Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για τις θέσεις του ΑΚΕΛ σχετικά με το θέμα του ΧΥΤΥ στην περιοχή Λυμπιών

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιλήφθηκε παραπόνου που διατυπώθηκε από το ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας ότι ρεπορτάζ που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 στις 14 Απριλίου, 2007, σχετικά με το θέμα της αντίθεσης των κατοίκων Λυμπιών στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην περιοχή της κοινότητας, περιείχε ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες.
Οι δύο πλευρές κλήθηκαν να δώσουν λεπτομερώς τις απόψεις τους επί του θέματος.  Το ΑΚΕΛ το έπραξε γραπτώς με επιστολή ημερομηνίας 25/4/2007 ενώ ο ΑΝΤ1 επέλεξε να το πράξει προφορικώς σε συνεδρία υποεπιτροπής.
Θέση του ΑΚΕΛ ήταν ότι από το απόγευμα της 14ης Απριλίου, 2007, ο ΑΝΤ1 πρόβαλλε περιοδικώς την προαγγελία «διασπαστική κίνηση του ΑΚΕΛ στα Λύμπια» για ρεπορτάζ στο κύριο δελτίο ειδήσεων, σε σχέση με τη στάση του ΑΚΕΛ έναντι απόφασης της Ομάδας Πρωτοβουλίας των κατοίκων της κοινότητας για αποκοπή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λάρνακας στις 15 Απριλίου, 2007.
Το ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι μέχρι τη στιγμή εκείνη δεν είχε εκπεφρασμένη θέση επί της απόφασης, εν αναμονή της συζήτησης του θέματος σε σύσκεψη των Λαϊκών Οργανώσεων το βράδυ της 14ης Απριλίου.
Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, στις 7.45 το βράδυ συνεργείο του ΑΝΤ1 προσήλθε στο οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων, μέλη των οποίων διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τον δημοσιογράφο Γιάννη Σελινόπουλο για την προαγγελία του σταθμού. Ο Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λυμπιών ζήτησε από το δημοσιογράφο να διορθωθεί το ρεπορτάζ και παράλληλα τέθηκε υπόψη του σημείωμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας ότι είχε αποφασισθεί αναστολή της κατάληψης του δρόμου. Ο δημοσιογράφος επικοινώνησε με το σταθμό, αλλά του είπαν ότι δεν μπορούσε να γίνει αλλαγή.
Ο διευθυντής ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ο δημοσιογράφος Γιάννης Σελινόπουλος παρέθεσαν τις απόψεις του σταθμού, αναφέροντας ότι τεχνικά ήταν αδύνατο να γίνει αλλαγή στο ρεπορτάζ λόγω της ώρας.
Το επίμαχο σημείο του ρεπορτάζ ανέφερε:
«Δεύτερες σκέψεις για το θέμα, οι οποίες οδηγούν πιθανότατα σε διάσπαση των Λυμπιανών κάνει το ΑΚΕΛ. Το χωριό θα επισκεφθεί απόψε ο κεντρικός οργανωτικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Φανής Χριστοδούλου. Ενδεικτικό της διάσπασης είναι το γεγονός ότι οι αποφάσεις που έλαβε σήμερα η ομάδα πρωτοβουλίας για αποκοπή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λάρνακας, δεν έχουν προς το παρόν τις ευλογίες του Κοινοτικού Συμβουλίου, την πλειοψηφία του οποίου έχει το ΑΚΕΛ».
Δέκα περίπου λεπτά μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ ο κ. Σελινόπουλος μετέδωσε από τα Λύμπια τηλεφωνική ανταπόκριση, στην οποία ανέφερε ότι
«…αυτό το οποίο λέγεται από τα μέλη της τοπικής επιτροπής του ΑΚΕΛ είναι ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί μεν με την αυριανή αποκοπή του δρόμου όπως έχει προγραμματισθεί από την ομάδα πρωτοβουλίας, αλλά ωστόσο τονίζουν ότι στο κεντρικό σημείο δεν υπάρχει διαφορετική απόφαση, δηλαδή να μην αντιτίθεται στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή».
Ανέφερε επίσης, ότι «υπάρχει μια πληροφορία εδώ στα Λύμπια η οποία αναφέρει ότι υπάρχει ενδεχόμενο τελικά ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λάρνακας να μην αποκοπεί από την ομάδα πρωτοβουλίας, διότι γίνονται δεύτερες σκέψεις».
Ο διευθυντής ειδήσεων του  ΑΝΤ1 και ο κ. Σελινόπουλος ανέφερε ότι οι πληροφορίες για αντίθεση της τοπικής επιτροπής του ΑΚΕΛ Λυμπιών στην κατάληψη του δρόμου Λευκωσίας-Λάρνακας προέρχονταν από τοπικά στελέχη του ΑΚΕΛ και ήταν ακριβείς. Ο κ. Σελινόπουλος είπε ότι  ζήτησε τη θέση του ΑΚΕΛ επί του θέματος, αλλά κανένας δεν αναλάμβανε την ευθύνη να συνδεθεί τηλεφωνικώς με το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και να την πει επίσημα, γιατί δεν υπήρχε απόφαση της τοπικής επιτροπής.
Ο ανέφερε ότι ο ΑΝΤ1 μετέδωσε επίσης ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ στις 16 Απριλίου, 2007, που αποτελούσαν απάντηση σε ανακοίνωση του σταθμού και στην οποία αναφέρονταν οι θέσεις του για τις δυναμικές κινητοποιήσεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από μαγνητοσκόπηση του δελτίου ειδήσεων του σταθμού.
Η Επιτροπή, αφού στάθμισε όλα τα δεδομένα, θεωρεί ότι θα συνιστούσε υπέρμετρο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης η αποφυγή ή η επιβολή στα ΜΜΕ αποφυγής μετάδοσης πληροφοριών, που προέρχονται από πηγές, οι οποίες δεν αναφέρονται και τις οποίες οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα να μη αποκαλύπτουν.
Πάγια πρακτική της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι ότι, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πληροφορίες δεν αναφέρονται σε γεγονότα τα οποία μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές ή σε δηλώσεις που αποδίδονται σε συγκεκριμένες πηγές, οι οποίες μπορούν να τις επιβεβαιώσουν ή να τις διαψεύσουν, το κριτήριο συμμόρφωσης προς τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι η παροχή στους επηρεαζόμενους της ευκαιρίας να αντικρούσουν τις πληροφορίες.
Ο ΑΝΤ1 έδωσε την ευκαιρία στο τοπικό ΑΚΕΛ Λυμπιών να παρουσιάσει τις θέσεις του (έστω και αν δεν ήταν δυνατό να υλοποιηθεί εν αναμονή επίσημης απόφασης) και μετέδωσε την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ στις 16 Απριλίου, 2007, στην οποία παρέθετε τις θέσεις του, εκφράζοντας, ανάμεσα σε άλλα τις ανησυχίες του για την πιθανή έκβαση δυναμικών κινητοποιήσεων υπό το πρίσμα της έντασης που επικρατούσε.
Αν και η χρησιμοποίηση των φράσεων «διασπαστική ενέργεια» στην προαγγελία του ΑΝΤ1 και «οδηγούν πιθανότατα σε διάσπαση των Λυμπιανών» είναι δυνατό να θεωρηθούν ατυχείς, υπό το φως των ανωτέρω η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν ευσταθεί το παράπονο για μετάδοση ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών, εφ’ όσον δόθηκε η ευκαιρία αντίκρουσης των πληροφοριών και μεταδόθηκε απαντητική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ επί του όλου θέματος.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...