Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Εκπομπή για το θάνατο πεντάχρονου παιδιού και ισχυρισμοί σχετικά με παιδίατρο

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο από τη Βοηθό Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Μακάριος ΙΙΙ» κ. Γούλα Στυλιανίδου, για το περιεχόμενο τηλεοπτικής εκπομπής «Με αγάπη» του ΣΙΓΜΑ, που μεταδόθηκε στις 28 Ιουνίου, 2007 και αναφερόταν στο θάνατο πεντάχρονου ασθενούς λόγω κατ’ ισχυρισμόν ιατρικής αμέλειας.
Η κ. Στυλιανίδου ανέφερε στο παράπονό της ότι στην εκπομπή μεταδόθηκαν ανακριβείς πληροφορίες  και ότι δικάστηκε και καταδικάστηκε από την τηλεόραση, με την προβολή ισχυρισμών, προτού «υπάρξουν τελικά και τεκμηριωμένα αποτελέσματα της νεκροψίας».
Η Επιτροπή θεωρεί ότι το θέμα ήταν ιδιαίτερα  σοβαρό και δημοσίου ενδιαφέροντος και επομένως τα ΜΜΕ ενημέρωσης είχαν το δικαίωμα συζήτησής του, τηρουμένων των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι αν και δεν έγινε οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά στην εκπομπή, τα λεχθέντα φωτογράφιζαν τη μοναδική παιδίατρο στην παιδιατρική κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, για την οποία είχαν γίνει κατά την περίοδο εκείνη εκτενή ρεπορτάζ.
Επίσης σημείωσε ότι με τα λεχθέντα από τον πατέρα του παιδιού αμφισβητήθηκαν τα προσόντα της παιδιάτρου, δηλαδή η ειδικότητα και υποειδικότητά της, χωρίς να εκφρασθεί καμιά επιφύλαξη η να καταβληθεί προσπάθεια ελέγχου της ακρίβειας των ισχυρισμών.
Η παρουσιάστρια της εκπομπής κ. Ελίτα Μιχαηλίδου πρόβαλε τη θέση ότι ο πατέρας και η μητέρα του παιδιού παρουσίασαν στοιχεία για την κλινική απασχόληση «της συγκεκριμένης γιατρού, στα οποία «δεν αναφερόταν η εξειδίκευση της στην Παιδονευρολογία», τα οποία δεν παρουσιάστηκαν στην εκπομπή. Ωστόσο το γεγονός αυτό αναφέρθηκε στην εκπομπή και αφέθηκε να αιωρείται το ερώτημα για τα προσόντα της παραπονουμένης.
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε βεβαίωση ότι η παραπονούμενη είναι προσοντούχος παιδίατρος και παιδονευρολόγος. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος στον οποίο αποτάθηκε η Επιτροπή για λεπτομέρειες, παρέπεμψε στο Παγκύπριο Ιατρικό Συμβούλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εγγραφή και τήρηση μητρώου των εν ενεργεία ιατρών, με την ειδικότητα και υποειδικότητα εκάστου.
Το Ιατρικό Συμβούλιο έχει καταγραμμένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας  την κ. Στυλιανίδου, με αριθμό μητρώου 1578 και με ειδίκευση στην Παιδιατρική και Εξειδίκευση στην Παιδονευρολογία.
Η Επιτροπή επεσήμανε ότι στην εκπομπή επιρρίφθηκε από τον πατέρα και τη μητέρα του παιδιού προσωπική ευθύνη στην παιδίατρο για λανθασμένη διάγνωση και για το θάνατο του παιδιού, χωρίς την προηγούμενη ύπαρξη πορίσματος έρευνας από αρμόδιο σώμα.
Η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου βεβαίωσε ότι «την ευθύνη για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του παιδιού είχαν όλοι οι Παιδίατροι της Παιδιατρικής Κλινικής» και όχι μόνο η παραπονούμενη.
Η Επιτροπή πήρε επίσης βεβαίωση από τον επικεφαλής ομάδας ιατρών στην οποία ανατέθηκε από τον Υπουργό Υγείας να διερευνήσει το θέμα και να υποβάλει πόρισμα, ότι την ευθύνη για την παρακολούθηση του παιδιού είχαν όλοι οι παιδίατροι της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου και ότι  οι ιατροί «έκαμαν ό,τι έπρεπε να κάμουν και δεν ευθύνονται για το θάνατο του παιδιού».
Η κ. Μιχαηλίδου υπέβαλε στην Επιτροπή τη θέση ότι στην εκπομπή είχαν προσκληθεί «εκπρόσωποι όλων των πλευρών» και ότι η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής κ. Ε. Τοφαρίδου, η οποία αποποιήθηκε την πρόσκληση γιατί «είχε υποδείξεις να αρνηθεί».
Υπό το φως των ανωτέρω, η Επιτροπή αποφάσισε ότι το γεγονός πως αφέθηκε να αμφισβητηθεί η ειδικότητα και η υποειδικότητα της παραπονουμένης, καθώς και η  επίρριψη σ’ αυτήν ευθύνης ως αποκλειστικά υπεύθυνης για την παρακολούθηση του παιδιού, συνιστούν παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως προς τη μη μετάδοση ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών.
Επίσης αποφάσισε ότι η κατηγορία πως ο θάνατος του παιδιού οφείλεται σε ανεπάρκεια ή αμέλεια της παραπονούμενης, χωρίς ο ισχυρισμός να δικαιολογείται από οποιοδήποτε πόρισμα αρμόδιου σώματος, συνιστά παράβαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως προς το τεκμήριο της αθωότητας και το διασυρμό.
Ως προς τη θέση της κ. Μιχαηλίδου ότι στην εκπομπή προσκλήθηκαν εκπρόσωποι όλων των πλευρών και η Διευθύντρια της Παδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου, η Επιτροπή επαναλαμβάνει προηγούμενες υποδείξεις της ότι το δικαίωμα απάντησης είναι προσωπικό και δεν υποκαθίσταται από την παρουσία ή την πρόσκληση παρουσίας οποιωνδήποτε άλλων. Κατά συνέπεια θεωρεί ότι δεν δόθηκε στην άμεσα ενδιαφερόμενη το δικαίωμα απάντησης, κατά παράβαση της σχετικής πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...