΜΜΕ) δεν πρέπει να επιχειρούν να εξασφαλίσουν, οι ίδιοι ή μέσω τρίτων, πληροφορίες ή εικόνες/φωτογραφίες με ψευδείς παραστάσεις ή με άλλο δόλιο τρόπο» και ότι «με εξαίρεση την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος…εικόνες/φωτογραφίες μπορούν να λαμβάνονται μόνο με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη τους».
Η πρόνοια περί δημοσίου συμφέροντος ορίζει ότι «περιπτώσεις οι οποίες κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν παρέκκλιση από τον κανόνα, είναι κυρίως η «προστασία της δημόσιας ασφάλειας και υγείας» και η «παρεμπόδιση παραπλάνησης του κοινού ως αποτέλεσμα πράξεων ή δηλώσεων ατόμων και οργανισμών».
Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη ότι εκπρόσωποι της Επιτροπής Διαιτολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Εταιρείας, του Συνδέσμου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Κύπρου, της Επιτροπής Εγγραφής Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, του Συνδέσμου Φαρμακοποιών. η Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και ακόμη και ο Πρόεδρος Συνδέσμου Φυσικοπαθητικών Κύπρου θεώρησαν ότι η πρακτική που ασκήθηκε στις τέσσερις περιπτώσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν δεν ήταν, το λιγότερο, η ενδεδειγμένη, έκρινε ότι η εκπομπή «60 λεπτά» είχε ως αντικείμενο την άσκηση πρακτικής που αφορούσε στη δημόσια υγεία και την ενδεχόμενη παραπλάνηση του κοινού από κατ’ ισχυρισμό μη προσοντούχα άτομα,
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η Επιτροπή, χωρίς να τοποθετείται επί των απόψεων για μη ενδεδειγμένη ή επικίνδυνη για την υγεία πρακτική, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μυστική κινηματογράφηση σε ιδιωτικούς χώρους ήταν δικαιολογημένη, ως γενομένη κατ’ εξαίρεση για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και αποφυγής παραπλάνησης.
Συνεπώς κατέληξε στην απόφαση ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

  1. Αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων και ειδικότερα στοιχείων από τα οποία θα ήταν δυνατό να αναγνωρισθεί ο χώρος όπου ασκεί το επάγγελμά της.

Όπως προαναφέρθηκε, από την εξέταση της εκπομπής από οπτικογράφηση, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι είχε ληφθεί μέριμνα αλλοίωσης της εικόνας και των φωνών από τις ταινίες πού λήφθηκαν μυστικά. Τα άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε τουλάχιστο δύο ταινίες, όπως κάποιες δοκοί ή κορνίζες στους τοίχους ήταν εκτός εστίασης και η προβολή τους τυχαία και σχεδόν φευγαλέα, ώστε να μην ήταν δυνατό σε οποιονδήποτε δεν είχε πολύ καλή και λεπτομερή γνώση των χώρων να τους αναγνωρίσει.
Κατά συνέπεια, η Επιτροπή αποφάσισε ότι το παράπονο για αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων δεν ευσταθεί.
Δεδομένης της απόφασης ότι δεν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα κανενός ατόμου, η Επιτροπή έκρινε ότι, αν και το παράπονο υποβλήθηκε επώνυμα, θα ήταν άδικο προς την παραπονούμενη και αντίθετο προς το πνεύμα των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, να αποκαλυφθεί η ταυτότητα της παραπονούμενης,

  1. Παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα περί του δικαιώματος  

     απάντησης.
Με βάση τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, τα ΜΜΕ πρέπει να παρέχουν στους επηρεαζόμενους και ιδιαίτερα όταν έχουν υποστεί επίθεση, την ευκαιρία να απαντήσουν.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι  στην παρούσα περίπτωση δεν ετίθετο θέμα εφαρμογής της πρόνοιας αυτής, δεδομένου ότι δεν έγινε αναφορά στο όνομα της παραπονούμενης και δεν αποκαλύφθηκαν τέτοια στοιχεία τα οποία θα ήταν δυνατό να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητάς της στο μέσο τηλεθεατή.

  1. Δυσφήμηση εργασίας ή διασυρμός.

Δεδομένης της διαπίστωσης ότι δεν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της παραπονούμενης, αλλά και του γεγονότος ότι οποιαδήποτε αναφορά ή κριτική έγινε κατ’ επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας, η  Επιτροπή αποφάσισε ότι το παράπονο δεν ευσταθεί.

  1. Ανοίκεια συμπεριφορά του κ. Τσουρούλη.

Δεδομένου ότι ο κ. Τσουρούλης απέρριψε την καταγγελία ότι συμπεριφέρθηκε ανοίκεια και επειδή δεν ήταν δυνατό να εξασφαλισθεί ενισχυτική μαρτυρία για το παράπονο, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου σημείου.

 Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...