Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παράπονο για παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας και διασυρμό αθωωθέντος

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο ότι ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ που αναφερόταν σε αθωωθέντα κατηγορούμενο για διαφθορά ανηλίκου κάτω των 13 ετών παραβίαζε το τεκμήριο αθωότητας του αθωωθέντος και τον διέσυρε.
Το παράπονο υποβλήθηκε από τους δικηγόρους του αθωωθέντος, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το ρεπορτάζ αναφερόταν σε σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης από τον πατέρα της, που άρχισε από τα 7της χρόνια, η οποία σήμερα είναι 19 ετών. Επί πλέον αναφερόταν στην αθώωση του πατέρα ύστερα από δικαστική διαδικασία πέντε χρόνων και περιλάμβανε δήλωση της μητέρας του κοριτσιού, που μεταξύ άλλων απευθυνόταν σε άλλους γονείς να είναι προσεκτικοί.
Σύμφωνα με το παράπονο, στο ρεπορτάζ αφηνόταν να εννοηθεί ότι ο πατέρας είναι ένοχος για το αδίκημα για το οποίο είχε αθωωθεί και ότι με αυτό τον τρόπο διασυρόταν η υπόληψη του ιδίου και της οικογένειάς του.
Στο παράπονο γινόταν αποδεκτό ότι δεν είχε γίνει αναφορά σε ονόματα, αλλά επειδή η υπόθεση ήταν γνωστή στην επαρχία που αναφερόταν στα γεγονότα της δικαστικής υπόθεσης, τα στοιχεία που περιείχε το ρεπορτάζ οδηγούσαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του αθωωθέντος και ότι στην πραγματικότητα οι δικηγόροι είχαν ειδοποιηθεί από άλλα άτομα που είχαν ακούσει προαγγελία της είδησης από το ΣΙΓΜΑ.
Οι δικηγόροι του ΣΙΓΜΑ υποστήριξαν ότι στο ρεπορτάζ δεν αναφέρονταν οποιαδήποτε στοιχεία που να οδηγούν στην αποκάλυψη της ταυτότητας οποιουδήποτε ατόμου. Επί πλέον, ανέφεραν ότι το ρεπορτάζ συνιστούσε παρουσίαση είδησης στην εφημερίδα "Σημερινή", στην οποία επίσης δεν περιέχονταν στοιχεία που να αποκαλύπτουν την ταυτότητα οποιουδήποτε.
Η θέση των δικηγόρων του ΣΙΓΜΑ ήταν ότι μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση θα ήταν δυνατό να οδηγηθούν από το ρεπορτάζ σε συμπεράσματα για την ταυτότητα των ατόμων στα οποία αναφερόταν το ρεπορτάζ.
Η Επιτροπή, αφού μελέτησε τις θέσεις των δύο πλευρών και είδε το ρεπορτάζ από μαγνητοσκόπηση, διαπίστωσε ότι από τα αναφερόμενα στοιχεία δεν ήταν δυνατό να οδηγηθεί κάποιος στην ταυτότητα οποιουδήποτε από τα άτομα στα οποία γινόταν αναφορά.
Επί πλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ΣΙΓΜΑ είχε μεριμνήσει ώστε η ταυτότητα της γυναίκας που παρουσιαζόταν ως μητέρα του κοριτσιού να αποκρυβεί αποτελεσματικά.
Ως εκ τούτου η Επιτροπή αποφάσισε ότι το παράπονο δεν ευσταθεί.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...