Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Λήψη και δημοσίευση φωτογραφίας χωρίς συγκατάθεση

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο από γυναίκα για δημοσίευση από το περιοδικό PEOPLE, σε τεύχος του Απριλίου, 2007, φωτογραφίας της με σχόλιο για το ντύσιμό της.
Σύμφωνα με το παράπονο, η φωτογραφία λήφθηκε στο δρόμο, χωρίς να το γνωρίζει η ίδια και δημοσιεύθηκε χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεσή της.
Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της, δέχθηκε τη θέση της παραπονούμενης ότι δεν είναι δημόσιο πρόσωπο, ότι η φωτογραφία λήφθηκε εν αγνοία της και πολύ περισσότερο ότι δεν ζητήθηκε  η συγκατάθεσή της για να δημοσιευθεί, με αποτέλεσμα να παραβιασθεί η ιδιωτική της ζωή και να δημοσιευθούν προσωπικά της δεδομένα.
Οι καθ’ ων το παράπονο,  πέραν του ισχυρισμού, που δεν έγινε αποδεκτός, ότι η παραπονούμενη γνώριζε για τη λήψη φωτογραφίας, υποστήριξαν ότι η φωτογραφία λήφθηκε σε δημόσιο χώρο, χωρίς να παραβιάζεται κανένα δικαίωμα της παραπονούμενης.
Η Επιτροπή έχοντας υπόψη αποφάσεις ανάλογων σωμάτων δεοντολογίας, την απόφαση της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων σε  περίπτωση ιδιώτη, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν στη σκηνή φόνου, καθώς και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Πριγκίπισσας Καρολίνας, θεωρεί ότι οι ιδιώτες, (ακόμη και τα «δημόσια πρόσωπα», όταν η παρουσία τους σε δημόσιο χώρο δεν έχει σχέση με ή δεν οφείλεται στην ιδιότητά τους), έχουν το δικαίωμα ιδιωτικής ζωής σε δημόσιους χώρους, όπως δρόμους, κέντρα αναψυχής κλπ., όταν δεν εμπλέκονται σε γεγονότα που συνιστούν είδηση, είναι δημοσίου ενδιαφέροντος και το κοινό έχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον να γνωρίζει (π.χ. διαδηλώσεις, δημόσιες συγκεντρώσεις, ταραχές, δυστυχήματα, εγκλήματα κλπ.).
Στην προκειμένη περίπτωση επρόκειτο περί γυναίκας, για τις κινήσεις και το ντύσιμο του οποίας το κοινό δεν είχε κανένα δικαιολογημένο ενδιαφέρον να γνωρίζει.
Υπό το φως των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση ότι υπήρξε παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί ιδιωτικής ζωής και προσωπικού καθεστώτος.
Η παραπονούμενη, αν και είχε δικαίωμα, δεν έθεσε θέμα για τα σχόλια που συνοδεύουν τη φωτογραφία. Και επί του προκειμένου, η Επιτροπή θεωρεί ότι αποτελεί ατομικό δικαίωμα προσώπων που δεν θεωρούνται δημόσια πρόσωπα, η καθ’ οιονδήποτε τρόπο έκφραση της προσωπικότητάς τους, χωρίς παρέμβαση ή κριτική από τα ΜΜΕ.
Η Επιτροπή απέρριψε τον ισχυρισμό των νομικών συμβούλων του περιοδικού ότι δυσκολεύονταν περαιτέρω να υπερασπίσουν τους πελάτες  τους επειδή δεν τους υπεδείχθη η φωτογραφία για την οποία διατυπώθηκε το παράπονο. Στην πραγματικότητα η φωτογραφία υπεδείχθη σαφώς με επιστολή, ημερομηνίας 25ης Ιουλίου, 2007.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...