Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας υπόπτου από τα ΜΜΕ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο ότι τα ΜΜΕ ενημέρωσης, στις ειδήσεις τους για ένοπλη ληστεία σε τράπεζα και φόνο στη Λάρνακα (Μάιος, 2007) παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας του συλληφθέντος ως υπόπτου.
Η Επιτροπή έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα της μεταχείρισης υπόπτων από τα ΜΜΕ και εκδώσει αποφάσεις και κατευθυντήριες αρχές. Εν προκειμένω, υπενθυμίζει ανακοίνωσή της, ημερομηνίας 29ης Ιουλίου, 2004, προς τα ΜΜΕ, στην οποία εξέφρασε ανησυχία για "τον τρόπο μεταχείρισης υπόπτων και ιδιαίτερα το γεγονός ότι παραβιάζεται κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητας και διασύρονται ή διαπομπεύονται άτομα, των οποίων η ενοχή δεν έχει αποδειχθεί σε αρμόδιο δικαστήριο" και αποδοκίμασε το γεγονός ότι "έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ή μετέδωσαν ρεπορτάζ τα οποία τείνουν να δημιουργήσουν στη συνείδηση του κοινού συμπεράσματα περί ενοχής των υπόπτων".
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η προστασία του τεκμηρίου της αθωότητας των υπόπτων με βάση, τόσο τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας όσο και τη νομοθεσία, είναι απόλυτη και ότι είναι ανεπίτρεπτη η δημοσίευση ή μετάδοση ισχυρισμών που δεν έχουν υποβληθεί στη βάσανο της δικαστικής εξέτασης, κατά τρόπο που να φαίνονται ως αδιαμφισβήτητα γεγονότα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντυπώσεις περί ενοχής των υπόπτων.
Οσον αφορά την περίπτωση στην οποία αναφέρεται το παράπονο, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μετάδωσαν ζωντανά δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και άλλα ΜΜΕ τις αναπαρήγαγαν.
Η Επιτροπή αποδοκίμασε τις δηλώσεις, που έτειναν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προκαθορίσουν τη συμπεριφορά των ΜΜΕ, αλλά σημείωσε ότι με βάση τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, δηλώσεις επισήμων εκφεύγουν της αρμοδιότητας της.
Για το λόγο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και ιδιαίτερα το γεγονός ότι το παράπονο δεν αφορούσε σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, αλλά γενικά όλα τα ΜΜΕ, αποφάσισε ότι υπό τις περιστάσεις δεν θα ήταν δυνατό να τεκμηριωθεί παραβίαση προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας υπόπτων από άλλα άτομα, και δη επισήμους, δεν απαλλάσσει τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς τους, της υποχρέωσής τους να τηρούν πλήρως τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...