Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής γυναίκας αστυνομικού

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, με βάση την πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για αυτεπάγγελτη εξέταση σοβαρών υποθέσεων, επιλήφθηκε του θέματος της μετάδοσης τηλεοπτικού ρεπορτάζ από το ΡΙΚ για «γυναίκα αστυνομικό» που φέρεται να βιντεογραφήθηκε σε προσωπικές στιγμές.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Στις 9 Ιανουαρίου, 2007, η τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ρεπορτάζ με εικόνες, οι οποίες φέρονται να παρουσίαζαν «αστυνομικίνα να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις». Ο ρεπόρτερ παρέθεσε στοιχεία για την περιοχή στην οποία υπηρετεί η γυναίκα αστυνομικός και ανέφερε ότι η ηγεσία της Αστυνομίας «μελετά τη λήψη μέτρων» εναντίον της.

Στο ίδιο ρεπορτάζ μεταδόθηκαν δηλώσεις της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων Γιούλας Φράγκου, που ανέφερε ότι η μετάδοση εικόνων που λήφθηκαν σε ιδιωτικές στιγμές συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης παρενέβη τηλεφωνικώς και αποδοκίμασε τη μετάδοση του ρεπορτάζ και των εικόνων, ως «κατάντια» του κρατικού καναλιού, καθώς και το γεγονός ότι αναφέρθηκαν στοιχεία για την ταυτότητα της γυναίκας και διέψευσε κατηγορηματικά ότι μελετάται η λήψη μέτρων εναντίον της.

Η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων επέμενε ότι στο ρεπορτάζ δεν είχε αναφερθεί ότι μελετάται η λήψη μέτρων.

Επίσης παρενέβη ο Διευθυντής του Τμήματος Ειδήσεων Γιάννης Καρεκλάς, ο οποίος υποστήριξε ότι στόχος του ρεπορτάζ ήταν να εκτεθεί ο δράστης που κυκλοφόρησε το βίντεο.

Ο κ. Κουλέντης παρατήρησε ότι, αντίθετα, με το ρεπορτάζ θυματοποιήθηκε η γυναίκα και δινόταν η εντύπωση ότι εζητείτο η τιμωρία της και εξέφρασε απορία για ποιο λόγο να τιμωρηθεί.

Στις 10 Ιανουαρίου, 2007, το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης στην εκπομπή Από Μέρα σε Μέρα, στην οποία πήραν μέρος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους, η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Γιούλα Φράγκου και ο Διευθυντής του Τμήματος ειδήσεων του ΡΙΚ Γιάννης Καρεκλάς.

Ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι δεν ανέμενε ότι το ΡΙΚ θα μετέδιδε τέτοιο ρεπορτάζ και υπέδειξε ότι διασύρθηκε μια αστυνομικός.

Η κ. Φράγκου παρατήρησε ότι υπάρχει θέμα παράβαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και υπέδειξε ότι είναι διαφορετικό το να γίνει βιντεογράφηση με τη συγκατάθεση κάποιου και άλλο το να μεταδοθεί χωρίς τη συγκατάθεση του.

Ο κ. Καρεκλάς υποστήριξε και πάλι ότι σκοπός του ρεπορτάζ ήταν να εκτεθεί ο δράστης που κυκλοφόρησε το βίντεο και απολογήθηκε αν υπήρξαν ατυχείς αναφορές στο ρεπορτάζ και για οποιαδήποτε αναστάτωση είχε προκληθεί, έστω και αν λήφθηκε πρόνοια να καλυφθεί η ταυτότητα της γυναίκας.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Η Επιτροπή ζήτησε τις απόψεις του ΡΙΚ, αλλά δεν έχουν δοθεί, ως όφειλε, με βάση τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και είδε από μαγνητοσκόπηση το επίμαχο ρεπορτάζ και τις συζητήσεις γύρω από το θέμα και έλαβε υπόψη τις θέσεις που ανέπτυξε ο Διευθυντής του Τμήματος Ειδήσεων Γιάννης Καρεκλάς από τηλεοράσεως.

Η Επιτροπή σημείωσε την απολογία του κ. Καρεκλά, που εξέφρασε θλίψη για λέξεις και ατυχείς αναφορές στο ρεπορτάζ και για «οποιαδήποτε αναστάτωση είχε προκληθεί σε τηλεθεατές και στα πρόσωπα που θίγονται», έστω και αν λήφθηκε πρόνοια να καλυφθεί η ταυτότητα της γυναίκας.

Η Επιτροπή σημείωσε επίσης τη θέση του ότι το ρεπορτάζ σκοπό είχε να εκθέσει το δράση που δημοσιοποίησε το βίντεο, αλλά διαπίστωσε ότι στην πράξη εξέθεσε και θυματοποίησε τη γυναίκα.

Η Επιτροπή διαπίστωσε περαιτέρω ότι το ρεπορτάζ περιείχε λεπτομέρειες προσωπικών δεδομένων και αναφορές στην ιδιωτική ζωή και ως εκ τούτου συνιστά παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί σεβασμού της υπόληψης και της ιδιωτικής ζωής.

Αποφάσισε επίσης, υπό το φως και της κατηγορηματικής διάψευσης από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ότι ο ισχυρισμός για πρόθεσης της ηγεσίας της Αστυνομίας να πάρει μέτρα εναντίον της γυναίκας-αστυνομικού συνιστά παραβίαση της πρόνοιας περί μη μετάδοσης ανακριβών, παραπλανητικών ή φανταστικών πληροφοριών.

Περαιτέρω, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας διαπίστωσε ότι το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, οι εικόνες που προβλήθηκαν και η μετάδοσή του -και μάλιστα σε ώρα οικογενειακής ζώνης και υψηλής τηλεθέασης- δεν συνάδουν προς την πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ότι το επαγγελματικό επίπεδο των λειτουργών των ΜΜΕ πρέπει να είναι της υψηλότερης δυνατής στάθμης.

Η Επιτροπή, έχοντας υπόψη την υψηλή αποστολή των ΜΜΕ, καλεί τους αρμοδίους του ΡΙΚ να μεριμνήσουν ώστε να μη υπάρξει επανάληψη ανάλογων περιπτώσεων.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...